Vem vill inte ”hjälpa på plats”?

När Sverigedemokraterna diskuterar invandringspolitik säger de ofta att de vill ”hjälpa på plats i stället”. De menar då att man skulle kunna förebygga att flyktingar tvingas fly hit till Sverige – att det finns bättre sätt att vara solidarisk på som land. Bistånd är ett sätt, menar de.

Min fundering är alltid då: vem tycker inte att vi först och främst bör hjälpa på plats? Finns det något riksdagsparti eller ens någon individ som inte anser att det är prio ett? Föga troligt. Jag tror dessutom att väldigt få personer självmant skulle fly från sina hem om det fanns något annat alternativ.

Att påstå att ”hjälpa på plats” skulle vara ett alternativ till flyktingmottagande tyder på dålig kunskap om hur situationen ser ut i de länder människor flyr från. Hur svåra konflikterna är, hur svältsituationerna ser ut, hur förtryck fungerar och så vidare. 

Det finns mängder med organisationer och internationella organ som arbetar på plats i de länder varifrån människor flyr. De arbetar för att skapa fred, för att stoppa hungersnöd, för att förhindra att minoritetsgrupper förtrycks eller får sina mänskliga rättigheter kränkta, för att hjälpa nationer ur diktatur och för att bygga demokratiska system. Det arbetet tar tid och handlar om att förändra på lång sikt. De som idag drabbas av kriget, fattigdomen, svälten eller förtrycket hjälps dessvärre oftast inte av det arbetet – utan har som enda alternativ att fly, för att överleva eller skapa drägliga liv för sig och sina familjer. FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar ständigt FN:s medlemsländer att ta emot fler flyktingar just eftersom hjälpen på plats inte räcker.

Givetvis kan väldigt mycket göras på den punkten också. Biståndet skulle kunna bli större från många länder, mer resurser avsättas för hjälparbete, de rikare länderna skulle kunna skriva av de lån som U-länder tvingats ta och så vidare. Det här skulle dock aldrig kunna ersätta flyktingmottagandet – utan måste ske parallellt.

När Sverigedemokraterna slår sig för bröstet och menar att de övriga partierna sviker alla som inte lyckats fly blir jag också väldigt skeptisk då Sverigedemokraterna inte alls – som de påstår – budgeterar för särskilt mycket bistånd eller för annan internationell hjälp. De föreslår i sin budget en sänkning av biståndet – en mycket lägre nivå än den FN rekommenderar. Vet ni varför? Jo, för att hela den här retoriken är ett sätt för Sverigedemokraterna att undvika att bli kallade osolidariska. De vill begränsa invandringen – inte för flyktingarnas skull utan av egoistiska skäl – men låtsas som att det handlar om en rationell avvägning.

Det går att hjälpa på plats och att samtidigt hjälpa dem som tvingas fly. Det finns ingen motsättning där. För att göra det hela ännu lite tydligare vill jag använda mig av en jämförelse som just nu cirkulerar i sociala medier, angående de skogsbränder som i dagarna tvingar tusentals svenskar e att utrymma byar och fly från sina hem. Anser Sverigedemokraterna att dessa människor som flyr inte ska erbjudas hjälp? Ska de i stället hjälpas på plats? Nä, det tror jag faktiskt att även Sverigedemokraterna förstår är omöjligt. Om de haft kunskap om de länder människor flyr ifrån kanske de förstått orimligheten i uttrycket ”hjälpa på plats i stället” generellt.

Idag mobiliserar civilsamhället för de som tvingats fly från bränderna och svenska myndigheter går in och hjälper till – ordnar provisoriska bostäder, ser till att de har kläder och mat. Samtidigt arbetar brandkåren aktivt för att släcka bränderna, för att förhindra att fler ska behöva fly och för att de som tvingats fly förhoppningsvis och om de vill ska kunna flytta hem igen. Det ena utesluter inte det andra – och båda sorters hjälparbete behövs. Så borde det fungera på internationell nivå också.

28 personer gillar detta!

13 Comments

 1. Mallan B
  5 augusti, 2014

  Word :)

  Reply
 2. J / Feministiska bloggar
  5 augusti, 2014

  Supergrymt! Delar på vår Facebooksida :)

  Reply
 3. Ankan
  7 augusti, 2014

  Och så finns vi som vill stänga gränserna.
  Har du tänkt på varför det ska flys just till Sverige?
  Vi har inte råd längre och många vill inte heller.

  Nej, min röst går till SD!

  Reply
  • Kickan Wicksell
   7 augusti, 2014

   Ja, det finns ju tyvärr det. Om jag tänkt på varför det flys just till Sverige? För att man i Sverige slipper krig, fred, svält och naturkatastrofer kanske? Sverige är dock långt ifrån det land flest flyr till, just eftersom det är så svårt att ta sig hit.

   Det är iaf bra att du är ärlig med varför du röstar på SD.

   Reply
   • Danny Demian
    7 augusti, 2014

    Man flyr aldrig till något, man flyr från. De flyr inte till Sverige, de flyr från katastrof och krig.
    Det lärde en klok man mig en gång…..

    Reply
   • Marcus
    19 augusti, 2014

    Sverige är väl just nu (2014) det land i hela västvärlden som beviljar flest flyktingar uppehållstillstånd? Inte bara procentuellt sett till befolkningen, utan totalt. Italien och liknande länder släpper ju genom flyktingar medvetet på flykt norrut för att de inte vill ta hand om dem trots att Dublinförordningen säger att det är deras ansvar.

    Men det är något att vara stolt över som svensk – inte att skämmas för. Och brytgränsen för när kostnaderna påverkar välfärdssamhället är fortfarande långt ifrån kommen – så jo, vi har råd och även om vi skulle passera brytgränsen så finns det metoder man kan använda för att fortsätta att tillåta flyktingströmmar utan att det påverkar välfärden.

    Reply
 4. Freja
  9 augusti, 2014

  Bra att du punkterar det argumentet. Jag blir så trött på deras retoriska tricks, att låtsas vilja hjälpa, men på ett annat, mer humant, sätt. Fast de sätter inte av några pengar alls till det… SD är det parti som allra mest utnyttjar den vidriga blandningen av enkla lösningar och lögner för att få röster.
  Freja senaste inlägg: Utsmyckad människoskapelse och Tacksamhetens bortglömda konstMy Profile

  Reply
 5. Katinka
  24 augusti, 2014

  Bra skrivet!

  Reply
 6. Josefine
  16 september, 2014

  Har du källor på detta? Hade väldigt gärna velat ta del utav det.

  Tack på förhand och tack för en bra och informativ blogg!

  Reply
 7. Gilla och ogilla: SD, what are you good for? Absolutley nothing! | Freja funderar
  22 september, 2014

  […] mer hos Kickan om att hjälpa på […]

  Reply
 8. Lisa
  4 januari, 2015

  ”Hjälpa till på plats” – argumentet som SD-väljare brukar dra är nog något av det mest korkade jag någonsin hört. De SD-anhängare som verkligen menar det när de säger det måste ju ha någon slags imbecill bild av att de enda människorna som har ett egentligt, riktigt skyddsbehov är de som lever under exakt sådana omständigheter som de såg på TV-nyheterna under 80-talet, svältande människor i afrikanska länder vars största och akuta problem är just brist på mat och vatten.

  Exakt HUR tänker sig de som tjatar om att ”hjälpa till på plats istället ” att det ska gå till t.e.x när det gäller alla de som flyr från ISIS terrorvälde? Är de kanske själva beredda att åka ner och hjälpa kurderna att bekämpa ISIS? Är det det de menar med att ”hjälpa till på plats”?

  Mängder av alla de människor som sedan andra världskriget flytt till Sverige har det överhuvudtaget inte varit möjligt att ”hjälpa på plats”. Exakt HUR skulle Sverige ha kunnat ”hjälpa till på plats” när det gällde alla som flydde från högerjuntorna i Latinamerika under 70 och 80-talen, från Iran -Irak-kriget på 80-talet, från Östeuropa fram tills järnridån föll, från f.d Jugoslavien under 90-talet ? Sverige är ett helt obetydligt land världspolitiskt sett och även om diplomatiska påtryckningar i vissa fall kan ge resultat om tillräckligt många länder samarbetar så kan det ta många, många år innan det ger några resultat, om det nu gör det. Och de grupper jag räknade upp samt många många andra behövde skydd med en gång!

  ”Hjälpa till på plats” kan fungera om det största problemet är brist på mat, vatten, sjukvård och mediciner, men knappast om du riskerar att torteras och dödas p.g.a din etnicitet, politiska uppfattning, nationalitet, sexuella läggning eller religion. Eller om du mot din vilja tvingats ut i ett krig av en diktaturregim. Möjligtvis kan FN till viss del skydda och rädda en del av de drabbade, men knappast bistånd i den mening SD:s anhängare tänker på.

  För övrigt tror jag att väldigt många SD:are med anhängare innerst inne skiter i de människor de påstår sig vilja hjälpa på plats. Deras otaliga hånfulla generaliseringar om icke västeuropeiska människor tyder på det. I många fall handlar det nog bara om att de tror sig framstå i en bättre dager om de säger sig vilja ”hjälpa till på plats”.

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge