Vad händer egentligen i Palestina?

Posted by on Jul 19, 2014 in Allmänt | 2 Comments

Åter igen får vi se bilder av sårade barn från de ockuperade områdena i Palestina. Åter igen domineras nyheterna av fruktansvärda berättelser från Gaza. Åter igen delas Sverige i två läger. De som ser konflikten som ett krig mellan två jämbördiga parter – den israeliska staten och och de ”militanta” Hamas – och de som ser konflikten som ett övergrepp – som menar att Israel bryter mot internationell rätt och förtrycker de miljontals statslösa palestinierna.

Israel/palestina-konflikten är en av världens äldsta fortfarande pågående konflikter, och också mest laddade. Staten Israel bildades som en upprättelse för de judar som överlevde förintelsen och saknade nationell identitet. Israel var en form av fredsgåva som plåster på såren för ett av världens mest fruktansvärda brott mot mänskligheten. Det var kanske naivt att tro att en sådan gest skulle vara oproblematisk, framförallt med tanke på områdets konfliktfyllda historia?

För det är just den historien – både den äldre och den relativt moderna – som gör konflikten så svår att tala om, så känslig. Jag läste för någon dag sedan om judar i Sverige som av främlingar på gatan får höra rasistiska skällsord som anspelar på Israels brott i modern tid. Jag hör också ofta judar som tar Israel i försvar enbart för att de upplever att palestinavänner är antisemitiska – något som ju (oftast) inte stämmer.

Konflikten i Israel och Palestina har ingenting att göra med judendomen eller islam. Givetvis är frågan känslig på grund av judarnas historia men det som hände i Tyskland får inte göra oss blinda för vad som händer i Israel/Palestina. Och ingenting i världen kan rättfärdiga eller försvara den situation som nu upprätthålls av den Israeliska staten.

De palestinska områdena intill Israel är ockuperade av den Israeliska staten. Illegala bosättningar och murar begränsar palestinierna från att ta sig till jobbet, skolan och från att importera och exportera varor. Dessa ockupationer strider mot all internationell rätt och fördöms av de allra flesta – men inte alla. Palestina, som omfattar området mellan Jordanfloden och Medelhavet, erkänns idag inte som en stat av världssamfundet och har inte fått medlemsskap i FN. Palestina ses alltså rent formellt som ett geografiskt område snarare än som ett land och enligt FN befinner sig ca 5 miljoner palestinier på flykt.

För att inte tala om allt det våld som palestinierna ständigt utsätts för. De senaste dagarna har hundratals människor dödats av Israeliska attacker. Av dessa uppger FN att 77 % är civila. Ser vi tillbaka flera år kommer vi upp i tusentals civila offer. Går detta att kalla ett krig mellan jämbördiga parter?

På tal om jämbördiga parter. Israel har 7,5 miljoner invånare. Den israeliska militären har tillgång till stridsvagnar, pansarfordon, artilleri, flotta, stridshelikoptrar och flygvapen. Gaza, som just nu utsätts för Israels våld, är ett litet ockuperat territorium med 1,7 miljoner invånare utan någon större tillgång till tyngre vapen. Och det är civilbefolkningen i Gaza som får betala priset för de israeliska attackerna, snarare än Hamas.

Det jag nu kommer att skriva kan tyckas självklart men eftersom frågan är så pass infekterad och eftersom människor ständigt anklagar palestinasympatisörer för antisemitism så vill jag verkligen påpeka att kritiken mot Israel är kritik mot den Israeliska staten – mot militären och mot parlamentet – och inte mot israeliska medborgare. Det innebär heller inte att man ser helt okritiskt på Hamas agerande i konflikten eller att man ser svart och vitt på det hela. Ingen konflikt och ingen tragedi har en helt god och en helt ond sida, men det går ändå att lägga huvudansvaret där det ska vara. Att lägga diskussionen på en nivå där man i och med ett fördömande av Israel tvingas stå för allt Hamas gör, eller anklagas för antisemitism, blir i mina ögon onyanserat och ohederligt.

Allt för många ser mellan fingrarna på Israels brott. Hur långt ska det behöva gå innan världen tar detta på allvar och agerar? Israel är en ockupationsmakt som utövar tvång och våld. Israel fördriver ständigt palestinier från deras eget land. Israel bryter mot folkrätten och ska därefter behandlas.

Mycket pedagogisk film på engelska, som förklarar konflikten.
Skapad av ”The Jewish Voice For Peace” (Den judiska rösten för fred):

(De röda länkarna i texten leder till wikipediaartiklar, för er som vill läsa mer om ämnet.)

17 personer gillar detta!

2 Comments

 1. Lena
  20 juli, 2014

  Bra som vanligt – har delat! Följer du sedan upp med lite info om israelisk lag – araber kan inte bli medborgare fullt ut, israeler kan inte gifta sig med vem de vill, ja kort sagt Israels rasistiska lagstiftning, ja då slickar jag mig om munnen! Bara rösträtt gör ingen demokrati, så att säga.
  ”En fattig familjs hus tar bara 5 minuter att riva” (eller liknande, det var några år sedan), har du läst den? Båda sidor kommer till tals.

  Reply
 2. Mona
  20 juli, 2014

  En bra sammanfattning Kristina!
  @Lena, håller med dig fullständigt.. något det talas väldigt lite om är hur Israel behandlar sina _egna_ medbogare olika baserat på etnicitet/religion. Beduinbefolkningen skyddas till exempel inte av the iron dome och det enda civila israeliska dödsfallet var en beduin. Och araber får inte göra värnplikt, vilket innebär att de inte får de privilegier som en utförd värnplikt innebär i form av bl a underlättad tillgång till universitet. Snacka om apartheid.

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge