Jonas Gardell – bara bögarnas förkämpe?

Posted by on Mar 31, 2013 in HBTQ | One Comment

Jag har älskat och hatat Jonas Gardell den senaste tiden.

I höstas såg jag, som så många andra, serien _MG_7741Torka aldrig tårar utan handskar på SVT. Serien som bygger på boktrilogin med samma namn, skriven av Jonas. Jag älskar den och av den anledningen älskar jag också Jonas. Jag har aldrig blivit så berörd av någonting jag sett på TV och jag skulle kunna skriva meterlånga hyllningar till Jonas just på grund av den serien.

Men det är inte det jag ska ägna tid åt nu. Jag såg En helkväll med Jonas Gardell igår och visst måste jag erkänna att jag grät mig igenom den sista halvan av programmet just för att det handlade om Torka aldrig tårar-serien. Första halvan däremot gjorde mig bara förbannad.

Jonas Gardell har vid flera tidigare tillfällen uttryckt förakt mot alla icke-heteronormativa personer utom just bögar. Han har uttryckt att queer är trams, att bisexualitet är påhittat och att ”brudar som slickat minimalt med fitta” minsann inte borde få kalla sig homo.

Av sin helkväll lade Jonas Gardell de första tjugo minutrarna på just samma förakt. Han raljerade över HBTQ-begreppet och publiken skrattade högt och hjärtligt. Kanske skrattade de för att detta förakt legitimeras av att Jonas Gardell är homosexuell och att han på väldigt många sätt kämpar för (manliga) homosexuellas rättigheter i Sverige.

Detta gör mig så ledsen.

Har han, på grund av ovanstående omständigheter, rätt att driva skonlingslöst med kvinnliga homosexuella och queera personer? Nej. Jag förväntar mig mer av honom.

Givetvis kan vi inte kräva av Jonas att han ska göra allting, att han ska kämpa för allas rättigheter och tillgodose allas behov. Vad han däremot skulle kunna göra är att INTE använda sin maktposition till att legitimera den här typen av härskartekniker.

I mina ögon är detta lika främmande som alla de framgångsrika kvinnor som, på grund av könsmaksordningen, fått kämpa för att få de positioner de har men som vägrar kalla sig för feminister, och som dessutom lägger en massa energi på att förminska och raljera över den feministiska kampen. Hur kan man vilja göra så? Lever man själv i ett förtryck borde man väl kunna förstå hur det fungerar, och borde man inte då vilja stödja den kamp som pågår?

Robert Jacobsson har skrivit om Jonas Gardell här och här.
Han twittrar dessutom engagerat och jag har valt ut några av inläggen här, som kanske täcker det jag inte kan formulera.

jonasgardell

Det här är viktigt, något vi måste våga prata om. Det vore naivt att tro att HBTQ-rörelsen skulle vara fri från strukturer, från fördomar och så vidare. Och precis som Robert skriver här ovanför så måste vi kunna kritisera exempelvis Jonas Gardell när han reproducerar och förstärker den här typen av strukturer – trots att han gjort så väldigt mycket bra saker.

Jag kommer alltid att älska Torka aldrig tårar utan handskar och jag kommer nog alltid att bli lycklig i magen av att höra Jonas sjunga ”Aldrig ska jag sluta älska dig”, men jag tänker inte låta den kärleken förblinda mig så att jag slutar vara kritisk mot Jonas som politisk person. För det är faktiskt det han är. En politisk person med mycket makt, och därmed även mycket ansvar.

0 Bli först att gilla!

1 Comment

  1. Emma Bergström
    22 april, 2013

    Tack Kickan för detta inlägg! Viktigt! Såg det när jag blev nyfiken på kategorin HBTQ efter att ha kollat in fin blogg efter det du skrev på fb om supersnippans delning (kul förresten att ditt inlägg delades så att din blogg kan spridas till fler!). Skriv gärna fler inlägg om detta nu när du fått fler läsare. Det behöver verkligen belysas! Även i ”HBTQ-världen” finns den där hierarkin, med bögarna i topp. Jag har precis spenderat tre nätter med flickvännen på ett homohotell i Barcelona. Överallt på väggarna satt bilder på bögpar och lättklädda män. Som tavlor i foajén och på rummet, i korridorer och matsal, på det låsbara skåpet på rummet osv. De sålde kalsonger och delade ut gratis kondomer. Det blev väldigt tydligt att man med homohotell menade böghotell. Ändå bodde det flera tjejpar på hotellet, så de har ju inte bara bögkunder. Lite trist men vi tänkte ”äsch, man slipper iaf bli ifrågasatt när man ber om dubbelsäng och förklara att nej vi är inte systrar vi är ett par” (som vi måste göra på många andra ställen och ute i samhället i allmänhet) så vi liksom nöjde oss med att inte vara ifrågasatta och njöt av att slippa förklara oss hela tiden. Skönt alltså att världen kommit en liten bit på rätt väg genom att erbjuda frizoner i det eviga ifrågasättandet (även om man ju kan önska att allt skulle vara en frizon) men samtidigt väldigt tråkigt att könshierarkin med männen så självklart i topp inte verkar ha tagit många steg i detta sammanhang. Som sagt, skriv gärna mer om detta när du får idétorka på nytt att skriva om :)

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge