Hur ska jag argumentera mot Sverigedemokraterna?

Nu närmar sig valet till riksdagen och i morgon inleder Sverigedemokraterna sin valturné med Jimmie Åkesson och Björn Söder. Diskussionerna om huruvida Sverigedemokraterna är rasistiska eller bara främlingsfientliga och om huruvida det är klokt eller kontraprodukivt att protestera mot partiet fortsätter att blossa upp överallt, och för att göra det enkelt för oss som vill diskutera detta har jag här satt ihop en lista med länkar till användbara texter och källor. De flesta texterna är skrivna av mig själv men jag har också tagit med ett par skrivna av andra som jag tycker är viktiga.

Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?

Kulturrasismen, den nya rasbiologin?
Många som vägrar kalla Sverigedemokraterna för rasister gör det för att de tror att rasbiologi är den enda formen av rasism. De vet inte att det finns rasism där man särskiljer människor på grund av kulturella olikheter. Här skriver jag om kulturrasism och varför Sverigedemokraterna är kulturrasistiska.

Jag håller med många SD-väljare i deras missnöje <— EXTRA BRA
Ledarkrönika jag skrivit som min teori om varför människor röstar på Sverigedemokraterna. Jag tror inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister, men jag tror att de är naiva och inte förstår vad SD:s politik kan leda till.

SD, ett parti bland andra?
Vardagsrasismen har gjort en enkel sammanfattning av flera aspekter på Sverigedemokraterna. Deras historia, enskilda politiker, deras politik och så vidare.

De Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna
En lista på Sverigedemokratiska riksdagsledamöter med exempel på sådant de sagt och gjort som är rasistiskt.

SD är ett neofascistiskt parti <— EXTRA BRA
Historikern Henrik Arnstad redogör för varför Sverigedemokraterna kan betecknas som ett facistiskt parti.

Om Sverigedemokraternas historia:

Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna <— EXTRA BRA
Journalisten Bosse Schön går sakligt igenom hela Sverigedemokraternas historia fram till nutid, och kopplar det till nazismen.

Sverigedemokraterna – från gatan till parlamentet
Expo har sammanställt Sverigedemokraternas politiska historia i bilder. Lättillgängligt och tydligt.

Åkessons SD 1994-1996
Åkesson har påstått att det Sverigedemokraterna han blev medlem i inte hade några som helst spår av nazism. Här bevisas att det inte stämmer.

Angående att protestera mot Sverigedemokraterna:

Den här texten gynnar också SD <— EXTRA BRA
Fantastiskt välskriven (och kort!) text om varför det alltid är bättre att högljutt protestera mot Sverigedemokraterna, till och med då det kan leda till sympatiröster och martyrskap. Den här använder jag väldigt ofta!

De vända ryggarna är en frisk reaktion på en sjuk politik
En text jag skrev när vi vände ryggarna mot Åkessons EU-valsturné. Om att SD vinner röster på att deras politik vädjar till människors känslor och inte är så pragmatiska och beräknande som partipolitiken idag ofta är. Och att vi därför inte får sluta reagera med ryggmärgen inför deras politiska budskap.

Yttrandefrihet i praktiken
Sofia Mirjamsdotter reder ut hur yttrandefrihet fungerar, kort och gott.
”Yttrandefrihet är inte rätten att uttala sina åsikter precis var som helst, när som helst och inför vilken publik som helst. Ingen kan någonsin kräva att andra ska lyssna.”

Om normalisering:

Sverigedemokraterna banar väg för militanta nazister
Jag har skrivit om hur Sverigedemokraterna successivt flyttar fram positionerna och att det får som direkt resultat att även Svenskarnas Parti, Svenska motståndsrörelsen och andra nazistiska grupperingar når framgångar.

Även ondska och hat kan normaliseras
Jag har skrivit om hur normalisering fungerar – oavsett om det gäller i en misshandelsrelation eller i ett helt samhälle.

Socialistisk analys på Sverigedemokraternas framgångar:

Ökad otrygghet göder rasismen <— EXTRA BRA
Anledningarna till varför människor röstar på Sverigedemokraterna är förstås många. En anledning tror i alla fall jag är hur Sverige de senaste åren stramat åt de sociala skyddsnäten, skurit ned på offentlig sektor och hur klassklyftorna ökat. Läs denna text av Katrin Pettersson om just det.

Klassförakt fel väg för antirasism
I diskussioner om Sverigedemokraterna finns idag en tendens att raljera kring hur outbildade och korkade de är. Man hoppar på deras språk, var de bor och så vidare. Jag har alltid tyckt att den retoriken är obehaglig och tror verkligen inte att människor låter bli att rösta på Sverigedemokraterna för att man hånar deras klasstillhörighet. Här skriver Kim Fredriksson om det.

Övrigt:

”Illegala invandrare får 40 000 i månaden”
Det cirkulerar ständigt myter kring hur mycket pengar invandrare får, och just den ekonomiska frågan är en viktig del i Sverigedemokratisk argumentation. Man ställer pensionärer mot invandrare och skyller nedskärningar inom vård och omsorg just på invandringens kostnader. Därför gjorde jag en uträkning om vad personer som invandrat till Sverige faktiskt har rätt att få i bidrag. Passade också på att få in lite socialistisk analys också.

Så kunde Hitler och nazisterna få makten – en historisk lärdom <— EXTRA BRA
Jag tror att svenskarnas naivitet kring Sverigedemokraterna till stor del beror på att man faktiskt inte förstår hur normaliseringsprocessen gick till i nazityskland. Man har glömt att Hitler kom till makten på demokratisk väg, att avhumaniseringen av judarna skedde via media och så vidare. Just därför är det så viktigt att lära av historien!

Vem vill inte ”hjälpa på plats”?
Ska vi inte hjälpa människor på plats i stället för att ta emot flyktingar? Här skriver jag om varför ”att hjälpa på plats” inte kan ersätta flyktingmottagande, och varför hela den retoriken bara är ett sätt för Sverigedemokraterna att slippa verka osolidariska.

”Att särbehandla Sverigedemokraterna är odemokratiskt” – och andra argument som inte håller
En liten sammanställning av typiska Sverigedemokratiska argument som jag besvarar. Om yttrandefrihet, demokrati, om att SD skulle vara de enda som vågar tala om invandring och så vidare.

Det var mina bästa tips. Fyll gärna på i kommentarsfältet!

16 personer gillar detta!

10 Comments

 1. olivia
  13 augusti, 2014

  du ar den mest fantastiska och utbildande informationskalla som existerar for mig just nu, tack!

  Reply
  • Kickan Wicksell
   13 augusti, 2014

   Men gud, det var nog nästan det finaste någon skrivit till mig. Tack!

   Reply
 2. Freja
  13 augusti, 2014

  Kanonbra! Jag jobbar på en egen text om SD, jag hoppas det är OK att jag länkar hit?
  Freja senaste inlägg: Sommarfynd, systuga och TV-lista…My Profile

  Reply
 3. Laughlyn
  16 augusti, 2014

  ytterligare en analys av SD med fokus på partiprogrammet som kanske kan vara intressant:

  http://anarcho-ichtus.blogspot.se/2014/05/ar-sverigedemokraterna_22.html

  Reply
 4. Nina Lundstedt
  23 augusti, 2014

  Hej!

  Vill bara kika in här och säga att du skriver grymt bra och jag beundrar och fångas av ditt engagemang. Fortsätt så! Tycker Hudik mot rasism är ett fantastiskt initiativ. Vi träffades som hastigast på Vända ryggen-aktionen mot Jimmie Åkesson i måndags, men jag presenterade mig aldrig. Jag känner Jenny, vi är båda med i F! Hudiksvall och jag är den som startade upp lokalgruppen häromåret. Vill bara skicka lite pepp med dessa rader och ge mig till känna lite.. Bloggar själv på etthjartarosa.se, men har bara börjat och kan långt ifrån skriva så bra och engagerat som du gör :) Men försöker stödja F! med mitt bloggande och det jag tror på så gott jag kan, efter tid och förmåga. Just nu går min tid mycket åt till att vara valsedelsvolontär inför valet. Får se om man får ett liv sen, efter valet.. *ler* Allt gott till dig! Ha’ det bäst!! //Nina
  Nina Lundstedt senaste inlägg: Obekväma sanningarMy Profile

  Reply
 5. Erika
  12 september, 2014

  Angående Karin Petterssons text så finns det forskning på att människor blir mer konservativa och exkluderande i dåliga tider. Så det är inte bara som du tror, det är så (ifall du nu inte kände till det). Tror inte att boken(Modernization, Cultural change & Democracy) finns tillgänglig online men googla ”Inglehart welzel” om du är intresserad :)

  Reply
 6. Erika G
  13 september, 2014

  Det här ska jag ge till mina gymnasieelever. SD fick flest röster i vårt skolval och jag är så ledsen och skrämd av detta, även om det var väntat. Tack för bra och informativ text! Du är klok och bra!

  Reply
 7. KickanWicksell.se - Polimasaren
  5 september, 2015

  […] har valt ut bra texter som hon själv skrivit och lagt till flera andra bra texter i det här inlägget om hur man ska argumentera mot Sverigedemokraterna. Det är väldigt bra texter av såväl mig […]

  Reply
 8. Ollie
  19 maj, 2017

  Ett gammalt inlägg, men väl så aktuell fråga. Att ta diskussionen med SD är lika viktigt nu som då, om inte än viktigare. 2018 är det val igen och då mpåste vi alla visa att vi står upp för allas lika värde. Låt inte SD äga frågan kring invandring och integration, utan visa att andra, bättre vägar finns.

  Att visa på de styrkor som invandring ger, det är att slå undan fötterna på SD. Med så många uppenbara fördelar som mångkultur ger har jag svårt att se hur någon kan tycka som SD.
  Ollie senaste inlägg: Sen lunch – Bästa tipsetMy Profile

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge