Är ”vit”, ”man” och ”heterosexuell” skällsord?

Som kvinna är jag van att bli benämnd just som kvinna snarare än som människa eller individ. Det talas om kvinnliga politiker, om tjejband och om en kvinna presterar dåligt inom något område så drar folk slutsatsen att kvinnor är dåliga på vad det nu är snarare än att hon är dålig på det. ”Kvinnor är inte roliga” när de sett en stand up-komiker som är kvinna, ”kvinnor kan inte köra bil” när en kvinna krockat och så vidare.

På samma sätt fungerar det med icke-vita och med icke-heterosexuella. De klumpas ihop och benämns och bedöms utifrån den grupptillhörigheten i stället för som individer. Jag har sällan under min uppväxt fått höra att jag är vit. Min hudfärg har över huvud taget aldrig varit något jag reflekterat över. Inte heller min sexualitet. Den bara är. Jag bara är.

Just nu pågår en förändring här. Den feministiska och antirasistiska rörelsen har börjat benämna och analysera det som tidigare varit osynligt. Vita tvingas bli medvetna om att de har en hudfärg, män tvingas bli medvetna om att de har en könstillhörighet och heterosexuella att de har en sexuell läggning. Med detta tvingas människor också problematisera vad det innebär. Vilka privilegier följer med? På vilket sätt påverkar det oss?

Det är lite chockartat och det kan säkert kännas orättvist – ”Jag är inte min hudfärg!” – men egentligen är det precis tvärtom, det är rättvist just eftersom de utanför normen alltid fått reflektera över sin hudfärg, könstillhörighet och sexualitet. Och framförallt tror jag att det är väldigt nyttigt både för oss som individer men också för samhället i stort.

Det handlar inte om att använda privilegier (vilket detta ju är) som skällsord utan det handlar om att synliggöra vilken roll hudfärg, könstillhörighet och sexualitet spelar i vårt samhälle. Hur mycket det faktiskt påverkar oss. För det är först när vi blivit medvetna om det som vi kan börja förändra. Och förändring är vi väl inte rädda för, eller hur?

33 personer gillar detta!

8 Comments

 1. Lena
  7 juli, 2014

  Knivskarp som vanligt!

  Reply
 2. henrik
  7 juli, 2014

  Jättebra skrivet och tänkt :) tack för din insiktsfullhet Kickan!

  Reply
 3. Caroliv
  7 juli, 2014

  Men precis! <3

  Reply
 4. Freja
  7 juli, 2014

  Kanonbra analys! Det är därför det är så viktigt att hela tiden synliggöra normen och sätta fokus på den som har privilegier, för fokus är alltid annars på den som inte hör till normen. Ju mer vi synliggör de privilegierade, desto mer medvetna blir vi om vilka privilegier vi har!
  Freja senaste inlägg: Semesterläge…My Profile

  Reply
 5. Michael Lantto
  8 juli, 2014

  Synd att min kommentar blev borttagen :/ Inte så strategiskt riktigt för er.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   8 juli, 2014

   Vilken kommentar syftar du på? Har sökt både på ditt namn och din IP-adress och hittar ingen som skrivits av dig på detta inlägg? Du kan för övrigt kalla mig för ”du”, du behöver inte nia mig.

   Reply
 6. Elin
  8 juli, 2014

  Håller helt med! Helt rätt!

  Reply
 7. J / Feministiska bloggar
  9 juli, 2014

  Hej! Har delat detta på Feministiska bloggar (www.facebook.com/feministiskabloggar) :)

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge