Jag undrar om ni förstår

Posted by on Maj 26, 2014 in Xenofobi & rasism | 33 Comments

Jag undrar om ni förstår vad som hände igår.

Front National i Frankrike, UKIP i Storbritannien, Dansk Folkeparti i Danmark, Gyllene Gryning i Grekland, Jobbik i Ungern och så vidare. Några av dem är uttalat nynazistiska – andra gömmer sig bakom fina ord och låtsas vara ”kritiska till invandring”. Gemensamt för dem är att de alla gick framåt igår. Vissa med det skrämmande resultat att de blev störst i sina länder. I Tyskland fick förmodligen de nazistiska NPD mandat. Tyskland. Det land där historiens vidrigaste folkmord ägde rum för mindre än hundra år sedan.

Jag tänker på Emerich Roth, nu 90 år gammal. Emerich satt i förintelselägren under andra världskriget och har ägnat halva sitt liv åt att dela med sig av sin berättelse, att sprida kunskap om vad nazism och rasism innebär i praktiken. Jag har träffat Emerich några gånger och imponerats av hans tilltro till mänskligheten trots allt han varit med om. Men också imponerats av hans klarsynthet. Han förstod att vi inte på något vis är säkra bara för att vi en gång lärt av historien.

Jag tänker på Emerich Roth och på vilken avgrundsdjup förtvivlan han idag måste känna inför den värld han snart ska lämna. Med honom och de andra överlevarna dör berättelsen om förintelsen. Glömmer vi så lätt?

Igår röstades alla dessa fruktansvärda partier in i Europaparlamentet. När siffrorna för Front National släpptes steg ett jubel från Sverigedemokraternas valvaka. Även Sverigedemokraterna kom in, och fick ökat väljarstöd i gårdagens val. Många av alla de mer eller mindre uttalat nazistiska partierna kommer att bli deras samarbetspartners i parlamentet.

Jag undrar om ni förstår att Sverigedemokraterna är en del av denna mörka utveckling.

Jag tänker på alla de flyktingar jag känner. De som flytt från krig, från förföljelse, från förtryck. De som offrat allt i sina liv för att ta sig till Sverige, för att få någon slags trygghet och säkerhet. Jag tänker på alla dem som trodde att Sverige kunde erbjuda detta. Jag tänker på vad de känner idag, när de får läsa i tidningarna att 10 % av svenska befolkningen inte vill ha dem här. Jag tänker på alla de miljoner flyktingar i Europa som idag får veta att de inte är välkomna. Som idag åter igen får uppleva det de flydde från.

Jag undrar om ni förstår vilket svek detta är.

Det är drygt tre månader kvar till riksdagsvalet i Sverige. Drygt tre månader som jag kommer att ägna åt att försöka förstå vilka mekanismer som ligger bakom allt detta. Idag sörjer jag. Idag tänker jag på Emerich och alla de andra överlevarna som fortfarande finns med oss. Idag tänker jag på alla människor vars rättigheter just nu är i gungning. Idag är jag arg, rädd, förtvivlad och frustrerad men jag vill förstå, det vill jag verkligen.

För jag tror att många av er inte förstår vad ni gjorde igår.

110 personer gillar detta!

33 Comments

 1. Lina
  26 maj, 2014

  Jag kan bara gråta just nu :( Allt känns så hopplöst, så meningslöst och tragiskt :(

  Reply
  • Christina
   27 maj, 2014

   Ja ledsen o förtvivlad det kan vi vara med all rätt! MEN VI får inte tappa greppet om vad vi kämpar FÖR. Gräver vi ner oss, ger vi upp, NEJ O ÅTER NEJ!!!!! Det finns ett gammalt uttryck:” FINNS LIV FINNS HOPP”!
   När det va kämpigt ibland när jag var barn o beklagade mig sa min mamma -” på’n igen, näsa blör” (ta nya tag, e budskapet) SÅÅÅ, HERE WE GOOO!!!!!

   Reply
 2. SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma
  26 maj, 2014

  Det är så ofattbart jävla vidrigt. Tack för att du sätter ord på det. Känner precis samma känsla.
  SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma senaste inlägg: Två flugor i en smäll: Försenad flatfilmsfredag x 2My Profile

  Reply
 3. Oskar
  26 maj, 2014

  Känner samma sak. Väldigt obehagligt.
  Oskar senaste inlägg: Dagar då livet inte kan stå emotMy Profile

  Reply
 4. Emmy
  26 maj, 2014

  Känner precis samma tyngd över mitt hjärta.
  Emmy senaste inlägg: LängesenMy Profile

  Reply
 5. Eva Jonsson
  26 maj, 2014

  Det blåser tyvärr högervindar nu över hela Europa. Skäms Europa! Man ska inte tro att SD och de andra tillhörande extremhögerpartierna bara är emot invandring. Kvinnor står också långt ner på listan. Nej till aborter, kvinnor ska stanna hemma och borde inte heller ha rösträtt (ett uttalande från en av extremhögerns partiledare). Listan kan göras lång.
  Det som skrämmer med Sverigedemokraterna är just detta, att de verkar vilja dölja vad de egentligen står för. När det som finns under ytan bryter fram, är de skrämmande.

  Reply
 6. Anna
  26 maj, 2014

  Jag förstår och vill påverka och ändra! Tyvärr är jag för ung för att rösta.

  Reply
  • ella atterlid
   27 maj, 2014

   Det du kan göra Anna är att samtala och diskutera med dina jämnåriga. Ju fler som förstår vad SD står förr, desto fler tar sig till vallokalerna nästa gång det är dags att rösta. Det är pinsamt att så många röstberättigade stannade hemma. Så du har ett superviktigt ”jobb” att göra, dvs att upplysa och påverka. På så sätt kan vi rösta fram partier som agerar ifrån demokratiska och mänskliga principer. Oavsett vilka partier man röstar fram så är de betydligt bättre än SD.

   Reply
  • Eva Olsén
   27 maj, 2014

   Heja på Anna, du är inte för ung för att reagera och göra skillnad! Du kan göra mycket genom att prata och informera, dina kompisar och andra du möter.

   Reply
 7. Maria Melander
  26 maj, 2014

  Jag följer dig för att du skriver vettiga saker och det glädjer mig oerhört att det finns så många starka unga och engagerade kvinnor som delar med sig av visdom!Jag försöker förstå varför så många röstar brunt,men det går inte?!
  Mvh,Maria

  Reply
 8. nostalgifotografen.blogg.se
  26 maj, 2014

  Hoppas att vi denna gången har kraft och hinner stoppa detta vansinne.

  Reply
 9. Maria
  26 maj, 2014

  Sorgligt att EGOISM och FÖRDOMAR kommer före EMPATI och OMTÄNKSAMHET. Nu i det så kallade civiliserade samhället, Europa, Världen. Det känns som att vi är tillbaka i Nazismens Tyskland där bara vissa människor är värda ett värdigt liv. Människorna lär sig ALDRIG… Världen och mänskligheten kommer inte att överleva.. Ni som röstar på högerextremister har em mycket låg IQ. Det är dessutom bevisat att det är så. Låt oss hjälpa andra människor oavsett ras och ursprung. Jorden tillhör oss alla. Vissa missköter sig, okay, men majoriteten av våra invandrare är tacksamma och vill verkligen arbeta och ingå i vårt samhälle. Men om man bara erbjuder Läkare, lärare, ingenjörer osv städjobb och annat skitjobb eller arbetslöshet, så bör man tänka om vi verkligen tror att vi är bäst, att våra utbildningar och vår kunskap är det enda som duger, så är man faktiskt dum i HELA huvudet. Vi har brist på Läkare, sjukhuspersonal och lärare T:EX. Utbilda våra invandrare till dessa yrken. Jag blir så arg och ledsen att inse hur människor är. Jag skäms över att tillhöra denna djurart.

  Reply
 10. Fredrik
  26 maj, 2014

  Det tappar lite tyngd när du kallar det som hände i Tyskland för ”historiens vidrigaste folkmord”, då det finns ett par värre.
  Annars bra!

  Reply
  • Kickan Wicksell
   26 maj, 2014

   Erkänner att det är dumt att kalla något folkmord för det vidrigaste, då det givetvis inte går att gradera på det sättet. Däremot är det utan tvekan ett av de värsta i historien – just på grund av hur systematiskt det skedde och förstås antalet döda.

   Reply
  • Håkan
   27 maj, 2014

   Japp, tänkte på samma sak :)

   Reply
   • Håkan
    27 maj, 2014

    Alltså de Fredrik skrev.

    Reply
 11. Jeanette
  26 maj, 2014

  Jättebra skrivet. Tack för att beskriver det så bra.
  Det gör så ont i dag, är så ledsen. Allt detta hat. Jag förstår inte att folk inte förstår… </3

  Reply
 12. Urban
  26 maj, 2014

  Så du menar att det är fel att man anser att det är bättre att bara öppna portarna istället för att hjälpa folket på plats?

  ”Ge en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du föder honom för hela livet”

  Tänk på dom som inte kan ta sig ur landet utan blir fast där. Ska man bara skita i dom då?

  Reply
  • Kickan Wicksell
   27 maj, 2014

   Jag ser ingen motsättning i detta. Givetvis ska Sverige (och alla andra länder) verka för att krig, fattigdom och förföljelse ska upphöra i hela världen, och sträva efter att människor ska kunna bo kvar i sina hem. Det måste vi arbeta för hela tiden. Jag har nog aldrig pratat med en människa som tycker annorlunda eller som tycker att vi ska skita i det.

   Däremot tar den sortens arbete tid, och dessa mål hjälper inte de människor som är på flykt idag. Det hjälper inte de krig som drabbar tusentals i Syrien, den fattigdom och svält som dagligen skördar liv i västafrika och så vidare. Vi kan inte arbeta bara på ett sätt utan vårt ansvar och vår solidaritet måste finnas både på lång och kort sikt.

   Hur mycket jag än önskar att ingen människa skulle behöva fly så är det inte verklighet idag. Och det är verkligheten vi måste förhålla oss till.

   Reply
  • Maria
   27 maj, 2014

   Hur ska du kunna lära någon att fiska, odla mark eller försörja sig där bomber, krig och död är det enda som finns runt omkring dig? Dina nära och kära blir skjutna eller dör i nåt bombdåd. Sjukvård fungerar inte för sjukhusen är mest ruiner. Du förlorar ditt hem och får bo i tält i ständig skräck för att bli dödad. Vad skulle du göra om ditt liv/din situation såg ut så? Vi kan inte hjälpa alla som lever i misär, men om man hjälper några, så har man gjort mycket. Kan du på något sätt sätta dig in i deras liv och känna empati.. Dom är ju trots allt lika mycket människor som du. Med samma behov, känslor och tänkande. Att vi blev födda i Sverige kan vi skatta oss lyckliga för, men då är det också vår skyldighet att dela med oss för att rädda andra människoliv, oavsett hur många vi kan hjälpa. Det är ju inte deras fel att dom råkade födas just där dom föddes.
   Alla borde få åka till dessa länder för att uppleva vad dom upplever, leva i skräck, känna dödsångest, se hur barn dödas och även i de fattiga länderna för att betrakta på nära håll hur barn tynar bort och dör av hunger och sjukdom.. Vissa människor kan i sitt sinne tänka sig in i dessa scenarium och känna empati och vilja hjälpa.. andra är så egocentriska att de bör få uppleva detta för att överhuvudtaget fatta nånting.
   Tror du att dessa människor VILL lämna sina länder, sina familjer, sina hem osv.? Troligtvis inte…
   Var ska dom ta vägen under tiden tills dom kan återvända? Ska vi bara stå och titta på hur människor utplånas av olika anledningar.
   Du gjorde en liknelse.
   Hur gör du på vintern?
   Matar du fåglarna? Det är bra att rädda och föda 10 fåglar för att förhindra att dom fryser eller svälter ihjäl, men kan du hjälpa 100 fåglar, så är det 100 gånger bättre.
   Men du kanske tycker att det är bättre att skjuta dom?

   När ska människor börja tänka med hjärtat och inte bara vilja ha och ha och inte se andras behov…??? Dela med dig av din trygghet…

   Reply
   • Kalle
    27 maj, 2014

    Det var väl ändå en hypotes..
    Bygg upp deras samhälle så att de kan bo där istället för att flytta befolkningen till ett annat land är väl liknelsen.
    Är opartisk i detta och denna inflik reflekterar inte min politiska ställning, även fast jag tycker att han har en poäng.

    Reply
    • Kickan Wicksell
     27 maj, 2014

     Jag förstår fortfarande inte motsättningen. Ja, såklart vi ska bygga upp samhällen och sträva efter att människor ska slippa fly – men nu när människor måste fly så måste vi också hjälpa dem. Det är så himla naivt att tro att vi över en dag skulle kunna undvika det.

     Reply
 13. Freja
  27 maj, 2014

  Så otroligt otäckt det känns! Och helt galet att flera av de länder som tillsammans stred mot nazisterna nu själva väljer nazister att styra EU. Det är galet historielöst. Fem år av mörker ligger framför oss, nu får vi kraftsamla så att det inte blir samma resultat i höst!
  Freja senaste inlägg: Juni i maj, bokbesvikelser, bitterballen, val, japansåg och Gör om mig!My Profile

  Reply
  • Kickan Wicksell
   28 maj, 2014

   Ja, verkligen! Vi är ju många och något måste kunna göras för att stoppa detta vansinne! Vi får verkligen mobilisera och stötta varandra nu!
   Kickan Wicksell senaste inlägg: Jag undrar om ni förstårMy Profile

   Reply
 14. Vanessa
  27 maj, 2014

  Jag sa precis samma sak till mamma igår. ”Jag undrar om SD-väljarna förstår att de är en del av hela den bruna rörelsen i Europa.”

  Jag tänker att det är vår blå regering och det individualistiska samhället som får folk att vända sig till rasismen. På alla orter där SD fick många röster har majoriteten röstat på sossarna. Privatiseringen och nedmonteringen av välfärdssystemet, i kombination med ekonomisk kris, har drabbat så många. Och sossarna och vänstern har inte erbjudit något konkret och tydligt alternativ. Jag tror att det är det som behövs. Moderaterna kan inte stoppa SD och vinna över deras väljare, det måste vara de röda som gör det.
  Vi måste skapa en socialistisk rörelse som fångar upp även de som annars dras till SD.

  Men fy fan vad läskigt det är nu :(

  Reply
 15. Robin
  27 maj, 2014

  Att säga att det är rasistiskt att rösta på SD bevisar ju bara hur dåligt pålästa folk är. Om folk visste något om SDs invandringspolitik skulle dem veta att SD vill hjälpa mer folk med hjälp av mindre pengar än vad vi lägger ner på det idag. SD vill hjälpa utsatta i kriget och närområden vilket skulle hjälpa många fler än vad vi hjälper idag. Idag hjälper vi nästan bara dem få så har råd och lyckas fly till Sverige. Det ni säger när ni säger att SD är rasister, är att ni bara bryr er om dem som lyckas fly till Sverige och skiter fullständigt i dem som sitter fast i kriget och i närområdet, och det är bra många fler människor där än vad det är som lyckas fly till T.ex. Sverige.

  Vad har folk fått det ifrån att SD vill utvisa alla invandrare? Det är en ren lögn, som folk också borde veta om dem läste på istället för att tro på allt som skrivs i tidningar. SD vill minska invandringen med 90% och istället lägga pengar på att hjälpa dem som redan är här men också hjälpa folk som inte lyckas fly från kriget.

  Så istället för att kasta massa falska anklagelser mot SD så kan ni ju läsa på lite och ta reda på vad dem faktiskt står för, det är inte utav rasistiska åsikter som dem har tagit sig så långt som dem har.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   27 maj, 2014

   Jag har lusläst alla Sverigedemokraternas motioner sen de kom in i riksdagen, hela hemsidan samt principprogrammet. Duger det för att ha en åsikt om dem? Läs gärna det här blogginlägget: http://kickanwicksell.se/2014/02/26/kulturrasismen-den-nya-rasbiologin/

   Sverigedemokraterna har idag inga planer på att utvisa invandrare, nä, däremot är det en stor del av de invandrare som idag bor i Sverige som aldrig fått komma hit om Sverigedemokraterna fått bestämma – samt en stor del av de asylsökande som inte skulle få stanna om Sverigedemokraterna får bestämma.

   Reply
   • Robin
    27 maj, 2014

    Nej och istället för att ta in alla dem som vi har gjort nu så hade vi med sverigedemokraternas politik hjälpt bra många fler. Att bara vilja hjälpa dem som tar sig till Sverige är enligt mig väldigt fel och omänskligt. Därför förstår jag inte hur dom som vill hjälpa flest människor i utsatta områden blir utpekade och kallade rasister.

    Reply
    • Kickan Wicksell
     27 maj, 2014

     Samtliga politiska partier vill hjälpa människor på plats i de utsatta områdena. De flesta övriga partier förstår dock att det inte räcker – att det i vissa områden inte går att hjälpa på plats. Sverigedemokraterna vill gärna få det att låta som om de har en väldigt generös biståndspolitik och skulle satsa mycket mer än de andra partierna på ”hjälp på plats” men det stämmer inte ens. Det där är enbart en undanflykt för att kunna begränsa invandringen utan att bli anklagade för att vara osolidariska. Men det håller inte.

     Reply
  • Maria
   27 maj, 2014

   Ursäkta du verkar inte själv vara speciellt insatt i SD politiken. Läs på och försök vara mer vidsynt. Trångsynta människor hör inte hit.

   Reply
  • Eva Olsén
   27 maj, 2014

   Jag undrar lite vilka pengar SD tänker använda till all den hjälp de säger sig vilja ge till flyktingar i deras närområden. De vill nämligen även minska på biståndet. Och ta exemplet Syrien. Till Libyen som är ett närområde flyr idag mer än miljonen syrier, till ett land av Skånes storlek. Har SD eller dess medlemmar bidragit till UNHCR, UNICEF, Läkare utan gränser, Röda Korset, Rädda Barnen eller någon annan organisation som är på plats? Av världens idag ca 44 miljoner flyktingar är det 0,9 % som kommer till Sverige, låter inte så mycket.

   Reply
 16. Nina
  28 maj, 2014

  Jag blir så jävla ledsen… Blir ledsen på världen, mina vänner och mig själv.. Världen för att den är så jävlig ibland.. (vissa av) mina närmaste vänner röstade på SD, och jag vet inte hur och på vilket sätt jag skall få dom att fatta, då jag knappt fattar själv utan går på magkänslan… Ledsen på mig själv över att jag väljer att avstå från min rösträtt för att behålla mitt norska & svenska medborgarskap… Suck…

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge