Att respektera en annan människas könsidentitet

Posted by on Dec 2, 2013 in HBTQ, Rekommenderat! | 2 Comments

Transgender-Symbol1Även om heteronormen fortfarande är väldigt stark så är det få människor i Sverige idag som är helt obekanta med vad det innebär att vara homosexuell eller bisexuell.

Transpersoner däremot råder det så stor förvirring kring. Människor blandar ihop uttryck, tror att det handlar om en liten grupp människor och i många fall förnekar de fullständigt transpersoners existens. Detta gäller inte enbart konservativa eller omedvetna personer – utan även inom den feministiska gruppen förekommer transfobi i stor utsträckning.

”Men alltså, om du är född som kvinna men känner dig som en man – handlar det då inte bara om att du inte trivs med de könsroller som förknippas med kvinnor?” är ett inte alls ovanligt resonemang i feministiska kretsar. Det här är att förneka en stor grupp människor, hur välmenat det än är.

VAD BETYDER DÅ TRANS*?

Först och främst – jag är en cisperson (dvs har det juridiska könet kvinna, uppfattas av andra som kvinna och identifierar mig själv med könet kvinna) och har varken tolkningsföreträde eller särskilt mycket kunskap om trans*frågor. Trots detta vill jag skriva om ämnet eftersom jag tror och hoppas att jag kan ge åtminstone några av mina läsare en tankeställare.

Transpersoner är ett samlingsnamn för alla de människor som på något sätt bryter mot samhällets normer kring könsidentitet. När man talar om dessa frågor brukar man skriva trans* med stjärnan i slutet för att förtydliga att det finns många variationer av identiteter kopplade till begreppet.

RATTA-TILL-SITT-KON

För er som vill läsa på om de olika begreppen finns en väldigt pedagogisk och lättläst sida som RFSL Ungdom skapat: www.transformering.se. Eftersom denna sida finns ser jag ingen anledning att gå djupare in på dessa olika begrepp men jag vill i alla fall trycka på vikten vid att skilja olika transidentiteter från varandra, för att undvika missförstånd. Ett vanligt sådant är t.ex. att transvestiter är samma sak som drag queens och att transsexualism har med sexuell läggning att göra.

VARFÖR ÄR VÅR STOLTHET VIKTIGARE ÄN EN ANNAN MÄNNISKAS HÄLSA?

Transpersoner är, precis som HBTQ-personer generellt, överrepresenterade bland de som tar sitt liv i Sverige idag.

Förutom det direkta hat som drabbar personer med normbrytande könsidentitet så tror jag att det svåraste med att idag leva som transperson är samhällets ständiga förnekande av ens existens. Jag har faktiskt aldrig varit i ett sammanhang där det inte på något sätt ifrågasatts huruvida personer har det kön de definierar sig som, om könsidentiteten är normbrytande. Det talas om ”biologiskt kön” – ”jag kan ju se om personen har snopp liksom…”, det talas om att ”byta kön” och precis som det citat jag använde tidigare så frågas det ofta om det inte i själva verket handlar om könsroller snarare än om könsidentitet.

Kön är inte så binärt som vårt samhälle fått det att verka. Hur biologisk och klinisk man än försöker vara så är det ändå inte så enkelt. Hormoner, kromosomer, könsorgan och så vidare – vad är egentligen kön? Hur det än definieras så är det extremt svårt att inte se kön som ett spektra snarare än två motsatsförhållanden. I vårt samhälle borde väl dessutom det sociala väga tyngre än exempelvis hormoner som är något föränderligt?

Men framförallt – varför är det så viktigt för oss människor att bestämma en annan människas könsidentitet?

Varför är det så viktigt för oss att med vår så kallade ”logik” förstå transpersoners upplevelse? Den här inbillade logiken är inget annat än en social inlärning som vi fått genom det könsbinära samhälle vi vuxit upp i.

Varför är detta viktigare än att faktiskt respektera och lita på en annan människas upplevelse?

Jag som cisperson har ibland helt ärligt svårt för att förstå hur ett pronomen eller ordval kan göra så ont och få någon att känna sig osynliggjord och kränkt. Jag som medmänniska har däremot inte särskilt svårt för att sätta min stolthet åt sidan, visa lite ödmjukhet och välja ett annat ord eller ett annat pronomen om någon säger till mig att hen mår bättre av det.

11 TIPS FÖR ATT UNDVIKA TRANSFOBI

Det finns så många uttryck som i en ovan persons ögon kan tyckas betydelselöst och oskyldigt – men som för en transperson kan upplevas som extremt exkluderande och osynliggörande. Jag uttrycker mig ofta klumpigt, fortfarande, men lär mig hela tiden. Vill ge er några verktyg för att bli mer inkluderande och respekterande. Varsågoda!

1. En transperson byter inte kön – hen korrigerar sin kropp. (Alla transpersoner korrigerar förstås dock inte sina kroppar).
2. En person föds inte som ett kön för att bli ett annat – en transkvinna kan alltid ha varit kvinna även om hon i juridisk mening blivit betraktad som en man.
3. När du talar – tänk på att inte koppla ihop kön med fysiska kroppsdelar. Det går att vara kvinna utan att ha livmorder, exempelvis.
4. Köna inte en person utan att först höra med personen. När vi förde statistik i klassen så frågade seminarieledaren vilka som definierar sig som kvinna och vice versa.
5. Outa inte en person som trans. Det är både integritetskränkande och kan i många sammanhang innebära en risk för personen.
6. Kategorisera inte människor i enbart två kön. Många personer identifierar sig varken som man eller kvinna, så att t.ex. enbart ha två kön att välja i enkätundersökningar osynliggör dem.
7. Akta dig för transfobiska skämt. Det finns så mycket humor som baseras på exempelvis män utklädda till kvinnor – förutom att detta i många fall blir direkt kvinnofientligt så är det också extremt transfobiskt.
8. Om någon uppmärksammar dig på att du uttryckt dig transfobiskt – säg inte emot. Det är asjobbigt, jag vet – oftast vill man ju inget hellre än uttrycka sig korrekt – men var ödmjuk och se det i stället för en möjlighet att lära dig något.
9. Att ställa frågor om trans* kan upplevas som ett ifrågasättande för en person som jämt och ständigt måste försvara och förklara sin könsidentitet. Tänk på hur du ställer frågorna och använd inte den enda transpersonen du känner som ditt personliga uppslagsverk. Det finns jättemycket info en googling bort. Youtubekanalen FTM transtastic och www.transformering.se är två bra ställen att börja på.
10. Tänk på att alla transpersoners erfarenhet inte är densamma och att det finns lika många variationer av kön som det finns människor.
11. Förmodligen viktigast av allt – ta inte tolkningsföreträde. Var

7 personer gillar detta!

2 Comments

 1. cheamuok
  2 december, 2013

  Hej! Glömde du inte det här med vilket biologiskt kön man är född med när du definierade cisperson? ”Har det juridiska könet kvinna, uppfattas av andra som kvinna och identifierar mig själv med könet kvinna” kan ju faktiskt stämma in även på en transperson. Jättebra inlägg i övrigt :)

  Reply
 2. Freja
  2 december, 2013

  Kanonbra skrivet, jag delade på Fejjan, så fler okunniga cisar kan få läsa! Jag sliter med det här, försöker bli bättre på det, och sådana här inlägg är guld värda!

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge