Mina föräldrars ekonomi gör att jag vågar studera

Posted by on Okt 18, 2013 in Socialism | No Comments

När vi talar om klasser i Sverige så är det många som påpekar att alla, i och med den avgiftsfria skolan och CSN-lånet, har möjlighet att utbilda sig och bli akademiker. Tack vare dessa möjligheter är det enkelt att göra en klassresa – att man fötts in i arbetarklass är ingen begränsning, menar man.

Och ja – teoretiskt stämmer detta. Men hur kommer det sig då att det finns så mycket forskning som visar på att personer vars föräldrar inte är akademiker ej heller själva blir det, och vice versa. Barn med föräldrar utan studievana har det mycket svårare i grundskolan och barn med föräldrar utan akademisk examen börjar mycket mer sällan på gymnasiet.

Är det för att de är lata? Bekväma? Är det ett fritt val?

Jag har studerat tre år på högskola. Jag är uppvuxen i en liten by i Norrland och var således tvungen att flytta till en stortstad för att studera – det blev Stockholm.

Flera år tidigare hade min bror flyttat till Stockholm och upptäckt att bostadssituationen inte var sådär jättebra. Samma dag som jag fyllde sexton år ställde han mig såldes i SSSB:s bostadskö. Tack vare det fick jag enkelt tag i lägenhet när jag flyttade hit. Hur hade jag annars bott? Hur hade jag ens vetat detta med bostadsköer och studentbostäder annars?

När jag skulle söka studiemedel för min andra termin krånglade min ansökan. Jag hade studerat på en liten högskola och mina studieresultat _MG_2584registrerades inte som de skulle. Efter jag-vet-inte-hur-många mail och telefonsamtal så fick jag fyra månader senare äntligen mitt studiemedel. Under de här fyra månaderna lånade jag pengar till hyra och mat av mina föräldrar. Hur hade jag annars klarat mig? Tagit SMS-lån?

Jag har inte utnyttjat mina föräldrar särskilt mycket. Utöver den terminen jag lånade pengar av dem tror jag inte att jag får särskilt mycket mer ekonomiskt stöd än andra ungdomar i Sverige. Ändå är vetskapen om att de finns där, vetskapen om att jag aldrig kommer att hamna på gatan eller behöva ta vanskliga lån och vetskapen om deras säkra ekonomi… Den vetskapen är avgörande.

Jag vet faktiskt inte om jag hade vågat flytta till Stockholm och fixa egen bostad för att läsa en utbildning jag hade lite information om och som jag inte ens vet om den kommer att ge mig ett jobb (hur många utbildningar finns det som garanterar jobb?)… Om jag inte haft den ekonomiska trygghet som mina föräldrar ger mig. Utan dem hade allt detta inneburit så mycket större risker. Om jag inte klarat av mina studier eller ångrat mig så hade jag hamnat i en svår ekonomisk situation med höga lån och eventuella återbetalningskrav.

Och förutom den ekonomiska tryggheten mina föräldrar gett mig så har jag också ärvt en social trygghet. Utan min brors kunskaper om Stockholms bostadssituation hade jag inte suttit i den lägenhet jag idag sitter, och om mina föräldrar själva inte haft en akademisk utbildning hade de förmodligen heller inte uppskattat eller uppmuntrat till det ekonomiska risktagande min utbildning faktiskt innebär.

Så nej. I praktiken och när det verkligen gäller så har vi inte samma möjligheter alla vi som bor i Sverige. Att jag valt att utbilda mig är ingen slump, precis som det inte är en slump att många av de jag vuxit upp med, vars föräldrar inte har studievana, inte valt att utbilda sig.

Så länge vi lever i ett klassamhälle så kommer också vår klasstillhörighet begränsa och påverka oss – oavsett hur många teoretiska möjligheter som ges. Att vissa individer lyckas göra klassresor är inte ett bevis för att klassamhället är på väg bort – jag skulle snarare säga tvärtom. Men mer om det i ett framtida blogginlägg.

Jag är tacksam över de möjligheter mina föräldrar gett mig, men jag försöker också vara medveten om den orättvisa som skapar dessa möjligheter. Jag försöker att vara medveten om mina egna privilegier.

Mina föräldrars ekonomi gör att jag vågar studera och andras föräldrars ekonomi hindrar dem från att studera. Det är den hårda sanningen.

1 person gillar detta!

Leave a Reply

CommentLuv badge