Är ”jämställdismen” ett alternativ till feminismen?

Posted by on Jul 23, 2014 in Genus & feminism | 9 Comments

De flesta som på något sätt är intresserade av jämställdhet och feminism kommer någon gång på något sätt i kontakt med jämställdism eller med jämställdister. Pär Ström är en av de mesta kända jämställdisterna, Pelle Billing en annan. De båda förekom för några år sedan flitigt i medier och Pär Ström har till och med skrivit ett flertal böcker om jämställdhet och genus (han har dock fått ge ut dem själv eftersom inget förlag ville).

Jämställdisterna säger sig vara för jämställdhet (”till skillnad från feministerna som hatar män och bara vill skapa ett matriarkat”). Många som nyligen börjat intressera sig för jämställdhet och som skrämts från att ta till sig av feminismen (baserat på ovanstående myt) brukar vara nyfikna på jämställdismen – för ordet klingar ju bra, eller hur?

Låt mig då skriva några rader om Pär Ström. Han menar att det i själva verket inte är kvinnor som är diskriminerade i dagens samhälle – utan männen. Det är män som förtrycks, män som diskrimineras, det manliga som nedvärderas och så vidare. De exempel han brukar använda är främst jämställdhetsinsatser som gjorts i myndigheter och lagtexter. Tillfälliga regleringar som ska stoppa den diskriminering som sker av kvinnor. Han menar att genom att stötta kvinnor som inte haft samma möjligheter som män så diskrimineras männen.

parstrom

Två av Pär Ströms böcker.

En annan grej som Pär Ström – och många andra jämställdister – ofta använder som bevis för detta förtryck av männen är att kvinnor är mer fria i sina uttryck. Flickor som kallas ”pojkflicka” ses som något positivt, kvinnor får bära byxor medan män aldrig skulle tillåtas bära klänning och så vidare. Detta blir bara helt ologiskt då allt det ju handlar om att det som traditionellt setts som ”kvinnligt” och ”feminint” alltid nedvärderats. Att ”vara man” har alltid setts som positivt – varför det förstås bara är bra om kvinnor anammar de egenskaperna (till en viss gräns förstås – de måste ju fortsätta vara sexiga och behaga männen) men att ”vara kvinna” är fel, dåligt, och skulle förstås innebära att männen tog ett steg nedåt i den hierarkiska trappan.

Den moderna feminismen, med genusvetenskapen som grund, kämpar dock ständigt för att män och kvinnor ska ges samma möjligheter och att könsöverskridande uttryck ska bli något naturligt och självklart. Att vara antifeminist och samtidigt förfäras över att män inte får bära klänning eller att pojkflicka är något negativt blir därför lite kontraproduktivt.

En sista grej jag vill använda som exempel på jämställdisternas argumentation är det om familjen och barnen. Jämställdister använder alltid vårdnadstvister och barnomsorg som ett argument för att männen är diskriminerade och förtryckta. Det ironiska här är att alla de förbättringar som faktiskt skett för män på den här punkten – både de juridiska  och de som rör samhällsnormer – har skett på grund av den feministiska rörelsen. Precis som frågan gällande könssuttryck så har feminister alltid gått i främsta ledet för att förändra detta.

Så till min poäng. När det kommer till kritan är jämställdismen enbart en (ologisk) form av antifeminism. Hela retoriken, ideologin och världsbilden baseras på en rädsla för feminism och för vad riktig jämställdhet faktiskt skulle innebära för män. En rädsla för att förlora makt. Så låt er inte luras av namnet. Jämställdism har ingenting med jämställdhet att göra.

Läs mer:
Tjänar männen på jämställdhet?
”Varför är det positivt att vara pojkflicka men negativt att vara flickpojke?”

14 personer gillar detta!

9 Comments

 1. Åsa
  23 juli, 2014

  Kanske en dum fråga men är denne herr Ström ägare av begreppet? Och är den vedertagna tolkningen av jämställdism att männen är förtryckta eller har han ”bara” kidnappat behreppet?
  Det känns för mig så främmande att nån kan bestämma att så är fallet med tanke på att jämställdhet ändå måste vara grunden bakom begreppet jämställdism?!

  För saks skull vill jag säga att jag egentligen inte har nåt önskemål om något annat begrepp än feminism. Det är ett utmärkt ord för en fantastisk rörelse.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   23 juli, 2014

   Ägare är han givetvis inte, men någon form av företrädare har han blivit. Jag tror dock att de allra flesta som idag kallar sig jämställdister är av uppfattningen att män förtrycks och diskrimineras. Jämställdhet är förstås målet – precis som det är för feminismen – men det som skiljer sig är ju analyserna kring varför vi idag är ojämställda och vilka verktyg som krävs för att uppnå jämställdhet.

   Feminister menar att kvinnor strukturellt är underordnade männen (därför heter det ju feminism) och att det därför krävs specifika insatser för att lyfta kvinnor – vilket ju inte jämställdister tror på.

   Reply
   • Åsa
    25 juli, 2014

    Tack för svar. Jättebra att veta vad skillnaden är.

    Reply
  • ettoskrivetblad
   29 juli, 2014

   Har för mig att det var han som introducerade det. Fanns väl säkert de som kallade sig jämställdister innan. Men det blev stort pga honom.
   Har väl blivit den svenska light-versionen av MRA dvs ”men rights activists”. Vilket är lustigt, eftersom jämställdisterna jämt klagar på att feministerna bara fokuserar på kvinnor, men de gör precis samma sak själva, dvs fokuserar bara på män.
   ettoskrivetblad senaste inlägg: Arbetssamhället del 4. Sex timmars arbetsdag och andra möjliga lösningar.My Profile

   Reply
 2. s
  25 juli, 2014

  Ursäkta OT, men jag är så trött på alla som återupprepar myten om att det är positivt att vara ”pojkflicka” men negativt att vara ”flickpojke”. För det är verkligen bara sant i en otroligt snäv mening. Det är ofta positivt att som tjej inte vara så rädd, utseendefixerad och försiktig som stereotypen föreskriver att flickor är (och som vuxenvärlden motsägelsefullt hela tiden försöker pressa en att vara), men det är INTE särskilt ofta positivt att verkligen vara som en pojke, dvs bete sig som en pojke, klä sig och röra sig som en pojke och framför allt att kräva samma utrymme och respekt som en pojke. Har inget minne av att någon, varken barn eller vuxna, någonsin pratade om min ”pojkighet” som något positivt. Jag var ständigt ifrågasatt från alla håll och aldrig riktigt accepterad någonstans.

  Reply
 3. Freja
  25 juli, 2014

  Jämställdismer är ett hitte på och ett stort skämt som jag skulle skratta gott åt om inte det vore så att så många köper deras beskrivning av verkligheten. Det är som den där idiotin med ”Maskulint initiativ” som i sin debattartikel menade sig vara en motvikt till Feministiskt initiativ, men när de beskrev vad de ville så var det sånt som Feministiskt Initiativ oxå stod för… Tomtar, men farliga i sin ilska och envishet!
  Freja senaste inlägg: En het människoskapelse och Snacka snyggtMy Profile

  Reply
 4. Elin
  27 juli, 2014

  Pär Ström suger!

  Reply
 5. Sofia
  31 juli, 2014

  Har precis läst Maria Svelands bok Hatet där hon pratar om just jämställdister, hur de använder ordet jämställdhet för att gömma sitt feministhat… usch!! Bra skrivet och hoppas att Per Ström aldrig får skriva en bok till!
  Sofia senaste inlägg: The feminist gazeMy Profile

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge