Vem får säga vad? – om tolkningsföreträde

”Jonas Gardell skämtar alltid om bögar men om jag skulle göra det så skulle alla bli sura… ”

”Jag tycker att vi ska reclaima ordet neger. Jag vill använda det i positiva sammanhang så att det får en positiv klang!”

Tolkningsföreträde är ett viktigt ord att bära med sig. Jag diskuterar gärna rasism, hbtq-frågor, klass och så vidare. Mitt problem där är att jag själv har väldigt dålig praktiskt erfarenhet eftersom jag är ganska priviligierad. Jag är vit och har således aldrig drabbats av rasism, har inget könsöverskridande uttryck och har enbart levt i heterosexuella förhållanden och har således aldrig upplevt förtryck på grund av det och jag har vuxit upp med ekonomisk trygghet i en ganska typisk medelklasstillvaro, så jag vet inte hur det känns att oroa sig för att inte ha råd att köpa mat.

Vad jag däremot vet är hur det känns att bli förminskad, att ha en stark känsla av att detta beror på mitt kön men att inte kunna förklara det på ett bra sätt… Och jag vet hur frustrerande det är när personer av manligt kön inte tycks förstå eller tro på det man berättar.

Därför tycker jag att tolkningsföreträde är ett viktigt ord. Om en icke-vit person berättar om en upplevelse av rasism så måste den berättelsen väga tyngre än min. Om en transperson säger att ett skämt känns kränkande så måste jag ta detta på allvar, trots att jag själv inte alls upplever skämtet som särskilt allvarligt.

Det är inte de vitas uppgift att reclaima ett ord vars historia är fylld av förtryck och hat…. Och om det ordet någon gång ska kunna få en positiv och avdramatiserad klang så måste det initiativet komma från de som ordet används om.

Det finns alltid många sätt att se på en sak – många sanningar. Därför är det viktigt att låta de som berörs av en fråga få företräde att beskriva och sätta agendan för frågan. Det är det tolkningsföreträde innebär.

Det var just detta som gjorde att hijabuppropet var så vackert. Jag har ingen som helst erfarenhet av islamofobi i Sverige och jag har ingen som helst erfarenhet av det förtryck som finns inom hederskulturer. Det som hände med hijabuppropet var att de kvinnor som faktiskt har erfarenhet av detta berättade om sina upplevelser och bad sina medsystar att få stöd i sin kamp. För mig hade detta varit svårt att diskutera om inte hijabuppropet uppstått, eftersom jag själv inte har tolkningsföreträde. Jag kan aldrig ta mig tolkningsföreträde i den här frågan.

Givetvis måste är det alltid en fördel att vara kritisk till det som berättas, men när det handlar om att beskriva en verklighet eller en upplevelse måste man ha i åtanke vilken roll man själv spelar – vilken plats i makthierarkin man har.

”Nej, eftersom jag inte är rasist så är förstås det jag sa inte heller rasistiskt”.

Fast jo, det kanske var det. Har du frågat någon som drabbats av rasism? Kanske var det så att du sa en rasistisk grej utan att mena det? Är det då inte bra att du blir informerad om detta så att du nästa gång kan undvika att säga rasistiska grejer, eftersom du uppenbarligen inte ser dig själv som en rasist?

Låter denna geniala bild avsluta detta blogginlägg. Står du, kära läsare, på någons fot?

16562_10151809565641803_1797360923_n_51f55903e087c32ed16481e2

6 personer gillar detta!

17 Comments

 1. Philip
  19 september, 2013

  Bra inlägg! Tack! :)

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Tack själv!

   Reply
 2. systervegan
  19 september, 2013

  Välformulerat som vanligt. Tack för att du sätter ord på mina tankar!

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Tack!

   Reply
 3. Naveen Hultman
  19 september, 2013

  Fantastiska du, sluta inte med det du gör.

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Nämen tack! Jag lovar!

   Reply
 4. Emma
  19 september, 2013

  Klockrent! Tack!

  ”Är det inte lite onödigt med Pridefestival? Sverige är ju så öppet och tolerant mot sånt redan! HBTQ-personer har ju redan lagen på sin sida och det är väldigt få som är homofober”

  Visst, tänker jag då, testa att bete dig partner-aktigt med någon av samma kön på offentlig plats en vecka och se hur avspänd du känner dig efter att ha blivit utstirrad, pekad på, viskad om osv på ICA och på tunnelbanan mm. Testa att sitta i lunchrummet första dagen på ett nytt jobb, innan du hunnit ”komma ut”, och lyssna på (givetvis icke illa menade) homoskämt. Testa att gå till några olika läkare, på några olika arbetsintervjuer, träffa några nya random människor och se hur många gånger du orkar svara ”nej, en flickvän i mitt fall” på den ledande frågan ”har du pojkvän?” istället för att bara svara ”nej”. Även om ingen menar illa så kan det stå en upp i halsen ibland, så JA jag behöver en Pridefestival för det är den enda vecka på hela året som jag kan känna mig HELT avspänd då jag håller min flickväns hand och pussar henne på offentlig plats (undantag: Kickans fotografering) 😉 Sedan finns det ju faktiskt de som menar illa. Och deras äcklade blickar och kommentarer möts ju inte heterosexuella par av, så hur kan de veta att de inte finns?

  ”Men min kompis är flata och hon upplever inte att det är ett problem”

  Nä, människor är olika receptiva för reaktioner omkring sig. Eller vem vet, din vän kanske bara har blivit så van att hon tar det för givet och knappt märker det längre…

  ”Jag har inget emot homosexuella men måste de trycka upp sin sexualitet i ansiktet på mig genom att pussas offentligt”

  Då har jag lust att svara ”Jag får heteronormen upptryckt i ansiktet varje dag, skit på dig!” men istället tänker jag ”Hmm, om du nu inte har något emot homosexuella, varför känner du dig då obekväm med att vi visar vår kärlek offentligt? Känner du samma obehag då nyförälskade heteropar pussas på tunnelbanan eller på TV? Varför ska vi gömma vår kärlek?”

  Förlåt att jag alltid skriver en hel roman när jag kommenterar till dig, men du väcker ju så många tankar i mig med dina texter :)

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Du utvecklar alltid mina blogginlägg så himla bra. Tack själv!

   Reply
 5. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa
  19 september, 2013

  Superbra inlägg! Jag vet att det går att vara en sån som tar tolkningsföreträde och faktiskt mena väl, och då behöver en bli upplyst om sånt här. Jag var själv taggad på att vända just ordet ”neger” förut (eller ogillade tanken på förbjudna ord) och menade ju verkligen inte något illa med det. Sen blev jag upplärd och det fick poletten att trilla ner.

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Tack och ja, samma här. Jag tror att jag fortfarande tar mig tolkningsföreträde där jag inte borde då och då… Men försöker verkligen att tänka på det!

   Reply
 6. SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma
  20 september, 2013

  Precis så, jag skriver under. Det irriterar mig något enormt när andra (= heterosexuella) ska prata om hur hbtq-personer har det och är, hur mycket öppnare det blivit i samhället och att de minsann aldrig stöter på någon homofobi – ”men visst är många homosexuella väldigt tydliga med att de är gay? Särskilt bögar! De vill ju liksom visa upp sig!” Osv. Det kliar i hela kroppen då, för hur tydlig jag än är så tycks det inte gå in i dessa heteropersoners hjärna att de inte har tolkningsföreträde här, och genom att de pratar på det där sättet så reproduceras normerna – heteronormen, heterosexualitetens självklarhet och neutrala ställning – än en gång. Sluta prata OM MIG, känner jag då (för DE är sällan intresserade av att jag talar om för DEM hur heterosexuella är eller hur de har det).

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Ja, usch. Styrka till dig!

   Reply
 7. Ia // Betraktelser från Fronten
  21 september, 2013

  Jättebra skrivet, den delar jag vidare!

  Reply
  • kickanwicksell
   24 september, 2013

   Tack!

   Reply
 8. 2012mmmmdagbok.wordpress.com
  23 januari, 2014

  Vilket bra inlägg! Gillar mycket! Hälsningar Maria

  Reply
 9. Kim
  11 februari, 2014

  ”Jag är vit och har således aldrig drabbats av rasism” för rasism är per definition någonting som bara kan drabba alla etniciteter/folkgrupper med annan hudfärg än vit?

  Reply
  • kickanwicksell
   11 februari, 2014

   Rasism kan drabba alla, men idag finns det ingen strukturell rasism mot vita, nej.

   Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge