”Illegala invandrare får 30 000 i månaden!”

Den senaste tiden har det allt oftare dykt upp den här typen av texter i mitt flöde. Diverse uträkningar och raljeringar om att invandrare och flyktingar i Sverige får såna fantastiska summor pengar. Oftast tar man också upp exempel på sådant som inte fungerar i Sverige – cancersjuka som inte får vård, äldre som blir bortglömda och så vidare.

Först och främst vill jag informera om att dessa siffror som sprids inte stämmer. De är påhittade. Om man lägger ihop alla bidrag och stöd som en nyanländ eller asylsökande har möjlighet att söka och gör detta till en klumpsumma så kommer man kanske upp i de 20-30 000:- som folk påstår är en invandrares inkomst. Grejen är dock att dessa bidrag ej går att söka tillsammans. En och samma person har bara rätt till en bråkdel av de pengar som går att söka. Det skulle vara intressant att göra samma sak med alla de bidrag och stöd som svenska medborgare har rätt att söka – jag är rätt övertygad om att den summan skulle bli ännu mer fantastisk.

Som svar på dessa statusar och bilder som sprids på internet (den här t.ex.) så har jag, med väldigt mycket hjälp av en massa bra människor, gjort en egen bild att sprida. Här finns länk till Facebookvarianten. Sprid gärna den! Vill även påpeka att jag generaliserar ganska brett kring begreppet ”invandrare” i denna bild, vilket jag gör enbart för att förenkla.

inkomstmyter02
Källor: Migrationsverket, Försäkringskassan och regeringens hemsida.

Egentligen tar det emot att skriva om siffror och pengar hit och dit. Är det ens relevant? Vad har det för betydelse? För mig handlar inte flyktingpolitik om pengar utan om empati och solidaritet. Men om vi ändå ska prata om pengar och prioriteringar så vet jag en del annat som vi bör fokusera på i stället.

Ett, två, tre, fyra och nu FEM jobbskatteavdrag t.ex. 70 000 miljoner per år var siffran för de fyra första avdragen. Sen har vi ju den lilla förmögenhetsskatten som tidigare gav oss 6-7 miljarder om året, att använda till exempelvis sjukvård och omsorg. För att inte tala om alla de pengar som försvinner ner i fickorna på chefer inom vårdföretag och skolor nu när vi tillåter vinster i välfärden, eller för den delen alla förlorade skatteintänkter från de företag som smiter från sitt ansvar som svenska entreprenörer.

Jag tror att alla de här rika människorna som nu får behålla mer pengar i sina fickor är väldigt tillfreds med den ”debatt” som pågår där man i stället för att tala om rättvisa och omfördelningspolitik pekar på en av de mest utsatta grupperna i Sverige och ger dem skulden för den nedmontering av välfärden som sker idag.idiot

Men om vi ska återgå till det här med solidaritet. Den här statusen dök upp i mitt Facebookflöde igår. Vad menar han egentligen? Förutom att använda samma felaktiga fakta som det tidigare exemplet, förstås.

Han tar upp exempel (som dessvärre är helt riktiga) där personer blir ihjälskjutna för att de gör någonting som de har all rätt till enligt både svensk, europeisk och internationell lag. För att de flyr för sitt liv.

”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse” står det i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. En förklaring som de flesta av världens länder ställer sig bakom. För att söka asyl i Sverige måste du vara på plats i Sverige. Att ta sig hit från ett land utanför Europa är nästintill omöjligt utan att bryta mot lagar eller använda sig av t.ex. människosmugglare. Det finns till och med en säkerhetsmyndighet vid namn Frontex som har som uppgift att stoppa människor från att ta sig in till Europa – trots att dessa människor har all rätt i världen att fly hit. Hela begreppet ”illegala invandrare” är därför felaktigt och skevt.

Vill vi på riktigt ha det såhär? Skulle vi föredra att människor som söker sig till Sverige för att få skydd och trygghet blir skjutna i stället för att få ett drägligt liv här, i det land vi tycker så mycket om? Är det inte solidariteten och öppenheten som är så fantastiskt med Sverige? Hur kan man ens ta upp exempel som de ovan för att göra en poäng?

Jag hoppas att vi är fler i det här landet som inte ser det som ett problem att människor söker sig hit, utan i stället ser det som ett tecken på att Sverige är ett bra land, samt att vi ser vårt medmänskliga ansvar i detta och gör vårt bästa för att välkomna och hjälpa.

Dela gärna min Facebookbild och säg ifrån när bilder som de jag länkat till ovan sprids bland era vänner. Säg gärna ifrån när felaktig fakta och siffror används men akta er för att gå med på de främlingsfientligas problemformuleringar. Vi kan inte skapa ett samhälle där enbart lönsamma människor är välkomna.

Mer matnyttig läsning:

 • http://www.migrationsverket.se/info/2554.html
 • http://motargument.se/2012/09/01/invandrare-far-inte-mer-i-bidrag-an-svenskfodda/
 • http://www.forsakringskassan.se/privatpers/ny_i_sverige/
14 personer gillar detta!

414 Comments

 1. Astrid
  10 september, 2013

  Klockrent.

  Reply
  • Johan
   11 september, 2013

   Hur kan man se ett lån som en inkomst? bidrag för studerande är ca 2800kr… resten är lån som sedan ska avbetalas direkt efter avslutad utbildning… och glömde påpeka att människor med invandrarbakgrund som studerar i Sverige inte har detta återbetalningskrav!
   Som skribenten var inne på är det viktigt med korrekta siffror och fakta!

   Norska staten har gjort en undersökning som visar att en Västlig invandrare bidrar med ett positivt netto på 800 000 NOK till samhället under sin livstid. En Östeuropeisk invandrare kostar netto 800 000 NOK under sin livstid, en Västlig och en Östeuropeisk invandrare tar så att säga ut varandra. En icke-västlig invandrare kostar däremot samhället hela 4,1 miljoner kronor netto under sin livstid. Sedan kan man ta i beaktning att vi i Sverige tar in 100000+ invandrare per år både från ESS och övriga delar av världen.
   Sverige tar procentuellt sett till invånarantal, fler asylsökande än Norge, samt har Sverige ett mer frikostigt bidrag- och skattesystem för invandrare.

   Reply
   • kickanwicksell
    11 september, 2013

    Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

    Reply
    • Johan grysh
     12 september, 2013

     Känner en invandrande student som bor hemma och lyfter 7 000 gratis pengar varje månad. dem två föräldrar betalar hyra, mat etc med gratis pengar från staten. Fattig student?

     Reply
     • kickanwicksell
      12 september, 2013

      Jag känner ganska många icke-invandrade svenska studenter som gör samma sak…

     • Tinky
      12 september, 2013

      ”dem två”?! Back to school plz. Aja. Men… även svenska studenter har det så. De kan få 2800 och lån på det om de vill, samtidigt som mamsen och pappsen står för resten, det är väldigt vanligt. Ingen skillnad där. och CSN-lån betalas tillbaka. Sedan är alla lika fria att söka stipendium. Pro-tip, finns massor.

     • Nicklas Foresti
      12 september, 2013

      Vad har det med saken att göra att studenten är invandrad? Det gör väl alla studenter?

     • therese
      4 januari, 2014

      vad har det med hennes ursprung att göra?

    • Kerstin Karlsson
     25 september, 2013

     Ha jobbat 40 år med att serva köksbiträde.Ha nu en pension efter skatt 9100kr tycker du det är rättvist????

     Reply
     • kickanwicksell
      25 september, 2013

      Nej, det tycker jag inte. Du förtjänar en mycket, mycket högre lön. Läs mitt blogginlägg igen. Det finns många håll man kan ta pengar från och många personer som får såna hiskeliga summor pengar medan du får leva på fattigdomsgränsen..

     • bengt jonsson
      14 oktober, 2013

      nej detta är inte rättvist vi måste byta regering jag har jobbat i 40 år med bra lön och jag får 11000 per månad över 65 får då ingen hjälp från försäkringskassa eller arbetsförmedlingen

    • Tobbe
     1 november, 2013

     Tur att vi i det här landet har alla möjligheter att ta oss vidare i livet och bort ifrån att leva på 7000-9000kr till något mycket bättre. Om vi vill och utan att betala 250 000kr/termin för att studera på Universitet.

     Reply
   • Jasse
    12 september, 2013

    Alla är skyldiga återbetalning hos Csn. Jag är invandrare sj och betalar tillbaka på lånet. Ingen kommer undan!

    Reply
   • Christer Frinäs (@Tallkotten)
    12 september, 2013

    Västlig och östlig och Östeuropeisk och icke-västlig och NOK och kronor
    Det blir mycket päron och äpplen
    Självklart är allt sant, vart enda ord – Varför skulle jag betvivla det?

    Reply
   • Martin
    12 september, 2013

    bra blogg och sjukt bra läsning. Klart rasister ljuger liksom men skönt att få det svart på vitt. TACK!

    Reply
   • Maja Anokhina
    22 oktober, 2013

    Får man be om länk till info att östeuropeisk invandrare kostar så mycket..
    Det skulle bli spännande att läsa…

    Reply
   • emma
    24 januari, 2014

    Jo invandrare får betala tillbaka om de pluggar. Plus att man har ändrat så utomlandstudenter inte längre får gå på universitet utan att betala, de har ändrats..

    Reply
  • Tommy Blom
   12 september, 2013

   Lögn hela artikeln rätt igenom. Fakta är att nyanlända kan få upp till 23 000:- Till och med PK-media har skrivit om detta. så skit dig i näven med denna lögnaktiga artikel.

   Reply
   • O.T
    12 september, 2013

    Jaha, så din argumentationsteknik är helt enkelt att konstatera att allt som du inte vill höra(det vill säga i detta fall ren fakta) är lögn. Det låter inte helt friskt.

    Reply
   • Mattias
    13 september, 2013

    Langa källa på det där tack!

    Reply
 2. Invandrare FÅR så mycket pengar. Nej, det är inte sant. | genus SCHMENUS // din nya favoritblogg
  10 september, 2013

  […] fått mer invandrarfientliga toner i deras land efter valet igår så blev jag extra glad när Kickan Wicksell tagit sig tiden att bemöta en ren jävla nonsensbild som cirkulerat på nätets sociala medier. […]

  Reply
 3. Anders Fredriksson
  10 september, 2013

  Vi är snälla blåögda och naiva! Faktum är att det lilla antal som kommer hit lämnar sina grannar till att städa upp i deras hemländer utan deras hjälp! Helt klart så tar Sveriges skattebetalare genom politiken på sej en försörjningsbörda som ter sej orättvis gentemot att fler kunnat få mat och tak över huvudet för pengarna som i stället går till ett fåtal.Solidariteten bland flyktingarna står inte högt i kurs, däremot viker man inte undan för den fanatiska inställningen till islam. Varför man tar med sej det man flyr ifrån i form av religiösa lagar förblir för mej en gåta!

  Reply
  • kickanwicksell
   10 september, 2013

   Du menar alltså att de har ansvar att stanna i krig med risk för sina liv, för att deras grannar också lider, men att vi inte har något ansvar över huvud taget? Logiskt.

   Reply
   • Cecilia
    11 september, 2013

    Det märks att Anders ovan inte kan så mycket om Islam. Otroligt konstigt att använda dig av begreppet ”religösa lagar”. Du vet inte vad du menar själv och bör inte diskutera i detta forum.

    Reply
  • Mona Hansson
   10 september, 2013

   Ja det är vi nog ALLA fundersamma över bra fråga Anders

   Reply
   • O.T
    12 september, 2013

    Nej, det är vi inte alls ALLA fundersamma över. Jag vet inte vad du pratar om Monica. Att fly från förföljelse och krig är ingenting att bunta ihop till något trams om att ”fly från religiösa lagar och vilja ha det här”. Vad är det för exempel ens? Finns det sådana människor överhuvudtaget? Det låter jättekonstigt. Anders inlägg är ett av de absolut dummaste inlägg jag läst, att du Monica tycker det är en bra fråga säger väldigt mycket om dig som person, om du och Anders inte är samma person det vill säga.

    Reply
  • Pelle
   10 september, 2013

   Anders, jag förstår inte riktigt din kommentar, men jag är iofs blåögd (hur det är med naiv vet jag inte så noga). Men du kanske vet hur många av flyktingarna som kommer hit för att de behöver mat och tak över huvudet, och hur många som flyr av politiska skäl (från krig/fängelse/tortyr/avrättning)? Och kanske kan du förklara på vilket sätt vi skulle hjälpa de senare på plats, och på vilket sätt de har ansvar för att hjälpa sina grannar (det är ju de själva som är utsatta, inte grannarna, och ofta just för att de försökt ”städa upp” i sina hemländer)? Sen förstår jag inte riktigt resonemanget om solidaritet. Har du något exempel på att solidaritet bland flyktingar är sämre än bland andra grupper med samma heterogena sammansättning? Det är ju inte en homogen grupp, utan människor från vitt skilda kulturer. Jag förstår inte heller varför flyktingar från icke-muslimska länder skulle ha en fanatisk inställning till islam, det känns snarare som att du har det? Slutligen förstår jag inte heller vad du menar med att man tar med sig det man flyr ifrån i form av religiösa lagar – ingen jag känner som har flytt eller invandrat från hårt religiösa länder har tagit med sig något av det de valt bort, men du kanske har andra bekanta? Att det finns vissa religiösa och kulturella fanatiker som försöker föra vidare reaktionära sedvanor i vårt land är beklagligt, men det kan man knappast skylla på flyktingarna. Här finns en bra artikel på det temat: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.755279-varfor-har-m-en-medeltidsprofet-i-riksdagen-?ref=fb

   Reply
   • Nilla
    11 september, 2013

    jag vill bara säga att jag håller med Pelle och väntar spänt på Anders svar då inte heller jag förstår Anders inlägg. Nu har jag inga siffror men det är nog precis lika hög procent kristna som är fanatiska (t.ex. i länder som USA) som de är muslimer som är. Majoriteten av världens muslimer lever fredligt med omvärlden och tycker att alla har rätt att tro vad dem vill.

    Reply
    • trasigs2
     11 september, 2013

     Att en utsatt familj som är på flykt undan krig från t ex nord-Afrika/mellanöstern skulle ha råd/medel att ta sig till Sverige (500-700 mil) är för mig osannolikt. Det är som att ta en promenad från ystad till Haparanda 3-4 ggr i rad. Dom som kommer har pengar/kontakter. Dom som verkligen behöver hjälpen finns kvar och blir mördade/utnyttjade av sina egna landsmän eller andra oliktänkande alternativt är dom i flyktingläger. Det Anders försöker säga är att fler skulle hjälpas om pengarna lades på plats i deras hemländer för där räcker pengarna mycket längre (tänk vad en måltid kostar i t ex thailand).

     Pelle: Du skriver fint vackert i sann PK anda men du lever i en osann verklighet. Har du inte läst tidningarna? invandrare ger sig på invandrare. Det är vilda västern förfan med alla som skjuter. Det finns ingen som vet hur många av flyktingarna som riskerar att råka illa ut i sitt hemland om vi låter alla komma hit utan att kolla upp deras bakgrund, fast det får man inte. Det är inte PK…suck.

     Kickan: du skrev:
     ”Du menar alltså att de har ansvar att stanna i krig med risk för sina liv, för att deras grannar också lider, men att vi inte har något ansvar över huvud taget? Logiskt”

     Där ger du ett ansikte/svar till varför vi inte har en fungerande integrationspolitik i Sverige!
     Du polariserar anders inlägg till (ja/nej)(plus/minus)(ying/yang). Du Antar automatiskt att han är en rasist som vill att folk ska dö i sina länder och inte komma till sverige och förstöra. Sen kallar du det ironiskt för ”logiskt”. Du är ju full av empati, försök tänka dig in i hur anders tänker annars kommer denna debatten aldrig leda till något gott.

     Det FINNS skalor även mellan svart och vitt sk gråskalor. Den dagen folk inser det kan vi faktiskt börja prata om lösningar istället för den löjliga pajkastningen som pågår idag.

     Från en snubbe som vill minska invandringen men även diskutera hur vi kan förbättra integrering ur ett både humant/makroekonomiskt/hållbart perspektiv.

     /trasigs2

     Reply
     • Pelle
      11 september, 2013

      Jo, jag läser tidningarna, och jag vet att invandrare skjuter på invandrare, liksom svenskar skjuter på svenskar, svenskar på invandrare och invandrare på svenskar. Men jag läser också om driftiga människor som gör underverk för sina medmänniskor, om lokala föreningar och spontana initiativ för att göra miljön bättre för alla. Frågan kvarstår: på vilket sätt vet Anders att invandrare har mindre solidaritet än motsvarande grupp svenskar? Svensken av idag ser inte jag som utpräglat solidarisk.

      Vad menar du med förresten med att man inte får kolla upp bakgrunden? Jag trodde att en bakgrundskontroll var obligatorisk vid all typ av invandring, särskilt när det gäller flyktingar? Du som uppenbarligen lever i en sann verklighet kanske kan förklara vad det är som förbjuder bakgrundskontroll när man skall avgöra om en person har rätt till asyl. Du kanske också vet hur man avgör frågan utan att göra någon bakgrundskontroll? Jag är ledsen om detta framstår som PK – svammel, men det verkar svårt att ifrågasätta nånting alls utan att avfärdas som PK-fjolla.

     • Tinky
      12 september, 2013

      Fast man kollar ju bakgrunder. Även när det inte handlar om asyl eller flyktingar, utan helt enkelt invandring. Gör man fel någonstans i byråkratin eller blir misstrodd kan man glömma att man får stanna – det är dessutom svårare och tar längre tid att få uppehållstillstånd som flykting eller asylsökande, då man måste styrka sin nöd. Min kille invandrade på det ”enklaste sättet”, dvs ansökte från sitt hemland med mig som referens. De utredde vad jag hette, när hans mamma var född och var hennes brevlåda bodde, vad min bror hette i mellannamn, en uppsats över hur vi möttes, en ingående beskrivning (med datum) av första gången vi träffades, inscannade flygbiljetter, svenska kvitton och jag vet inte vad. Att påstå att det är enkelt att ramla in i Sverige och få bidrag är felaktigt. Det är rätt krångligt, även om det kanske är mindre krångligt än många andra platser.

      Han har för övrigt varit här i snart ett år och har inte dragit ett öre i bidrag, eftersom han inte lärde sig svenska i hyperfart eller uppfyller kraven för övriga bidrag. (Jag har inkomst, så glöm soc.bidrag).

      Jo, en del invandrare utnyttjar systemet. Men vem har inte hört om en svensk som ägnat sig åt bidragsfusk? Jag ser inte skillnaden.

      Många beskrivningar av detta är mycket förenklade.

     • Owe
      13 september, 2013

      Riktigt bra skrivet, dags att fler folk med intelligenta svar yttrar sig, inte bara pajkastarna som har en synvinkel! :) Bravo!

     • Axel Segerström
      14 september, 2013

      Tack Trasig2 !!! <3

  • Stefan
   11 september, 2013

   Jag kan inte mer än instämma. Bra inlägg.

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Tack!

    Reply
  • Mikael
   11 september, 2013

   Välkommen till Socialismens mecka, det handlar om hur många människoliv vi kan rädda, det handlar mer om image och politisk korrekthet. Alla som har någon annan uppfattning klassar vår stasi press som rasister. Vilket innebär att ditt inlägg är rasistiskt och hemskt. Du borde skämmas.

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Vilken fin titel på min blogg, den kanske jag snor. Tack!

    Reply
  • Elin
   11 september, 2013

   Låt Anders få ha sin egna åsikt och låt det råda yttrandefrihet i Sverige. Bara för att man inser att invandringen kan vara ett problem behöver det absolut inte betyda att man är rasist eller främlingsfientlig.

   Reply
   • Pelle
    12 september, 2013

    Anders får självklart ha sin egen åsikt. Men om han redovisar den i en publik blogg, menar du att den skall stå oemotsagd? Får inte någon annan ha en annan åsikt? Jag anser också att det finns stora problem i flyktingpolitiken, men jag tror inte vi löser dem genom att argumentera med grova generaliseringar, förljugna siffror eller fördomsfulla och grundlösa påståenden. Att man anser att invandring kan vara ett problem betyder inte att man är rasist eller främlingsfientlig, men om man påstår att alla flyktingar är osolidariska och fanatiska muslimer som borde stanna i sina hemländer och ta hand om sina egna problem så framstår det åtminstone i mina ögon som en ganska främlingsfientlig attityd.

    Det här är min åsikt, som jag redovisar på en publik blogg. Jag förväntar mig självklart att den inte delas av alla, och att den kan komma att kommenteras.

    Reply
 4. Cecilia | Hårdrockande feminist
  10 september, 2013

  Tack, ska dela den.

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack! Dela på, allt du kan! :)

   Reply
 5. christian
  10 september, 2013

  Det som är ”problemet” är ju att varje gång ännu en flyktning kommer upp till Sverige då betyder det ju en extra utgift på ”minimum” 7-9000kr som denna person själv skriver.
  Men dom flesta som kommer upp har gärna barn = barnbidraget betalas ut för alla barn! = 7-9.000 räcker visst inte här till en utländsk person! Dom pengarna skulle kunde ha gått till en utförsäkrad svensk medborgare, en gammal pensionär eller våran egna barn i stället! (glöm inte detta i en kris tid!)

  Sen har många av dom som kommer upp både fysiska och psykiska sjukdomar som ju också kostar samhället pengar. Dom får ju täckt kostnaden till läkaren = mera utgifter + det koster ju redan i förväg mycket mera att gå till läkaren för våran samhälle än den summa som vi ska betala innan vi får frikort!

  Så om vi ska räkna in ALLT som invandra kostar Sverige då hamnar vi nog LÅNGT över dom summorna som nämns i denna persons link!

  Vi kan alltid göra våran bästa för att rädda hela världen vid att ta in så många invandra som möjligt, men om vi inte ens kan hjälpa oss själva då ger det ju ingen mening alls att vi slänger extra pengar ut hela tiden på att ta in flera och flera invandrar! :/

  Sen kommer frågan med HUR invandra familjer på ”socialbidrag/etableringsersättning etc etc” kan köra runt i stora BMW, Mercedes etc etc när en vanlig svensk pensionär knappt kan få råd med maten i en hel månad! Och dom kan ju bara drömma om att överhuvudet ha råd med en vanlig liten bil ju!

  Något är ju fel nån stans det måste vi väl alla kunde se??

  Reply
  • Erere
   11 september, 2013

   Jag vet inte vad som har gått fel i ditt hjärnkontor men har du tänkt på hur mycket DU har kostat samhället genom avgiftsfri skola, sjuk- och tandläkarvård till 19-20 års ålder (därefter subventionerad sjukvård), barnbidrag och alla andra tjänster du nyttjar av samhället? Du behöver i regel aldrig betala för att komma i kontakt med en myndighet, inte heller för eventuella ansökningsavgifter om det ena och det andra och så vidare.

   Och sen, ska vi neka flyktingar med argumentet ”det kostar”? Hur mycket är en människa värd för dig? Uppenbarligen inte ens 10 000 kronor.

   Reply
   • Mats
    11 september, 2013

    Förhoppningsvis jobbar ju christian och betalar skatt och således med betalar för de åren han nyttjar alla dessa fina saker Svea har att erbjuda…………..

    Reply
    • christian
     11 september, 2013

     Bra inlägg du kom med där Mats. Självklart betalar jag skatt och har gjort det i all den tid som jag har skulle göra det. Var där mera du ville veta eller det var allt? 😛

     Reply
   • Thomas Hallgren
    11 september, 2013

    Problemet är inte att vi bekostar fri skolgång för alla barn vars skattebetalande föräldrar redan betalt kostnaderna eller att vi bekostar utbildningar som resulterar i godkända betyg för individer som sedan bidrar med mer skatteinbetalningar. Problemet är alla de människor i vars enda bidrag är kraftigt ökande kriminalitet, kvinnoförtryck, utstuderad rasism och religiös fanatism. Varför daltar vi med dem? Varför ska vi betala för dem?

    Reply
    • christian
     11 september, 2013

     ??? Vart vill du komma med detta Thomas? Vad har det med illegala invandra att göra eller invandrar ?

     Reply
    • Ellinor
     20 september, 2013

     ”Riktiga” svenskar är rätt så jäkla bra på kvinnoförtryck dem med, även om det naturligtvis känns mer bekvämt att skylla på invandrare.

     Reply
   • carinadahlgrennilsson
    11 september, 2013

    Ja vill påminna om att jag har jobbat nästan hela mitt liv och fött fyra barn och jag har ta mig fan betalat skatt och har nu som förtidspensionär rätt att ta del av våra förmåner som jag själv betalat för.Vi har som sagts tidigare inte råd att ta imot flyktingar som inte har betalat en krona i skatt och som ändå får ta del av bidragen.Det räcker nu med att skylla än på det ena och än på det andra.Det är krig och det är svält ja det är för jävligt men hjälp till på plats det blir mycket billigare.Nu blir det för mig att rösta på SD så man blir hörd

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Pensionerna i Sverige är ett skämt, ja. Jag är dock övertygad om att dessa inte skulle höjas för att vi minskade på flyktingmottagandet – tvärtom tror jag att det skulle innebära en mindre solidarisk politik som enbart de rika och redan priviligierade i samhället skulle tjäna på.

     Reply
     • christian
      12 september, 2013

      JA pensionerna i Sverige är ett skämt.. En sak jag kan hålla med dig om faktisk.

      Men att du då försöker att säga att du är övertygad om att det inte skulle kunde hjälpa dessa folk i framtiden men bara dom rikaste?

      Ja även dom rikaste vill säkert få en del av kakan då dom ju också har betalad skatt i alla år, men för att inte dessa sjuka personer ska få ÄNNU MINDRA då måste vi få stopp på dom stigande utgifter åtminstonde.

      Med en blå regering då vill ju självklart alla pengar som kommer in bli använt till skattesänkninger så dom själva kan få mera i plånboken, frågan är bara vad en RÖD regering ville göra eller en regering vart SD har stort inflytande! Vad tycker du kickan?

     • Maj-Britt Sjökvist
      12 september, 2013

      Kickan, tack för att du orkar engagera dig på sätt som du gör. Maj-britt Sjökvist född 1939 här. Allt hat , all enkelspårighet i alltför många inlägg gör mej rasande. ” som du själv vill bli behandlad ska du själv behandla andra” OCH SKATTEN ÄR DET ALLFÖR MÅNGA SOM SMITER IFRÅN. Skattekronan skulle bli mycket lägre o skulle räcka till ALLT om alla gjorde rätt för sej. Tack än en gång Kickan Wicksell:)

    • christian
     11 september, 2013

     Det är just sånna som dig jag tänker på med mitt inlägg.. Men det är öppenbart väldigt ila sett att jag berättar om folk som dig som vi oftast inte ens kan ta ordentlig hand om tyvärr..

     Lycka till i övrigt, jag hoppas du får den hjälp som behövs och den ersättning som du har krav på och har betald till i alla år.

     Reply
   • inte heller
    11 september, 2013

    Jo men som född i ett land är det väl lite annorlunda eller? Givetvis kostar svenskar också pengar men det var väl för sjutton inte frågan!? Skilj nu äpplen från Päron och andas lugnt!

    Reply
    • christian
     12 september, 2013

     Vad menar du inte heller? Dom som är födda här har ju rätt till att få det som livet erbjuder här eller hur?

     Jag andas helt lugnt ska du veta. Det är visst mera dig som har ett problem med det jag skriver, men ta det lugnt, jag är inte politiker så det är inte jag som genomför dessa ändring om det är något du är orolig för 😉

     Och det är snart dags att plocka äpplen och päron så gå du ut i trädgården och ta för dig av allt ihop när där fortfarande finns massor av dom 😉

     Reply
   • christian
    11 september, 2013

    Erere.. tack för din spydiga attitud om mitt hjärnkontor.. Jag älskar dig med!! Jag har väl inte sagt något elakt om dig har jag i och med du ska använda ett sånt språk angående mig smo person som du inte känner??

    Vi kan väl åtminstonde hålla oss till en normal diskutions niveau väl? Behandla folk som du själv vill behandlas!!

    som svar på din fråga : Ja alla oss som bor i Sverige som inte är flyktning eller illegal invandra vi har ju både betalat och av den grund haft råd med att ha denna fördel igenom alla år.. Detta håller tyvärr bara snart på att ta slut, pga vi inte har råd mera!! Det är DET som är problemet..
    hade vi bara haft råd med att både ge detta till oss själva OCH till alla andra som känner för att komma hit och få ca. 7-22.000kr gratis pr månad då hade det ju inte varit ett problem heller hade det??

    Du läser lite det jag ar skrivit som du själv vill utan att läsa vad det är jag provar att berätta..
    VI HAR TYVÄRR INTE RÅD ATT HELA TIDEN SLÄNGA EXTRA PENGAR UT PÅ ATT NYA KOMMER TILL LANDET.!

    Vi kan ju inte ta hand om dom andra om vi inte ens kan ta hand om våra egna medborger ju.
    Det är som att ta in vatten på ett skepp som redan håller på att sjunka ju.. Då hjälper dte ju inte att vi kastar gamla och sjuka svenskare överbords bara för att ta in dubbel så många invandrar ju eller hur?? Kan du se vad det är jag försöker att visa för dig? (P.s. jag är INTE SD väljare om det är det du tror!!) Jag kan bara gott se vad det är som SD försöker att berätta för folket även om dom bara stämplas som nazister för att säga så. (ja där finns nazister som stödjer SD ingen tvivel om det! Men där finns också M och S personenr som är Nazister!! Men nog om det då detta inte handlar om detta!!

    Hur mycket är en människa värd för mig? Ställ dig själv den fråga också och ge mig ditt svar om du kan sätta en pris på en ”människa” pga jag kan inte det!
    jag kan bara konstatera att vi kan inte ens ta hand om våra egna människor, hur ska det då bli bättre för dom om vi hela tiden tar på oss mera och mera med andra folk (flyktninger/illegala invandra etc etc) ??

    Har du tänkt på att det oftast bara är dom RIKASTE från utlandet som kan komma upp hit? dom fattigaste har fan inte råd med en sån resa, dom får stanna kvar oavset vad även om det är DOM som har mest behov för ”hjälp”

    Reply
    • Emma
     11 september, 2013

     7000kr per månad, japp. Sen när de får jobb skattar de någon tusenlapp i månaden, och förhoppningsvis stannar de i många år. De har betalt tillbaka samhällets investering många gånger om när de drar sitt sista andetag.

     Om du anser att det inte finns nog med pengar för långtidsinvesteringar just nu så se till att stötta ett parti som vill höja skatterna och därigenom stärka välfärden.

     Reply
     • Peter
      11 september, 2013

      7000 är otroligt mycket pengar för att inte göra någonting alls eller för att enbart behöva plugga svenska. Gissar att det är ganska mycket pengar om man är van vid förhållandena i somalia eller liknande.

     • christian
      11 september, 2013

      Hej Emma.. Okay låt oss ta av dom där glasögon vart du ser ALLT så rosa som du gör just nu.

      7000kr pr månad sen jobb och nån tusindlapp tillbaka pr månad i resten av livet = överskott plötsligen…??

      Vi har just under 500.000 arbetslösa redan i Sverige det vet du väl om eller hur?
      Om vi tar in 100.000 mera hur kommer det då att gå tror du som det ser ut just nu?

      Vi kan inte ens skaffa jobb till dessa människor hur ska vi då hjälpa dom andra du vill ha in nu också?

      Du kallar det för en långtids investering? Men har du tänkt över att ju längre tid dom här nya invandra ska gå arbetslösa ju mera risikera dom ju att bli deprimerade m.m.. över att inte få något jobb, dom kanske har problem med ifrån ett krigs land som plötsligt anmäla sin ankomst och gör att dom mår dåligt etc etc.

      så där finns MÅNGA saker du inte riktigt har tänkt över ser jag när du skrev ditt inlägg..

      Hade det bara varit så som du skriver ja då hade vi ju bara kunde säga till hela världen att dom allihopa bara skulle komma till Sverige pga här får dom allihopa jobb, lön och kan betala skatt oavset hur många dom än kommer då finns där hela tiden plats till flera.. :/

     • Sara
      11 september, 2013

      stämmer inte… de flesta medborgare (svenska) betalar inte ens tillräckligt med skatt för att ge break even. Så att invandrare som kommer senare i livet, inte får jobb på 7 år (och därmed bidrag den tiden) skulle klara det är högt tveksamt. Några kanske… knapast många.

    • Pontus
     11 september, 2013

     Problemet är att inte om vi har råd med invandringen eller inte, så länge vi har negativt barnafödande i sverige så MÅSTE vi ha invandring om vi vill behålla våra trygghetssystem, det är ofrånkomligt! De få barn som föds skall försörja dig och mig när vi blir pensionärer, ju färre barn som föds, desto färre personer jobbar, desto färre betalar skatt, desto mindre möjligheter för oss att få sjukvård och åldervård. Det är simpel matematik som alla borde förstå…

     Reply
    • Oliver, 20 år
     11 september, 2013

     Hur i helvete kan du tycka att vi inte kan ta hand om ”våra egna” medborgare, som du så fint kallar det, när majoriteten av Sveriges befolkning lever i överflöd med mat, hus, skola och diverse Apple-prylar? Du är så omänsklig så jag blir sugen på att snacka politik med huskatten istället.
     Jag hoppas verkligen folk kan börja bry sig lika mycket om folk från krigsdrabbade, fattiga och tyrann-styrda länder som de som är födda i Sverige och har svenska rötter;
     Om de är invandrare i Sverige, Danmark, eller fortfarande bor kvar i sitt land spelar förhelvete ingen som helst roll. Sluta tro att Sverige är ett ”sjunkande skepp” och hjälp länder som det ser ut som ett helvete i.
     Och ja, det har ingenting med rasism och nazism att göra, det är förfan bara vanlig medmänsklighet som jag önskar alla snappade upp från barndomen när dom kollade Lejonkungen och andra Disney-filmer.

     Reply
     • christian
      11 september, 2013

      Kära Oliver.. Försök att hålla ditt diskutions niveau vart du önskar dig att få ett svar tillbaka på också.. Vi lever i ett demokrati vart vi ALLA har rätt att säga våran mening.. Det kallas för yttrings friheten.. Känner du den?

      Överflöd i mat, hus, skola och diverse Apple prylar?? Vilken värld lever du i? Ja där finns MÅNGA i Sverige som har ett överflöde.. Men vad hjälper det dom som INTE har det i Sverige?

      Kallar du det att vi tar hand om våra egna bara pga där finns en direktör därute som har ett sånt överflöde av pengar att han kan torka sig i baken med pengar utan ens att dte gör någon skillnad på hans ekonomi?
      Denna direktör vill göra ALLT han kan för att undvika att betala lite extra i skatt för att hjälpa dom svagaste i våran samhälle, men du verkar inte att bry dig om dom sjuka, fasttiga, arbetslösa och äldre som INTE har dom pengarna som du nu antar att ”ALLA” svenskar har i och med du öppenbart tror att ALLA i sverige har överflöde av både hus, mat och apple prylar!!

      har du överhuvudet levd som arbetslös, sjuk eller gammal i sverige?
      Vet du inte om att sjuka blir utförsäkrad varje dag som går pga regeringen ska spara pengar?

      tro inte att jag inte bryr mig om dom som lever i fattiga länder eller länder med diktatur m.m.
      det jag menar är att vi inte kan rädda dom om vi inte ens kan ta hand om våra egna arbetslösa, sjuka, gamla m.m. så länge vi utförsäkra sjuka och inte kan skaffa jobb till dom arbetslösa vi redan har ger det ju ingen mening att dom ska få lida ännu mera bara pga vi vill försöka att rädda några extra invandrar ju.. dom som har det där överflöde du snackar om dom vill ju INTE betala mera i skatt för att hjälpa på det sättet.. HUR har du då tänkt dig att skulle skaffa dessa extra kr till dom invandra du också vill ge pengar och hus nu??

      Där finns personer i sverige idag som inte ens har en egen lägenhet, vet du inte om detta??

      I disneys robin hood där tar robin hood ifrån dom rika och ger till dom fattiga, men i detta samhälle där tar dom rika från dom fattiga för att få ännu flera fattiga in i landet = dom fattiga ska fortfarande leva som fattiga kanske bara med ännu mindre än innan!!

     • Stefan
      11 september, 2013

      Njae, Oliver, nu överdriver Du lite väl mycket! Frågan är mer komplicerad än så och var vi än hjälper till så stödjer vi bara dessa länders korruption. Jag kan inte förstå varför vi ska hjälpa länder som ”det ser ut som ett helvete i”. Hur kan det vara mitt ansvar? Varför ska vi hjälpa? De får väl försöka själva!?

      Vi kan bistå med hjälp att komma igång på plats, men att låta människor komma hit för att leva på oss andra är inte rätt – barn integreras och sedan blir det ”omöjligt” att åka hem vid avvisningsbeslut.

      Det räcker nu! Låt 2014 bli förändringens år!

     • Oliver, 20 år
      12 september, 2013

      Haha vänta nu, Christian. Jag har lärt mig att ”majoriteten” betyder just majoriteten och inte ”ALLA” som du skriver att jag har skrivit.
      ”Hur i helvete kan du tycka att vi inte kan ta hand om ”våra egna” medborgare?” var väl dock aning felformulerat. Jag tycker också att Sverige, och resten av världens länder för den delen, kan bli hundratusen gånger bättre på väldigt väldigt mycket.
      Det jag försöker säga är att jag tycker alla människor på jorden har exakt lika stort ansvar för att hjälpa varandra, oberoende på etnicitet, födelseplats och religion etc.
      Jag är bara 20 år och har således inte jättemycket erfarenhet av världen, men jag tycker inte att det spelar någon som helst roll i frågan, eftersom, som jag skrev innan, det bara handlar om mänsklighet.

      Och jag kan tyvärr inte heller komma med något jättebra förslag hur vi ska lösa ”helvetet” som jag tycker världen är, jag vet bara att att ”ta hand om OSS själva” innan vi tar han om ”någon vi inte har ansvar för” är ren bullshit.

      ”Där finns personer i sverige idag som inte ens har en egen lägenhet, vet du inte om detta??”

      Även om detta är sjukt, med tanke på att det finns folk som skulle kunna köpa 100 000 lägenheter själva, så är det förmodligen ett väldigt mycket större antal personer i andra länder som inte heller har en egen lägenhet, eller mat, eller familj, eller vetskap om dom kommer leva imorgon. Då är plötsligt Sveriges befolkning inte, även om det finns många som lever riktigt skitigt och väääldigt många rötägg som ”kan torka sig i baken med pengar utan ens att det gör någon skillnad på hans ekonomi”, så jävla fattigt.

      Egentligen borde jag skämmas för att sitta här och skriva på en dator värd 7 000 men tyvärr har jag väl blivit så känslokall av att växa upp i ett, även om Sverige har myyycket att jobba på, såhär rikt land.

      Jag har dock såpass mycket känslor kvar att om jag hade haft 1000kr att leva på och jag visste att 3 andra människor, helt oberoende var dom kommer ifrån, inte hade någonting så hade jag delat upp så att vi alla hade lika mycket.

     • Oliver, 20 år
      12 september, 2013

      Jag avskyr även att det finns folk i världen som tjänar över 30 000:-/månad, oavsett arbete.
      Om man hade höjt förmögenhetsskatten med skyhöga summor hade jag varit glad. (Jag mår nästan illa såhär i min trötthet att ordet ‘förmögenhet’ ens existerar)
      Även om det här är en annan fråga, så tror hade det löst en stor del av problemet.

    • Sara
     11 september, 2013

     Alla pengar vi lagt ut på hans svenskalektioner i skolan, och sen kan han ändå inte stava… Välinvesterade kronor, jajemän!

     Reply
    • samir
     11 september, 2013

     Hej Christian!!! jag är själv invandrare och har varit i Sverige i 12 år ,,,Har varit egen företagare sen 04 och betalar skatt mer än vad du gör kanske!! Sen tänk hur många invadrare som jobbar och har företag…betalar de ingen skatt??? jag fick bara sociallbidrag i tre månader sen fick jag låna pengar till mina studier och lånet betalar man tillbaks förstås. Tror du att du kan leva på sociallbidraget när du får 3800/mån ?? Ta inte invadrare på den negativa utan tänk positivt också.

     Reply
     • christian
      12 september, 2013

      Hej Samir.. Tack för ditt input till denna diskution
      Jag är jätteglad för att du har fått ett jobb och har betalad skatt i så många år.Om du då har betalad mera eller mindre är inte det som jag fokusera mest på med mitt inlägg.

      Det jag vill fram till är inte att få ut invandrar av Sverige som redan är här bara så du inte tror det??

      Jag säger att vi har som det är NU redan alldeles för manga arbetslösa i Sverige (både Svenskar och invandrar) och så länge att vi inte ens kan skaffa jobb till dessa då ger det ju ingen mening att vi tar upp ännu flera invandrar just nu i alla fall, men kanske försöka att hjälpa dom på plats i stället vart dom nu kommer ifrån.

      Jag vet utmärkt om att det inte ens går att leva på socialens minimum om det är det du vill veta?
      Jag har inte sagt något om det, jag har däremot sagt att för varje ny invandrar vi tar upp kostar det ju samhället X antal kr varje gång, och även om en av dessa invandra får ett ”Jobb” då hade en av dom andra arbetslösa i Sverige ju kunde ta det jobbet i stället = en mindre arbetslös som skulle försörjas av bidrag ifrån staten!! Det är DET jag vill fram till..

      jag är varken rasist eller SD anhängare om det är det du tror? Jag kan bara däremot gott se vad det är dom försöker att säga till oss väljare.. Att vi inte kan hjälpa andra om vi inte hjälper oss själva först.

      Jag tar inte invandra på ett negativt sätt bara om du tror det, pga jag vet utmärkt hur mycket dom har att erbjuda med deras sätt att se på saker.
      Men just nu är det tyvärr kris tid och vi har inte ens råd att ge alla våra medborgare i Sverige dom pengar dom har behov för (dom sjuka, gamla och arbetslösa etc etc) Som du själv skriver då är det inte många som kan klara sig på 3800kr pr månad efter fasta räkningar är betalad.
      men många arbetslösa får klara sig på det tyvärr vilket gör många oroliga och sjuka samt många pensionär också får klara sig på så lite tyvärr..

    • Carl
     11 september, 2013

     Vadå inte råd?

     Svenskarna lever ju fantastiskt, visst finns det utslagna, men de hjälps inte av att man kastar pengar på dom (utöver att de ska leva, bo och få hjälp att hjälpa sig själva) utan
     det är ju en systematisk sak.

     Om du känner fortfarande att de är de svenskar som är på den lägsta pinnen som tar stryk av invandringen så bör du fordra att höja skatterna för medelklass till överklassen, då de bevisligen har pengar över, och låta de som redan är pressade få spara några extra enkronor som skatten tar av dom till att använda för smala bidrag till flyktingar och invandrare.

     Reply
    • Christoffer
     12 september, 2013

     Att vi inte har råd är bara skitsnack. Kollar vi på alla ansamlade resurser i Sverige och inte tar hänsyn till VAR resurserna finns så finns det gott och väl pengar till att hjälpa alla som kommer hit som flykting på ett bra sätt samtidigt som vi tar väl hand om alla som fötts inom landets gränser.
     Det handlar inte om att det inte finns resurser utan att ingen vill prioritera bort lite för att hjälpa andra. De som HAR pengar vill inte att någon rör dem. Det handlar om ren och skär girighet.
     Vad som behövs är en vettig omfördelningspolitik. Både för att vi skall kunna hjälpa våra egna fattiga med vettig sjukvård, skola och äldrevård och för att kunna ge samma hjälp till de som flyr hit från elände utomlands.
     Vad ni ”främlingsrädda” gör är ungefär samma sak som tok-högern gör mot våra egna fattiga. Låter skrämselpropagana om något som de inte har någon egen insyn i florera och väljer att själva tro på den så att de kan hålla fast i sina egna pengar utan att behöva ha dåligt samvete.
     – Folk som får sjukbidrag är fuskare…
     – Arbetslösa är lata…
     – Hemlösa är knarkare och kan inte hjälpas…
     – Dålig standard i skolor eller sjukvård beror på att de som jobbar inte gör sitt jobb ordentligt.
     Jag har hört allt detta till leda och det har säkert de flesta andra också.

     Främlingsfobi handlar egentligen om precis samma sak.
     Ni borde skämmas,

     Pengar finns. Att påstå annat är ren och skär lögn och förbannad osanning.

     Reply
     • Elise Tegstam
      12 september, 2013

      Tack för att du skriver ett otroligt intelligent inlägg som säger det jag vill säga. Blev så trött på att läsa de typ tjugo första inläggen så luften gick ur mig. Tack! Elise

    • Maja Anokhina
     22 oktober, 2013

     Tack för fantastiskt bra inlägg!!!
     Håller med dig till fyllo.

     Reply
   • struts
    11 september, 2013

    Vill bara svara på din underbara kommentar,det handlar om att ge och ta. Från början kostar det samhället att man går i skolan. Men när man betalar 30 % i skatt när man jobbar så hinner man nog att betala tillbaka mycket innan man går i pension.

    Reply
   • Fredrik
    11 september, 2013

    Du kan inte argumentera för att kostnaden är obetydlig mot en människas liv, för pengarna vi lägger på en flykting skulle kunna rädda 10 barn i Afrika. På så vis tycker jag att många som argumenterar för denna fråga inte tänker logiskt utan bara tycker det är hemskt för personerna i fråga. Ja det är det, men sånt är livet, tyvärr! Kom nu inte och säg att jag är en hemsk människa, du som funderar på det, skulle du betala 10000 kr för att rädda en människas liv? Om ja, ta ut pengarna från lånekontot och donera de ikväll så räddar du flera svältande barn i Afrika. Men nej, det vill du ju såklart inte… däremot om pengarna kommer från stadskassan så är det annorlunda, varför?

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Jag betalar gärna skatt av just den anledningen, och jag arbetar ideellt för två olika organisationer. Är solidaritet verkligen så främmande för dig?

     Reply
   • Hanna
    12 september, 2013

    ”har gått fel i ditt huvud” ?? nu förstår jag inte Erere. Har man ingen rätt att tycka & tänka olika utan att man har ”fel i huvudet”?

    Reply
    • christian
     14 september, 2013

     Vissa folk tycker inte om att alla inte tänker som dom tyvärr..

     Men det säger mera om honom än om mig 😉

     behov för att gå till person angrepp = inte ha något att komma med normalt..

     Reply
  • Egon
   11 september, 2013

   Dom skaffar ju barn för att bli svenska medborgare de är klart. Men hur många svenskar skulle skaffa barn i en sådan ekonomisksituation?

   Reply
   • kickanwicksell
    11 september, 2013

    1. De blir inte svenska medborgare för att de får barn. 2. Ganska många svenskar skaffar barn i den ekonomiska situationen.

    Reply
    • christian
     11 september, 2013

     Ja både svenskar och invandra skaffar barn, både i ekonomiska dåliga lägen och i bra lägen, men statistisk då skaffar invandra faktisk flera barn än svenskarna gör.

     Och igen då har vi inte ens råd att ge våra egna ”svenskar” (gamla, sjuka m.m.) det som dom behöver, då ger det ju ingen mening att vi bara tar in flera och flera invandra som i sig själv koster pengar men om dom har barn, elelr får barn, får ännu flera barn, då koster dom ju bara ÄNNU MERA tyvärr.. :-(

     Så varje gång där kommer ännu en invandra upp då koster det ju minimum 7.000kr och uppåt till ???

     Reply
     • kickanwicksell
      11 september, 2013

      Inser du att det är människor, familjer, du skriver om?

   • Hasse
    11 september, 2013

    Ganska många. Låginkomsttagare i sverige skaffar både fler och tidigare barn än andra i genomsnitt.

    Reply
    • christian
     11 september, 2013

     ja om det är så hjälper dte ju inte att vi tar in flera invandrar smo också gör det och som alla bara ska ha bidrag för att överleva!! Vi har inte ens råd med att ge våra egna det dom borde ha. vi utförsäkrar sjuka varje dag och gamla får inget att leva på också!

     Reply
     • kickanwicksell
      11 september, 2013

      Och den osolidariska skattepolitiken, ”var och en för sig själv”-tänket… Allt det skulle försvinna om vi stoppade invandringen? Njae.

   • Kjell
    11 september, 2013

    Jag kan bara säga att jag och min fru försöker skaffa barn och min fru har en inkomst på 6.800:- och jag är arbetslös så drar bara på oss en massa skulder varje månad.
    Det är 2 till i klassen i samma situation så skulle vilja säga att det är nog inte alls ovanligt.

    Men pratar man om sådant man inte vet så tror man som du!

    Reply
    • christian
     11 september, 2013

     ??
     du skriver något som du tror får mig att se dum ut, men du svara ju inte på det jag skriver.
     Vi ”svenskar” kan utmärkt spendera dom pengar vi nu har till oss själva som du själv beskriver tydligt med att ni har låg inkomst och försöker att skaffa barn även om ni kanske inte har råd med det..

     Och så vill det ju alltid gå, och det ska där väl också vara plats till..
     Min fråga är bara varför ska vi dra upp flera invandrar som kanske skaffar ännu flera barn vart dom aldrig kommer att få ett jobb till att försörja sig själv och alla dom barn dom har..

     Tror du att sverige har ett stort överskott så dom har råd att ge oss i sverige bättre välfärd? i och med du tycker dom ska bara ta upp så många invandra som möjligt så våran utgifter kan bli ännu större..

     Du vet väl om att vi tar ifrån fattiga, sjuka och gamla redan idag pga vi måste spara pengar, då ger det ju ingen mening att vi ska ha flera upp när vi inte ens kan skaffa jobb till dom arbetslösa vi har redan ju?? :/

     Här kan du få din egen linj till slut : Men pratar man om sådant man inte vet så tror man som du!

     Ha en bra dag du med

     Reply
    • Kissemissen
     11 september, 2013

     För din historia stämmer in på hela Sverige som nation, inte sant? Blåögd och naiv, det är svenskarna det. Kjell, ”kickan” och många andra stämmer väl in på denna beskrivning.

     Reply
  • Fredrik
   11 september, 2013

   > Något är ju fel nån stans det måste vi väl alla kunde se??

   Absolut, det är ett jätteproblem att så många svenskar som gått ur skolan har så låg kompetens att de tror att det är något dåligt.

   På vilket sätt vore det bättre att låta de som kommer hit (och uppfyller kraven för att få stanna och vara berättigad till bidrag) vara utan alla former av bidrag? Hur skulle de överleva? Vad hade hänt med kriminalitet om den som faktiskt behövde överleva var tvungen att stjäla/råna för att köpa mat eller kanske t.om begå brott i hopp att hamna i fängelse så att man kan få vård eller mat? Är det bättre?
   Vem är det som INTE ska få barnbidrag? Flyktingar från muslimska länder med krig? Eller ska vi också särbehandla familjen som flyttar hit från Norge eller Finland? Varför?

   Om man bortser från de inte helt oviktiga humanitära aspekterna på att se till de som bor i landet, oavsett religion, nationalitet, bakgrund, familjestorlek osv faktiskt har en möjlighet att klara sig så ligger det enormt mycket samhällsnytta i att de som flyttar hit får möjlighet att lära sig det språk de behöver för att få jobb och byta bidrag mot lön och skatt men också att deras barn får växa upp och bli skattebetalare för resten av livet.
   Det är samma grundtanke som när vi ger arbetslösa rätt till barnomsorg för sina barn, sjukvård, ibland får en kurs betald osv. Det kostar men är samhällsekonomiskt nyttigt eftersom det annars skulle bli ännu hopplöst för dem att någonsin lyckas hitta ett nytt jobb.

   Reply
   • christian
    11 september, 2013

    Något är ju fel nån stans det måste vi väl alla kunde se..

    Ja något är fel..

    Du vrider frågan till att handla om att dom som uppfyller krav för att få stanna i sverige och få bidrag..

    Det som jag försöker att säga är ju att folk inte ens borde släppas in i landet även om dom uppfyller ”vissa krav” pga det är ju DET som är problemet att vi bara låter flera och flera komma upp varje dag/år som går och vi har ju inte jobb till dom.. Vi har inte ens jobb till våra egna, vi har inte ens pengar till våra egna arbetslösa och sjuka/gamla.. Hur ger det då mening att bara fortsäta att ta in nya flyktninger bara pga att dom uppfyller ett ”krav” ??

    nej det hjälper inte att inte ge dom som har kommit upp några pengar, det ger ju sig själv..
    Det hjälper ju inte heller att ta ifrån en sjukskriven hans pengar heller eller ta pengar ifrån en arbetslös svensk eller en pensionist väl??

    som sagt vrider du frågan till att handla om att inte ge dom som redan har kommit till sverige pengar/bidrag, när det handlar om att inte ta in flera så vi behöver att ge dom pengar också!

    Hoppas det får dig till att tänka på min fraga en gång till 😉

    Reply
    • Fredrik
     14 september, 2013

     Jag vrider inte frågan alls, jag pratar om exakt det blogposten handlade om.

     Varför skulle vi inte låta folk komma?
     Jag är ledsen men jag förstår verkligen inte poängen med att hindra folk att komma hit, varesig de flyr från krig och svält eller bara kommer hit för att jobba (och inbilla mig inte att det var de du bekymrade dig om, de som kommer hit och börjar jobba direkt har inget med den här debatten att göra då alla bidrag utom barnbidraget minskar dramatiskt om man har lön).
     Ska vi kanske hindra svenskar att flytta ut också? Vi förlorar ju skattepengar på att de flyttar.

     > Vi har inte ens jobb till våra egna, vi har inte ens pengar till våra egna arbetslösa och sjuka/gamla
     Det där argumentet är så dumt att man är förvånad att någon tror på det. Det är skitlätt att kolla vad det är för jobb som första generationens invandrare ”tar”. Historiskt (sedan 60-talet) har de kommit hit och fått jobb där det varit brist på arbetskraft. Sedan 90-talet så har det i huvudsak handlat om jobb som arbetslösa svenskar gör allt för att undvika att ta eftersom det är skitjobb som inte ger mer pengar än att fortsätta på A-kassa och gå regelbundna utbildningar.

     Vem tror du själv har störst chans att få ett jobb i Sverige, den som har ett konstigt namn och i bästa fall bryter på svenska eller den som heter Andersson och i värsta fall pratar värmländska?
     Det är inte ens en fråga om diskriminering, det är ofelbart lättare för en svensk att komma igenom en anställningsintervju än det är för den som inte har språket som sitt modersmål. Detsamma gäller amerikaner i USA, polacker i Polen och tyskar i Tyskland.

     Tvärt emot vad du säger så MÅSTE vi ta in fler människor i arbetsför ålder om vi ska få pengar till våra egna arberslösa, sjuka och gamla, När 40-talisterna gått i pension finns det inte tillräckligt många infödda svenskar kvar att sätta i arbete för att finansiera den kostnadsmassan. Dessutom behöver vi massor med människor som är villiga att arbeta i tjänsteyrken som svenskar tycker är skitjobb.

     Om du är rädd att du inte ska få jobb för att det kommer hit utlänningar som har större chans att få dem borde du se över vad det är som gör att du inte har bättre chanser än någon som flyttar in utifrån och kan något om språket, samhället och att vara ”svensk”. Kanske är det en skattefinansierad komvux-kurs du behöver.

     Reply
  • Amanda
   11 september, 2013

   Invandrare som jobbar betalar faktiskt också skatt som bidrar till välfärden. Faktum är att det går någorlunda jämt upp (invandrarnas bidrag vs invandrarnas skatt)…
   Tror du att invandrare får bmw och mercedes av socialen eller hur är din tankebana där?

   Reply
   • christian
    11 september, 2013

    Nu talar vi om invandrar som INTE jobbar Amanda..
    Där finns många sätt att fuska på om man vill, och om det heter sig att en mamma bor ensam med 3-5 barn då har hon en stor inkomst av olika bidrag m.m. men om hon då har en man som officielt inte bor där men ändå bor där på heltid då får dom ju kanske båda extra bostadstillägg också.. mannen kanske har en co/ adress hos en annan ”kompis” vart der ser ut smo om att han ska betal 4000kr för 12 kvm rum som han officielt hyr av sin kompis men dom pengar får han extra till sig själv och hans ”fruga” får ju extra mycket i barnbidrag, bostadstillägg m.m. pga dmo inte tror hon bor tillsammans med barnens pappa, men det gör dom ju så ändå = på detta sätt har dom råd + att många av dom jobbar då svart hos ”vänner” som har sagt år dom att komma upp hit pga dom kan få både bidrag och svart lön för att arbeta svart på pizzaria m.m. (detta är bara exempler för att visa dig vad det är som kan göra att dessa på ”bidrag” har råd med BMW, etc etc.. oftast står bilen ju så på en ”vän” så socialen inte kan räkna ifrån bilen som inkomst/värde som måste säljas!

    Ger det dig svar på hur min tankebana är här? (som sagt är detta bara få exempel på hur det kan gå till tyvärr, och vi kan aldrig komma detta till livs då folk alltid vill fuska om det går, svarta som vita för att få satt det på plats. 😉

    Reply
    • Sofhi
     30 september, 2013

     Oj. Man måste ju nästan vara Einstein för att komma på det där bidragsfusket. Jag tror verkligen inte att majoriteten av de som kommer till Sverige och tvingas ta bidrag (det är inte så himla kul ska du veta) sitter och gnider händerna och skrattar ont för att dom lurar systemet. Självklart finns det personer med invandrarbakgrund som gör det, lika självklart som att det sitter svenskar någonstans som aldrig har lyft en näve för de pengar dom får. Men majoriteten av alla bidragstagare (svenskar som invandrade) kämpar för att en dag få försörja sig själva och få ge tillbaka till samhället igen. Få ge sin arbetskraft och ta emot förtjänad lön.
     Det gör ont i mig att du tror att Sverige och svenskarna blir lurade under näsan av de som flyr undan krig, våldtäkt, politisk förföljelse och andra traumatiska livsöden. Snälla se människor som människor med hjärtan, hjärnor och känslor. Alla är vi lika. Ingen vill flytta ifrån sin trygghet, sin släkt och sitt land bara för att det är så jävla kul att lura ett annat land. Man tvingas till flykt, för att överleva. Och att fly till en ny tillvaro med helt annan kultur är traumatiskt i sig. Lägg på deras livsöden som dom lämnat. Dottern som såg sin mamma bli ihjälskjuten mitt på öppen gata, mannen som såg hela sitt hus rasa samman under ett bombattentat, mamman som såg sin dotter bli våldtagen av tio män. Dessa personer flyr den vardagen, kommer till t.ex. Sverige där dom inte kan språket, folk vill inte hjälpa dem och människor misstänkliggör dem för bidragsfuskare, mördare, våldtäktsmän, prostituerade och lata. Vilket varmt välkomnande efter att ha flytt en verklig mardröm.

     OT 2.
     Jag själv, blond blåögd kvinna, har just nu inget jobb. Och sant, det finns inget jobb att få för mig, men det beror inte på att invandrare tar de potentiella jobb jag vill ha eller för att dom har kommit till Sverige i första taget. Hur kan du och andra som har bidragsfuskskonspirationsteorier vara så säkra på att jag inte ligger på sofflocket och petar navelludd, medan bidragen flödar in på mitt konto? Med 3-5 ungar i hasorna för att få massa barnbidrag, med en man som inte bor hos mig officiellt men gör det på pappret samt har en c/oadress hos sin polare och därmed får dubbelt bostadstillägg?
     ”Oss” bidragsfuskare snackas det inte om. Men människor som knappt lärt sig svenska har riktiga snillehjärnor och fuskar sig rakt igenom svenska lagar och myndigheter.

     Ingen behöver svara på detta. Jag tyckte bara det behövdes en human syn bland alla siffror och ord om att människor utanför Sverige är känslokalla lurendrejare.

     Reply
    • Emma
     12 mars, 2014

     Det fungerar inte så. Barnbidrag räknas som en inkomst och tas bort från riksnormen. Att skaffa fler barn ger dig inte ökad total bidragsmängd, det gör bara att ditt försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) blir lägre.

     Källa: http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/saraknardu

     Sent inlägg, men lämnar det för eftervärldens skull.

     Reply
  • johan
   11 september, 2013

   Christian, du har HELT RÄTT, de flesta ser att det ät fel men törs inte säga något för då är man rasist, Sätt stopp för invandringen nu innan det blir Sveriges död !

   Reply
  • Erik
   11 september, 2013

   Christian: Den internationella organisationen OECD offentliggjorde ganska nyligen en omfattande undersökning som bland annat slår fast att invandrare i Sverige (och de flesta andra länder i Europa) betalar mer till samhället i form av skatter än de får tillbaka i form av bidrag. Rent ekonomiskt vinner alltså Sverige på invandringen. Sluta sprid okvalificerad hatpropaganda och vandringssägner utan underlag.

   Reply
   • christian
    11 september, 2013

    Hej Erik..

    Du får jättegärna lägga en link till detta, då det ju självklart är något som ska fram om det stämmer.. 😉

    Min fråga till dig är då om du tror att låt oss säga : 10.000 invandra kommer till sverige på ett år, då vill oftasts dom flesta av dom inte få ett jobb (i alla fall inte med det samma i och med språk problem och brist på jobb redan till alla dom som redan bor i sverige och är arbetslösa!

    Låt oss då säga att 1000 av dom faktisk får ett ”jobb” med det samma, då är det på detta sättet att du menar att dom betalar mera till samhället eller?? som sagt vill jag JÄTTE GÄRNA ha en link till hur du kan bevisa att utgifter kontra inkomster ifrån invandra i sig själv på ett år ger större inkomst än utgift allt i allt och att detta inte bara gör att flera ”svenska arbetslösa” bara fortfarande får gå utan jobb pga invandrar får ett jobb som en svensk kunde ha tagit i stället..

    Det jag skriver är inte hat propaganda som du säger det är, det är bara pga jag våger att säga att det koster faktisk sverige pengar när invandrar kommer utan att ha ett jobb..
    Och som det ser ut nu då har vi ju inte ens jobb eller pengar nog till våra egna gamla, sjuka och arbetslösa! folk utförsäkras, får stå utan ersättninger ifrån socialen ibland (hamnar mellan stolarna som dom brukar att kalla det för) gamla som inte kan få deras pension till att räcka till mera.. etc etc…

    Om du har rätt i vad du säger då borde vi ju bara säga till hela världen att dom ska komma till sverige och få bidrag pga sverige vill bara tjäna på det!!!! Det ger ju ingen mening väl??

    Reply
   • Jocke
    11 september, 2013

    Erik, Du tänkte inte riktigt efter nu va? Men förmodligen har du liksom andra inte ens kollat igenom OECD’s rapport utan litar blint på dina facebook-vänner som delat med sig av länkar till DN som ”bevisar” att sverige vinner på invandringen.

    Om invandring hade varit ekonomiskt lönssamt hade _alla_ länder slagits om att få så stor del av kakan som möjligt.
    Sanningen i OECD’s rapport är att man valt att inte räkna med upp till 40% av den offentliga samhällsservicen – när man inkluderar den (Finns i samma rapport men en annan modell) så visar det tydligt att invandringen är en kostnad för Sverige i dess nuvarande form.

    Så sluta sprida okvalificerad propaganda och vandringssägner utan underlag.

    Reply
   • Kissemissen
    11 september, 2013

    Nu var det ju dock så att OECD kom fram till att det var ett minus, inte plus, för Sverige (och de flesta nationer). I Sverige så var det -0,52% av BNP/år om jag inte misstar mig. Förklara gärna för mig hur en förlust på -0,52% BNP/år är en vinstaffär?

    Reply
   • Fredrik Eng
    11 september, 2013

    haha. Jo den stämmer ju… haha

    Reply
  • Etableringskonsulten
   11 september, 2013

   Hmmm…. ”… kan köra runt i stora BMW, Mercedes etc.etc.” Motfråga: Syns det utanpå chauffören? Hur han försöjer sig menar jag. Eller skulle det kunna vara någon som har ett jobb? Någon som lånat bilen av en vän? Eller syns det på chauffören att han eller hon har försörjningsstöd eller Etableringsersättning?

   Reply
   • christian
    11 september, 2013

    Det är ord emot ord på denna punkt hr etablerings konsult. 😉

    du kan inte bevisa att alla som kör i dessa biler har ett jobb, och jag kna inte bevisa att alla är på bidrag, men jag kan säga att där kan fuskas på många sätt vid att ha en kompis stående som ägare som har ett jobb men att bidrags tagaren då använder bilen varje dag ändå.. etc etc..

    Hoppas du fattar vart jag vill hän ?
    Jag fattar utmärkt din synsvinkel också. 😉

    Reply
  • Petronella
   11 september, 2013

   Mycket bra och klokt skrivet! Texter som denna behövs verkligen. Länkade hit på Facebook, hoppas det är okej.

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Absolut, det är det som är tanken. Sprid den allt vad du kan!

    Reply
  • Roodi
   11 september, 2013

   Christian har du tänkt på att dessa människor, börjar jobba och betalar skatt tills de når pensionsåldern – som alla andra invånare? Du verkar lämna ut den aspekten. Det är ju inte ett engångsbelopp som staten täcker och som sedan inte ”betalas” tillbaka. Ja, de flesta invandrare som alla andra människor arbetar. Sedan finns det som hos resten av befolkningen folk som av olika orsaker blir sjuka (somatiskt och psykiskt) det kan ju inte korreleras till att de är invandrare. Skillnaden är att de flesta som kommer till Sverige kommer i en ålder där den svenska staten inte har behövt betala för deras utbildning, tandvård, gymansie och universitetsutbildning. Men ändå lyckas de komma ut på arbetsmarknaden och betala tillbaka till det svenska samhället – som vem som helst. Då de kommer i en äldre ålder, så får de dessutom inte lika stor pension (som i förvägen är ganska låg) så hur kan samhället ha gått så mycket i back?
   Det sitter ingen på socialbidrag med en Mercedes, det är hårt arbetande personer som har all rätt att unna sig PRECIS VAD de har lust till med deras egentjänade pengar. Om det sticker i ögat på dig? Så gå igång med att arbeta eller t.e.x. Stå i en Pizzeria 7 gånger i veckan från före Lunch till kl. 22… Inget kommer gratis, varken till dig eller invandraren. Vakna upp, lilla du!

   Reply
   • tskgumman
    11 september, 2013

    Trist när folk inte kan hålla sig från att ta till härskarmetoder!
    Observera att även pensionärer betalar skatt! Det är inget man slipper när man kommit upp i pensionsåldern.

    Reply
   • christian
    11 september, 2013

    hej roodi..

    tack för ditt svar..

    ja dom som faktisk får ett jobb nån gång får möjligheten att betala tillbaka!

    men som det ser ut nu har vi ju inte ens jobb till dom som redan finns här i sverige (både svenskar och äldra invandrar som redan har gått i många år på bidrag)

    kanske vi borde sörja för att få dessa folk ut på arbetsmarknaden tillsammans med alla dom unga som också växer upp och ska hitta ett jobb nu..

    det är ju att skjuta dom i foten om dom ska ha ännu flera att kämpa med om dom få jobb som finns.

    Nu påstår du att INGEn på social bidrag kan köra i Mercedes? men bara hårtarbetande personer?? Det är väl att ta i lite för mycket är det inte?
    det är lite det samma som att påstå att INGEN i sverige fuskar överhuvudet ?? :/ Tänk på detta.

    Dom som står i pizzaria 12 timmar pr dag kanske redan får bidrag för att vara arbetslös men sen jobbar svart hos deras kusin i hans pizzaria pga han ju redan från början sa : kom upp hit du kan få bidrag + jobba svart hos mig så du kan leva fett här samtidigt med du kan få din familj upp också om det är!!

    vaknu upp lite själv du också.. världen är inte så rosa som du kanske går och tror den är? 😉

    Reply
   • John
    11 september, 2013

    De stora problemet är väl mest att det är en stor grupp av invandrare, som har Butik/pizzeria etc ofta har en avgift om man betalar med kort. Anledningen till detta är problemet för de har ju kommit på det här att om man får betalt i kontanter kan man ju stoppa pengarna direkt i fickan så slipper man ju skatta på det :)

    Reply
  • Joakim
   11 september, 2013

   Så för att fatta det kort så är det för DYRT att rädda folk från att lida och dö? Sunt tänk. Och ALLA kör BMW…..

   Reply
   • christian
    11 september, 2013

    För att fatta det kort : Låt oss ta upp ALLA som bor i syrien och andra länder vart där finns krig, elände och arbetslöshet, pga Sverige är ju det enda land vart vi inte förlora pengar på att ta upp dom, och det påverkar inte dom sjuka, fattiga, svaga och gamla i sverige att där kommer flera upp som ska leva på bidrag så dom sjuka ska jagas ännu mera av regeringen för att hitta extra pengar till dom ökande utgifter.

    We cant save the whole world, even if we wanted to…

    Och bra att du dra dina egna slutsatsar att ”alla” kör BMW 😉 det visar hur seriös du är i ditt debatterande när jag nämner ett problem som finns i Sverige..

    men bra låt oss allihopa ta på våran tjocka glasögon så vi inget ser och sen hoppas på det bästa för dom som redan är ursatta.. (sjuka, arbetslösa, gamla etc etc)

    Reply
   • Peter
    11 september, 2013

    Sunda förnuftet säger såklart att vi ska hjälpa alla. Men kan vi ta hit alla som behöver hjälp? Hela EU borde samma regler för asylsökande – idag är det Sverige som är mest generösa. Det gör att smugglare får jobbet att ta hit dem. Reglerna säger att det första landet de kommer till är det land som ansökan ska gälla, t ex Italien. Ändå gör de sitt yttersta för att komma till Sverige. Väl här får de bidrag första dagen de registreras som asylsökande.

    Reply
  • Robban
   11 september, 2013

   Haha, en invandrade kan ju också bli utförsäkrad så det argumentet är ju ganska lottlöst. Visst är det fel att du får fri sjukvård och tandvård om du vistas illegalt i Sverige eftersom det inte ens är ett villkor som landets medborgare har. Samma rättigheter för alla är min åsikt inte olika.

   Dem som kör Mercedes, BMW mm jobbar naturligtvis svart eller något, och tro mig, det är en liten skara som du pratar om.

   Det finns en del fel på lagarna i Sverige, men det är ju inte Invandranas fel.

   Reply
  • Carl-Jan
   11 september, 2013

   Vi har inte råd att inte ta hit dem. Vi svenskar skaffar få barn och blir allt äldre. Jag misstänker att du inte vill höja pensionsåldern radikalt? Om inte så behöver vi få in folk i arbetsför ålder, se till att de blir satta i arbete genom att hjälpa dem att integreras i samhället, exempelvis genom den geniala idén att hjälpa dem ta körkort för att se till att de kan betala för våra äldres pensioner som vi inte har råd att betala.

   Reply
   • Lasse
    14 september, 2013

    > Vi har inte råd att inte ta hit dem

    Sådana som du brukar oftast gå på bidrag eller i bästa fall betala kommunalskatt så jag förslår att du låter oss andra fundera på om vi har råd.

    Men det är en intressant tanke att kunna förklara de som ett givet år kostar mer än de drar in som icke önskvärda, vi skulle bli av med varannan rasist. Frågan är vem som skulle vilja ta emot skiten.

    Reply
  • Invandrare
   12 september, 2013

   Det är sjukt skrattretande Hur selektiv din hjärna fungerar för att argumentera om något som tydligen förstärker ditt ego. Min familj kom till Sverige för 21 år sen, mamma med 5 barn. Vi nyttjade skolsystemet, sjukvården å allt däremellan som behövs för att växa till starka självständiga individer. Å ja visst är det jobbigt att lämna ett helt liv för något okänt men varma, empatiska människor i Sverige (invandrare å svensk) hjälpte oss! Idag jobbar Alla barnen å betalar skatt, vissa av oss har barn å försöker nu i vår tur bygga starka, trygga, självständiga människor som ska jobba aktivt med att göra världen till en bättre plats. Vi jobbar på sos alarm, Stockholm polisen, som lärare, med bevakningssystem, volontärar på diverse företag etc. Vi jobbar med att du ska kunna Ha ett bra, tryggt liv. Vare sig du är rasist eller Bara IQ befriad! Så dra nu ditt argument om hur vi kostar sååååå mycket å vilka blodsugare vi är när vi ändå tagit diskussionen om hur mycket människoliv är värd i pengar. Majoriteten av invandrare jobbar å betalar skatt, är varma omtänksamma människor som vill ha ett bra liv. Finns idioter inom alla folkslag å jag har läst många inslag här som ger mig intryck av att svenskar är okunniga, svartsjuka, lata etc men jag väljer att använda min hjärna å det blir liksom en vana efter ett tag. U should try it sometime! :-)

   avslutningsvis vill jag bara bekanta dig med något som inom psykologin kallas för projektion, kort å gott: de tankar å känslor . Har om dig själv å som du av någon anledning vägrar acceptera projicera du på andra människor. Så tycker du ditt liv suger så pass mycket att du letar efter någon att peka finger på så leta i spegeln. Du kan närsom ändra det. Detta gäller för alla er ”jagtrorjagärkunnigförattjaglästenhalvartikelominvandrare”! Jag hoppas innerligt ni finner ro å sann glädje.

   Reply
   • Mats Jansson
    12 oktober, 2013

    Bra, kan inte göra annat än att hålla med och citera min far;
    – Om man låter någon som man diskuterar med och som inte inte vet vad de pratar om prata länge nog säger de snart emot sig själva.

    Vi ska diskutera vad vi lägger våra pengar på men i detta fallet har vår nuvarande regering lyckats vrida debatten så att vi kastar skit på och beskyller de som befinner sig längst ner på inkomstsidan för att orsaka våra underskott. Att det finns mindre pengar i det offentliga beror på att vi minskat skatterna de senaste åren, inte att fler får mer eller för mycket i bidrag.

    Reply
  • Hanna
   12 september, 2013

   Du tror inte att vi får igen det när dom sedan jobbar och betalar skatt i Sverige? Alla invandrare jag känner gör rätt för sig! dom startar eget, dom tar vilket skitjobb som helst och dom är väldigt väldigt måna om att bidra till samhället.

   Reply
  • Lis Sapogova
   13 september, 2013

   Jag har en liten fundering kring det du skriver, och varför….. Att döma av din svenska har du själv ”kommit upp” till Sverige. Skulle vara intressant att veta varifrån du härstammar.
   Nå, ditt exempel på att invandrare skulle kosta så mycket mer haltar betänkligt. Varför är det ingen som konstaterar att de pengar en invandrad familj får även används inom samhället? Det köps mat, kläder, prylar osv…. och där har vi (svenska staten o dess medborgare) inkomster i form av olika skatter. Varje gång en ”invandrare” tankar bilen, handlar på ICA osv, betalar han/hon lika mycket skatt som vilken annan person som helst. Gäller ju hela vägen i konsumtionskedjan, eller hur?
   Jantelagen o avundsjukan verkar vara det som driver många av personerna bakom inläggen här och småaktigheten har tagit plats i högsätet. Vad är det för fel med människor när man inte kan visa minsta lilla solidaritet och empati utan måste gå på som du gör?? Och har du någon gång försökt sätta dig in i vad det i verkligheten betyder att uppleva de mardrömmar som krig, förföljelse och övervåld innebär?
   Och det här med att vi som svenskar har betalat in skatt under alla år vi jobbat o därför har rätt till det ena eller det andra…. den skatt vi betalar under ett arbetsliv är faktiskt en bråkdel av vad den service vi får egentligen kostar (skolor, sjukvård, tandvård till våra barn, brandskydd, polis, osv).
   Slutligen – tack Kickan Wiksell för ditt engagemang!!!

   Reply
 6. js
  10 september, 2013

  bara för att peka ut ett av flera fel i din snedvridning. det är barnbidraget som är retroaktivt som är diskussionen.
  sen är det inte bra att våra ungdomar får spara och snåla till körkort när invandrare får ytterligare en gräddfil förbi dem. fy fan.

  Reply
  • Emma
   11 september, 2013

   Det är ganska väldokumenterat hur mycket svårare det är för en invandrare att få jobb gentemot en med svenskt efternamn. Då kan samhället ge en liten skjuts så de får bättre möjligheter och kanske lite närmare samma chans.

   Köper du det argumentet, att utsatta ibland behöver lite extra hjälp? Dyslektikern kan få någon timme extra att skriva prov, den rullstolsbundne möjlighet till ramper och fjärrstyrda dörrar, den arbetslöse bidrag, osv.

   Reply
   • Tomas Eriksson
    11 september, 2013

    Ja du Emma du lever nog i en ”väldigt” skyddad värld ,då du verkligen ”tror” på att den rullstols bundne verkligen får dessa hjälpmedel du räknar upp?? Ta och kom ner på jorden en sväng o se oss som har detta problem efter ett långt liv , som skattebetalare. Behöver inte mera detaljerat beskriva min personliga situation mera . Men jag nog må erkänna att stora flertalet av in läggen här med största säkerhet är skrivna av er med hyfsad inkomst och ”väldigt” långt från vekligheten med era små söta Lap Top. Oavsett nuvarande social status så kan vi all bli på ett eller annat sätt tvungna att hamna i en dålig situation, och måste då anlita en sjukvård som kanske var in en av världens främsta för x antal år sedan. Nu däremot monteras den i allt snabbare takt ner, och ingen verkar vilja förstå att det saknas en sund ekonomi för att driva den likväl som äldrevården som är under all kritik. Men hurra för alla er som aldrig kan råka ut för någon sjukdom eller skada eller bli gamla med* Ni är jättebra
    Tänker vidare på ditt första argument ang jobb och namn osv ….Tja det står en fritt att ändra sitt namn hos skatteverket vad jag vet , för nu att vara lika dum som många andra fantastiska inlägg, och med de så skulle de ju vara lika villkor …eller??
    Och nej då jag är ingen rasist eller nazist fast stora flertalet av er som läser detta har säkert redan gett mig den stämpel redan Men jag vet …mycket väl hur strömmarna med kanske just del illegala invandringen fungerar och vilka pengar som är i omlopp ..Denna olagliga delen den som vi tvingas acceptera då vi har så öppna gränser som vi har Det skapas ”exempelvis” låt säga en städfirma av någon som då har sitt uppehållstillstånd fixat, denne i sin tur hyr in x antal personer från sitt hemland med löfte om mycket pengar och liv i lyx. Sanningen uppdagas när personen då ombeds att först betala sin resa med avdrag på sin lön och kvar blir inte mycket att sända hem Och levnads villkoren för dessa ”städare” med nästan ingen lön och tvånget att samman bo med kanske upp till 10 personer i en liten lägenhet dom då ägs av den framgångsrike företagaren jah det kan nog inte många förstå. Men visserligen detta läser vi ju om t,e,x bärplockare , massagefirmor och faktiskt ja flertalet pizzerior.Och i denna lukrativa värld kommer du inte in med ett svensk för och efternamn , men pengarna ja de rullar ur landet i strid ström. Men hurra för det sk mångkulturella samhället tom antas ge så många fördelar , men glöm ej att ett mynt har alltid två sidor …Men just nu så är det vida populärt och sitta i sin glänta och enbart påpeka de många gånger snedvridet positiva med den invandrings politik som nu råder, och ropa ”rasist och främlingsfientlig” till den som har förmågan att stanna upp och se hur fort landets sk ”välfärd” nu snabbt bryts ner.De äldre drogas ner på sina boenden , de som en gång byggde upp detta land .Och alla kulturer tänker på de sina …så varför får inte en svensk göra det?? Så vist kan en illegal invandrare snabbt göra 30 tusen i månaden…bara det att det är så fint organiserat så vi ser det inte eller vill inte se det.

    Reply
    • Peter S
     13 september, 2013

     Vem köper städhjälpen? Vilka tjänar pengar på bärplockarna? Vilken pizza köper vi, den billigaste eller den där vi ”vet” att allt står rätt till? Vilken svenskfödd företagare inom Restaurangbranchen stoppar INTE svarta pengar i fickan? Blir så trött när vi svenskar ska skönmålas så och invandrare svartmålas rakt av över en kam.

     Att sjukvården privatiseras har knappast något med rådande invandringspoltik att göra utan en regering vars idiologi är att allt ska drivas privat för att skatterna ska kunna sänkas och det social nätverket tunnas ut.

     Reply
     • Pelle
      14 september, 2013

      Word!

      Sant, invandrare fuskar med bidrag och skatten. Invandrare rånar, skjuter och våldtar.
      News flash: Svenskar fuskar med bidrag och skatten. Svenskar rånar, skjuter och våldtar.
      Slutsats: svenskar och invandrare är människor och beter sig lika illa. Sen finns det förstås bra saker som både svenskar och invandrare gör, t.ex. arbeta, starta företag, studera, jobba idellt, forska, skaffa barn, nattvandra … sånt som människor gör.

      Att välfärden bryts ner är uppenbart och väldigt tråkigt, men det handlar snarare om att den svenska solidariteten avvecklas; vi föredrar uppenbarligen att ha mer i egen ficka och lägga mindre på samhällets gemensamma resurser, vilket självklart drabbar dem som inte har något att stoppa i fickorna.

      Sen spelar det förstås roll hur vår statsfinanser i allmänhet mår; Sverige 2013 har inte samma finansiella situation som vi hade på 50/60-talet (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_ekonomiska_historia). Vi kan alltid diskutera hur vi ska fördela pengarna, men en viktig faktor är också hur mycket pengar vi har att fördela. Problemet är mer komplext än att vi tar emot några promille invandrare varje år (hittar inte källan just nu, men invandringsnettot är runt 50.000).

 7. linda
  10 september, 2013

  Jättebra info! Ska dela den också. Är så trött på alla påhittade siffror som man far med för att ha anledning till att rösta på SD.

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack!

   Reply
 8. JD
  10 september, 2013

  7000-9000kr som ”vanlig student” i månaden? Efter skatt? Var kommer det ifrån? Det måste ju såfall vara om studenten har möjlighet att jobba? CSN bidraget är ju bara på ca 2800:-. Resten måste man låna och betala tillbaka inkl räntan när studierna är klara?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag syftar på vad en student har att leva på, och räknar då även in det CSN-lån vi har möjlighet att ta. Det är en jämförelse för att ställa siffran 7 – 9 000:- i relation till något och på så sätt slå hål på myten att flyktingar i Sverige lever på fantasisummor.

   Reply
   • Paul Zoltan
    11 september, 2013

    Ställer mig också lite tveksam till biten om 7 – 9 000:- för en student, Som ovan redan nämnts så är detta isåfall pengar som lånas och skall betalas tillbaka, En invandrare som får 7 – 9 000:-/mån behöver ju knappast betala tillbaka detta. Då kan vi alltså dra slutsatsen om att Sveriges studenter är fattigare än Sveriges invandrare, Vilket bara det känns lite galet, Våra studenter är vår framtid, Är det inte bättre att se efter sin framtid först innan vi hjälper andra länder och dess invånare? Menar självfallet inte att vi ska ignorera dem, men en bättre balans uttav bidragssystemet vore på sin rätta plats.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.
     Och balansen har jag skrivit om i inlägget… Det finns andra håll att sparka åt om man vill det.

     Reply
   • Mattias
    11 september, 2013

    fantasisummor eller bara oskäliga summor? var ligger det moraliska att likställa utlänningar och svenskar?

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     För mig är det väl ungefär definitionen av moral, i alla fall min.

     Reply
     • Fröken Harmoni
      11 september, 2013

      <3

  • Emma
   12 mars, 2014

   Det är samma mängd en person som är född i Sverige får i försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) per månad. Om du vill ha mer än 2800kr i månaden i rent bidrag ska du inte studera. Då ska du vara till arbetsmarknadens förfogande och stå helt utan andra försörjningsmöjligheter – då kan du också ansöka om försörjningsstöd.

   Personligen hade jag stannat vid 2800kr per månads bidrag (med förmånliga lån) och fixat klart studierna. Men det är ju upp till var och en hur ekonomin ska prioriteras. Slutpoängen är att det inte är någon skillnad på en invandrare och någon som är född i Sverige.

   Sent inlägg, men lämnar det ändå för eftervärlden.

   Reply
 9. Elin - tankar från draknästet
  10 september, 2013

  Tack för ett riktigt bra inlägg! Fram för mer solidaritet, empati, kärlek och respekt.

  Reply
  • Stefan
   11 september, 2013

   Javisst! Bra – låt oss börja här hemma först!

   Reply
  • Peter
   11 september, 2013

   Ja och ett Sverige i konkurs. Inga jobbar, alla går på bidrag.

   Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack och håller med. Kämpa på!

   Reply
 10. Therese
  10 september, 2013

  Otroligt bra!
  Tack!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack själv!

   Reply
 11. Inkorrekt.
  10 september, 2013

  Fast nu är det ju så att Migrationsverket själva sagt att en mamma som kommer till Sverige och har tre barn har rätt till skattefria bidrag på upp till 23 000 kronor och JO, hon har rätt till alla dessa bidrag SAMTIDIGT.

  Reply
  • kickanwicksell
   10 september, 2013

   Källa på det? :)

   Reply
  • Helena
   11 september, 2013

   Nej! Läs mitt inlägg – Hon får det EN gång en månad – För att möblera sin lägenhet!

   Reply
   • Gustaf
    11 september, 2013

    Hon frågade inte om det du skrev i förra inlägget, bara källa på ditt påstående. HAr du det?

    Reply
   • Helena
    11 september, 2013

    Det låter snarare som ett hemutrustningslån från CSN (http://www.csn.se/hemutrustningslan). Det är alltså ett LÅN som betalas tillbaka på samma sätt som jag gör med mitt studielån från CSN.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

     Reply
  • Andreas Meijer
   11 september, 2013

   Att få att bidrag är så svårt att det inte kan finnas en enda person som får alla dessa bidrag (bland annat måste barnen byta ålder lite hipp som happ för att passa in i bidragsunderlaget):
   http://andreasmeijer.wordpress.com/2013/02/19/nyanlanda-trebarnsmammor-de-perfekta-foretagsledarna/

   Reply
  • Etableringskonsulten
   11 september, 2013

   Migrationsverket har sagt det? Det är inte deras fält. De kan svara på information om vad en asylsökande person kostar – men sedan tar Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan över. Därefter är det kommunen.
   Ensamstående mamma får Etableringsersättning på ca 6 000 kronor per månad (om hon deltar i Etableringen till 100 %. DVS INTE är föräldraledig. Då får hon inte heller föräldrapenningen.

   Etableringstillägg är ett tillägg som förälder kan få. och det beräknas till ett belopp per månad.
   För varje barn som inte har fyllt 11 år vid månadens början är beloppet 800
   kronor. Från och med månaden efter den då barnet fyllt 11 år är beloppet
   1 500 kronor.
   Vi kan för enkelhetens skull här säga att mamman i exemplet har 2 barn under 11 år och ett barn över. Då har hon ett etableringstillägg på 3 000 kronor. (Tilägg utgår aldrig för mer än tre barn. Har hon fler barn spelar det därför ingen roll.) Barnbidrag utgår också med ca 3500 kronor. Bostadsbidraget är behovsprövat och utgår endast om hon inte har ngn annan inkomst. Låt säga att det landar på ca 2 000 kr (beror självfallet på hennes hyra.

   Totalt har kvinnan då fått Etableringsersättning, etableringstilägg, bostadsbidrag samt barnbidrag och har en total inkomst om max 15 000 kronor. Men då har hon också kostnaderna för tre barn. Ev. barnomsorgsavgift och fritidshemsavgift får hon betala i de flesta kommuner.

   Hon kan söka kompletterande försörjningsstöd men får oftast avslag då hennes inkomster förväntas täcka kostnaderna.

   Reply
   • Andreas Meijer
    12 september, 2013

    Visst är det intressant att de inlägg som stärker huvudinlägget genom saklighet och källor förblir obesvarade…?

    Jag skulle gissa att SD:s retorik slår an på affektionen hos de som känner sig åsidosatta. Undrar hur de sedan ”känner” när de inser att SD inte har några lösningar utan bara en massa problem (som att låsa upp dörren till fascism).

    Vänligen
    Andreas

    Reply
 12. Krax
  10 september, 2013

  Männen borde stanna kvar och försvara sitt land om de är i krig.

  Reply
  • Claes
   11 september, 2013

   Varför ska just männen stanna? Vad hände med jämställdheten?

   Reply
   • Mats
    11 september, 2013

    I de länderna har de inte jämställdhet……………..

    Reply
  • Emma
   11 september, 2013

   Så det är bara männen som ansvarar för sitt land?! Vad är det för förlegat könstänkande?

   Reply
   • Mats
    11 september, 2013

    Behöver inte alls vara förlegat, Med tanke på vilka länder i världen där är krig i så existerar det inte så mycket jämställdhet eller könstänkande där.

    Reply
  • Lasse W
   11 september, 2013

   ”Männen borde stanna och försvara sitt land om det är krig” Fråga: Försvara emot vadå? Om det är inbördes krig, är det emot regimen eller emot oppsitionen, det ska ”krigas”? Det är ju nu så, att lika lite som det går att rösta bort regimen i t.ex. Syrien, lika lite går det att ”skjuta bort den”! Det tyder på helt avsaknad av simultanförmåga Krax. Vi bestämmer inte om vi föds eller var vi föds! Det här är människor i nöd. Det handlar inte om något så trivialt I-landsproblem, att maten är för dyr, tågen går inte etc.

   Reply
  • Joakim Holgersson
   11 september, 2013

   ”Männen borde stanna kvar och försvara sitt land om de är i krig.”
   Det är bland det mest korkaste resonemang jag någonsin hört. Det finns inget som säger man måste gå i krig (ta till vapen) ens vid en väpnad konflikt.
   Sedan tycks du inte heller förstå det finns inbördeskrig med.
   Om fler hade istället för ta till vapen allt för lätt, hade det också minskat uppkomsten behöva fly.
   Samtidigt utelämnar du också rätten för kvinnor att också med vapen kunna försvara sig.

   Reply
  • Oliver, 20 år
   11 september, 2013

   Fyfan vad omänsklig du är. Jag tycker varenda människa ska komma hit om det är krig, låt dom som vill kriga få kriga mot sig själva, jävla idioter.

   Reply
 13. Pernilla
  10 september, 2013

  Så fantastiskt upplysande och bra skrivet! Tack:) Delar självklart!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack så mycket!

   Reply
 14. Jens
  10 september, 2013

  Bra skrivet. Ställer mig dock fundersam till siffran 7-9 000 i månaden för en ”vanlig student”. Mig veterligen är bidragsdelen för en student (”svensk” som ”invandrare”) på knappa 3 000 i månaden.
  Därefter kan man ta lån eller jobba, men studentinkomsten kommer nog aldrig över 4-5000 med alla möjliga tilläggsbidrag som finns.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag syftar på vad en student har att leva på, och räknar då även in det CSN-lån vi har möjlighet att ta. Det är en jämförelse för att ställa siffran 7 – 9 000:- i relation till något och på så sätt slå hål på myten att flyktingar i Sverige lever på fantasisummor.

   Reply
   • Anders
    11 september, 2013

    Jag, som är student och har barn för utökat studiebidrag på ca. 600kr extra varje månad (har inte den exakta siffran i huvudet). Så landar strax över 9500kr/mån (inkl. lån). Och jag är inte invandrare. Så visst kan vi alla få bidrag, utifrån behovskriterier.

    Reply
   • S
    11 september, 2013

    Fundering 1:
    Men CSN lån skall betalas tillbaka, betalar man tillbaka bidragen?

    Fundering 2:
    Får vi något bidrag/hjälp över huvud taget om vi åker till Somalia, Iran, Irak, Syrien eller vilket som?

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Fundering 1.
     Nej, eftersom det ena är lån och det andra är bidrag. Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

     Fundering 2.
     Vet faktiskt inte. Vad har det för relevans? Har du Somalia, Iran, Irak och Syrien som föredömen som du anser att Sverige ska ta efter?

     Reply
 15. Kerstin Eriksson
  10 september, 2013

  Tack Kicki, för att du tagit dig tid att läsa på, skriva ett bra inlägg och dessutom bjudit in till att dela detta! Det har jag gjort! Önskar att jag kommit till skott och gjort det själv! Bra jobbat!
  Kerstin

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack så mycket! Det är tydligt att behovet av en sån här bild fanns, och att många sen länge är trötta på alla myter som sprids!

   Reply
 16. Monika
  10 september, 2013

  Det står ingenting om subventionerad sjukvård för asylsökande eller individer som fått avslag på sin ansökan och därmed befinner sig i landet illegalt.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Den subvention som asylsökande och papperslösa har rätt till gäller bara vård som ej kan vänta, dvs akutsjukvård. Svenska medborgare har tillgång till bra mycket mer vård än så.

   Reply
 17. kristoffer
  10 september, 2013

  Här har vi i min länk OCKSÅ Försäkringskassan som källa, och dessutom citerat från ett brev från personen som är högst ansvarig. Jag skulle gärna vilja läsa hur du kom fram till dina siffror, och gärna att du visar maildialog eller liknande för att vara trovärdig. http://www.8dagar.com/2013/08/invandringens-pris-enligt.html

  Reply
  • kickanwicksell
   10 september, 2013

   Alla mina siffror finns att läsa på de sidor jag hänvisade som källor, Migrationsverket skriver väldigt utförligt till exempel! Du länkar till en blogg, jag vet inte hur det skulle vara mer källa än min blogg.

   Reply
   • Ivan
    11 september, 2013

    Vore ju kalasbra om du kunde redovisa ganska exakt uppgift om vad invandringen verkligen kostar? Med källor.
    Sen som jag förstått det på migrationsverket tidigare så är endast 5% flyktingar som kommer hit… Då skulle de ju inte vara någon större kostnad?

    Den bittra sanningen är ju, hur än gärna vi vill hjälpa alla som flyr och är utsatta i sina hemland så är det ju faktiskt omöjligt… Det föds mer folk i ”misär” världen över än vad som vi kan hjälpa. ”exempel, tar vi in en miljon, som har de det ont ställt, om år, så föds det ju 5miljoner till samma år”

    Alla blir vi ju gamla en vacker dag, och hur ser det verkligen ut för dagens pensionärer?
    För kort om personal på dom flesta kommunala boenden, som inte har tid att ens vara lite sociala.. Många kan se de som en väntesal innan döden.
    Eller ska man bara vara glad för halvtaskig mat för dagen och tak över huvudet när man varit med och betalat skatt till detta land i 45år för att pengarna ska gå till annat… annat som det inte ens finns siffror på vad det kostar..

    Till saken hör väl att Jag och många med mig.. OM vi skulle utvandra till annat land, skulle försöka anpassa oss så fort som möjligt och skaffa ett jobb för att bygga upp ett liv, utan att förlita sig på att staten osv. ska föda oss.. Eller är vi bidragstagare hela bunten som inte orkar lyfta ett finger själv?

    Om man nu är född i ”misär”… Hur lockande är det då att ta sig till ett lugnt och tryggt land för att få dom där 7-9000kr i månaden på att inte göra något.. Få tillgång till sjuk o tandvård.
    Det är en dröm som är möjlig… Men ur någons ficka tas ju slantarna till att finansiera detta?

    Reply
    • Philip
     11 september, 2013

     Faktum är att invandring i Sverige inte är en konstnad, det vi pratar om är utgifter. Nationalekonomiskt så tjänar vi på invandringen.

     Hur det ser ut för pensionärer är en fråga som inte har med invandringen att göra. Det är välfärdspolitik du pratar om, då kanske det kan vara intressantare att gå på privatiseringarna av omsorgen, där vi skjuter ner våra skattepengar i fickorna på riskkapitalbolag som inte skattar sina vinster i Sverige.

     I den ekonomiska situationen som råder i Sverige så är det svårt att få jobb, är en invandrare så är det ännu svårare. Sen är det faktiskt så att gruppen som du påpekar ”invandrare” är en driven grupp. Dom skapar många jobbchanser och startar mest företag.

     Det finns verkligen ingen bakgrund i något av det du säger.

     Reply
     • Ivan
      11 september, 2013

      Hur stora är verkligen inkomsterna och utgifterna för ”invandringen” då?

      Och hur skulle det möjligen vara så att vi tjänar på det?

      Förklara något som jag inte får att gå ihop? Det verkar som sagt inte finnas några officiella siffror på vad det kostar.. Det spekuleras i allt från 10-300miljarder..
      Skulle tycka det var högst märkligt om det var ett svarthål på mitt bankkonto som bara åt pengar men ingen vet vad det kostar..?

 18. Christopher
  10 september, 2013

  Fruktansvärt bra skrivet, never stop!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   TACK! Jag lovar, det kommer jag aldrig att göra!

   Reply
 19. ove p
  10 september, 2013

  Siffrorna är kontrollerade av riksdagsman Fredrik Malm (FP) och de stämmer. Frågor på det ?

  Reply
  • Pelle
   10 september, 2013

   Frågor? Ja, han sa ju nämligen att de INTE stämmer, och också att de är medvetet skruvade, samt att den korrekta siffran bara gäller en mycket liten del av alla invandrare. Det är te.x. inte så att ”Migrationsverket själva sagt att en mamma som kommer till Sverige och har tre barn har rätt till skattefria bidrag på upp till 23 000 kronor”, utan att det gäller ett antal speciella villkor. Framför allt att det är en flykting. Och det är också så att en genomsvensk mamma har rätt till samma bidrag, sånär som på en mindre del (som är tidsbegränsad).

   Fredrik Malms kommentar:
   http://www.fredrikmalm2014.se/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html
   En jämförelse med svenska mammor i samma situation:
   http://motargument.se/2012/09/01/invandrare-far-inte-mer-i-bidrag-an-svenskfodda/

   Reply
 20. Micke
  10 september, 2013

  Du skriver bra, men det är fel att jämställa flyktingar med illegala invandrare. Det är inte samma sak.

  Flyktingar (enligt FN:s definition) får uppehållstillstånd i Sverige och är därmed inte illegala. Däremot finns det invandrare som inte klassas som flyktingar och som dessutom blir nekade uppehållstillstånd. Stannar de kvar i Sverige ändå, så är de per definition illegala, de har ingen laglig rätt att vara här.

  Men för att krångla till det ännu mer, så har EU bestämt att en flykting ska söka asyl i det första europeiska land de kommer till, vilket av geografiska skäl sällan är Sverige. Alltså kan även en flykting bli nekad uppehållstillstånd i Sverige eftersom han eller hon redan har uppehållstillstånd i ett annat europeiskt land. Samma sak då, de blir klassade som illegala om de stannar kvar i Sverige.

  Sedan kan det vara så att flyktingstatusen man en gång hade, försvinner pga ändrad situation i hemlandet. Har man inte fått permanent uppehållstillstånd innan det händer, riskerar de att bli av med sitt temporära uppehållstillstånd och även då blir de illegala om de stannar kvar i Sverige.

  Man kan diskutera huruvida det här är rätt eller inte, men jag gillar inte att man urholkar begreppen eller jämför äpplen och päron. Ungefär som i dagspressen där man kallar de illegala invandrarna för papperslösa, men det är att förminska det juridiska problemet till något som ska likna en bagatell. Problemet är att det också minskar trovärdigheten.

  Just det, bara en sak till. Din rubrik är förhoppningsvis skriven i samma anda som rubrikerna i kvällspressen, dvs missvisande och sensationssökande. Jag har inte sett någon hävda att illegala invandrare får så mycket i bidrag. Däremot finns det gott om folk som hävdar att invandrare får det, men återigen, det är inte samma sak.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag tycker inte att jag ”jämställt” på något sätt. Jag skriver generellt om invandrare eftersom det skulle krävas så mycket mer text att särskilja olika typer av invandring och här ville jag göra en enkel bild att sprida på Facebook. Det handlar inte om att jag, eller andra för den delen, inte vet vad skillnaden är men min poäng här var inte att utbilda människor om asylrätt eller migrationspolitik utan jag ville slå hål på en del myter… Och det jag skriver kan appliceras på alla invandrare – dvs, de FÅR INTE så mycket pengar som påstås. Visst är det ibland problematiskt att förenkla, men nu tyckte jag ändå att det tjänade sitt syfte. I inlägget skriver jag ”Vill även påpeka att jag generaliserar ganska brett kring begreppet ”invandrare” i denna bild, vilket jag gör enbart för att förenkla.”

   Illegala invandrare är, precis som jag även här skriver i inlägget, ett påhittat begrepp. Däremot kan man leva som papperslös, vilket man ju gör om man inte söker uppehållstilstånd eller stannar kvar i landet trots avslag på sin ansökan.

   Rubriken är skriven för att locka rätt läsare, dvs de som går på myterna om fantasisummor. Hade jag skrivit en ”normal” rubrik så hade det här blogginlägget enbart lockat personer som redan är upplysta och det ser jag ingen mening i. Notera dock citattecknen som rubriken är omgiven av – men dem menar jag att det hela är, ja, ett citat. Jag har sett väldigt många som hävdat diverse saker om ”illegala invandrare”. Kolla bara på den bild jag använder som exempel i inlägget, den har delats av närmare 2 000 personer: http://kickanwicksell.files.wordpress.com/2013/09/idiot.jpg

   Reply
   • Andreas Hoof
    11 september, 2013

    Hur exakt menar du att dom INTE får dom skattemedlen som försäkringskassan faktiskt gått ut med?
    Vänstervridna feminister som du förstår inte att pengarna måste komma ifrån nånstans och i detta fallet är det från våra pensionärer och vård och omsorg men det är ingen som gnäller innan båten sjunker.. Man ska givetvis hjälpa folk i kris men ska man då göra livet sämre för skattebetalare? Det börjar ju bli fult att vara vanlig Svensson för här klarar man sig bäst på att vara papperslös och gärna illegal.. Jag som så många andra är trött på att betala för invandrare som till stor del aldrig kommer tjäna samhället några pengar utan istället lyfta så mycket bidrag det går så länge som möjligt! Jobben finns inte och viljan finns definitivt inte i den utsträckning som den borde.. Tycker ni ska flytta till Rosengård och känna på lite mångkultur men det vågar ni ju inte.. Enda sättet och vända skutan är SD 2014.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Läste du mitt inlägg? Jag förmodar att du inte gjorde det eller att du helt enkelt inte har förmågan att förstå. Försäkringskassan har inte gått ut med någon summa utan förklarat vilka bidrag och medel som är möjliga att söka. Tillsammans blir dessa en stor klumpsumma men det är inte möjligt att få alla tillsammans. Jag kan lova dig att du har det bättre som ”vanlig svensson” än som papperslös i Sverige, och jag önskar verkligen att fler människors empati sträckte sig så långt för att förstå det.

     Reply
     • Mats
      11 september, 2013

      Oavsett hur mycket empati det finns i världen och i Sverige så anser jag att vi först borde ta hand om oss själva för att kunna hjälpa andra bättre, Dock har jag inte direkt något bra tillvägagångssätt på detta.

     • kickanwicksell
      11 september, 2013

      Jag är övertygad om att vi har råd med både och. De pengar som skulle tas från invandringen skulle i dagsläget inte hamna hos exempelvis äldre och sjuka eftersom vi har en osolidarisk och oempatisk politik som förs i landet.

    • Hasse
     11 september, 2013

     Nej, det är inte från pensionärer och vård och omsorg som de pengar som faktiskt går till invandringen tas. Pengarna som borde ha gått till välfärden har istället går till mångmiljardbelopp i form av skattesänkningar för dem som redan har mest. Dessutom sänkte man bolagsskatten med 16 miljarder, vilket främst de redan snorrika storbankerna tjänade på, DÄR finns pengarna som skulle ha gått till äldre, sjuka, barn m.m.

     Reply
     • Alexandra
      11 september, 2013

      Lever vi i nått jävla Robin Hood samhälle? Dom som tjänar mycket ska väl inte behöva betala mer i skatt än någon annan?! Var är jämställdheten där? Vi klarar ju uppenbarligen inte av att ta hand om alla människor som lever i Sverige, då kanske man måste stanna upp och ta hand om sina egna en stund?

   • Helena
    11 september, 2013

    Blir helt orkeslös – man får som politisk flykting ta hit en partner och barn under 18 – det är allt. En del har inte ens det – i genomsnitt är det under två personer som anhöriginvandrar per flykting.

    Reply
   • Spöket
    11 september, 2013

    Kickan Wicksell, varför vill du inte ta åt dig av den sakliga kritik du får och de källor som faktiskt anges. ”Det är en blogg” snäser du, och ignorerar helt det faktum, att på denna blogg så förekommer trovärdiga källor, ifrån just Försäkringskassan. Fakta alltså, om hur mycket bidrag det handlar om för en genomsnittlig person.
    LUF:s Fredrik Malm kom dessutom fram att ”de högerextrema krafterna” hade fel på tvåhundra kronor, i sin uträkning om invandrare och bidrag. Resten stämde alltså.
    Jag tycker det är du som slänger fantasisiffror kring dig, av den enkla anledningen att du vill att det inte ska kosta någonting. Det förändrar dock inte verkligheten.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Var har jag snäst, menar du? Jag försöker bemöta all kritik så mycket jag kan men eftersom kommentarerna rullar in så är det lite svårt att hinna med. All ”kritik” är dessutom inte saklig och hänvisar man till högerextrema webbsidor som källa så orkar jag faktiskt inte lägga jättemycket tid på att bemöta den så kallade ”faktan”.

     Reply
  • Helena
   11 september, 2013

   Det känns som att det är ganska oväsentligt i just detta sammanhang vilken ”typ” av invandrare människan är (så omänskligt det känns att säga så). Bilden vill, enligt min uppfattning, påpeka att du som svensk medborgare har rätt till exakt samma bidrag som en person som kommer hit utifrån, att du inte har rätt till mindre bidrag än vad dessa personer har, att de inte får större privilegier än dig. Sedan vem personen är, hur den kom hit eller varför den är här är en annan diskussion.

   Reply
   • Helena
    11 september, 2013

    Eller som min svenska moster som flyttade till Norge för över 20 år sedan kommenterade: ”Jeg er innvandrer jeg og men har aldri fått en krone….”

    Reply
 21. Helena
  11 september, 2013

  Jag tror att detta härrör sig från en insändare i Dalarnastidningar – som när jag hittade den – då hade man från tidningarnas sida upptäckt att den var – felaktig. Saken var den att etableringsersättningen togs upp som ett månadsbelopp – men är ett engångsbelopp. Ersättningen som jjag mins det är någon tusenlapp över 20- tusen och ett engångsbelopp för saker man behöver i ett boende. 20-tusen EN gång är inte mycket. Jag hänvisar till IKEA- katalogen.

  Tar man bort 20-tusen från beloppen som nämns som månadsbelopp blir inget eller lite kvar – och det är mycket lite för en familj.

  Reply
  • Etableringskonsulten
   11 september, 2013

   Engångsbeloppet du hänvisar till är ett lån: Hemutrusningslån som den som fått uppehållstillstånd efter att ha varit asylsökande kan söka av CSN. Det är 5000 kronor per person men max 30 000 per familj/hushåll. Lånet skall användas till just hemutrusning och får inte inräknas som inkomst om man ex.vis söker bostadsbidrag eller försörjningsstöd.
   Räntan beräknas från dag 1 men behöver inte återbetalas förrän efter 2 år.

   Reply
 22. Helena
  11 september, 2013

  Sveriges ”problem” är den stora grupp 40-talister som vi måste betala pension till. Vi andra har ett nytt pensionssystem där vi betalar in pengar medan vi jobbar – syns på skattebeskedet.
  Om inte befolkningen ökar – kommer vi inom en relativt snar framtid att vara två som jobbar per pensionär.
  I det perspektivet är flyktingmottagandet en piss i havet. Vi borde sköta mottagandet på bättre sätt så att familjer och deras barn stannar och studerar och arbetar och bidrar till vår pensionsbörda. Vi är på väg – många av våra duktigaste elever på prestige gymnasier i Stockholm har bakgrund utanför Europa. Det innebär också att man tar sig in på universitet och skaffar sig bra utbildning – Vi kan väl inte förbjuda välutbildade människor med goda inkomster att köpa bilar?

  Reply
  • Spöket
   11 september, 2013

   Du har gått på den offentliga proagandan, tyvärr. Helkt plötsligt resonerar vänsterfeminister som Kickan Wicksell som värsta nyliberalen. Om det inte FINNS jobb, hur kan det då vara en vinstaffär att dra på med massor av outbildad arbetskraft utifrån? Är tanken att de ska bli anställda i låglönejobb? Är det ett nytt proletariat vi ska ha? Det där med befolkningstillväxten är ju något som kraftigt går att ifrågasätta. Men inte för dem som måste tro på att invandringen BARA är positiv för Sverige. med all denna propaganda som försiggår så blir man tillslut misstänksam. Varför ska regeringen, samtliga medier, med tillhörande debatt och soffprogram alla basunera ut denna sanning, om den vore så ”sann”, då skulle den ju inte gå att ifrågasätta. Det som är sant är ju sant.
   Faktum är att det alltid finns fler sidor av alla sakfrågor.
   Och samtliga offentliga institutioner predikar alltid samma sak, och stämplar ut avvikande meningar som ”rasism”
   Kickan, du som är radikal i dina åsikter, hur radikalt är det att förespråka ett helt samhälles offentliga inställning i frågan? Hur svårt och modigt var det att komma fram till den åsikten.
   Du tror du gör något stort och viktigt, men vad säger du som inte hela samhället förespråkar

   Reply
   • kickanwicksell
    11 september, 2013

    Jag har, mig veterligen, över huvud taget inte skrivit någonting om jobb. Den procentuella arbetslösheten har ej att göra med befolkningsmängd. Det kapitalistiska systemet bygger på en viss procent arbetslöshet. Inom vissa sektorer finns det dessutom jobb, och en ökad befolkning innebär logiskt att det också blir fler jobb inom exempelvis välfärdssystemet, produktion av livsmedel m.m. Min ideologiska tro är att människors eventuella lönsamhet är oväsentligt.

    Reply
    • Peter
     11 september, 2013

     ”Människors ev. lönsamhet är oväsentligt” skriver du, det måste betyda att pension, sjukvård etc också är det? Jag raljerar lite, men allt kostar. Det finns jobb, även om arbetslösheten bland ungdomar är hög – trots att många har bra utbildning. Poängen är att de har utbildning men ändå inga jobb – hur ska det gå gå för folk som kommer utifrån som kanske inte ens kan läsa. Visst, vi kan hjälpa dem men då måste vi vara överens om att jobba tills vi blir 70 och att betala vad det kostar för sjukvård. Solidaritet javisst men en invandrad man som är 40 år vid ankomsten har av förklarliga skäl inte bidragit något till pension etc. Inte heller den anhöriginvandring som uppstår då han tar hit fru, barn, föräldrar etc. De pengarna måste komma från andra som ägnat sitt liv åt att arbeta. Det är kanske inte alla som vill eller ens orkar arbeta i hög ålder. Ingen lätt fråga detta men att SD fått det stöd partiet fått indikerar att svenska folket är intresserade av invandringspolitik.

     Reply
   • Mikael Hansson
    15 september, 2013

    Snälla jämför inte oss liberaler med vänster snälla.

    Vi liberaler vill legalisera droger, prostitution, sluta ge invandrare bidrag.

    Kickan är inte liberal, hon är bara en gammal socialist som fortfarande lever i sin fantasivärld där pengar växer på träd.

    Reply
 23. Helena
  11 september, 2013

  En sak till – Det bekymrar mig att statusen på matematik/statistik – kunskaperna är så dåliga i landet att sådan skit sprids och i de flesta fall står oemotsagd… Svensklärare skulle förfasa sig över min stavning – den här gången skyller jag på mobiltelefonen.

  Reply
 24. örjan
  11 september, 2013

  Idioter som ens orkar diskutera packet som Reinfeldt släpat in i vårt land.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Godkänner motvilligt denna kommentar för att visa vad det är för känslor som finns bakom den här ”främlingsfientligheten”. Detta är rasism. Du ser inget människovärde i personer som kommer från ett annat land än Sverige.

   Reply
  • Johan
   11 september, 2013

   Det är idioter som dig, som man inte vill dela ett land med. Inte nog med att du faktist hoppar på, och även kallar folk för idioter (dom som tar sig tiden att diskutera vissa saker här), men du uttalar dig rasistiskt (och nu utgår jag självklart ifrån att du menar utlänningar) om folk som är i nöd av hjälp, som flyr ifrån andra länder, du borde ta dig en titt till i spegeln, du borde tamefan mogna till dig, jag antar att du är äldre än 18, och därmed räknas du väl som vuxen? Skämms förfasen, du är vuxen, och du skriver sådana saker? Mogna till förfan, en 8 åringar är ju nästan mognare. Dessutom så verkar du tala om saker som du tamefan inte vet ett skit om, snälla, jag ber dig, förbli i ditt mörka hörn, förbli i tystnad, håll dig undan allt socialt, om du nu inte ska anstränga till att mogna till, och ta reda på rätt fakta (nej, högervridna bloggar innehåller inte rätt fakta, snarare stora, lögnaktiga smörjor om hur alla som är ”icke-vita” borde rensas bort för att dom på något overkligt sätt förpestar för dom ”vita”).

   Reply
 25. Anna
  11 september, 2013

  Bästa & klokaste jag läst på länge , tack för att du orkade knåpa ihop det!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   TACK så himla mycket!

   Reply
 26. Johanna
  11 september, 2013

  Jättebra initiativ, såg din sammanställning på FB och håller med – det sprids mkt ”vinklad info i sann SD-anda” just nu. Trots det ser jag viss info i din sammanställning som inte riktigt stämmer överens med den verklighet jag ser varje dag/månad/år som förstalärare på SFI…

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack! Precis så kände jag också inför alla dessa siffror.

   Reply
 27. Sara
  11 september, 2013

  Så himla bra skrivet!!! Ställer mig bakom varje ord som du skriver!

  Reply
 28. Peter
  11 september, 2013

  artikeln är helt fel. Invandrare får inte mycket pengar i sverige, oftast ingenting.
  Lär dig skillnaden på flyktingar och invandrare.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Precis som jag skriver så är detta bidrag som går att söka, oavsett vilken typ av invandrare du är. Eftersom t.ex. arbetskraftsinvandringen består av personer som faktiskt har arbete när de kommer hit så säger det väl sig självt att de inte kommer att få några av dessa bidrag, och förmodligen heller inte söka dem.

   Reply
 29. Marlene, mamma till Antonio
  11 september, 2013

  Ang rutan med texten. Jag är student. Jag har 1000kr i inkomst (bidrag). Resten är fan ingen inkomst, det är ett lån!!!

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Det är inkomst även om det är lån, dvs det är så mycket pengar du har att leva på då du är student.

   Reply
   • Kurt
    11 september, 2013

    Studielån utgör inte någon inkomst eftersom du är återbetalningsskyldig, dvs. din förmögenhet påverkas inte.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

     Reply
   • Linnea
    11 september, 2013

    Bara det att vi studenter behöver betala tillbaka det………….?

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Läs vad jag skrev ovan.

     Reply
 30. mian
  11 september, 2013

  Måste bara fråga . Vilken student har 7-9000 :- / månad ????

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Inkomst skriver jag, inte ”så mycket får studenter i bidrag”. Även lånen räknas som inkomst under den tid man tar dem.

   Reply
   • Sandra
    11 september, 2013

    Fast man kan ju inte räkna ett lån som en inkomst. Ett lån måste betalas tillbaka, det är ingen invandrare som behöver betala tillbaka sina bidrag. Du kan ju inte jämföra en inkomst med endast bidrag mot en inkomst med LÅN och bidrag. Jag som student får ca 2800 kr/ månad i bidrag = min månadsinkomst. Resten av pengarna jag gör åt får jag ta från mina sparpengar som jag jobbat ihop under 2 år mellan gymnasiet och högskolan.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

     Reply
   • Per
    11 september, 2013

    Nja… blir väl lite skev jämförelse eftersom studielånet ska betalas tillbaka, det gäller väl inte för bidragen du listat? (Varken för svenskar eller utländska medborgare då vill säga)

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Min jämförelse är tänkt att ge människor en uppfattning om hur mycket 7- 9 000:- är att leva på.

     Reply
 31. Anders Jarfjord
  11 september, 2013

  Bra initiativ, slå hål på de populära myterna som sprids fullständigt okritiskt. Tack
  Anders J

  Reply
 32. Spöket
  11 september, 2013

  Bara en sådan sak att man har rätt till retroaktiv föräldrapenning från en viss ålder! Invandrare kan välja att få detta betalat som en engångsutbetalning, eller månadsvis. Det handlar alltså om flera års infryst föräldrapenning, det är supermkt pengar. Det är många som inte vill se hur det ligger till, tyvärr. Jag har en vän från ett annat nordiskt land som bosatt sig här och hon berättade detta. Hon blev chockad då hon kom hit och man i princip skänkte pengar. Hur vore det om du nyanserade ditt påstående som andra gladeligen sprider detta i sin barnsliga iver att känna mys å gos och slippa se sakfrågorna. Det handlar ju knappast om HAT att ta fram fakta? Får se nu om du vågar ta in detta inlägg.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Faktum är att det faktiskt inte är retroaktivt, det var fel av mig att använda det ordet och det gjorde jag enbart eftersom det begreppet förekom på de bilder som spridits tidigare. Invandrare har rätt att söka föräldrapenning på samma villkor som svenskfödda.

   Reply
 33. Johan
  11 september, 2013

  Men om allt är så bra som du säger och det kostar så lite, och invandringen är så gynnsam. varför tar inte alla länder in flyktingar då om det kostar så lite och det lönar sig?

  Inte så om det kommer en Japansk ingenjör att man säger ånej! Då hade det varit pga rasism, men säger man nej till någon ifrån somalia (som tex våra grannländer gör) så är det rasistiskt?

  Jag är själv moderat, vi har infört en politik som hjälpt flyktingar i Sverige enormt mycket.

  Men jag är rädd för att detta med invandringen aldrig vågas tas upp ordentligt, så SD bara kommer växa och växa.. När ska alla partier inse att invandringen är ett stort problem!

  Reply
 34. Som en räddare i nöden. | fridasfinest.
  11 september, 2013

  […] matt som jag gjorde igår. Då är det en befrielse att dagen efter läsa ett inlägg som detta ”Illegala invandrare får 30 000 i månaden!” skrivet av Kristina Wicksell. Det slår hål på myterna om hur mycket pengar invandrare […]

  Reply
 35. Patrik Berggren (@PatrikBerggren)
  11 september, 2013

  Den stora frågan, som alltid ”glöms bort”, är hur många flyktingar klarar sverige av att ta emot?

  Till syvende och sist, så är det en kostnad som ökar för varje vecka, en kostnad om man använder dina siffror blir ökningen mellan 8,75M – 11.25M per vecka! eller, 455M – 585M per år. Pengar, som faktiskt skulle kunna stoppas in i skolan, i sjukvården, äldre omsorgen … vad skulle en halv miljard extra per år göra för skolan? för sjukvården? för omsorgen?

  Frågan är sedan OM vi kan ge dem jobb, i framtiden, när vi idag inte ens kan förse de som redan finns i sverige med jobb … och, det gäller då inte offentliga jobb, de är också en kostnad för ”samhället” … finns det inga privata jobb att erbjuda dem, kommer de fortsätta vara en ”kostnad för samhället”, en kostnad som alltså ökar med ca 500M/år …

  Den exakta kostnaden, har alltid varit svår att få fram, det verkar som att ingen ”vet”, dvs det är ingen som vill ge ut den alt. så har de ingen koll på utgifterna …

  Reply
 36. Kenneth Jansson
  11 september, 2013

  Det som upprör mig mest är att integrationen inte fungerar, plus att de som kommer hit inte får adekvat hjälp och vård så de kan komma in i samhället.

  kommer man hit från en krigsskådeplats så behöver man hjälp, inte bara placeras i en förort där de till en början kan få bidrag så de ska komma igång, för att sedan bara lämnas.

  gör om, gör rätt innan man tar emot fler på ett felaktigt sätt.
  så länge man gör som nu så kommer det att bli olika grupperingar istället för att de kommer in i samhället.

  jag är inte intresserad av trolla med siffror, jag vill att de ska få adekvat hjälp och vård.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag håller helt med dig om detta! Kunskapen om PSTD är dessvärre väldigt låg i Sverige och dessutom tror jag att det hänger ihop med mångas syn på invandring – ja du ser ju själv i det här kommentarsfältet. Hur ska vi kunna integrera folk när människor inte ens har förmåga att känna empati? I vilket fall så tycker jag att vi lyckas bra i många fall men visst finns det mycket mer att göra på det planet!

   Reply
 37. uppsalasfinest
  11 september, 2013

  Tack! Jag var ledsen och uppgiven när jag häromdagen åter fick se dessa delade statusuppdateringar om hur fel det är att invandrare får så mycket pengar när de kommer till Sverige. Maktlösheten jag känner då jag gång på gång försöker få dem att förstå. Men denna gång gjorde jag ingenting. Jag orkade inte.
  Lättnaden var då fantastisk när din länk dök upp och det bara var att dela.
  Mycket bra skrivet!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack! Jag har haft samma känsla och till slut fick jag nog och skapade denna bild. Det är rätt tydligt att vi inte är ensamma, med tanke på den spridning detta fått!

   Reply
 38. Mats
  11 september, 2013

  Ja du har gjort en egen bild utav detta och sprider motargument som också är ganska diffusa. Jag är rädd för att sanningen hamnar någonstans mitt emellan som den alltid gör :-( aktivister har en otrolig förmåga att måla upp vad de tror på.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Har du lust att ge exempel på vad som inte stämmer här?

   Reply
   • Mats
    11 september, 2013

    jajamen det kan jag. det finns dom invandrare som får 20000 i månaden I bidrag och de som får mycket mindre, men det är inte generellt! Och om dom får så pass mycket bidrag så finns orsak till det! Men jag bryr mig inte direkt om vad folk får I bidrag! Det finns det som är mycket viktigare livet än pengar anser jag! alla är mina medmänniskor och de behandlar jag som jag själv vill bli behandlad! Visst man går inte ihop med varje människa så är det ju. Men jag behandlar dom dock med respekt!

    Reply
   • Johanna
    11 september, 2013

    Stämmer gör det säkert Kickan, men en del av sanningen döljs här oxå. T.ex. att endast 2% får SFI-bonusen – detta är troligtvis sant för 12000kr-nivån (du verkar ha belägg för dina siffror) men hur många som faktiskt klarar av att ta bonusen på de lägre nivåerna 6000 o 8000 nämns inte…

    Reply
 39. Olof
  11 september, 2013

  Som du mycket riktigt påpekar så är det ofta omöjligt att söka dessa bidrag tillsammans.
  Värt att påpeka är också att:

  Om du har socialbidrag och får ett annat bidrag, till exempel barnbidrag eller bostadsbidrag, så DRAS den SUMMAN AV från socialbidraget.
  Summan blir alltså den samma, och att lägga ihop dessa summor är falsk matematik

  Reply
 40. Darul
  11 september, 2013

  Vill inte lägga mig i debatten då jag inte har något att tillföra. Men jag vill ge dig en eloge att du väljer att publicera även de kommentarer som inte passar in i din värld. Ex han ovanför här som skrev något om reinfeldt och hans invandring. Att du väljer att godkänna denna typ av kommenterar visar på att du skiljer från allt annat skräp på internet. Poäng till dig.
  Ciao

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag vill verkligen bara påpeka här att jag inte godkänner kommentarer av någon slags ”moralisk” anledning eller för att jag värnar yttrandefriheten (den har jag som individ ingen skyldighet att låta råda i min blogg) utan för att jag helt enkelt tycker att det finns ett värde i att visa vilka åsikter den här typen av enkelt fakta lockar fram.

   Reply
 41. Gunilla Westling
  11 september, 2013

  Etableringsersättningen tillsammans med bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsstöd ligger väldigt nära socialbidragsnormen. I vissa familjekonstellationer hamnar etableringsersättningen något över men då ska man ta hänsyn till att den som får socialbidrag även kan ansöka om ersättning för barnomsorg, vård, tandvård, receptbelagda mediciner, glasögon mm.
  Jag skulle tro att etableringsersättningen är noga uträknad av våra myndigheter för att ligga i fas med socialbidragen. Etableringsersättningen kan man bara få max två år och bara om man följer arbetsförmedlingens etableringsplan på heltid. Om invandraren efter etableringstiden inte har något arbete kan hen söka socialbidrag som alla andra utan egen försörjning.
  Det konstiga är att vissa tycker att socialbidraget är väldigt mycket pengar när flyktingar/invandrare får det, men väldigt lite pengar när en svensk familj får det, fast det är exakt samma summor.

  Reply
 42. Mats
  11 september, 2013

  sen struntar jag i om en invandrare har 22000 eller 9000 kr i bidrag! Vi måste börja respektera varandra som människor! Vad jag är rädd för är hatet som finns I världen idag, våldet och stressen! Behandla andra så som du vill bli behandlad själv!

  Reply
  • B
   11 september, 2013

   Bra, tack för det!

   Håller med till 100%!

   Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Precis så!

   Reply
 43. B
  11 september, 2013

  Ta bort pengar helt istället.

  Låt alla (!) lösa sina egna problem och vart dom ska bo.

  Löjligt i det stora hela att fjanta på detta viset. Det blir så mycket petande i allt och lagar och förbud att inget snart fungerar alls.

  Sitta och jämföra äpplen och päron när det handlar om att bo, äta, vara ifred.

  Frihet! Vad är det idag? Inte ett smack!

  Jag har inget emot invandrare i sig, dom får gärna komma hit.

  Det jag har något emot är hur dom blir behandlade, vilket skapar dessa frågor och debatter.

  Vafan låt folk bo vart dom vill, jag är så satans less på PENGAR!

  Jag byter hellre tjänster så långt det är möjligt, av fler anledningar.

  Det känns mer personligt och värdefullt
  man hjälper varandra. Något som sällan sker nu för tiden.

  Ett tag tänkte jag ”ok, what’s in it for me?” Sjukt.
  Men att bara hjälpa blir man inte mätt på. Det är ju säkert.

  Men tjänster får man inte byta, det är olagligt! Nej man ska ta BETALT av någon som inte har råd, för att man själv ska betala någon annan som hjälper en själv?

  Fyfan va snett det är!

  Tänk vad alla invandrare skulle kunna hjälpa till med, istället för att få pengar så skulle dom kunna bo här i landet och kanske få äta lite mm men som tack för det kan dom hjälpa till? Finns massor att göra! För alla människor.

  Men att låta någon bo hos mig i eget utrymme gratis mot att klippa gräset, skotta snö, laga mat mm mm det skulle väl klassas som slaveri plötsligt? Olagligt. För att vi hjälper varann?

  Jag tror att om man hjälps åt mer så kommer man längre!

  Oj, blev mer skrivet än jag tänkt.

  Reply
 44. lazze
  11 september, 2013

  Man kan se en fråga som den här på många olika sätt och i från olika perspektiv. Om man är svensk och inte tycker det är rättvist att våra pensionärer får svälta eller ligga i sin avföring på äldreboenden (ja det är de som faktiskt skapade välfärdssverige) så kallas man obönhörligen för rasist.
  Sverige gör helt klart fel, vi tar in fler än vi kan ta hand om och vad vi har råd med.
  Om ni själva får välja mellan att mor och far får en dräglig avslutning på sina liv (pensions åren) med bra vård och förhållande samt lite mer pengar att röra sig med efter ett helt skattebetalande liv i just Sverige. Eller att man kan ta in så många flyktingar man bara orkar men inte kan ta hand om.

  Åker vi bara över Östersjön så kommer vi till Finland, jag har aldrig hör någon kalla finnarna för rasister. De tar in vad de har råd med, deras eget folk går före. Är det rasistiskt?
  Sverige är nog världsmästare på felprioriteringar av skattepengar. Kalla mig vad ni vill men det är min åsikt.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Det är precis det här jag syftar på när jag skriver om de andra kostnader vi har i samhället. Sverige är ett rikt land. Om vi bara omfördelade pengarna och inte lät de allra rikaste slippa att betala skatt så hade vi utan problem haft råd att både ta hand om våra föräldrar och vara solidariska i vår invandringspolitik. Det är således en icke-fråga.

   Reply
   • Kalle
    11 september, 2013

    Fattigdom till alla verkar vara en röd tråd genom kommentarerna här. De har provat i bl.a. Kuba, fungerade ett tag men sedan föll det även ihop där.

    Reply
    • kickanwicksell
     12 september, 2013

     Ja, för minskade klasskillnader är ju detsamma som fattigdom?

     Reply
   • akjasfhlasfh@alsdklsadkn.com
    11 september, 2013

    Betalar inte rika skatt? Över 50 000/mån betalar man ju mer skatt… Alla som tjänar mycket pengar vill behålla så mycket som möjligt av dessa. De som tjänar mindre pengar vill att de som tjänar mer pengar ska förlora så mycket av dessa som möjligt. Dessa pengar ska alltså ”rädda” välfärden – korta ner väntetider på akutmottagningar, mer personal, fler vårdplatser och med detta fler sjukhus, bättre skolpolitik och bättre äldrevård. (Detta är något som behövs – ingen kan förneka det) Jag hoppas att de flesta som invandrar till Sverige får det bättre än tidigare, allt annat vore ju katastrof och jag menar att invandring är något bra så länge man kan ta hand om alla inklusive invandrare. Alltså – om man tolkar ditt resonemang ovan vill du egentligen ha en väldigt human situation i Sverige på någon annans bekostnad – du vill ju tydligen inte betala mer i skatt och finansiera en adekvat politik i alla de här avseenden. Skatten är ju inkomstbaserad, det är redan högre skatt för höginkomsttagare, vill du göra detta än mer skevt?

    Högre skatt tills våra behov är uppfyllda, både din och min skatt, och alla som tjänar massor med pengar – men lika.

    Reply
    • Kalle
     12 september, 2013

     Idioti är och förblir idioti även om den som påpekar det inte förstår det. Något mer du vill säga? Du har uppenbart ingen kunskap om skattemodeller, återkoppling i samhället och dynamiska effekter. Men klart är att du hellre delar fattigdom lika än att alla i absoluta termer har det bättre men att det finns skillnader. Vill du har delad fattigdom rekommenderar jag dig att emigrera till Nordkorea.

     Reply
   • Peter
    11 september, 2013

    ”Allra rikaste”, vad menar du? Om du kommer över gränsen för att betala statlig skatt så betalar du minst 50 % av det du tjänar, ibland upp till 60. Astrid Lindgren skrev som bekant pomperipossa med anledning av att hon vid ett givet tillfälle fick betala mer än 100 % i skatt! Om de ”rikaste” ska betala väldigt mycket mer skatt än andra, varför bli rik? Eller snarare, varför ha pengarna i Sverige?

    Reply
   • Mattias
    11 september, 2013

    ”Sverige är ett rikt land” är ett komplicerat påstående.
    BNP (värdet på det som produceras, dvs av företag) är inte skattemedel, men är det som avses med rikt land normalt. Det politiker kan disponera för roliga satsningar är skattemedel. Nu ligger skattenivån på ca 44% av BNP. Gör det fortfarande oss rika? Kanske det. Men notera – Stora företag betalar minimalt med skatt så skatten ligger på medborgarna. Det är medborgarna som betalar politiken inte kapitalisterna. Således: 2012 bestod skatteintäkterna till 60% av löneskatter, 30% av moms och endast ca 5% av företagsskatter. Är vi fortfarande rika? Kanske det. Borde det göra våra politiker till filantroper med våra skattemedel? Kanske inte. Inga svenska myndigheter eller politiskt styrda verksamheter som skolor, universitet, sjukhus, försvar, tull, kustbevakning, polis, rättsväsende eller räddningstjänst har idag tillräckliga medel utan alla lever under ständiga ekonomiska nedskärningar och omställningsbehov. Med detta i åtanke ska man som myndig person vara mycket varsam i sina uttalanden, då det du ser idag är ett land i full omvandling från välfärdssamhälle till nattväktarstat, utan att en enda sosse inser det.

    Reply
  • olle
   11 september, 2013

   nyaste rönet om rasism i finland
   http://hbl.fi/nyheter/2013-09-10/497636/halla-aho-vill-tillata-hets-mot-folkgrupp

   och det är så att sfi-kostnad, etableringstillägg, tolkning, skola etc.. betalas av staten
   medans omsorgen är kommunal, och betalas från de skatter alla i kommunen betalar in
   därför får omsorgen egentligen MER pengar av invandrare som lyckas få jobb och betala skatt i din kommun.

   det som är irriterande idag är att olika främlingsfientliga näthatare har börjat skrika så högt så att folk inte har en chans att sålla ut eller hinna med att tänka själv.
   någonting som snor pengar från den svenska budgeten är jobbskatteavdragen som dessa ”invandringskritiska” lyckas dölja så bra i sin ”medmänskliga” propaganda
   de 5 jobbskatteavdragen kostar staten 70miljarder per år för att du ska få några hundringar mer i månaden, du som arbetar får det bättre, men skatten på pension, a-kassa, föräldrapenning et.c. förändras dock inte.
   men det gnäller man såklart inte om eftersom man måste tro på saker folk massdelar på facebook.

   Reply
  • Hasse
   11 september, 2013

   Faktum är att vi har inte råd att ta in så få som vi gör nu. Om vi inte vill att vårt pensionssystem ska haverera helt måste vi öka invandringen -kraftigt. Alternativet rent matematiskt är att vi jobbar till 78.

   Och ja, det är rasistiskt att skylla invandrarna för resursbristen inom t.ex. äldrevården när den verkliga anledningen är skattesänkningar på mångmiljardbelopp som främst kommit de redan mest välbeställda samt bankerna tillgodo.

   Reply
 45. afreewii
  11 september, 2013

  Detta är en av de bilder som cirkulerar på facebook, vilket är en av källorna till de siffror som folk uppger.

  https://pbs.twimg.com/media/BD5GnOrCYAAwfGD.jpg

  Reply
  • Jocke Persson
   11 september, 2013

   Men det var det tydligen ingen som vill svara på. Är det månne så att de olika författarna skriver om olika äpplen och päron och att alla egentligen har rätt… på sitt sätt?

   Reply
 46. Svenne
  11 september, 2013

  Det underliggande problemet (till att sd otäckt nog får fler anhängare) är ju dock att det kommer invandrare som inte delar den empati och solidaritet som vi erbjuder. (och inte för att de är dumma i huvudet utan helt enkelt för att de kommer från länder med annat synsätt och deras ”sanning”)
  Och det andra problemet är integrationen. När det skapas ett helt bostadsområde med ett visst folkslag, som låt oss säga är shiamuslimer, så anpassar de sig sämre till hur det är att följa svenska regler och lagar (även de ”osynliga” sådana), än om de kunnat bo bland svenskar och verkligen blivit intergrerade.
  Precis som svenskar i typiska svenskområden utomlands.
  Så jag är för invandring, med en vettig integrationspolitik. Och med en viss begränsning.
  Och absolut har det även med ekonomin att göra.
  För precis som du bara kan ta hand om ett visst antal personer med din lön, kan Sverige bara ta hand om ett visst antal personer med sin ”lön”.
  Ju fler du får självständiga, desto fler kan du ju dock hjälpa. Och då hamnar vi åter i integrationsproblematiken.
  Nu blev detta ett långt inlägg, men kort sagt:
  Ja till invandring, att de blir ekonomiskt självständiga OCH följer svensk norm.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Fast frågan här är väl vem som avgör vad som är ”norm”? Jag håller sällan med Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga om vad som är ”svenskt” och ”norm” här… Givetvis ska man följa sveriges lagar men dessvärre kommer det nog alltid att finnas folk, både invandrade svenskar och svenskar som fötts här, som kommer att begå brott. För mig har det inte att göra med invandring eller integration.

   För att integrera krävs att vi välkomnar nysvenskar in i samhället och ser dem som jämlikar.

   Reply
   • lazze
    11 september, 2013

    Våra svenska normer och lagar skall förklaras för den som kommer hit och efterföljas (ta seden dit du kommer är ett välbekant svenskt ordspråk), kan man inte följa de lagar och normer som finns här ska man heller inte vara här.
    Kan man inte hålla sig från brott och kriminalitet så ska man dömas för det och sedan skickas till sin adress där man kom ifrån. Får man all tänkbar hjälp men sedan missbrukar allt, har man inte något här att göra,
    Sverige är ett fantastiskt land men det missbrukas av allt för många, Vi kan inte heller ta emot hela världens flyktingskaror eller fattiga. Som Svenne sa, man får se det som vad kan Sverige ta hand om för sin lön!
    Vi måste prioritera Sverige som land före resten av världen. Nu kommer säker någon tycka att det är superfel att säga så men jag råkar gilla mitt land.

    Reply
    • Alexandra
     11 september, 2013

     Håller med till 100%!! Och det är skrämmande att det bara är 2% som lär sig svenska på ett år och att dom dessutom får en bonus för att anpassa sig till samhället!! Det borde vara obligatoriskt för alla som kommer hit att lära sig svenska. Det är väl ändå en grundpelare för att ‘komma in i samhället’.

     Reply
     • kickanwicksell
      11 september, 2013

      Att det enbart är 2 % som får bonusen innebär inte att det enbart är 2 % som lär sig svenska. Jag är rätt övertygad om att de allra flesta som kommer till ett nytt land gärna skulle lära sig det språket, men man är naiv om man tror att alla har samma förutsättningar till det. Är man t.ex. analfabet så har man rent tekniskt svårare för att ta in ett nytt språk t.ex.

 47. B
  11 september, 2013

  Varför modereras och ändras mina inlägg?

  Ett försvann helt?

  Vore intressant att veta varför när du så noga påpekar att du vill ha med alla reflektioner i ämnet.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   1. Eftersom jag får in ca två kommentarer i minuten, samtidigt som jag får jättemånga mail och Facebookmeddelanden så hinner jag dessvärre inte med. Har ett annat liv än att hänga på bloggen också! :) Vill läsa igenom varje kommentar innen jag publicerar den och är det kritik så vill jag bemöta denna.

   2. Jag kommer inte att publicera alla kommentarer och jag har inte påpekat att jag vill ”ha med alla reflektioner i ämnet”. Jag kommer inte att orka bemöta allt som skrivs här och orkar jag inte det så vill jag inte vara med och sprida åsikter som strider mot alla människors lika värde. Har heller inget ansvar att göra det.

   Reply
   • B
    11 september, 2013

    Jag hänvisar till detta:

    ”utan för att jag helt enkelt tycker att det finns ett värde i att visa vilka åsikter den här typen av enkelt fakta lockar fram.”

    Mina åsikter har inget värde då?
    Dom är varken rasistiska, fientliga eller på annat sätt kränkande.
    Bara för att du har ett liv utanför bloggen, så klart, så kan du väl inte bara skita i att publicera saker som någon ändå lagt ner tid på att förmedla? Då kan du kanske blogga om din middag istället för frågor och debatter kring dessa ämnen (som givet sätter fart på maillådan).

    Dåligt.

    Reply
    • Philip
     11 september, 2013

     Ett kommentarsfält som detta måste faktiskt modereras. Du kan ju alltid skriva en blogg om dina åsikter.

     Du gör ett strålande jobb Kickan! :)

     Reply
    • kickanwicksell
     12 september, 2013

     Ja, att jag vill visa vissa åsikter betyder väl inte att jag godkänner allting hej vilt. Det är fortfarande upp till mig att avgöra.

     Reply
 48. boerjes
  11 september, 2013

  Så du, författaren till denna text, tror att ekonomisk och skattepolitik fungerar så enkelt att om du tar bort 6-7 miljarder i förmögenhetsskatt så förlorar Sverige direkt 6-7 miljarder? Och tar inte hänsyn till sådana saker som att Sverige faktiskt tjänar i skatteinkomst ty mindre utflyttade pengar ifrån Sverige, mindre utflyttade rika skattebetalare, mer luddiga förluster i vad du får från att pränta in i folk sen barnsben att det är något fult och dåligt att bli framgångsrik och tjäna pengar, därför ska du bli straffbeskattad. Osv. Samma sak såklart med jobbskatteavdragen.

  Källor på det? Tycker jag du kan leta upp själv som verkar tycka sådant är roligt och så kanske du lär dig något på vägen om du håller dig till objektiva källor och inte till vänsterfeministisk propaganda.

  Problemet jag har med din text är, när du raljerar sådan tydlig rappakalja, så avfärdar man per automatik hela texten som rappakalja, även fast resten mycket väl kan stämma. Du skulle bli mer slagkraftig i din sak om du kan hålla dig till sak. Och lämna dina andra övertygelser till rätt tillfälle.

  Reply
  • andreas
   11 september, 2013

   Håller till 100% med dig i denna kommentar. Kunde inte sagt det bättre själv.

   Reply
  • Hasse
   11 september, 2013

   Apropå hålla sig till sak – vad har feminism med det här att göra?

   Reply
 49. quetzacotl
  11 september, 2013

  Det är inte mycket pengar, men man får ha i åtanke hos vilka personer detta svider mest. Jag jobbar deltid och tjänar cirka 8000 i månaden. En student får ungefär denna summa pengar i form av LÅN. En flykting får alltså dessa pengar, utan att behöva betala tillbaka dem, och får dem genom omvänd rasism, alltså att hudfärg, etnicitet, ja kalla det vad ni vill, är avgörande faktor för positiv särbehandling. Jag förstår att det svider i ögonen på pensionärer, arbetslösa, studenter etc. De som klagar är knappast nynazister eller politiskt aktiva rikemansbarn. Att ställa utsatta människor mot varandra är ett vidrigt spel från politiker och media.

  Det finns många personer som har en agenda, och det är givetvis dessa personer som hörs, både från höger och vänster. Ta er en titt på den här filmen så får ni se att det spelar ingen roll hur duktiga vi tror att vi är, eller hur mycket resurser vi spenderar eller överbelastar vårat samhälle ekonomiskt och socialt.

  Vi gör i princip ingen skillnad. Flyr man från krig så har man all rätt i världen att få skydd i ett annat land. Flyr man från Syrien kan man exempelvis gå över gränsen till Turkiet. Ett land som aspirerar på att få vara med i EU bör väl ta emot flyktingar från sitt grannland? Nej. De som flyr får istället passera en rad EU-länder innan de ens är välkomna. När vi säger att ”VI” ska hjälpa flyktingar så måste det syfta på omvärlden, inte ett enskilt land.

  Reply
 50. Level
  11 september, 2013

  Väldigt intressant läsning, både inlägg, men kanske framförallt kommentarer! Tycker det är sjukt viktigt och bra att denna frågan belyses, får uppmärksamhet och skapar debatt utifrån detta perspektiv som kommer fram i inlägget, beklagligt att idioter fortsätter ställa utsatta grupper (t.ex. invandrare och pensionärer) mot varandra istället för att titta på vart de stora skattepengarna försvinner.

  FÖRETAG för miljonbelopp ut ur Sverige, de smiter från skatt, och de utnyttjar svenska skattesystemet för ofantliga summor. Detta är grupper som på inga sätt och vis är utsatta i Sverige, dessa människor lever och mår gott.

  REGERINGEN säljer ut svensk välfärd och gemensamt ägd egendom för minimum siffror och gör miljon (miljard?) förluster. Här är skattepengar som aldrig kom oss i händerna som kunde gått till de sjuka och de gamla.

  Det är givetvis så att det finns människor som tjänar pengar på att naiva (ursäkta mig men:) idioter går runt och skyller på utsatta grupper och vänder huvudet från de riktiga problemen, men det är dags att vakna nu.

  Reply
  • Ellen Strömbäck
   11 september, 2013

   Fantastisk bild, jag delar den såklart! Otroligt imponerad av både ditt arbete med att ta fram siffrorna till en lättöverskådlig bild och ditt tålamod med vissa av de fruktansvärda komentarerna i komentarsfältet.

   Reply
  • ove
   11 september, 2013

   Stort jäkla pluss på det du skriver Level! Kolla vart de stora stålarna rullar ut i stället för att ställa svaga utsatta grupper mot varandra.

   Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack, bra skrivet och kämpa på!

   Reply
 51. daniel
  11 september, 2013

  Bra att någon tar tag i detta och försöker bringa klarhet. Tyvärr är det vänstervridet.
  Föga överaskande.

  Tror inte bara att dem rika är glada över debatten, utan även 40talisterna.
  Eftersom debatten nog leder till att färre av dem behöver ligga i sin avföring på hemmet om några år :)

  Sedan har jag hört att en invandrarförälder kan söka retroaktiv föräldrapenning för tiden innan dem kom till sverige, vet du nått om det?

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Skulle vänstervridet och föga överraskande vara negativt på något sätt? I don’t get it. Invandrarföräldrar har rätt att söka föräldrapenning på precis samma villkor som de som fötts i Sverige.

   Reply
 52. Anders
  11 september, 2013

  Hejsan kickanwicksell!Det här med körlortet är väl lite märkligt i alla fall.Får en svensk arbetslös samma chans i dessa kommuner??

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Jag vet att även svenska medborgare fått subventionerade körkort efter en viss tids arbetslöshet men jag vet inte vilka kommuner detta gäller, och om det är samma kommuner som subventionerat körkort för invandrare.

   Reply
 53. Kalle
  11 september, 2013

  Att ens prata om förmögenhetskatten säger något om att det är en irrelevant sida som endast handlar om att sprida ensidig propaganda som har ytterst lite koppling till verkligheten. Det finns bra och dåliga skatter, förmögenhetsskatten är extremt dyr och har så varit för Sverige under lång tid. Fastighetsskatten däremot var extremt bra. Men klart skattetekniskt ska man not utelämna alla denna typer av diskussioner eftersom det uppenbart inte finns något nationalekonomiskt tänkt bakom inlägget. Mest bara lite raljerande utifrån ett aktivistperspektiv.

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Så du menar att din vinkligt på det här inte är ensidig propaganda? Din kommentar här är helt objektiv? Okeeej.

   Reply
 54. jonas
  11 september, 2013

  En detalj i sammanhanget är väl iofs att en students ”inkomst” på cirka 7000 kr / månad till största delen består av lån..?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Min poäng med student-liknelsen var att visa på hur ”enkelt” de flesta flyktingar i Sverige idag lever och för att sätta summan i relation till något så använde jag mig själv som exempel – dvs en vanlig student. Jag lever på drygt 8 000:- i månaden.

   Reply
 55. Marie
  11 september, 2013

  Jag har läst ditt inlägg och förstår din synpunkt gällande bidrag till invandrare. jag och också sett dessa på facebook och har sagt ifrån då dessa är fel.
  Så långt är vi överrens.
  Men jag tillhör den procenten som gillar att det inte stjäls en massa pengar från min förmögenhet som jag själv har arbetat ihop och ger den till andra. Vi lever inte längre i ett Robin Hood samhälle. jag arbetar hårt och ofta runt 17 timmar per dag. jag vill behålla mina pengar själv. ni får kalla mig egoist eller vad som bäst faller er på tungan men jag tror att vem som helst som skulle försättas i mina skor och med tillhörande sparkonto skulle hålla med mig.

  Reply
  • ove
   11 september, 2013

   Frågan är om du tycker likadant den dagen du blir sjuk, eller dina barn råkar illa ut, eller du blir arbetslös? Om vi sänker alla skatter så raseras vårat välfärdsystem ihop, då måste du istället betala all trygghet ur egen ficka vilket i förlängningen kommer bli dyrare för de flesta. Det är inte tjockleken på plånboken som ska få styra om du ska få bra vård eller gå i en jämställd och bra skola. Håller du inte med migså skulle du troligen trivas bättre i USA.

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Heja Ove!

    Reply
 56. Carlo Örtoft
  11 september, 2013

  Det var länge sedan jag läste något så friskt och äkta som det här blogginlägget, tack för det. Du verkar ha ett genuint engagemang för människor i sin helhet och det gör mig verkligen glad. Att kunna se människan och bara människan är få förunnat, vi bär alla med oss en massa fördomar i bagaget som är byggda utifrån arv och rädslor. Konsten att slå sig fri från dessa bördor är inte lätt, men behövligt. Jag känner sorg för all den bitterhet och missunsamhet som för ofta florerar runt de ämne du tar upp och ser vikten av att regelbundet bemöta det. Det har du gjort på ett utomordentligt sätt. Tack!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Fantastiskt fint skrivet. TACK!

   Reply
 57. Mike
  11 september, 2013

  Hej ,

  Du glömmer rätt många andra saker som generar inkomst åt invandrare t.ex Pension !? Du kan komma hit som 70åring från ett land och aldrig bidragit med en skattekrona (Och kommer aldrig bidraga med skattepengar heller ev låga momsbelopp på inköp av varor)

  Även om det inte är 22.000 summorna du kommer upp i i alla bidrag sticker det ju i ögonen på många att du kan få dessa bidrag utan att bidragigt till Sverige.

  Det är ju enkel mattematik gör man av med mer pengar än det genereras går man back och det är ju ganska uppenbart att invandringen gör att vi går back det tar lång tid om det ens inträffar att en asylsökande / invandrare blir lönsam för staten och går plus minus noll på de vi lagt ner.

  Så bara 2% får bidrag från SFI !? Vänder man på siffrorna är det ju enbart 2% då som lär sig Svenska inom 1år vilket måste vara ett otroligt lågt betyg till SFI / kursdeltagarna !

  Thailand har ju ett annat system där har dom krav på dom som ska bli medborgare att dom har en inkomst / kan uppvisa pengar på banken så dom kan försörja sig själva , Är thailand rasistiskt?

  Sverige har ställt upp och kommer fortsätta ställa upp för alla människor i världen men kan vi inte säga ”Vi har hjälpt så många människor under väldigt lång tid , nu måste vi stänga gränserna ett tag och låta någon annan ta ansvar så vi får en chans att sysselsätta alla och hjälpa alla komma in i samhället, fyller vi bara på med fler kommer detta aldrig inträffa tyvärr blir det ett moment22” Varför är det inget parti som säger så?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Många frågor och jag har fortfarande 60 väntande kommentarer, så jag svarar på ett par av dem.

   Sverige är ett rikt land och har råd med både ett välkomnande flyktingmottanade och god vård av sjuka och äldre. Det handlar om att föra en solidarisk skattepolitik, vilket inte görs idag.

   Att det enbart är 2% av SFI-studenterna som får bonusen har inget att göra med hur många som lär sig svenska på ett år. Bonusen ges inte till alla utan till några utvalda, ungefär som stipendier.

   Ja, Thailand är rasistisk och har en väldigt osolidarisk politik.

   Reply
   • Kalle
    12 september, 2013

    Bra men inför då en valfri skatt för de som vill vara mer solidariska. Det är upp till dig att själv avsätta delar av dina pengar till välgörenhet. Att kollektivt bestraffa alla som inte tycker som dig verkar vara din metod. Hur skulle det se ut om (sd) fick samma rättigheter inom detta område som du anser att du vill ha?

    Reply
    • kickanwicksell
     12 september, 2013

     Det är fritt fram att flytta till ett land utan välfärdssystem, finns massor!

     Reply
    • kickanwicksell
     12 september, 2013

     Vilka rättigheter anser jag att jag vill ha och hur menar du att jag bestraffar kollektivt? Syftar du på kommentarsfältet? I så fall kan jag ge tusentals exempel på Sverigedemokratiska och främlingsfientliga hemsidor och bloggar.

     Reply
 58. helt fel
  11 september, 2013

  Nog aldrig läst en mer snedvriden text innan. Du ska tala om att andra sprider lögner mm, men dina siffror stämmer inte heller. Vill gärna se riktigt källa på 70 000 miljoner.

  Men som alltid ser ni radikala vänster/höger människor bara det ni vill se.

  Reply
 59. Johnne.
  11 september, 2013

  Märkligt att man tror att högre skatter är lösningen på allt. Vi har idag fortfarande ett av världens högsta skattetryck och tror man inte att lafferkurvan kan inträffa så… ja…

  I Sverige betalar man 0% skatt på lottomiljonvinstens sista hundralapp, 22% skatt på miljonvinst ens sista hundralapp på vinster på bostadsrätter (alla politiker bor i en, eller villa) och närmare 70% på sista intjänade hundralappen när man jobbar. Att fortstätta beskatta arbete så mycket är tragiskt och en av förklaringarna till varför 80% av invandrande Somalier har jobb i USA och i Sverige ca 10%. Något… är graft fel.

  Reply
 60. Åsa Lyrberg
  11 september, 2013

  Tusen tack för ditt välskrivna inlägg i en mycket tröttsam debatt. Jag delar givetvis!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack!

   Reply
 61. Lukin
  11 september, 2013

  Bravo! Brukar själv ta upp hur alla de som sväljer SD-propagandan säkelrigen har råkat ut för bidragsbyråkratin eller i alla fall känner någon som har det. Det är liksom inte lätt att ens få ut pengar som man har rätt till, och ännu svårare om du kommer från ett annat land och slussas runt bland opersonliga byråkrater som förskjuter dina utbetalningar om och om igen.

  Arbetar med ensamkommande ungdomar, och vet hur svårt det kan vara att få ut den tusenlappen(+) de har rätt till i månaden.

  Reply
 62. Nyfiken
  11 september, 2013

  OT; Hur ser du på cultural appropriation? Tänkte nämligen gällande att ha dreads, och vara vit, och din sk. ”bohemiska stil” hämtad från flera olika kulturer.

  Reply
 63. Jocke Persson
  11 september, 2013

  Är det avsiktligt att du redovisat vad en ILLEGAL invandrare kan erhålla men att uträkningen med de där 22.249 kr gäller LEGALA invandrare?

  Misstag eller avsiktligt?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Om du läser mitt inlägg så skriver jag att det öht inte finns några ”illegala invandrare”, det var ett citat som man ofta hör – bland annat skrev personen i ett av mina exempel om illegal invandring. Det jag redovisar här är dels asylsökande (då jag skriver asylsökande) och dels vilka bidrag en invandrare med uppehållstillstånd har rätt att söka.

   Reply
   • Peter
    11 september, 2013

    Men en asylsökande som rymmer/försvinner från från flyktingförläggningen där han/hon är inkvarterad är väl att beteckna som ”papperslös” eller ”illegal invandrare” då de saknar permanent uppehållstillstånd.

    Reply
    • kickanwicksell
     12 september, 2013

     Papperslös ja. Illegal invandrare, nej.

     Reply
 64. Torsten Kokosson
  11 september, 2013

  Kicki är ett typiskt fruntimmer som domineras av känslor istället för rationalitet. Det är sådana som hon som bidrar till att Sverige år 2030 kommer vara ett så inot helvetes våldsamt område att växa upp i för våra barnbarn. Hon tänker i huvudsak med sin empati – denna empati är såklart riktad åt folkslag som lever på andra sidan jordklotet istället för empati för sina egna, för så säger media att det ska vara och kvinnor har som vi vet en större angelägenhet att rätta sig efter auktoriteten (media) än män som är mer fritänkare och går sin egna väg.

  Kicki har inte en endaste jävla aning om hur det är att växa upp i ett invandrartätt område, hon har inte en aning om mentaliteten gällande kvinnor och människovärde hos folk från mellanöstern, hon har högst troligt gått på lögnen om att ”alla människor är lika” och att det inte skiljer sig genetiskt mellan olika etniska grupper när det kommer till faktorer så som intelligenskvot, våldsamhet, impulsivitet, aggressivitet och testosteronnivå.

  Kicki är en såkallad ”nyttig idiot”, hon låter sig domineras av ett ideologiskt tänk – hon tror att hon står och kämpar för något gott när hon i själva verket bidrar till landets fullständiga kollaps – Hon är en zombie, en robot som styrs av trådar uppifrån.

  Troligtvis kommer kicki reagera på detta inlägg som varje ideologiskt hjärntvättad person: Med ignorans och möjlig aggressivitet – Jag har bara ett par frågor till kicki:

  Hur många svenska offer är det värt? Hur många svenska kvinnor och män är det värt att offra? Hur många flickor ska få bli våldtagna? Hur många människor i landet ska få bli mördade? Hur många pensionärer ska få bli nedslagna och rånade? Hur många husdjur ska få bli plågade?

  Hur mycket är det värt för dig att känna dig syster duktig och anta dig hela världens problem? Hur många svenskar ska få lida innan du fyllt ditt bekräftelsebehov som en duktig flicka inför auktoriteten? Varför hatar du svenska människor så otroligt mycket? Vad exakt är det som driver dig att stöda en politik som resulterar i att tusentals svenskar mördats, våldtagits, rånats, misshandlats, slagits ner och förnedrats? Har du någon jävla aning om hur situationen är för svenska gymnasietjejer i invandrartäta områden i malmö?

  Du är en folkförrädare utan dess like, du är en sverigehatare och anti-vit, jag hoppas vid mitt hjärta att sådana som du en dag kommer ställas inför rätta.

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Egentligen släpper jag inte igenom hot här men din kommentar är så urbota dum att jag gör ett undantag. Jag heter dessutom inte Kicki, utan Kristina men med smeknamnet Kickan. Du däremot lever väldigt väl upp till ditt efternamn!

   Reply
   • Kalle
    11 september, 2013

    Svara på frågorna istället för att slingra dig.
    Det är som vanligt när ni ställ mot väggen – då svartmålar ni alla argument och ignorerar dem.

    Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Hur menar du att jag slingrar mig? Jag svarar så gott jag kan men eftersom det trillar in flera kommentarer i minuten så hinner jag inte riktigt…

     Reply
    • kickanwicksell
     11 september, 2013

     Men du tycker alltså att jag ska börja argumentera om huruvida människan är indelad i raser eller inte? I så fall vill jag diskutera om jorden är rund också!

     Reply
    • Jenny
     12 september, 2013

     Kalle, vad är det hon ska svara på?
     Det finns ju inga frågor att besvara här, enbart personangrepp och retoriska frågor utan tillstymmelse till förankring. Menar herr Kokosson att det överrepresenterat är invandrare som dräper, offrar och våldtar? Det framgår inte, och således finns inget att svara på.

     Reply
  • Bara Jan
   11 september, 2013

   Torsten Kokosson,
   av dina nedvärderande kommentarer rörande författaren till detta debattinlägg att döma, tycker jag mig kunna utröna att du är något av en kvinnohatare. – ”Varför?”, undrar du, eller kanske ”Jag, kvinnohatare? Aldrig!” dyker upp i ditt huvud. Låt mig förklara.
   Jag bygger min uppfattning på några enkla iakttagelser. Dels på hur du väljer att försöka förminska Kristina (eller ‘Kickan’) genom att prata om henne i tredje person, inte till henne. En vanlig härskarteknik. Du påstår sedan sedan att Kristina, som ett ”typiskt fruntimmer” ‘domineras av känslor istället för rationalitet’. Den essentialistiska människosynen du åberopar är synnerligen hårt bestridd. Har du några trovärdiga källor i modern forskning som visar på att ”fruntimmer” skulle ”domineras” av känslor? Omvänt går din kommentar att tyda som att du menar att typiska män å andra sidan skulle domineras av rationalitet istället? Detta är enligt mig en mycket föråldrad syn på ‘manligt och kvinnligt’. Att Kristina verkar ha långt mer empati än du, står däremot helt uppenbart för mig, så på den punkten kan jag kanske ge dig en halv poäng.
   Ditt användande av ordet ”fruntimmer” har en lätt negativ klang och kan upplevas som löjligförklarande. Ytterligare en härskarteknik.

   ”kvinnor har som vi vet en större angelägenhet att rätta sig efter auktoriteten (media) än män som är mer fritänkare och går sin egna väg.”
   Jag är nyfiken – var du har snappat upp denna information? Det går nämligen stick i stäv med vad jag har hört.
   Du målar upp en dualistisk bild av män och kvinnor (jag begränsar mig här för enkelhetens skull till två kön), där män styrs av rationalitet och kvinnor av empati, och där rationalitet är bättre än empati, ergo: män är bättre än kvinnor. Män är fritänkande, kvinnor rätttar sig efter auktoritet, ergo: män är bättre än kvinnor.
   Det faktum att du använder Kristinas biologiska kön som ett argument till att hennes åsikt skulle vara mindre värd än din egen är ett typiskt symptom på kvinnohat. Det behöver inte ens vara så att du medvetet hatar kvinnor, du har kanske bara inte reflekterat över din syn på och ditt agerande gentemot dem.

   Jag tar upp din kvinnosyn eftersom du själv uttalar dig negativt om kvinnosynen i Mellanöstern.
   Om du är så mån om kvinnosynen i Mellanöstern, kan det vara värt att reflektera över din egen attityd först.

   Vidare till andra frågor:

   ”Det är sådana som hon som bidrar till att Sverige år 2030 kommer vara ett så inot helvetes våldsamt område att växa upp i för våra barnbarn.”
   Ja, usch och fy för människor som kan se längre än näsan räcker och inte bara se till sig själv och sina egna, utan även sträcka ut en hjälpande hand till den som behöver den, oavhängigt om denna person kommer från en annan kulturell bakgrund. Vad hos Kristina är det för övrigt som säger att hon bryr sig mer om ”folkslag som lever på andra sidan jorden” än ”sina egna”?
   Vad har du för källor som stödjer ditt påstående att Sverige år 2030 kommer att vara så ‘inåthelvete våldsamt’? Detta vore definitivt förstasidesstoff om trovärdig forskning ställer sig bakom uppgifterna.
   ”Kicki har inte en endaste jävla aning om hur det är att växa upp i ett invandrartätt område, hon har inte en aning om mentaliteten gällande kvinnor och människovärde hos folk från mellanöstern”
   Hur vet du att Kristina inte har en aning om hur det är att växa upp i ett invandrartätt område, eller hur pass insatt hon är i mentaliteten gällande kvinnor och människovärde hos folk från Mellanöstern? Vilka är för övrigt dina egna kvalifikationer? Har du själv bott i Mellanöstern en längre tid och gjort observationer, eller har du genomfört forskning, skrivit en avhandling i frågan, etc.? (Och dessutom, varför denna fixering vid Mellanöstern?)

   ”hon har högst troligt gått på lögnen om att ”alla människor är lika” och att det inte skiljer sig genetiskt mellan olika etniska grupper när det kommer till faktorer så som intelligenskvot, våldsamhet, impulsivitet, aggressivitet och testosteronnivå.”
   I sådana fall är det en lögn som väldigt många är övertygade är sanning. Vad får just dig att ha en annan syn på sanningshalten i påståendet om att alla människor är lika? Om dessa faktorer skiljer sig åt mellan olika etniska grupper, som du påstår, kan du referera till studier som styrker detta påstående?
   Vad är det sedan du vill bevisa med detta påstående, att svenskar är genetiskt överlägsna andra folkgrupper och att dessa ”mindre värda” folkgrupper inte är önskvärda i Sverige?

   ”Kicki är en såkallad ”nyttig idiot”, hon låter sig domineras av ett ideologiskt tänk”
   Lustigt nog så skulle många placera dig i samma kategori: någon ”som låter sig domineras av ett ideologiskt tänk”, med den skillnaden att din ideologi är rakt motsatt hennes.

   ”Troligtvis kommer kicki reagera på detta inlägg som varje ideologiskt hjärntvättad person: Med ignorans och möjlig aggressivitet”
   Du försöker med andra ord förminska efterföljande debattörer som vill bestrida ditt debattinlägg genom att automatiskt avfärda dem som hjärntvättade. (Härskarteknik) Om ignoransen du tar upp kommer jag inget nämna, men aggressiviteten verkar däremot du ha stått för. Dels genom diverse härskartekniker (ursäkta om ordet tjatas ut i den här texten!), dels genom det förtal du slungar ur dig gentemot Kristina som avslutning på ditt inlägg.

   Jag har några frågor till dig, Torsten:
   ”Hur många svenska offer är det värt?”
   För vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.
   ”Hur många svenska kvinnor och män är det värt att offra?”
   För vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.
   ”Hur många flickor ska få bli våldtagna?”
   Innan vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.
   ”Hur många människor i landet ska få bli mördade?”
   Innan vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.
   ”Hur många pensionärer ska få bli nedslagna och rånade?”
   Innan vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.
   ”Hur många husdjur ska få bli plågade?”
   Innan vad? Det är uppenbart att du försöker säga någonting, men din fråga är för tvetydig för att kunna besvaras på ett meningsfullt sätt.

   Listan av frågor skulle kunna göras mycket lång, men jag tror att poängen bör ha nått fram vid det här laget: Du gör vaga antydanden som du inte bygger upp med några som helst fakta, sedan skjuter du över till Kristina att besvara dessa icke-frågor. Det verkar nästan som om du försöker skuldbelägga Kristina på något sätt. Jag kan bara förmoda att brist på faktauppgifter ligger bakom dessa frågors konstiga natur.

   Okej, en fråga till, bara:
   ”Varför hatar du svenska människor så otroligt mycket?” undrade du.
   Det tycks mig snarare som att Kristina älskar alla människor så mycket att hon är är villig att acceptera fler människor som sina grannar. Låt mig istället ställa en motfråga:

   Varför hatar du, Torsten, ”icke-svenska” människor (jag vet inte vilka dina kriterier är) så otroligt mycket?

   Slutligen, angående dina haranger i slutet av texten:

   ””Du är en folkförrädare utan dess like…”
   Om svenska folket består av idel kallsinniga egoister som bara värnar om sig själva, så kanske även jag är en folkförrädare, för jag delar inte de värderingar som grupper och personer som använder uttrycket ‘folkförrädare’ står för, och jag står upp för min rätt att tycka annorlunda.
   ”…du är en sverigehatare…”
   Den dagen Sverige blir (måtte det aldrig ske!) ett öppet främlingsfientligt land som nekar flyktingar asyl trots att de i hemlandet hotas av tortyr, våld, svält och död; som slutar bry sig om andra än dem som ”delar det svenska kulturarvet”, vad det nu rent praktiskt skulle innebära, och som styrs baserat på rasideologier – den dagen är jag en Sverigehatare.
   ”…och anti-vit…”
   Jag antar att den här teorin om att alla människor ursprungligen kommer från Afrika inte är din grej, vad?

   ”…jag hoppas vid mitt hjärta att sådana som du en dag kommer ställas inför rätta.”
   …och finnes skyldiga till medmänsklighet, tolerans och klarsynthet.
   Det hoppas jag också!

   —————————-
   Kristina, snyggt inlägg!
   Jag hoppas att det kan hjälpa till att slå hål på en del felaktiga ”bevis” som cirkulerar.
   Du gör ett viktigt arbete, så vet att du inte är ensam och ge inte upp!

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Tack så mycket Jan för denna välskrivna kommentar. Det är uppfriskande i detta kommentarsfält!

    Reply
  • Pelle
   11 september, 2013

   Torsten, du känner alltså Kickan? Och vet var hon växt upp? Och har koll på hur mycket hon vet om hur det är att bo i ett invandrartätt område? Det gör iofs inte jag, men jag ser inte heller vad det har med saken att göra. Artikeln du kommenterar handlar om att bemöta myter och felaktiga påståenden om hur mycket bidrag invandrare får. Av alla de ”argument” du anför, finns det något av det som har något som helst att göra med det? Eller anser du att man kan ljuga och påstå precis vad som helst så länge det gagnar ”saken”? Vem är det i så fall som ”domineras av ett ideologiskt tänk”? Och vad gäller att ”reagera som varje ideologiskt hjärntvättad person: Med ignorans och möjlig aggressivitet” – släpp tangentbordet, ta ett djupt andetag, backa ett par decimeter från skärmen, och läs ditt eget inlägg.

   Reply
  • Axel
   11 september, 2013

   Den enda lösningen som jag ser det, Torsten, är att införa ett massivt kontrollsamhälle som främst övervakar alla män. Om alla män alltid vore kontrollerade (möjligen tvångsmatade med lugnande läkemedel) till 100% så skulle nog majoriteten av våldsbrotten i Sverige gå ner kraftigt. Hur mycket är din fysiska och mentala frihet värd för dig? Hur många våldtäckter osv osv… Hur långt ska det gå innan du marscherar in i en vadderad cell och slänger bort nyckeln? Eftersom jag också är man skulle vi ju kunna dela cell men rent statistiskt tvingas vi då in i en dödskamp.

   Så hur ska vi lösa frågan med att åstadkomma 3-4 miljoner vadderade celler, en för varje man? För vi har ju inte ens råd med tillräckligt med bostäder åt alla som det är? Och ska anständiga kvinnor behöva gå bostadslösa bara för att vi måste lägga pengar på att omvandla halva fastighetsbeståndet till fängelse? Men den största och mest relevanta frågan är ändå om du faktiskt är allvarlig? Ibland vet man inte, för ditt inlägg är väldigt stereotypt så det hade ju kunnat vara ett påhitt.

   Med utgångspunkten att du är allvarlig, varför ska man egentligen svara på några av dina frågor? För att du kräver det? Är man en hycklare (och ignorant och aggressiv sådan) ifall man låter bli? Är inte den taktiken lite uttjatad, att försöka provocera fram en reaktion med en massa dumheter? I värsta fall får du ett svar du kan ignorera (även om det visar att dina ”argument” var värda att bemöta seriöst och att du sedan kan vara en storsint man och säga hur mycket du respekterar att någon ÄNTLIGEN ”vågar” bemöta dig). I bästa fall (för din del) så får du något förlöjligande (som mitt ignoranta svar) eller ännu hellre aggressivt. Som tröstpris kan du få tystnad och då blir du martyr som blir ”ignorerad när du lägger ”fakta” på bordet. Folkförrädare, jösses. Är det du som är folket eller? En förkämpe för den svenska fanan, folket och genuppsättningen? I ständig motvind men tapper? Missförstådd, förrådd och motarbetad av makten, media och framförallt den fruktansvärda Kickan som efter hin håle själv är den som mest önskar trasa sönder vårt älskade Sverige till en sur jäkla kebabsås av ond bråd död och religiös fundamentalism.

   Reply
 65. Kalle
  11 september, 2013

  Ja, sätt en gloria på ditt huvud och visa din medmänsklighet.
  Sverige har problem med att säga nej och skapa ännu fler problem. Vi har nog med problem när det gäller integrationen och för att inte tala om arbetslösheten. Vart ska vi sätta alla? Ska vi sätta dem i de vanliga förorterna, eller?
  De ska lära sig svenska, de ska få jobb, gå i skola, få hälsovård, etc. Enorma kostnader och ni kan aldrig säga ifrån.

  Ta tag i problemen vi har först istället för att stapla ännu fler problem. Det räcker nu.

  Reply
  • Philip
   11 september, 2013

   Större befolkning = fler jobb. :O Invandrare startar mest företag i vårat samhälle och skapar väldigt många jobb chanser och sverige går nationalekonomiskt plus på invandring.

   Reply
 66. Emma
  11 september, 2013

  Vi säger såhär då, om nu alla söker dessa bidrag så har vi alla kostnader också.
  Mat, bostad, kläder, reskostnader till och från skola/förskola.
  En ensamstående mamma som kommer till ett annat land med 3 barn helt själv och kanske inte ens kan språket. Faan en sån människa ska ju ha en eloge, jag tycker allt pysslande med 2 barn och sambo för att få ett liv och ekonomi att gå ihop är svårt ibland.
  Att vara ensamstående är ju aldrig lätt så varför är vi så avundsjuka på dessa personer som då får bidrag till att LEVA?
  Jag har hört personer som är för bra för att jobba på en snabbmats restaurang och att det inte är fint nog, kan ju istället leva på bidrag, och detta har inget med religion att göra då de är födda och uppvuxen i Sverige så vad har vi lärt våra egna barn egentligen?
  Detta handlar bara om hur vi själva ser på samhället och att alla dras över samma kant, de som kommer hit från krigsdrabbade länder som har sett familjemedlemmar och släktingar dö och kämpat sig för att komma till Sverige. Varför skulle vi inte hjälpa dessa människor?
  Dom har väl lika stor rätt att leva som alla andra har!

  Så att det bara är ”invandrare” som lever på bidrag är ju verkligen inte sant, en ”Svensk” som är uppvuxen i Sverige och inte jobbat en enda dag i sitt liv som har bostadsbidrag och föräldrapenning, underhållsstöd och barnbidrag, vad har dessa personer bidragit med?
  Förutom stora kostnader i samhället pga skolgång, läkarvård, bidrag.
  Så vad skiljer det sig vem som får dessa bidrag??
  Fan va glad att ni slipper söka bidrag och att Sverige är ett bra land att bo i och att ni själva då inte anses ”snylta” på andra.

  Reply
  • ove
   11 september, 2013

   Förbannat bra skrivet!

   Reply
 67. Micke
  11 september, 2013

  Mycket bra skrivet! Tack för konkret information med fakta och källor! Uppskattas verkligen i denna djungel av påhittade siffror! Välbehövligt!!! :-)

  Bra jobbat, Kickan!

  Reply
 68. Patrik
  11 september, 2013

  Här kommer ett utdrag ur en bok som jag tycker passande:

  Detta fick en arg herre att en dag ringa kommisarie Aronsson på dennes kontor. Mannen sa att han ville vara anonym, men att han intensivt kände att hade ett avgörande tips, när det gällde den försvunne och mordmisstänkte Allan Karlsson.

  Kommissarien svarade att avgörande tips var precis det han behövde och tipsaren fick gärna vara anonym.

  Jo, mannen hade läst alla artiklarna i tidningen under månaden och tänkt igenom mycket noga vad det var som hänt. Mannen sa ju att ju inte satt inne med tillnärmelsevis lika mycket information som kommissarien, utifrån vad som stått att läsa föreföll det som om polisen ute kollat upp utlänningen ordentligt.

  Utlänningen? Sa kommissarie Aronsson.
  Ja, om han heter Ibrahim eller Muhammed det kan jag inte veta för tidningen kallar honom bara för gatuköksföreståndaren, precis som om vi inte skulle begripa att han är turk eller arab eller muslim eller något. Det är väll ingen svensk som öppnar gatukök. Speciellt inte i åkers styckebruk. Det kan ju bara fungera om du är utlänning och inte betalar någon skatt.

  Hoppsan, sa Aronsson . Det var mycket på engång. Fast nu kan man ju vara både turk och muslim, det är rent av rätt troligt. För ordnings skull menar jag…
  Är han både turk och muslim samtidigt?ännu värre!
  Men så kolla upp honom då ordentligt! Han och hans fördömda familj. Han har väll säkert hundra släktingar här som alla lever på bidrag.
  Inte hundra sa kommissarien. Det enda han har i släktväg är en bror…

  —–tänker—
  Kommissarien blev avbruten i sina tankar av den anonyme:

  Och vart har brodern sitt gatukök någonstans? Hur mycket skatt betalar han? De kommer hit och mördar våra fina svenska ungdomar, massinvandringen måste få ett slut någon gång! Hör du det?

  Aronsson sa att han hörde, att han var tacksam över mannens tips, även om gatukökföreståndaren i det här fallet hette Ljungberg och var alldeles rysligt svensk. Alltså varken turk eller arab. Huruvida Ljungberg var muslim eller inte kunde Aronsson inte säga. Det intresserade honom inte.

  Mannen sa att han anade en raljant ton i kommissariens lögnaktiga svar och att han minsann kände igen den där socialdemokratiska attityden..
  ” vi är många och vi blir hela tiden fler; det kommer du att få se i valet nästa år mässade mannen. Kommissarien fruktade att den anonyma hade rätt i det där sista. DET SÄMSTA SANSADE OCH NÅGORLUNDA UPPLYSTA MÄNNISKOR SOM KOMMISSARIEN SJÄLV KUNDE GÖRA VAR ATT BE SÅDANA SOM DEN ANONYME DRA ÅT SKOGEN OCH SLÄNGA PÅ LUREN!!!!

  ISTÄLLET GÄLLDE DET ATT TA DEBATTEN!.

  Tänkte kommissarien och bad den anonyme att dra åt skogen och slängde på luren!!

  FORTSÄTT DEBATTEN!!!

  Reply
 69. Cave
  11 september, 2013

  Varför står det att mitt tidigare inlägg väntar på granskning?
  Innebär detta att det ej kommer att publiceras?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 september, 2013

   Det betyder att jag så småningom kommer att läsa ditt inlägg och avgöra huruvida jag vill släppa igenom det och besvara det eller låta det ligga kvar där det ligger. Har ca 60 stycken som väntar på granskning så det tar lite tid detta, och jag får ju dessvärre ingen lön för det hela.

   Reply
   • Cave
    11 september, 2013

    Men vore det inte ärligast att då ta dom i den ordning som dom kommer in?

    Reply
   • Halvsvensk
    12 september, 2013

    Räcker det inte med empati och solidaritet för medmänniskan som lön;) den har betalat många ”räkningar” genom åren…
    Nu när vi ändå diskuterar så fint om Sveriges fungerande välfärd på detta ”forum”

    Citat okänd: ”bästa sättet att lösa ett problem, är att se en gnutta humor i det”

    Off topic:
    Att kunna föra in empati in i politiken är som att låta ett litet barn bestämma att det inte skulle finnas några krig och misär…..vem fan önskar inte det egentligen???? Sen växer man upp i kapitalismen på gott och ont märker plötsligt att verkligheten är en annan?!
    Men tyvärr är det så att allt är inte så lätt att fixa pga att det är fel styrande parti eller avsaknad av empati i politiken.
    Politiker har ju svar på allt, men ingen handlingskraft

    Politik: snacka går ju….
    Bara en tanke i ett annat format……
    Politik har aldrig varit en lösning och kommer aldrig vara det.handlingskraft gör däremot att man kan utröna resultat om detta var rätt eller fel. Sunt förnuft är väl inte knutet till partitillhörighet?

    ”Spelar ingen roll om katten är svart eller vit, bara den fångar musen…”
    Klokt sagt från kommunistisk ledare som jag dock inte kan värdera högt i övrigt………

    Reply
 70. Ringen
  11 september, 2013

  Hittade till din blogg via facebook och ville bara lämna en kommentar om hur glad jag blev. Det finns alltså hopp om världen ändå! Superbra inlägg ovan, men efter att ha skummat igenom en stor del av arkivet så verkar det som att alla dina andra inlägg håller precis samma fantastiska klass. Bra skrivet, kloka ord. Jag hoppas att du fortsätter med detta forever and ever! Tack för det du gör =)

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack så mycket, och givetvis kommer jag att fortsätta så länge jag lever! :)

   Reply
 71. Torsten Kokosson
  11 september, 2013

  Ja, vad oväntat – Det är samma sak varje gång ni ställs mot väggen: Era ”motargument” är ”du är så urbota dum!!” och annat trams, subjektiv nonsens som ej har någon verklighetsförankring och som är totalt irrelevant till diskussionen i sig.

  Komigen nu Kicki, visa oss alla att du inte är ännu en i mängden av känslomässigt och ideologiskt motiverade feminister som ej klarar av att förhålla sig till logik och fakta: Bemöt det jag säger utan känsloargument, utan flosker och barnsliga patetiska försök till personlig förnedran. Nå, kan du det? Nej, det kan du inte – Varför? Svaret borde vara tämligen uppenbart nu.

  Seså, gör nu ditt bästa – högst troligt kommer du inte ens acceptera denna kommentar: Varför? För sådana ynkryggar som du klarar bara av när andra håller med dig – När du väl får motstånd så springer du snabbt undan med svansen mellan benen alternativt som sagts tidigare: Tar till dagisnivåer och börjar kalla folk ”dum”, ”korkade” ”idioter” och annat trams som helt saknar relevans för diskussionen.

  Ironiskt nog är det just detta som gör att stereotypen av den blåsta kvinnliga feministen som man ej bör ta seriöst ens finns.

  Reply
  • Patrik
   11 september, 2013

   Det var som fan? Vilken fantastisk person du är:)

   På riktigt. Torsten kokkosson?

   Vågar du inte skriva vem du är? Rädd för något? Du är som alla andra ” främlingsfientliga ” vågar stå på dig på nätet men inte in real life. Du skriver till en person och säger att hon inte vågar stå på sig ensam. Snarare tvärt om.
   Du är rädd för att stå på dig ensam. Annars skulle du ju säga vem du var?

   Reply
   • Torsten Kokosson
    11 september, 2013

    Observera hur herr Patrik här faller in i det jag tidigare skrev: Istället för att bemöta sina meningsmotståndare på ett rationellt plan så börjar man på ett desperat sätt försöka vinkla diskussionen till något annat – känsloargument, löjliga försök till personlig förnedran samt andra irrelevanta ting – I detta fall börjar vår Patrik yra om att jag ”inte vågar stå för vem jag är” – Notera hur han ignorerar allt annat. Dock rätt ironiskt då patrik säger sig ”stå för vem han är” samtidigt som det finns en miljon patrik där ute – därav är det av lika anonymitet som att döpa sig själv till patrik, så som torsten kokkosson eller jultomten.

    Vänligen Patrik, ska du yttra dig ännu en gång – försök bemöta argumenten i sig, annars hamnar du direkt i samma fack som våran alldeles egna kicki och resten av vänsterpacket.

    Tack.

    Reply
   • Johnny
    11 september, 2013

    Att ni bara orkar lägga ner energi på det här

    Reply
   • O
    11 september, 2013

    Ja för du är ju inte anonym ”Patrik”??

    Reply
  • Anders
   11 september, 2013

   Grattis ”Torsten”, du lyckas här vara nedlåtande, respektlös och uttrycka kvinnoförakt. Hoppas du är ute och trollar, för förutom att provocera innehåller ovanstående inlägg inte något som helst tillskott till debatten. Pröva att behandla dina medmänniskor med lite mer respekt, även när du skriver på nätet. Dina åsikter lär dessutom tas på mer allvar då.

   Reply
  • Pelle
   11 september, 2013

   Det är nästan underhållande att läsa dina inlägg Torsten :-)

   Jag citerar ditt inlägg här:
   ”Era ”motargument” är ”du är så urbota dum!!” och annat trams, subjektiv nonsens som ej har någon verklighetsförankring och som är totalt irrelevant till diskussionen i sig.”

   Och så citerar jag lite ur dittt tidigare inlägg:
   ”Kicki är ett typiskt fruntimmer som domineras av känslor istället för rationalitet.”
   ”Kicki är en såkallad ”nyttig idiot””
   ”Hur mycket är det värt för dig att känna dig syster duktig”
   ”Du är en folkförrädare utan dess like, du är en sverigehatare och anti-vit”

   Vilken tur att inte du förfaller till trams och subjektivt nonsens, utan håller dig till verklighetsförankrad fakta som är relevant för diskussionen.

   Reply
  • Mona
   11 september, 2013

   Man känner andra som man känner sig själv, eller?
   Din kommentar förtjänar ett svar som är lika barnsligt som du: den som sa det, han var det.

   Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Du skriver en lång kommentar med diverse påhopp och antaganden om mig, avslutar med insinuering av hot och anklagar sedan MIG för att vara osaklig och känslosam. Eh?
   (Igen – jag varken heter eller kallas Kicki!)

   Reply
  • Towanda
   12 september, 2013

   Hörrudu KokoTorsten,

   det låter som om du har lite problem med projiceringar. Dessutom har du fått ett alldeles utomordentligt välutvecklat svar på din mindre välutvecklade ”kritik” av en person som jag är övertygad om att Kristina ställer sig bakom men som du själv inte besvarar. Hur var det där igen med att kasta sten när en sitter i glashus? Den känslomässiga och ideologiska motivationen, den undvikande strategin, det subjektiva nonsensdravlet, det patetiska försöket till att härska och förnedra och flykten från motstånd är snarare ett av dina mönster och inte hennes.

   Reply
 72. Paul Bergström
  11 september, 2013

  ”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse” står det i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. En förklaring som de flesta av världens länder ställer sig bakom.”

  Korrekt angivelse av artikel 14 är:

  ”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse.

  Denna rätt må icke åberopas vid laga åtgärder, reellt grundade på icke-politiska brott eller på handlingar, som strida mot Förenta Nationernas ändamål och grundsatser.”

  Därav kan man också dra en rad slutsatser om tillämpning världen över:

  1. Ytterst få länder tolkar ”fristad från förföljelse” såsom rätt till migration. Den skyddsbehövande har således ingen given rätt att genomföra reguljär migration utanför det ordinarie migrationssystemet. Sveriges tillämpning är ur det här perspektivet ett undantag.
  En asylsökande person från t.ex. ett afrikanskt land har därmed ingen större rätt till migration än en arbetssökande person från samma land.
  2. Ytterst få länder tolkar ”Förenta Nationernas ändamål och grundsatser” som att denna artikel ger ett carte blanche till internationell migration. Detta ger utslag i principen om första säkra land. Genom att inte ”söka och åtnjuta fristad från förföljelse” i första säkra land, så tolkas förflyttningen från första säkra land till landet där sökande väljer att ”söka och åtnjuta fristad från förföljelse” som en reguljär migration. Sverige är även ur detta perspektivet ett undantag internationellt sett.
  3. Det är troligt att Sveriges nuvarande förhållningssätt till asylrätt både på kort och lång sikt minskar möjligheterna till reguljär migration till Sverige för arbetssökande över hela världen.

  Reply
 73. Peter
  11 september, 2013

  Invandringspolitik är svårt, det vore kul att se siffror på om det lönar sig. Så tänker jag rent ekonomiskt. Medan hjärtat tänker, hjälp alla! Skit samma om jag får lägre pension eller om skolan får mindre resurser. Vi bor på samma planet. Rent rationellt kanske det vore bättre att hjälpa dem i närområdet istället för att inkvartera dem på Bert Karlssons flyktinganläggningar. Läste någonstans att det tar i genomsnitt 7 år att få in dem i arbetslivet – det kostar en slant det. Det tar några år för dem att dra in till sin egen pension. Som sagt, det är svårt det här…

  Reply
 74. Mikael Hansson
  11 september, 2013

  I debatten hör jag ofta att Sverige behöver invandrare, att vi behöver öka för befolkning för att ta hand om vår växande grupp människor som går i pension. Vad detta skapar är en s.k ponzi scheme, när denna nya grupp som vi tog in för att ta hand om våra pensionärer går i pension måste vi ta in ännu fler.

  Vad Sverige behöver är skilled migration, där människor med utbildning som vi saknar här kan komma och stanna.

  I Sverige har vi idag hög arbetslöshet, det är inte logiskt att ta emot invandrare när det inte finns jobb åt svenskarna själva. Om man tittar på gruppen asylsökande är det en väldigt oekonomisk grupp av invandrare, arbetslösheten är väldigt hög och de fastnar i ett bidragsberoende. Det här är något som är extremt kostsamt för Sverige att ta emot dessa människor. Tittar man på arbetslösheten i våra invandrartäta förorter är arbetslösheten enorm. I rosengård är det ungefär 10% som har arbete, 90% av de som bor där jobbar inte. Hur kan detta vara ekonomiskt?

  Varför ska man då ta emot asylsökande, jo av medmänsklighet, det är jätteviktigt att ta hand om människor som flyr ifrån krig.

  Dock kan man rädda många fler människor ifall man skulle hjälpa dessa människor på plats, man hade kunnat hitta ett land som ligger när som är politiskt stabilt, pengarna skulle räcka mycket längre, fler människor skulle kunna räddas. Människor dör eftersom Sverige tycker det är viktigare med image än att rädda liv.

  Reply
 75. *
  11 september, 2013

  Fantastiskt!! Har delar på facebook.
  Var stolt över ditt arbete, -vi behöver fler som dig!!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack!

   Reply
 76. Watcherninetynine (@Watcherninetyni)
  11 september, 2013

  Så gulligt med vänster troll som inte har en uns verklighetsförankring.

  Sätt inte i halsen nu:
  Läser man hela OECD rapporten och inte den bantade versionen som media gick ut med och sedan sopade under mattan då dom blev genomskådade så visar den svart på vitt -19,7 miljarder 2007-2009 (högkonjuktur)
  Invandringen kostar uppskattningsvis samhället ca 70-100 miljarder per år.
  Alltså den totala utgiften efter man dragit av vad invandringen bidrar med i form av skatteintäkter.
  Detta är en uppskattad utgift när man inkluderar infrastruktur, vård, utbildning, trafik, mat, skadestånd till brottsoffer och brottsofferfonden (listan kan göras lång)

  Slutligen en fråga till afa här inne, ponera att er förvridna sanning skulle vara ”sann”,
  är det anledningen till att kommuner med många invandrare, som Malmö, är så oerhört mycket rikare än kommuner med få invandrare?

  En kort version för er som inte kan studera hela rapporten:
  http://sanningskommissionen.se/

  /Realitychecked

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Troll? Well, det är inte jag som inte vågar använda mitt eget namn eller ha en bild som föreställer mig själv…

   Reply
  • Pelle
   14 september, 2013

   Sanningskommisionen? Vad är det? Finns ingen som helst info på sidan om vem som står bakom, eller vad den har för syfte, men jag har mina misstankar. Med all den dynga som sprids på internet krävs det mer än en anonym sajt som säger ”det här är fel” för att jag ska ändra uppfattning. Etablerad svensk media valde att redovisa siffrorna i de tre översta raderna (som ger ett positvt netto). ”Sanningskommsionen” hävdar att de borde redovisa sex rader till (som ger ett negativt netto). Varför då? Vad innebär de olika sifforna, och vilken relevans har de? Jag har inte läst OECD-rapporten, och har nog inte ork att göra det, i alla fall inte utan bättre skäl än att nån anonym skribent säger ”så här borde det vara”. Källkritik blir viktigare och viktigare (https://www.iis.se/blogg/vad-sa-du-att-jag-delar).

   För övrigt tycker jag argumentet ”kommuner med många invandrare, som Malmö, är så oerhört mycket rikare än kommuner med få invandrare” är rätt patetiskt. Källa på det? Kan du redovsa några siffror som visar en tydlig koppling mellan antalet invandrare och kommunrikedom? Vad är förresten ”kommunrikedom”? Och vad menar du med ”invandrare”? Med statistik kan man som bekant bevisa vad som helst, men ett första steg är ju att åtminstone visa statistiken. ”Alla vet ju att” är inget hållbart argument.

   Reply
 77. Martin/Goran på fb
  11 september, 2013

  Det är fantastiskt vad många roliga kommentarer, som jag har läst här. Vissa anklagar andra för att vara irrationella feminister och att ”ni” inte har några argument o.v.s. Hur vore det, om bl.a. Kokosson drog huvudet ur sin egen röv, svalde skiten och började att tänka, då kunde vi kanske komma någonstans. Puss, alla sverigehatande rasister, ni är ganska söta när ni tittar fram ur grottan!

  Reply
 78. Björn Norén
  11 september, 2013

  Hej Kickan! Du är bäst! ^_^

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Hej Björn! Tack och detsamma! 😀

   Reply
 79. Nicke
  11 september, 2013

  Säg gärna ifrån när felaktig fakta och siffror används men akta er för att gå med på de främlingsfientligas problemformuleringar-med andra ord- påstå att det som sägs är fel- men diskutera för gudsskull inte fakta-right? kan du inte ge konkreta exempel istället?

  Reply
 80. Sammi
  11 september, 2013

  Nu vet jag inte riktigt hur man ska kommentera eller svara på de frågor du ställer ” Torsten kokkosson”trots att din medmänniska ”Kalle” kräver svar utan att ”kickanwicksell” ska slingra sig.

  Att kräva att man blir tagen på allvar och få svar efter att man först kommer med påståenden som saknar grund är inte det optimala sättet att få svar på sina frågor. Ett påstående kan vara sant eller falskt men det är upp till den som ställer påståendet att styrka upp med bevis.

  Därför skulle jag gärna vilja ha svar av dig ”Torsten” innan ”kickanwicksell” ger svar på dina frågor.

  Du (Torsten) skriver att ”Kicki är ett typiskt fruntimmer som domineras av känslor istället för rationalitet”.
  Frågor: Vad bygger du detta påstående på? Vilken avhandling har du läst som du kan styrka detta med? Vilken professor har gjort en undersökning på Sveriges 5 miljoner kvinnor och fått fram slutsatsen att kvinnor är så?

  Torsten skriver -”.. för så säger media att det ska vara och kvinnor har som vi vet en större angelägenhet att rätta sig efter auktoriteten (media) än män som är mer fritänkare och går sin egna väg.”

  Frågor: Vad bygger du detta påstående på? Vilken avhandling har du läst som du kan styrka detta med? Vilken professor har gjort en undersökning på Sveriges 5 miljoner kvinnor och fått fram slutsatsen att kvinnor är så? a

  Torsten skriver – ”Kicki har inte en endaste jävla aning om hur det är att växa upp i ett invandrartätt område, hon har inte en aning om mentaliteten gällande kvinnor och människovärde hos folk från mellanöstern”

  Frågor: Har du levt i Mellanöstern? Vilken studie har du gjort på mentaliteten och kvinnovärden hos folk i Mellanöstern?

  Torsten skriver – ”hon har högst troligt gått på lögnen om att ”alla människor är lika” och att det inte skiljer sig genetiskt mellan olika etniska grupper när det kommer till faktorer så som intelligenskvot, våldsamhet, impulsivitet, aggressivitet och testosteronnivå.”

  Frågor: Är det större skillnad mellan olika folkslag än skillnader mellan individer inom samma folkslag? Vilken fakta är det som ”kicki” inte har läst? Kan man få hänvisning till denna etniska forskning som har gjorts för att säkerhetsställa dessa stora skillnader?

  Torsten skriver – ”Vad exakt är det som driver dig att stöda en politik som resulterar i att tusentals svenskar mördats, våldtagits, rånats, misshandlats, slagits ner och förnedrats?”

  Frågor: Vilken politik är det man stödjer för att få detta resultat och hur kan resultatet av en folkomröstning påverka utgången av tusentals svenskars lidande? Är man moderat,Sosse, vänster, folkpartis, KD när resultatet blir som i ditt påstående?

  Torsten skriver – ”Du är en folkförrädare utan dess like, du är en sverigehatare och anti-vit”, jag hoppas vid mitt hjärta att sådana som du en dag kommer ställas inför rätt

  Frågor: Vad har anti-vit med frågor rörande invandrare, finns det inga vita invandrare/flyktingar?

  Uppskattar gärna svar på dessa frågor och är det någon fråga som inte är tydlig tveka inte att kontakta mig så jag kan förtydliga mig.

  MVH

  Sammi

  Reply
  • Bara Jan
   12 september, 2013

   Väl sagt, Sammi!

   Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Åh, tack Sammi. Jag orkade faktiskt inte med detta så tack för att du gjorde!

   Reply
 81. Eric
  11 september, 2013

  Vem är det som sitter och hittar på dessa ”det vet ju alla” argument. Jag hörde en siffra som sa att om invandringen fortsätter i denna takt kommer vi inom 20 år, ha ett muslimskt parti med egen majoritet i riksdagen. Så urbota dumt.
  Jag delar denna bra text.

  Reply
 82. Kokkaffe
  11 september, 2013

  Något som slog mig just nu är att om man beklagar sig för kostnaden av invandrare så måste man även beklaga sig för kostnaden av utvandrare. En svensk som går skola i sverige och sedan vid sitt första jobb flyttar utomlands för att aldrig komma tillbaka är ju en jättekostnad! Stäng gränserna åt båda hållen släpp inte ut nån o släpp inte in nån! Vi skulle kanske kunna bygga en mur…Eller vänta nu den iden är testad förut.

  Reply
  • Pelle
   11 september, 2013

   Vore kul om man bara kunde trycka ”gilla” så att man slapp belasta stackars moderatorn när man egentligen bara vill säga ”håller med”. Bra poäng!

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Sånt här belastas jag gärna med!

    Reply
  • Mikael Hansson
   12 september, 2013

   Nu känner jag mig träffad, jag växte upp i Sverige, blev utbildning i Sverige och när var 25 utvandrade jag till Australien. Jag orkade inte längre med socialismen och den politiska korrektheten eller vädret för den delen. Visst kalla mig parasit, men man måste se efter sitt eget hus och detta huset har sommar året runt ;D

   Här är lönerna högre, skatten lägre, välfärden bättre och högre levnadsstandard.

   Men ärligt talat, att stänga gränserna låter ju skitbra, titta på länder som har gjort detta, Sovjet, Cuba och Nordkorea, det är ju precis den typen av samhälle vi vill ha.

   Reply
  • Tomas
   12 september, 2013

   Utvandraren använder sig av sina egna pengar såvitt jag vet och försörjer sig själv i det nya landet, medans bidragsinvandrare måste försörjas av landet de kommer till.Tror du att du kanske klarar se skillnaden?

   Reply
 83. Tommy
  11 september, 2013

  Mycket bra skrivet! Härligt att läsa! 😀

  Det som skrämmer mig mest här är att folk inte förstår hur bra de har det.
  För övrigt; de flesta invandrare jag har arbetat med arbetar BÄTTRE än svenskarna jag kommit i kontakt med. Varför? Jo för att invandrare inte tar välfärd för givet. (Sen finns det såklart undantag)

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Tack!

   Reply
 84. Miranda
  11 september, 2013

  Hej!
  Det var tur att en kompis till mig delade detta inlägget på sin sida, för jag ska precis starta mina förberedelser för att skriva min c-uppsats. Detta är ämnet jag har valt att skriva om, invandring och flyktingar! Det blir dock inte om just ämnet hur mycket pengar de kan få och så vidare, men definitionerna av vad är en invandrare och en flykting, och det är som vi ser på facebook igenom många av dessa bilder och argument som kommer….att det är många som inte ens vet skillnaden på en invandrare och en flykting och deras rättigheter och skyldigheter när de kommer till Sverige. Jag vill skriva och jobba vidare med att få upp folks medvetande och väcka tankar hos dem, precis som du gör, kring detta ämne. Tack för ett bra inlägg, en tankeställe/väckare och en inspiration att skriva om detta ämne och fortsätta att kämpa emot främlingsfientligheten i Sverige!

  Reply
  • Peter
   11 september, 2013

   Främlingsfientligheten? Nä, det är inte det som är poängen – jag är emot alla ”snyltare” som drar nytta av systemen oavsett om det är en svensk eller någon annan. Dessa assistansfusk som uppdagats är för jävligt. Men vad gäller invandringspolitiken å ena sidan måste den bidra till mer än vad den kostar å andra sidan ska vi hjälpa så många som möjligt. Frågan är var balansgången går. Vad gäller din uppsats så läser jag hellre om just ekonomin kring det här – kort sagt, lönar sig invandringen? Sedan kan du också ta upp moraliska aspekter av det här, människor i nöd och får det kosta vad som helst?

   Reply
   • kickanwicksell
    11 september, 2013

    Givetvis handlar det om främlingsfientlighet då man fokuserar enbart på personer som invandrat till Sverige i stället för att se på alla andra ekonomiska problem i vårt land – t.ex. alla de exempel jag tog upp i bloggen.

    Reply
    • Peter
     12 september, 2013

     Må så vara, men börja då med att fokusera på de ekonomiska aspekterna, så folk får se vad invandringspolitiken verkligen kostar. Om det är så att den är lönsam så kommer helt säkert fientligheten att minska. Men som sagt, det är lika illa att det rullar miljonbelopp till folk som fuskar med försäkringskassans pengar. Det drabbar de som verkligen behöver dem och såklart oss som betalar skatt som finansierar det.

     Reply
   • Miranda
    12 september, 2013

    Peter!

    Jag förstår din poäng och har diskuterat mycket med kompisar, lärare etc om det här. Problemet är att jag kan tyvärr inte gå så långt i en c-uppsats, hur mycket jag än skulle vilja. Man måste begränsa sig väldigt mycket och därför har jag valt att fokusera på definitionen enbart, men som sagt…. Skulle jag välja att fortsätta att forska och undersöka detta så kommer det bli mer om ekonomi-aspekten av invandringen är och vad lönar sig och inte, och är det verkligen ett problem att folk kommer hit, eller handlar det mycket också om vart pengarna vi sänder som bistånd går till och de pengarna vi lägger i Sverige går till… Hoppas du förstår min mening och varför jag inte har möjlighet att gå längre än det jag har skrivit!

    Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Det låter jättespännande. Kommer du ihåg det så får du gärna dela med dig av uppsatsen sedan när den är färdig! :)

   Reply
   • Miranda
    12 september, 2013

    Jadå, du kan få en kopia av den om du vill de (Det blir inte förrän i jan,feb men)…

    Reply
 85. Cecilia
  11 september, 2013

  Har nu suttit och studerat de flesta inlägg. Det slår mig hårt hur osmaklig hel den hör diskussionen är. Jag får en klump i magen. Historielösa människor därute tänk ett steg längre och sluta dela in människor i olika fack. Tack vare sådana som många s k vanliga hederliga människor lyckades Hitler. Nu syftar jag på alla Er som gillar att dela in folk efter utseende och etnisk härkomst. Äckligt.

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Håller helt med och är hela tiden tveksam över om jag gör rätt i att låta många av de här kommentarerna finnas kvar, men jag tänker att det kan finnas ett värde i att se vilken typ av personer som faktiskt sprider de här myterna.

   Reply
 86. André
  12 september, 2013

  6 miljarder kr i bidrag till invandrare (15% av befolkningen), 4,6 miljarder kr i bidrag till ”infödda svenskar” (85% av befolkningen) 2012. Beräkningen per person må vara felaktig, men sett till per capita är invandrare extremt överrepresenterade. Sidan 42 http://www.socialstyrelsen.se/…/19135/2013-6-19.pdf

  Och det du skriver om att flyktingpolitik handlar om empati, hur många kan vi hjälpa när ekonomin kommer att gå i botten? Hur gärna man än vill hjälpa till är det pengar som styr, inom flyktinghjälp precis som inom alla andra områden som påverkar ekonomin. Den onda cirkel vi har hamnat i: Inga jobb, leder till mindre inbetald skatt, leder till nedskärningar, leder till fler bidragstagare, befolkningen ökar…

  Sedan frågan om illegala invandrare. Vad jag har förstått så räknas man som det först när man har fått avslag på sin asylansökan? Detta gäller i så fall 13% av alla sökande, vilket är en väldigt låg siffra. Alltså har man inte hittat en anledning till att personen i fråga ska få stanna

  Och som en fotnot, körkort leder till jobb… Varför erbjuds det då inte till ungdomar som också har det väldigt svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden?

  Reply
  • Hans-Uno Karlsson
   12 september, 2013

   Jag blir så glad över att det finns personer som engagerar sig som du. Mycket bra blogginlägg som jag givetvis delat på Fb. Jag kommer absolut att följa din blogg i fortsättningen.

   Reply
   • kickanwicksell
    12 september, 2013

    Tack! Du är välkommen :)

    Reply
  • Christoffer
   12 september, 2013

   Anledningen till att ”infödda svenskar” får så mycket lägre del av utbetalda bidrag torde väl vara att de flesta av oss ”infödda svenskar” har vårt på det torra. Gott om utrymme för att ta hand om oss själv och kanske till och med mer än det. Tycker du att även dessa skulle få bidrag?
   Om statistiken sett annorlunda ut så skulle i alla fall jag lyfta på ögonbrynen. Naturligtvis behöver en genomsnittlig invandrare mer stöd än en genomsnittlig ”infödd svensk”. Jag tror inte att någon här påstår något annat.
   Att påstå att ekonomin kommer att gå i botten på grund av invandringen (eller flyktingarna) är bara skitsnack. Vi är inte i en ond cirkel som du försöker visa på.

   Låt oss ta en titt på det:
   * Arbetslöshet leder till mindre inbetald skatt: Nja… det är inte riktigt rätt faktiskt. Man kan tro det om man inte ser till helheten. Faktum är att en viss arbetslöshet är bra för ekonomin i ett land eftersom det gör det lättare för arbetsgivare att hitta arbetare. Ju högre arbetslöshet desto mer möjlighet ger det åt arbetsgivare att pressa ner löner och pressa upp effektivitet. Företagen tjänar alltså mer pengar och betalar mer skatt…
   * Mindre inbetald skatt leder till nedskärningar: Nej det gör det inte. Nuvarande regering har skurit ner i välfärden. Men inte för att man har fått in mindre skatt. Snarare väljer man att sänka skatterna och skär samtidigt ner i välfärden. Det beror snarare på att de tror på att en dålig välfärd är bra för ekonomin och att lägre skatter är bra för ekonomin. Vill du ha det annorlunda så är det lätt att fixa. Rösta helt enkelt vänster i nästa val.
   * Nedskärningar leder till fler bidragstagare: OK, jag ger dig rätt på den här punkten. Men för att din tankekedja skall hålla så måste alla argument hålla och jag har redan visat på brister i två. Igen… vill du inte ha fler nedskärningar så rösta vänster 😉
   * Befolkningen ökar…: OK… var kom detta ifrån? Vad har det ens med resten att göra? En ökad befolkning torde väl vara en bra sak rent ekonomiskt? Mer folk -> större skatteunderlag?

   Dessutom kan jag inte alls se någon cirkel i ditt resonemang? Varken ond, god eller neutral.

   Reply
 87. Pia Lind
  12 september, 2013

  Bra! Så välformulerat, väl underbyggt och med redovisade källor dessutom. Jag bugar mig och delar friskt!

  Reply
  • kickanwicksell
   12 september, 2013

   Jag bugar och tackar! :)

   Reply
 88. Christer Frinäs (@Tallkotten)
  12 september, 2013

  Milde tid – Jag hade en ambition att försöka läsa hela sidan med alla dessa inlägg men det känns så meningslöst. Det är många som tycker och många som håller med ena sidan eller något av de andra inläggen och det kastas en hel del ord person som får mig att fundera.
  Trist att det finns så många som tar sig ton och gladligen, fast mest aggressivt, kränker varje människas rätt att ha en åsikt.
  Vi har människor i Sverige som har en annan sedvänja än jag själv, men så har det alltid varit.
  Vi har människor i Sverige som har en annan trosbekännelse än jag själv, men så har det alltid varit.
  Vi har människor i Sverige som är födda i ett annan land, en annan kontinent än jag själv, men så har det alltid varit.
  Vi har människor i Sverige som har det mycket svårt att försörja sig än vad jag har, men så har det alltid varit.
  Vi har människor i Sverige som har det jobbigare, på många olika plan, än jag själv, men så har det alltid varit.
  Vi har människor i Sverige som har fötts med silversked i munnen och som kanske är oberoende av resten av befolkningen, men så har det alltid varit.
  Vi har det verkligt bra i Sverige och för de allra flesta utav oss fungerar vårt samhälle bra. För de allra flesta utav oss finns det ofta en möjlighet att göra en skillnad för någon annan och utan att kräva något tillbaka, också så har det alltid varit.
  Så jag stödjer invandringen och jag tror på, att de flesta utav dem, är Sverige ett andra eller ett tredje alternativ som får duga tills fred och demokrati har fått fäste i deras hemländer.
  Tillsvidare väljer dessa invandrare att bo och att försörja sig så gott det går och om vi låter dem bli en del av vår gemenskap ökar deras bidrag till samhällets försörjning.
  Jag tror att om vi låter dem visa vad de kan och ger dem en chans att göra , som vi säger, rätt för sig kommer vi sluta kalla dem invandrare och ge dem samma respekt som vi gör för etniska svenskar och vi kan också älska dem såsom våra egna och låta folk och traditioner blanda sig på det underbara vis som det annars gör när vi tror att allt gått rätt till.
  Tror mig – Det går att bevara Sverige svenskt, men inte utan alla dessa underbara invandrare, det vore helt omöjligt.
  Sverige är ett land som i alla tider varit mottagarland för all sorts invandring både när det gäller människor och när det gäller fauna. Det är vi mycket tacksamma för, däri ligger vårt välstånd och vår möjlighet till vår höga välfärd.

  Reply
 89. zebran
  12 september, 2013

  Jag har en inkomst på strax under 7000kr per månad. Sjukersättning på garantinivå. Detta för att sjukvården inte ställt rätt diagnos på mig trots två decenniers valsande i vården. Räknar man in alla sjukhusbesök, undersökningar, läkarbesök, försäkringsmedicinsk utredning, sjukpenning och arbetsmarknadsåtgärder jag konsumerat under denna tid tror jag säkert det hade räckt till att försörja en hel flyktingfamilj.

  Det handlar inte om bristande resurser, det handlar om bristande kompetens bland läkarkåren. Och som bärare av en sällsynt diagnos kan jag tillägga att flera av de som jag mött, som har varit insatta i min sjukdom, har varit just invandrare. Människor som inte har råd att lägga sig till med den överlägsna attityd som många infödda svenska läkare tyvärr uppvisar.

  Om jag hade fått bestämma, skulle de resurser samhället har för flyktingmottagande användas långt mycket mer effektivt istället för att slösas bort på byråkratiskt tjafs.
  Ge rätt vård i rätt tid, även till flyktingar och invandrare.
  Skrota SFI och inför utbildning i svenska på det modersmål och den kunskapsnivå de har.
  Validera deras befintliga utbildning och minimera den tid de behöver komplettera sina studier.
  Inför bättre diskrimineringslagar så att de kan ta sin in på den svenska arbetsmarknaden.

  Om ni tror att det är roligt eller önskvärt att sitta och ruttna bort på existensminimum kan jag säga att det är det INTE!

  Reply
 90. Olof Backman
  12 september, 2013

  Ja, jösses! Det är ju skrämmande att läsa igenom alla dessa kommentarer och inse hur många fördomsfulla och inskränkta personer det finns där ute.
  Det är alltid samma gamla argument som återkommer i olika formuleringar, ”Invandrarna/flyktingarna tar våra jobb”, ”Det kostar alldeles för mycket pengar”, ”Vi måste ta hand om våra egna först och främst” och liknande.

  Ärligt talat, tror ni att det är lätt för en flykting att skaffa ett jobb? Dom söker jobb på precis samma villkor som du och jag.
  Sen har alla svenska medborgare rätt till hjälp från Arbetsförmedlingen i form av coachning och olika program, förutsatt att du är inskriven där. (Jag ingick själv i ett program på Arbetsförmedlingen, Ungdomsgarantin, och fick tack vare den praktik som ledde till extrajobb som i sin tur gav mej en fast anställning) Dessutom måste dom lära sej ett helt nytt språk INNAN dom kan konkurrera på arbetsmarknaden med infödda svenskar. Så kom inte och säg att dom glider in på en räkmacka, det krävs mycket innan dom ens kan skriva ett CV och presentera sej för en eventuell arbetsgivare.

  Oj vad tiden flög iväg! Nu måste jag ta och runda av här och springa ner i tvättstugan, motionera hundarna och duscha innan jag förväntas infinna mej på Ica för ännu ett arbetspass
  Och gissa vad jag kommer att göra på jobbet? Jag kommer med all säkerhet att hjälpa några av Bispgårdens flyktingar (Somalier, Kongoleser & Colombianer) att hitta något i butiken och slänga några ord med dom. :)

  Reply
  • Mikael Hansson
   12 september, 2013

   Ärligt talat, du tror alltså att det är ekonomiskt försvarbart att ta emot asylsökande när vi har hög arbetslöshet? Arbetslösheten bland asylsökande är extremt hög och därför blir det bidrag för majoriteten av dem.

   Hade vi haft en situation där vi haft arbetskrafts brist, då hade det varit en annan femma.

   Enda anledningen som det är bra att ta emot asylsökande är för att vara snäll, försök inte att inbilla oss något annat.

   Om ekonomin vänder och vi behöver arbetskraft så går det jättelätt att börja att ta emot fler invandrare, människor står på kö för att komma hit, men att ta hit dem när de inte behövs, ja det är fullkomligt ologiskt, men igen, för att vara snäll kan man göra det.

   Reply
   • Pelle
    12 september, 2013

    Mikael, du har rätt. Flyktingar tar vi emot för att vi är snälla, precis som du säger, det är väl ingen som påstått något annat? Det är inte meningen att vi ska tjäna på det, det är meningen att vi ska rädda människoliv. Men det har ingenting att göra med vårt behov av arbetskraft – det är skillnad på invandrare och invandrare.

    Arbetskraftsinvandringen styrs av arbetsbehovet (i alla fall vad gäller invandring av icke EU-medborgare) – du måste redovisa hur du kommer att försörja dig innan du får uppehållstillstånd, och under rätt lång tid efteråt (vet inte exakt hur länge) måste du sedan bevisa att du arbetar genom att uppvisa intyg från din arbetsgivare. Det här är en rent ekonomisk affär, och den ska vi tjäna på (och det gör vi). Vi har arbetskraftsbrist. Inte på alla områden, men på vissa. Och de problemen löser vi inte genom att öka flyktingmottagande, det är en helt annan fråga.

    Sen har vi anhöriginvandring som hamnar i något slags mellanläge; någon som bor i Sverige vill att en familjemedlem ska flytta hit (från gamla hemlandet, eller en utlänning man skapat en kärleksrelation med). Här är det inte i första hand en ekonomisk fråga, men invandraren måste kunna redovisa hur hen tänkt försörja sig. Det finns rätt många ”kärleksinvandrare” i Sverige, från alla hörn av världen (inklusive en del ”postorderfruar” från fattiga länder – men det är en annan diskussion).

    Slutligen har vi invandring av EU-medborgare. Där har vi inte mycket att säga till om, de har fri rörlighet. En fransman eler polack har precis samma rättighet att flytta till Småland som en dalmas eller Göteborgare har (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=sv).

    Jag kanske missade nån grupp här, men poängen är att det är viktigt att skilja på de invandringstyper som finns (arbetskraft, anhörig eller flykting), och på de grupper av invandrare som finns (Norden, EU och andra länder). Det är stor skillnad mellan dessa grupper, och även inom respektive grupp. Gruppen ”andra länder” täcker en rätt stor del av världen, och den kulturella variationen är stor. Det är rätt stora skillnader mellan nordamerikaner, sydafrikaner, indier och kineser, för att bara ta några exempel som jag råkar känna till.

    Varje påstående som börjar med ”invandrare gör/är/borde/måste” har redan misslyckats. Det går helt enkelt inte att resonera i termer av ”invandrare” som en grupp.

    Reply
 91. eva
  12 september, 2013

  Bilden du har fabricerat är felaktig redan i anslaget: du skriver konsekvent ”svenska medborgare”. Vill du med det påstå att endast de som fått svenskt medborgarskap kan få bidrag? Eller anser du var och en som kommit till Sverige är svensk medborgare? Har du så dåliga kunskaper?
  F ö är jag medelinkomsttagare och jag har fått ungefär en månadslön totalt i minskad skatt. Kom inte dragande med att det är ”de rika” (som har fått så mycket i jobbskatteavdrag…) som vill understödja halvlögnerna på nätet (allt är inte lögner även om du vill låtsas som det) för att på så sätt behålla sina privilegier.

  Reply
  • kickanwicksell
   13 september, 2013

   Jag menar att många av bidragen både fås av de med svenskt medborgarskap och de som inte hunnit få det ännu.

   Reply
 92. Joakim Drakbane Ekelöf
  12 september, 2013

  Jag är född i Sverige, av svenska föräldrar och jobbar o lirkar för att få vardagen och pengarna att gå ihop. Men jag är lyckligt lottad, jag och min familj har det bra. Jag kan äta mej mätt o ingen i min närhet blir skjuten eller far illa. Och om jag kan få andra människor som inte är så lyckligt lottade att få det bättre, då blir jag bara ännu lyckligare.
  Jag har Två levnadsregler som jag försöker leva efter: ”jag gör saker som jag mår bra av” och ”jag undviker att göra saker som andra människor far illa av”.

  Reply
  • Christoffer
   12 september, 2013

   Bra :) Önskar att det hade funnits fler som du i vårt samhälle 😉

   Reply
 93. Martin
  12 september, 2013

  Din artikel är en ren lögn. 2014 is coming, just saying!

  Reply
 94. invandrare
  12 september, 2013

  Hej ! detta fatar inte faktiskt jag har kommit till Sverige 1992 o så här mycket pengar jag har aldrig fåt efter 3 månader var jag färdig med SFI o jag har läst flera år på KOMVUX som jag blev tvingat av socialen att låna pengar o efter 21 år i Swerige håller jag på att betala, de flesta e i skuld hela livet.

  Reply
 95. Mattias
  12 september, 2013

  Här är en bra länk från Regeringen med. Bra läsning, bra motargument mot tokfnattarna som påstår annat: http://regeringen.se/tolerans

  Reply
 96. johannesc
  12 september, 2013

  Så fantastiskt bra!! Hatten av.

  Reply
 97. Josse
  12 september, 2013

  Så många kommentarer. Kul att inte en enda vågade röra på ämnet som var bonusarna till pamparna.

  Reply
 98. Anita Blomström
  12 september, 2013

  Alla är vi invandrare här på jorden, brukar jag tänka. Jag är svensk medborgare, invandrare i Sverige ca 30 år. Har flytta hem efter pensioneringen. Betalar skatt av pension till Sverige.
  Har jag varit lönsam?

  Reply
 99. Tomas
  12 september, 2013

  Anita; Klargör nu vad du menar istället för menlösa floskler..”alla är vi invandrare”…Svara nu på frågan: Kan vem som helst som vill komma till Sverige och få del av hela välfärdsapparaten? Kan detta göras utan att rasera den sk välfärden? Tänk igenom och svara. Tankeverksamheten verkar ofta helt avstängd här.

  Reply
  • Anita Blomström
   18 september, 2013

   Sorry, jag har inte kollat sidan sen sist. Kanske du har redan kommit på hur jag tänker om jordens resurser. Och delning av det hela. Det verkar vara många som oroar sig välfärden för gamla, sjuka och arbetslösa i Sverige. Ingen fel med det. Jag har inte hört att vem som helst kan komma till Sverige? Är sånt planerats?
   Invandringen kommer att fortsätta. Om man inte börjar skjuta på gränsen. Hur länge håller välfärden i en isolerat samhälle? Jordens överbefolkning kommer att drabba oss för eller senare.
   Det kanske har börjat redan? Kampen om resurser. Demokratin och socialismen innebär allas lika rättigheter, är det dags att skrota systemet? Vi rensar först invandrare….och vilken grupp ta vi bort sen?
   Som sagt. jag röstar också i Sverige

   Reply
 100. Erik
  12 september, 2013

  Bra analys! Synd att rassarna med multikonton förpestar kommentatorsfältet

  Reply
 101. Hellre blåögd och naiv än bitter och kränkt | Tankar från draknästet
  12 september, 2013

  […] följde jag en länk på Facebook och hittade det här blogginlägget. Ni har kanske redan sett den här […]

  Reply
 102. SUF-Morfar (@Republiken)
  12 september, 2013

  Det är tydligt att rasister hellre lallar vidare med låtsassiffror och felräkningar när det bekräftar deras världsbild mer än hur det ser ut i verkligheten.

  Reply
 103. Jennifer
  13 september, 2013

  Tack Kicki för en mycket intressant och informativ artikel! Vad glad jag är att du vågar ta hål på så många myter!
  Jag blir så ledsen när jag läser alla missförstånd och förutfattade meningar som finns runt invandrarna. Flera av de kommentarer som skrivits nedan upprör mig.
  Jag återkommer alltid till ”tänk om det var jag som kände mig tvungen att fly för att inte min dotter ska bli våldtagen på väg till skolan eller min mamma bli mördad för fel politisk eller religiös uppfattning. Vi har det så oförskämt bra här i Sverige (jag vet att många har det tufft både ekonomiskt och socialt men det finns inte många svenskar som faktiskt svälter) att vi blir dryga, egoistiska och rent elaka när vi pratar om invandrar och integrationspolitiken. Jag skulle använda ALLA mina kontakter, pengar och list för att fly om det innebar att jag kunde få sova utan att riskera att bli dödad och det skulle 99.9% av alla andra
  människor också. För oavsett hur mycket vi pratar om solidaritet när det är skarpt läge tänker vi alltid på oss själva och våra närmaste först!
  Gällande att man inte granskar bakgrunden på folk som någon kommenterat längre ner så tänker jag bara, hur många flyktingar har du faktiskt umgåtts med? En vän till mig fick vänta i åtta år på uppehållstillstånd i Sverige! Sverige ville inte skicka tillbaka henne till sitt hemland då de ansåg det som en direkt fara för hennes liv att återvända men de ville inte ge henne medborgarskap då de hoppades att det skulle bli lugnare i hennes land. Hon bodde med två andra personer på 30 kvm i flera år då de inte hade pengar att bo större(hur många svenskar bor ens frivilligt så litet om man är fler än en och inte student?)
  Som sagt, bara för att vi levt i en demokrati i 200 år betyder inte att det alltid kommer vara så, en dag kanske du blir tvungen att fly hals över huvud mitt i natten från allt du känner för att ha möjlighet att fortsätta andas. Vill inte du bli mött av lite vänlighet & solidaritet då?

  Reply
 104. ”Äntligen” verkar folk känna | KICKANWICKSELL
  13 september, 2013

  […] har jag upplevt en annan verklighet. De dryga 15 tusen personer som delat min bild på Facebook och mitt blogginlägg tyder på något annat. De 59 602 unika personer som läst mitt blogginlägg och de hundratals […]

  Reply
 105. JK.
  13 september, 2013

  http://www.regeringen.se/sb/d/17592/a/223473

  SFI-bonusen har regeringen nu avskaffat. Vore skoj om bilden ändras så fakta stämmer.

  Reply
  • kickanwicksell
   13 september, 2013

   Bonusen avskaffas 1 juli 2014, och då är nog den här bilden inte aktuell längre ändå. Tjatas det vidare om ämnet så får jag väl göra en ny bild då!

   Reply
 106. Tre mycket läsvärda bloggtips | mina Sanna ord
  14 september, 2013

  […] ”Illegala invandrare får 30 000 i månaden” – Kickan […]

  Reply
 107. Man vill ju ha reaktioner men inte vilka reaktioner som helst | Ett tigerliv
  16 september, 2013

  […] förra veckan skrev Kickan Wiksell ett inlägg och skapade en bild där hon bemöter en del av de myter som cirkulerar om hur mycket pengar invandrare får i bidrag. […]

  Reply
 108. Jari
  18 september, 2013

  http://www.regeringen.se/sb/d/17468
  http://motargument.se/2012/09/01/invandrare-far-inte-mer-i-bidrag-an-svenskfodda/

  Jag betalar gärna mer skatt för att folk ska slippa att folk ska sitta och vara rädda för sina liv under granatregn. Oavsett nationalitet.

  Är följande resonemang rätt? Sverige ska inte ta hand om flyktingar förrän vi har tagit hand om ”våra egna” på ett bra sätt? Vilka är våra egna? Vad är ett bra sätt? Ska vi sluta ta emot flyktingar tills varje svensk och annan som bor här har ett jobb? Ska vi avvakta tills samtliga pensionärer har har det bra? Vad är definitionen på bra?
  Om samtliga länder införde en sådant tänk, skulle vi har en medmänsklighet i så fall? Vad händer under tiden med civila i krigförande länder?
  Det känns om att många har svar på allt. Jag kanske ställde för många frågor men det vore skoj att veta….. när är det ok att ta emot flyktingar? Exakt var går gränsen för att vi ska bli nöjda?

  Reply
 109. Sofhi
  30 september, 2013

  Kalasbra skrivet! Är så trött på folks iskalla beteende mot personer i nöd.
  Tack för att du står upp för det humana i samhället.

  Reply
 110. mohammed s
  7 oktober, 2013

  hej san
  jag heter mohammed jag kommer från Irak jag var i sverige nästan 6 år och jag heter nu nysvaneskar jag jobbar och jag betala skat som svenesk men jag käner lite folk på jobbat de inte nöjd darfor jag jobbar och de troro jag tog jobbat from svanesker och om jag blir arbetlös jag tvunga att ta bedrag sen de axå inte nöjd darfor jag ta bedrag .jag vill bara veta hur gör folk nöjd med mig ? betala skatt eller ta bedrag ????

  Reply
 111. richard
  17 oktober, 2013

  Ta tillbaka kontrollen över bidragen och övriga utgifter, vi svenska skattebetalare skall få korrekt information om vad hela invandringskarusellen kostar. Denna diskussion om hur pass mycket invandringen kostar skall inte ens existera. Det skall finnas ej ”PK-vinklade” underlag om exakt kostnad. Att skribenten vinklar alla siffror åt det andra hållet gör det inte bättre.

  Om vi har korrekta siffror på hur mycket det kostar så kan vi fatta beslut baserat på fakta och inte låta känslorna styra. I min värld är det nämligen så att beslut som fattas på logiska slutsatser underbyggt av fakta är betydligt bättre än de beslut som fattas enbart på känsloyttringar.

  Jag längtar tills det kommer en politiker som har ryggrad nog att stå upp för det svenska folket och sätter våra intressen först. Vi kan inte ta hand om alla på denna planet, så enkelt är det bara.

  Reply
  • Johan Löfström
   17 januari, 2014

   Jag anser nog att Reinfeldt i rollen som statsminister står upp för det svenska folket. Sen finns det mängder av andra politiker i riksdagen och i kommunfullmäktige runtom i landet som också gör det – helt utan att skilja mellan folk och folk – som du verkar göra.

   Reply
 112. Maja Anokhina
  22 oktober, 2013

  Vad är det för påhittad rubrik?
  Vem har påstått att ILLEGALLA invandrare får något bidrag?
  Dessutom asylsökande som bor i flyktingförlängningar får ej 71 kr/ dygn, de får mindre pga ordnad boende.
  Man bör vara lite mer påläst och behandla ord försiktigt om man vill diskutera ämnet och verka trovärdig.
  Svenskar kanske kommer inte att märka något men för sådana som jag ( fd illegal och fd asylsökande) sticker de små felaktiga påståenden i ögönen….

  Reply
  • kickanwicksell
   22 oktober, 2013

   Rubriken är ett citat, vilket ” ” skvallrar om. Många av de påståenden som sprids på internet handlar just om ”illegala” invandrare, trots att det är påhittat hela begreppet. Mitt blogginlägg handlar om att slå hål på hela den myten.

   Som det står i bilden så är 71kr/dygn en maxsiffra, dvs ingenting alla får. Den siffran gäller när man själv handlar sin egen mat – om man äter maten på boendet så är det en mindre maxsiffra som gäller.

   Reply
 113. Eva
  12 november, 2013

  Hej, har inte orkat läsa precis alla kommentarer men skulle vilja referera till en intressant artikel i DN :http://www.dn.se/ekonomi/invandrare-betalar-mer-till-samhallet-an-de-far-tillbaka/ som handlar om att invandrare betalar mer till samhället än de får tillbaka. Vi går alltså plus på de invandrare som kommer hit. När det gäller de hårtbeskattade rika som rekommenderar jag att se dokumentären ”Lönesänkarna” ( http://www.svtplay.se/video/1031746/lonesankarna ) som handlar om att även om industrin aldrig tjänat så mycket pengar så är det till de allra rikaste, kapitalägarna som pengarna gått. Löneklyftorna har ökat och den rikaste procenten av befolkningen äger nu en tredjedel av all förmögenhet i Sverige.

  Reply
 114. Johan Löfström
  17 januari, 2014

  Tusen tack för att du länkat till Motargument.se
  Vi har haft fler än 800 besökare på vår ”Mytknäckar-artikel” som kommit härifrån denna sida.
  Tackar och bockar!

  Vi är många, vi är inte rasister!

  (fotnot: det är totalt sett långt över 70.000 unika besökare på den artikeln sedan första april 2013, då vår statistik av misstag nollställdes. Skumt att så många vill försöka fokusera på ekonomi, när migration borde ha mestadels human vinkel 😉

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge