Jag tillhör PK-maffian

Ja, så är det. Enligt många tillhör jag nog den så kallade PK-maffian.

PK är en förkortning av ”politisk korrekt” och är ett väldigt nedlåtande skällsord som myntades av den politiska högern på 90-talet men begreppet har använts allt flitigare de senaste åren.

Wikipedias artikel om begreppet inleds med följande mening:

”Politisk korrekthet, alternativt PK, är ett begrepp som betecknar språkbruk, idéer, politik och beteenden som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera.”

Att kalla någon för PK är en effektiv härskarteknik som syftar till att förminska personens åsikter. ”Du säger bara så för att du inte vågar något annat!”. De som säger så menar alltså att åsikten inte skulle vara min egen men att jag inte vågar säga vad jag egentligen tycker eller vad som egentligen är sanningen.

Att använda PK som ett skällsord är inte bara en ful härskarteknik utan dessutom väldigt ologiskt, precis som hela betydelsen. Politiskt korrekt borde väl rimligtvis innebära det som idag är norm och syfta till den politik som förs? De som pekas ut och sägs tillhöra PK-maffian är främst vänsteroppositionella personer med ganska kontroversiella åsikter vilket inte alls stämmer överens med vad man kan tro att ordet betyder.

Om man är feg och vill undvika konflikt är det väl snarare moderat man ska vara idag, eller?

Vill man inte bli hotad eller väcka upprörda åsikter hos människor så är ju det ju uppenbarligen ingen bra idé att till exempel vara feminist och värna om asylsökandes rättigheter. Det har ju snarare visat sig vara precis rätt åsikter att ha för att bli hotad och trakasserad! Så där faller hela ”du vågar inte säga sanningen”-argumentet.

Detta är enligt mig ett bevis för att hela begreppet bara är ett tomt uttryck utan någon egentlig grund som används av meningsmotståndare för att förminska betydelsen av våra åsikter.

Vi är inte feminister för att det är det minst okontroversiella som finns idag.
Vi värnar inte om alla människors lika värde för att människor idag behandlas likadant.
Vi talar inte om HBTQ-frågor för att detta väcker minst känslor hos människor.

Tvärtom är feminism, alla människors lika värde och HBTQ idag inte politiskt korrekta frågor alls. Tyvärr.

Vill avsluta med ett utklipp ur Aftonbladet. Det var nämligen efter att Breiviks manifest blivit offentligt som ordet började användas så pass flitigt som det görs idag.

guilt

Om Breivik är motsatsen till PK så känner jag i alla fall att jag med stolhet kan tillhöra PK-maffian! Jag står gärna för det han och hans anhängare hatar.

8 personer gillar detta!

16 Comments

 1. Althea - En nörd
  21 maj, 2013

  Tack för ett himla bra inlägg om PK!

  Reply
  • kickanwicksell
   21 maj, 2013

   Varsågod och TACK!

   Reply
 2. Zettermark
  21 maj, 2013

  Bra skrivet!

  Reply
  • kickanwicksell
   21 maj, 2013

   Tack! Känns lite extra fint att höra från dig som alltid skriver så bra!

   Reply
 3. Sara M
  21 maj, 2013

  Ännu ett bra inlägg. Jag är också stolt över att vara PK. De som använder uttrycket mest är ju sådana som jag aldrig vill vara. Tusen ggr hellre PK!

  Reply
  • kickanwicksell
   21 maj, 2013

   Tack så mycket och ja, verkligen tusen ggr hellre PK!

   Reply
 4. Mats
  23 maj, 2013

  Sa du just på fullaste allvar att feminism inte är PK? :)

  Ska vi titta lite närmare på det? Pk är som vi alla vet något man inte får och kan säga sig emot, därav PK. En riktig kluring. När var senaste gången ni såg någon kritisera feminism i radio, tv, tidningar, och även inom politiken? Det händer nästan aldrig. Här borde man stanna och inse att feminism är PK, punk.
  Feminism idag är något som många inte kan argumentera för, ännu mindre finns det personer som kan argumentera för ett patriarkat men ändå tillåts det sprida sin ideologi. Det om något är tecken på PK.

  Vi kan också göra en jämförelse mellan mansfrågor som är mycket fler och värre än kvinnofrågorna, vi ser som aldrig någonsin i media, eller politiken. PK skyddat betyder det. JUst för att idag i sverige är feminismen antimansfrågor i princip.

  Vi kan också ta och titta på antalet feminister inom media som skriver nedsättande om män dagligen, ni ser aldrig maskulinister skriva nedsättande om kvinnor som grupp. Varav feminism är PK.

  Det är en orsak till varför varje parti där ute har feministiska frågor på agendan, inte är det för att det INTE är pk iaf.

  Reply
  • kickanwicksell
   23 maj, 2013

   Jag skrev på fullaste allvar att feminismen inte är PK, korrekt!

   Skulle du idag fråga t.ex. ministrarna i regeringen så tror jag att en majoritet inte skulle kalla sig feminister. Kritiken mot feminismen är enorm. Se bara på Janne Josefsson och hela hans drev den senaste tiden. Finns massor med ”kändisar” som gått ut med att de minsann inte är några feminister.

   Vad jag vet finns det många ”mansfrågor” som diskuteras, både bland feminister och icke-feminister. Rätten att vara hemma med sitt barn är en ganska typisk sådan fråga som feminister till och med blir kritiserade för att driva.

   Läs gärna den här texten:
   https://kickanwicksell.wordpress.com/2013/04/26/man-ar-djur-vems-asikt-ar-det-egentligen/

   Ge gärna exempel på sådant. Jag ser ofta människor som kritiserar den traditionella mansnormen och maskulinitet rent allmänt – men inte män som biologiskt kön. Ge gärna exempel om du har några såna!

   Reply
 5. Emma
  28 maj, 2013

  Mats: Du skriver ”Vi kan också ta och titta på antalet feminister inom media som skriver nedsättande om män dagligen, ni ser aldrig maskulinister skriva nedsättande om kvinnor som grupp. Varav feminism är PK”.

  Jag ser/hör män skriva/prata nedsättande om/till kvinnor dagligen. Se på allt näthat mot kvinnor, alla hot om våld/våldtäkt, alla glåpord som ”hora” osv som används. Både på allvar och i mer ”skämtsam” (men knappast rolig) form. Och feminister har massor av bra argument, och det finns massor av fakta som stöder att patriarkat råder.

  Reply
  • Ia // Betraktelser från Fronten
   29 maj, 2013

   Word & amen! Och just där har vi även ett bra argument för att det faktiskt inte är så svårt att ”argumentera för” feminism. Klockrent.

   Reply
 6. Ia // Betraktelser från Fronten
  29 maj, 2013

  Du är så bra! Klockrent nedslag på detta irriterande och röstfråntagande begrepp! Och ska man gå efter definitionen du citerade så fattar jag i ärlighetens namn inte varför någon skulle vilja vara något annat än det som kallas PK. Mystiskt!

  Reply
 7. Christer Frinäs (@Tallkotten)
  12 september, 2013

  Citat Om man är feg och vill undvika konflikt är det väl snarare moderat man ska vara idag, eller? Slut citat.
  Helt obegripligt, hur du kan tro eller tänka så förstår jag inte. Du får gärna utveckla detta och hur du tror man blir moderat för att man är lite feg.
  Jag vill gärna se att alla människor tar ställning i alla frågor, inte vara feg och gör eller säga det partipiskan uttrycker -utan stå för din åsikt och säg den. Nu är inte partiet en hemvist för alla men i alla grupperingar finns det regler, mer eller mindre uttalade, och man förhåller sig till dem för att inte stöta sig etc. etc.
  Men att ta ställning ger rörelsen/verksamheten en verklig chans till utveckling. Jag tror också att har jag tagit ställning utifrån min utgångspunkt kan jag alltid omvärdera, ompröva och förtydliga min ställningstagande. Lyder jag andra och tar deras ställningstagande för mitt måste jag invänta nya order innan jag kan ändra mig och det verkar dumt.
  En annan aspekt på citaten ovan…
  Att använda PK som ett skällsord är inte bara en ful härskarteknik utan dessutom väldigt ologiskt, precis som hela betydelsen. – Jo -jag citerade dig igen :)

  Reply
  • kickanwicksell
   13 september, 2013

   Alltså, har du misstolkat mitt inlägg medvetet nu? Det jag menar är att det som är politiskt korrekt borde vara det som är majoritet och reell politik idag – och eftersom moderaterna är största partiet i regeringen tog jag dem som exempel. Borde inte det vara det mest politiskt korrekta då?

   Reply
 8. Mikael Hansson
  12 september, 2013

  Jag är så glad att jag lämnade Sverige, här i Australien har inte PK maffian alls starkt stöd och här kan man vara negativ emot massinvandring utan att klassas som rasist. Här har politiker courage att diskutera frågan. Här har vi också en väldigt fungerande integrationspolitik där majoriteten av våra asylsökande faktiskt har jobb.

  Sverige borde fan lära sig av andra länder.

  Reply
  • Daniel Carlenfors
   13 september, 2013

   Majoriteten av de som invandrat till Sverige har jobb, ca 70%.
   Hur stor del av de invandrade till Australien har arbete?

   Reply
 9. Urban Nilsson
  13 september, 2013

  Jag brukar helt enkelt säga: ”Jag är inte PK, jag är bara K”

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge