Även ondska och hat kan normaliseras

När man talar om våld i nära relationer så brukar man använda sig av begreppet normaliseringsprocess. Ordet innebär en långsam förskjutning av vad vi tycker är okej, vad vi tolererar.

Folk frågar sig ofta varför t.ex. kvinnor som blir slagna så länge stannar kvar i relationen, och svaret är just normaliseringsprocessen. Den som slår börjar inte helt plötsligt misshandla sin partner gul och blå, utan det handlar ofta först om en långdragen psykisk nedbrytning av partnerns självförtroende som sedan successivt övergår i våld som så småningom eskalerar till misshandel. Många skulle kanske lämna en partner som plötsligt misshandlade en så till den grad att man behövde uppsöka sjukhus, men när våldet gått så långt och blivit så allvarligt har man redan vant sig – våldet har normaliserats, helt enkelt. En person som länge blivit misshandlad tycker inte att det är en stor grej, hen tycker att det är något de flesta upplever och tänker kanske till och med att hen förtjänar det.

Samma fenomen kan ske i större skala och på samhällsnivå. När samhället förändras, när normer ändras och när vad som anses okej och inte förskjuts så sker det successivt och så långsamt att vi inte ens är medvetna om förändringen. Saker normaliseras. En normaliseringsprocess pågår.

Och det är precis vad som händer idag. Minns ni valrörelsen 2010, hur ingen ville ta i Sverigedemokraterna ens med tång? Hur Lars Ohly reagerade med ryggmärgen och vägrade sitta i sminket samtidigt som Jimmie Åkesson? Minns ni hur debatten kring invandring gick? Minns ni hur självklart det var att inte låta personer med galna konspirationsteorier ta en massa plats i TV-program och på debattsidor i tidningarna? Minns ni när ett ord som ”massinvandring” inte var något annat än stolligt?

Det kanske kan tyckas överdrivet att hela tiden jämföra dagens utveckling med 30-talets Tyskland, men man brukar ju säga att vi kan lära av historien, och här tycker jag att historielektionerna på skolan misslyckats en aning. Tyskland beskrivs som totalitärt, som en krigsszon, nazisterna som genomgående onda människor och Hitler som en galen diktator.

Majoriteten av tyskarna var inte för det som hände under andra världskriget. Jag skulle gissa på att inte ens majoriteten av medlemmarna i NSDAP (Hitlers parti) var det. De mycket skickliga propagandisterna bakom NSDAP visste precis hur normalisering fungerar och utnyttjade fenomenet för att legitimera sina vansinnesidéer. Historiebeskrivningen, i alla fall den jag fått i grundskolan, missar ofta det som hände innan kriget – innan NSDAP ens kom till makten (genom ett demokratiskt val dessutom).

En process där särskiljande av människor blev norm och där en hårdare retorik mot judar, funktionsnedsatta, homosexella m.fl. normaliserades. En process som lade grunden för den direkta diskriminering, förföljelse och så småningom förintelse som skedde av dessa grupper. Utan denna normaliseringsprocess hade ingen låtit detta hända. Utan denna normaliseringsprocess hade folk protesterat. Utan denna normaliseringsprocess hade folk faktiskt sett vad som skedde.

Därför måste vi vara ödmjuka inför oss själva och inför normaliseringens makt, vi måste vara uppmärksamma på vad som normaliseras och framförallt måste vi se till att hela tiden arbeta emot normalisering av ondska och hat. Det är viktigt att påminna sig om dessa dagar.

24 personer gillar detta!

24 Comments

 1. wigwag
  25 mars, 2014

  Men så se till att sluta jiddra om alla mäns förtryck, patriarkatet som ska krossas och allmänt manshat i om vartannat raljerande ordalag och ibland på blodigt allvar som det ska has förståelse för. Som sagt. Normaliseringsprocessen är i full gång. Hela tiden. På alla håll och kanter.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   25 mars, 2014

   Jag jiddrar inte om något manshat, jag ifrågasätter maktordningar. Om du inte förstår skillnaden på det och det hat som t.ex. normaliserades i Tyskland så kan jag nog inte hjälpa dig.

   Reply
   • wigwag
    25 mars, 2014

    Nämen så gulligt då. Lite härskarteknik på det som din stora idol Lady dahmer lärt dig. Om du hade kunnat din historia hade du vetat att Hitler och hans gäng var minst lika marginaliserade och förtryckta i 30-talets Tyska maktordning som alla rabiata tokfeminister, dit du tillhör, är i dagens Sverige. Sluta med hatet och kom med i matchen istället. Feminismen gör framsteg men det är inte pga såna som dig utan trots såna som dig vi gör det.

    Reply
    • Kickan Wicksell
     25 mars, 2014

     Tack för historielektionen kära du! Visste faktiskt inte att Hitler var förtryckt, men nu har jag genast fått lite förståelse för vad han sysslade med. (Obs, då kan jag passa på att informera dig om att vi feminister varken har eller tänker gasa ihjäl några män, ej heller utföra experiment på dem eller skapa ghetton för dem att bo i – om du nu missförstått vår ideologi).

     Reply
     • wigwag
      25 mars, 2014

      Det bestämmer inte du. Det ena leder till det andra vet du. Vi talar ju om normaliseringsprocesser här. Utifall du glömt det. Hitler ville säkert inte heller gasa några judar innan han fick makt och storhetsvansinne. Det var ju den ”slutgiltiga lösningen”. Vilken kommer den rabiatfeministiska slutgiltiga lösningen på mansproblemet att bli? Grunden för hur extremt det beslutet kommer bli läggs nu.

     • Kickan Wicksell
      25 mars, 2014

      Nä, Adolf var nog en schysst snubbe egentligen, förstås. Jag tror att läsarna förstått på vilken diskussionsnivå du ligger, och vad din åsikt är. Nu räcker det. Hej då!

    • sak
     25 mars, 2014

     Vad i helvete är det här för jävla kommentarer, wigwag?! Varför tar du inte och läser på istället för att spy ur dig en massa dumheter här? Om du inte har begripit att det finns fler maktstrukturer än de som placerar vita över rasifierade, tex de som placerar män över kvinnor, så är väl det inte Kickans problem?

     Och att ens ha mage att börja böla om ”härskartekniker” efter hur din första kommentar såg ut, det är nästan imponerande dumt. Men du tycker säkert att folk har ett ansvar att stryka dig medhårs oavsett hur fräckt och korkat du uttrycker dig. Då bör du nog hålla dig till folk som har någotsomhelst intresse av dina små kränkta känslor. Hej då.

     Reply
 2. sak
  25 mars, 2014

  Mycket bra inlägg!

  Reply
 3. Cecilia | Tatuerad & piercad feminist
  26 mars, 2014

  Bra inlägg. När SD kom in i riksdagen var mitt ex jättesur, han hade röstat på V. Jag tycker att det var illa men var inte lika upprörd som mitt ex. Nu tänker han rösta på SD själv. Så sjukt.
  Cecilia | Tatuerad & piercad feminist senaste inlägg: Välkommen till våldtäktskulturenMy Profile

  Reply
 4. Moralfjant - ung och uppkäftig genushäxa
  26 mars, 2014

  Klockrent inlägg!

  Reply
 5. Ekonomen
  26 mars, 2014

  Triggervarning: Jag har länkat till en sida med SDs valresultat över tiden och länken går till deras egen hemsida.

  ”Minns ni valrörelsen 2010, hur ingen ville ta i Sverigedemokraterna ens med tång?”

  Du menar valrörelsen som genererade en nästan hundraprocentig uppgång av deras röstantal och gav Jimmie hans efterlängtade riksdagsplats samt tiotals miljoner i partistöd pga ökad representation i olika beslutande församlingar? Jo, trots att jag befann mig i utlandet minns jag den… Jag minns också de föregående valrörelserna, då man utdefinierade och isolerade SD. Även dessa gav 100% fler röster för varje val, 1998 undantaget.

  Även om du inte säger det rätt ut är det underförstått att vi ska återgå till den taktiken som gav SD ungefär en fördubbling av rösterna vid varje val sedan 1988. Själv känner jag kanske att det mest skulle uppskattas på SDs partikansli.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   26 mars, 2014

   Jag vet inte vad rätt metod är för att stoppa SD:s framfart, helt ärligt vet jag inte om vi ska ”ta debatten” eller inte. Detta handlar inte om det. Detta handlar om att jag, m.fl, inte längre får kalla kårar av att se Jimmie Åkesson. Jag tror inte att Ohlys reaktion i sminkrummet var en rationell politisk handling utan var, som jag skrev, en ryggmärgsreaktion. Att vi inte längre känner så för SD skrämmer mig.

   Reply
 6. Staffan A Österman
  26 mars, 2014

  Tack för ett mycket bra inlägg! Bra att du använder begreppet hen så att även de män som blir misshandlade i sina förhållande kan känna sig inkluderande.

  Reply
 7. Lo
  26 mars, 2014

  Hej!
  Det här är mitt första inlägg här, hittade hit via Lady Dahmer. :)

  Normaliseringsprocess är ett väldigt intressant fenomen. Julius Streicher, hängdes 1946under Nürnbergrätegångarna. Han var inte soldat, aktic inom nazistpartiet, eller arbetade vid koncentrationslägren. Han ägde tidningen Der Stürmer.
  Han straffades för att ha spridigt anti-semitisk propaganda och bidragit till normaliseringsprocessen av synen på judar som parasiter.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   26 mars, 2014

   Tack och välkommen! :)

   Ja, jag känner till Streicher och läste mycket om Tysklands propagandamaskineri (bland annat Der Stürmer) före och under andra världskriget i en kurs om Yttrandefrihet på min utbildning. Framförallt boken ”Makten över dagordningen” var mycket intressant och problematiserade obegränsad yttrandefrihet på ett bra sätt. Lästips, om du inte redan läst den förstås!

   Reply
   • Lo
    27 mars, 2014

    Tack för tipset!

    Reply
 8. Helena
  27 mars, 2014

  Jag tycker det är rent ut sagt skitläskigt att se den normaliseringsprocess som pågår nu. När SD kom in i riksdagen vid valet 2010 satt jag med vårt då 5 månader gamla barn i famnen och grät, för jag ville verkligen inte (och vill fortfarande inte) att vårt barn skulle växa upp i en värld där ett sådant parti har den sortens makt.

  Det svåra är ju hur man ska stoppa dem. Det jag kan sakna är att journalister sätter hårt mot hårt när det gäller SD, det är ingen som verkligen ser till att ställa dem till svars. De kommer undan med vaga svar eller ”det har jag aldrig sagt” eller ”det har jag aldrig hört”, trots att det finns bevis på att de har sagt eller hört just det. Jag tror (vill tro) att om journalisterna verkligen vågade gräva skulle de trassla in sig så mycket att deras rätta ansikte skulle avslöjas. Sedan finns det säkert de som då återigen skulle gråta över hur synd det är om SD och knyta sig ännu starkare till dem, men jag tror att den stora massan inte skulle vilja förknippas med de värderingar som ligger bakom deras polerade yta.
  Helena senaste inlägg: Genusmedvetenhet eller tvärtomtänk?My Profile

  Reply
 9. Ondska är inte något som andra sysslar med. | AmraHamra
  28 mars, 2014

  […] en farlig polarisering mellan de “goda” och de “onda” i samhället idag. Kristina Wicksell skriver om normaliseringsprocessen som skett angående rasismen i sitt inlägg och … Det går att applicera samma exempel när vi pratar om polarisering. En av anledningarna till att […]

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge