Män i klänning

Posted by on Mar 4, 2014 in Genus & feminism, HBTQ | 4 Comments

Män som kysser varandra. Män i klänning. Sminkade män. Män som är gifta med varandra.

Idag är inget av detta skämt för mig, men det är precis vad det varit under hela min uppväxt. Två killkompisar som pussar varandra och sen skrattar åt hur äckligt och komiskt det är. Män som klär ut sig i kvinnokläder eller sminkar sig och sen hånar varandra eftersom de ”ju ser ut som kvinnor”. Män som lite skämtsamt är gifta med varandra enligt Facebooks relationsstatus. Det vore ju absurt om två män faktiskt vore gifta, så det är förstås ett uppenbart skämt. Eller hur?

Det här sortens humor är nog en av de vanligaste under min uppväxt och från min hembygd. I revyer är män utklädda till kvinnor ett självklart humorinslag och killarna i skolan tog varje tillfälle de fick att ta på sig peruk och låtsas vara tjejer – till allas förtjusning. Jag har däremot aldrig sett samma sorts humor mellan två kvinnor eller mellan två kompisar av olika kön. Ingen skulle se det humoristiska i att en kvinna och en man ändrade relationsstatus utan att egentligen vara i ett par, och om två kvinnor pussas så ses det antingen som en vänskapshandling eller som något porrigt för killar att tillfredsställas av.

Dock har jag hört hur dessa skämt hyllats just för att de skulle vara normbrytande. ”Modiga killar som vågar pussas, som är sådär charmigt avslappnade och kan bjuda på sig själva. Modiga killar som vågar anamma ‘kvinnliga’ attribut. Modiga killar som vågar sänka sig till den låga nivå det innebär att vara kvinna.”

164352Det här är givetvis ingenting unikt för min uppväxt eller hembygd. Vi har under OS i Sotji kunnat se en sminkad Putin spridas i sociala medier som ett slags ställningstagande mot hans HBTQ-fientliga politik. ”Höhö, vad fånig han ser ut. Där fick han allt!” lockas man att tänka.

Men vad handlar allt detta om? Givetvis handlar det, som jag redan varit inne på, om att allt det vi uppfattar som kvinnligt också har lägre status. Jag har tidigare skrivit om varför det är socialt accepterat att kvinnor bär byxor men inte att män bär klänning, men det här handlar även om en osäkerhet kring (och ett förakt mot) homosexualitet och transpersoner. Även om tanken är god – ett syfte att normalisera kvinnliga attribut eller att protestera mot Putins hatiska politik – så är det hela kontraproduktivt. Vi måste sluta nedvärdera det kvinnliga. Vi måste sluta se manlig kärlek och könsöverskridande uttryck som något lustigt och förnedrande.

Så länge det ses som ett straff att sminka en man eller bara kan vara ett skämt när två killar visar varandra ömhet så är vi helt fel ute. Vi måste fråga oss varför vi uppfattar detta som skämt eller som förnedrande, och komma åt grundproblemet.

Varför är det inte socialt accepterat att män har klänning?
Vari ligger humorn i ett samkönat förhållande?

Det finns uppenbarligen fortfarande ett behov av att normalisera homosexualitet och könsöverskridande uttryck, men jag tror inte att rätt metod är att reducera en stor del av mänskligheten till ett skämt.

9 personer gillar detta!

4 Comments

 1. I
  4 mars, 2014

  Jag har skrivit liknande här för några veckor sen. Håller helt med dig!
  http://nyheter24.se/nyheter/kolumner/762507-att-bekampa-hat-med-kvinnohat-ar-trottsamt

  Reply
 2. Cecilia | Tatuerad & piercad feminist
  5 mars, 2014

  Men JAA bra skrivet!

  Reply
 3. P-A
  3 juli, 2014

  Hej!

  Är själv kille som blandar dam och herrkläder ihop i klädseln. Allt i från kjolar, byxor, skjortor, t-shirtar och klänningar.

  Lagt märke till att det börjat komma fler herrkjolar på marknaden. På catwalken har dessutom börjat dyka upp klänningar anpassade efter manskroppen.

  Personligt bryr jag mig inte om normer eller mallar i samhället. Lever som jag vill och är mig själv helt ut.
  P-A senaste inlägg: Mänskliga rättigheter AmnestyMy Profile

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge