Psykiatrin spänner fast unga psykiskt sjuka tjejer

Posted by on Mar 27, 2014 in Allmänt, Rekommenderat! | 3 Comments

”Närhet av 1 kvinnlig personal.
Ingen manlig personal i närheten.”

Så står det i vårdplanen för en psykiskt sjuk tjej. Hon har tidigare i sitt liv blivit utsatt för övergrepp och triggas av att bli fasthållen, att förlora kontrollen över sin egen kropp. För några veckor sedan blev hon nedbrottad av två män ur personalen och fastspänd i en bältessäng där hon låg i fyra timmar, skrikande.

Två manliga skötare. Fastspänd i timmar. Det hela är för henne ytterligare ett övergrepp, ytterligare ett trauma. Detta sker helt enligt reglerna för svensk psykiatri, det är långt ifrån första gången hon utsätts för behandlingen och hon är inte ensam om sina upplevelser. Igår kom en rapport från Barnombudsmannen som slår larm om just detta – hur tvångsvården systematiskt spänner fast barn och unga men att regelverket kring åtgärden är bristfälligt. Flera tusen gånger varje år spänns människor fast i bälten som en tvångsåtgärd vid ångest. De flesta av dessa är unga kvinnor med självskadebeteenden, ofta med erfarenheter av övergrepp och ofta är de dömda till tvångsvård på rättspsyk, där de sitter med dömda våldsbrottslingar.

Dessa kvinnor är några av samhällets mest utsatta. De är inte farliga för några andra än sig själva, men behandlas som om de vore brottslingar. De är ofta svikna av samhället flera gånger om, och blir nu utsatta för ytterligare ett svek av dem vars uppgift är att skydda dem.

Givetvis finns det massor med eldsjälar inom svensk psykiatri och personer som räddar livet på dessa kvinnor. Tjejen jag skrev om tidigare har också flera gånger blivit omhändertagen med kärlek. En trygg människofamn som lindrar ångesten i stället för grova bälten. Hon har svår ångest och är en risk för sig själv när hon drabbas av panikångestattacker ja – men hon är liten, väger nästan ingenting och medicineras hårt. På samma avdelning finns stora män som dömts till rättspsyk på grund av brott de begått. När dessa personer visar på aggressivt beteende används sällan bältesläggning som åtgärd, trots att de rent krasst innebär en mycket större risk för personer i sin omgivning och trots att deras kroppshydda borde vara svårare för personalen att kontrollera.

97155

Det som sker i svensk psykvård idag har förstås ingen grund i ondska utan handlar om något annat. Såsom många av dessa unga kvinnor behandlas verkar det ofta handla om förvaring snarare än vård. De ska inte lyckas ta livet av sig, det är enda målet. Att de ska läka och må bättre bortprioriteras. Vad detta har att göra med är svårt att säga. Förmodligen handlar det om en syn på unga kvinnor som mindre värda och förstås på en välfärd och sjukvård som nedmonteras i Sverige idag. På ett kortsiktigt tänk och på ekonomiska kvartalsrapporter där myndigheter tvingas räkna kronor för tre månader framåt och inte har utrymme för ett mer långsiktigt tänk.

Men det handlar också om ett stigma som genomsyrar hela samhället. Vi stigmatiserar psykisk sjukdom, vi stigmatiserar svaghet och vi har en syn på ”offer” som det värsta någon kan vara.

Det kommer hela tiden berättelser kring dessa unga kvinnor som samhället sviker. För ett år sedan sändes den hyllade dokumentären ”Den fastspända flickan” i P1. Människor förfärades. Behandlar vi unga personer på det här sättet idag, på 2000-talet? Frågan ställdes, och glömdes sen bort. Samma sak kommer det förmodligen bli med Barnombudsmannens rapport. Om några dagar kommer det nya rapporter och nya nyheter och kvinnorna glöms åter bort.

Men det ser fortfarande ut såhär på 2000-talet – då för ett år sedan och idag spänns människor som egentligen bara behöver värme och trygghet fast på hårda britsar och i grova bälten. Ska vi fortsätta låta dem ligga där eller är det dags att ifrågasätta?

Mitt svar är sjävklart, men finns intresset hos media och politiker?


Läs också:
”Jag klarar inte en bältning till” av Anneli Jäderholm.
www.slutstationrattspsyk.se – bok av Sofia Åkerman.
www.no-more.se – kampanj mot bältesläggningar.

8 personer gillar detta!

3 Comments

 1. Cecilia | Tatuerad & piercad feminist
  27 mars, 2014

  Det är helt fruktansvärt!
  Cecilia | Tatuerad & piercad feminist senaste inlägg: Uppskuren hals-sminkningMy Profile

  Reply
 2. Jenny
  28 mars, 2014

  Hur mycket kvinnohat finns bakom ett sådant här agerande? Jag säger inte att den enskilda skötaren är misogyn ( även om det kan vara så ibland) men att det finns ett internaliserat kvinnohat precis som det finns internaliserad rasism.
  Hur ska en annars kunna förklara att sådana här vidrigheter sker idag 2014? Kvinnor som har utsatts för övergrepp har ju spärrats in i hundratals år. Det har ”vi” glömt bort. Vissa övergrepp ter sig därför ”naturliga”. Det är så man ska göra med trilskande flickor/kvinnor. De ska straffas.

  Reply
 3. Michael Lantto
  8 juni, 2014

  Och varför pratas det så lite om det i sociala media bland folk i allmänhet, sällan nån som delar något psykiatriskt. Blev väldigt glad av att se att du skrivit denna artikel. Psykiskt sjuka och vården av dessa är fortfarande ett stort tabu. Allmänhetens kunskap i ämnet verkar liten. Det är inget enkelt ämne, men grundläggande kunskap om sjukdomar och symtom borde vara allmän kunskap i ett modernt samhälle. Är mest depression och anorexi som folk har ett hum om verkar det som. Och det är ju en början, men det har tagit 20 år. Så länge behöver det inte ta. En attityd som måste försvinna ur vården är att bara behandla patienter så att dom håller sig vid liv. En liknande lättare variant (men som ändå är komplett fruktansvärd och kan leda till självmord) är när man behandlar patienter tllräckligt bra för att klara sig från inläggning men sen knappt har nån livskvalité.
  Efter att ha klagat lite på ”folk i allmänhet” så ska också säga att det verkar finnas en stor acceptans för psykiskt sjuka så det är ju en fantastisk grund att bygga vidare på, behövs bara mer öppenhet och kunskap så borde mycket kunna förbättras.

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge