Feminismen är ingen sakfråga

Posted by on Jan 26, 2014 in Genus & feminism, Socialism | 13 Comments

Feminismen sägs ofta vara fri från höger- och vänsterskalor, fri från övrig politisk åskådning. Vem som helst kan vara feminist, så länge man tror på mäns och kvinnors lika värde. Så enkelt, menar vissa att det är.

Jag håller inte med. För mig är min feministiska övertygelse starkt kopplad till att jag också är socialist. Givetvis får vem som helst kalla sig feminist och givetvis finns det hundratals definitioner av vad ordet egentligen betyder, men att feminismen skulle vara någon slags sakfråga som går att bedriva utan att koppla in andra maktstrukturer eller samhällsproblem är bara naivt att tro, i mina ögon.

För vad är feminism? Och framförallt – varför är vi idag inte jämställda? Det är förstås enkelt att propagera för jämställdhet men att föra en aktiv politik som faktiskt skapar jämställdhet kräver en djupare problemformulering.

Idag när människor ska beskriva skillnaden mellan vänster- och högerpolitik i Sverige så använda ofta den ekonomiska politiken som exempel. Nästan alla svenska riksdagspartier idag delar samma syn på människors värde och på den sociala politiken, till exempel jämställdhet, men hur ekonomin ska förvaltas råder det skilda åsikter om. Så sägs det i alla fall.

Jag har så svårt för den beskrivningen, för vad är det som påverkar dessa sociala frågor om inte den ekonomiska politiken? Det är väl just genom ekonomin politiker har möjlighet att påverka och skapa förändring?

Det finns tydliga bevis för att den ekonomiska politik Alliansen bedriver faktiskt missgynnar kvinnor och således motarbetar jämställdheten (källa). Ökade klassklyftor i samhället skapar också ökad ojämställdhet mellan män och kvinnor och Alliansens politik har lett till just ökade klassklyftor (källa).

Förutom skatter finns det många delar i högerpolitiken som missgynnar kvinnor – försämrad välfärd drabbar förstås kvinnor hårdare, sämre möjlighet till barnomsorg påverkar i första hand kvinnor och även en privatiserad bostadsmarknad har en direkt påverkan på kvinnors liv.

Alliansen har idag skapat en bostadsmarknad där hyresrätterna blir allt färre och bostadsrätterna allt fler. Att få en trygg och säker bostad kräver alltså mer eller mindre en förmögenhet och vi vet ju att kvinnor generellt har en sämre ekonomisk situation idag. Detta leder även till att kvinnor, i rädsla för att bli hemlösa, stannar kvar i våldsamma relationer mycket längre än de skulle behöva. Alma har skrivit mer om ämnet här.

Det finns många fler exempel på hur den ekonomiska politiken går att koppla till jämställdhet och feminism, och jag lär förmodligen återkomma till detta ämne under valåret.

Men min poäng nu är att en ”fråga” aldrig kan behandlas fritt från andra frågor, att just frågan om jämställdhet och feminism genomsyrar alla delar av samhället. Att se det som en separat sakfråga leder bara till att man inte kan sätta problemet i ett större sammanhang och med politiska beslut göra något åt det.

Därför är det för mig omöjligt att se feminismen som en sakfråga.
Därför har jag personligen svårt för att få ihop feminism med högerpolitik.
Därför är jag vänsterfeminist.

(Detta är en del i Lisa Zetterströms bloggutmaning ”En feministisk agenda” som ni kan läsa mer om här.)

0 Bli först att gilla!

13 Comments

 1. Freja
  26 januari, 2014

  För mig är det precis likadant. Min feminism hänger starkt samman med min vänsterideologi. Krossa patriarkatet OCH kapitalismen. Det ena är förutsättningen för det andra, bort med båda!

  Reply
 2. dante
  27 januari, 2014

  jag är extremvänster & socialist kommer dock aldrig kalla mig feminist då ni alinerar män , speciellt män med invandrarbakgrund

  Reply
  • kickanwicksell
   27 januari, 2014

   På vilket sätt menar du att vi alienerar män med invandrarbakgrund?

   Reply
   • vänsterblatten
    28 januari, 2014

    ganska enkelt, ni alienerar er från oss

    Reply
    • kickanwicksell
     28 januari, 2014

     Jo, du skrev det nyss men eftersom jag verkligen tycker att solidariteten mellan rasifierade och kvinnor är stark inom dagens intersektionella feminism så undrar jag om du har något särskilt exempel på detta. Jag undrar varför du upplever det så.

     Reply
     • vänsterblatten
      30 januari, 2014

      enkelt genom er retorik att alla män är preveligerade svin & potentiella våldtäksmän, ni har det överlag Bättre än män med Utl bakgrund så då är ni inget alternativ för Oss. Ni har knappt några utländska kvinnliga väljare heller, tom SD har ju mer det måste väl vara ett Stoart misslyckande av er politik ?

     • kickanwicksell
      30 januari, 2014

      Har du läst mitt inlägg om potentiella våldtäktsmän? Eller det om ”Män är djur”? Jag skriver inte att jag ser det på det här sättet, men att samhället är byggt kring det resonemanget – vilket jag är kritisk till.

      Och ja, jag är extremt priviligierad i Sverige just pga att jag är vit och medelklass, det har jag aldrig förnekat.

     • vänsterblatten
      30 januari, 2014

      jo jag läste det och det gaav mig hopp om att jag i framtiden kommer kunna säga att jag står för femenismen något jag inte gör just nu pga vad jag läst i många andra Hatbloggar speciellt då Lady Dahmer det jag läser där skrämmer mig

     • kickanwicksell
      30 januari, 2014

      Ladydahmer är ingen hatblogg utan är av precis samma åsikt som mig. Jag tror att du medvetet eller omedvetet missförstår hennes texter, precis som du gjorde med min text.

     • vänsterblatten
      30 januari, 2014

      tycker du är mer nyanserad än vad hon är, sen menade jag väl kommentarerna mest iofs

     • sak
      9 februari, 2014

      ”Ni har knappt några utländska kvinnliga väljare heller, tom SD har ju mer det måste väl vara ett Stoart misslyckande av er politik ?”

      Hmm, här har du en rasifierad kvinnlig väljare som inte riktigt förstår vad du pratar om. Dels så är det inte särskilt märkligt att färre utländska kvinnor vågar närma sig feminismen eftersom de ofta är ännu hårdare fast i patriarkala mönster än vita kvinnor (större delen av min mors släkt bor här sedan 60-talet så jag har öppen insyn i hur väl även kristna samhällen håller jämställdhetsutveckling på avstånd när den inte tilltalar dem). Dels så är det såklart väldigt svårt att nå fram till personer som väljer att inte lyssna på vad en säger. Du har tex lyckats läsa in massa intressanta saker i både Kickans inlägg här och LD’s inlägg, som för min del är ganska uppenbart att du har placerat där. Detta för att du inte vill kalla dig feminist med mindre än att det begreppet urvattnas till absolut ingenting – det är ju bara då det inte skulle innebära något hot mot de privilegier du faktiskt har.

  • Alma (Kultureliten)
   2 februari, 2014

   Min gissning är väl i så fall att du aldrig varit speciellt intresserad av kvinnors rättigheter ändå..

   Reply
 3. Alma (Kultureliten)
  2 februari, 2014

  Har också skrivit om feminism och högerpolitik nu, här: http://www.kultureliten.nu/om-feminism-och-hogerpolitik/

  :)

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge