Om två dagar är det val…

Posted by on Sep 12, 2014 in Allmänt | 10 Comments

Vi vill ha en bättre skola, fler jobb, stabilare ekonomi, jämställdhet och en bättre miljö! Ungefär så säger alla partier, och jag skulle nog tro att de flesta också faktiskt vill allt detta. Frågan är hur de vill det – vad de menar med ”bättre skola”, vilka jobb de tänker skapa, på vilkas bekostnad de stabiliserar ekonomin, hur de förklarar dagens ojämställdhet och vilka de lägger ansvaret för klimathotet på.

Det är många som dessa sista dagar innan valet våndas. Vad ska jag välja? Vad står partierna egentligen för? Vågar jag lita på det de säger? Jag sitter inte på någon sanning, men jag vill ändå här redogöra för min åsikt om varje parti, samt hur jag resonerar när jag röstar. Kortfattat, vinklat och personligt, givetvis.

MODERATERNA har alltid varit ett konservativt parti för de rika. De har röstat emot alla de progressiva reformer som har gjort Sverige till den välfärdsstat det är känt för, allt det som gjort att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, som gjort Sverige till ett av de liberalaste länderna när det kommer till HBTQ-frågor, där mänskliga rättigheter är en självklarhet och arbetsrätten väldigt stark. Allt det motarbetade Moderaterna. Inför valet 2006 ändrade de approach. Med hjälp av PR-experten Per Schlingmann skapade de ett nytt parti – ”Nya Moderaterna” -, kallade sig för det nya arbetarpartiet, förbjöd sina medlemmar att bära pärlhalsband och använde sig av en helt ny retorik. Efter åtta års moderatstyrt Sverige kan vi dock se att partiet är precis samma som förr, i praktiken: de sänker skatter för de redan rika, överlåter välfärden till vinstdrivande företag, arbetar emot arbetares rättigheter och har fått jämställdhetsutvecklingen att helt stanna och så vidare.

KRISTDEMOKRATERNA är ett konservativt parti som säger sig värna om familjen och de sociala frågorna. Sanningen är dock den att Kristdemokraterna endast värnar om en liten snäv traditionell kärnfamilj. Över huvud taget är Kristdemokraterna bara bakåtsträvande och omoderna.

FOLKPARTIET säger sig vara det enda valet för de som vill ha en bättre skola, men för ändå en skolpolitik som nästan alla forskare och kunniga sågar. Hårdare tag, tidigare betyg, fler läxor och mer katederundervisning är svaren på de försämrade betygen. All forskning säger att dessa reformer snarare innebär en försämrad sko la som enbart gynnar de som redan klarar skolan bra.

CENTERPARTIET sade sig tidigare värna om landsbygden och bönderna men för nu en nyliberal politik som främst gynnar företagare i städerna. Centerpartiet säger sig värna om miljön men låter företag göra som de vill, vill behålla kärnkraften och tycker att utsläppsrätter är en bra idé.

(Samtliga av dessa fyra partier är skyldiga till det haveri som skett de senaste åren – med utförsäljningar av statliga företag som lett till försämrad kvalité och minskade skatteintäkter, ett sjukförsäkringssystem som tvingar cancersjuka att arbeta, försämra välfärd och ökad otrygghet för alla utom de allra rikaste. En röst på varje av dessa partier innebär en röst på alla – på Alliansen.)

SVERIGEDEMOKRATERNA är – vad de än säger – ett rasistiskt parti som om de får makten i Sverige kommer att skapa ett kallt, osolidariskt och polariserat samhälle. Deras lösningar på problemen i Sverige är varken realistiska eller humana. De vill inte alls hjälpa på plats, de normaliserar rasistisk retorik och banar väg för uttalade nazister och även om du som röstar på dem inte är rasist så bidrar du till ett rasistiskt samhälle om du lägger din röst på dem. Läs mer här.

MILJÖPARTIET är ett parti vars grundsyn och värderingar jag håller med om i de flesta fall. Mitt problem med Miljöpartiet är deras liberala syn på ekonomi och kapitalism. När jag skulle vilja lägga ansvaret för miljö- och klimatfrågor på dem med makt – företagen – så lägger Miljöpartiet allt för ofta ansvaret på enskilda individer. Jag tror till exempel inte att höjd bensinskatt kommer att lösa oljekrisen och utsläppsproblemen utan tror snarare att höjd bensinskatt slår mot de som redan har det ekonomsikt tufft (medan lyxåkarna har råd att fortsätta sitt slöseri). Vad jag tror på – och vad politiker faktiskt har makt till – är att sätta enorm press på företagen och bilindustrin. Där kan stora förändringar göras, och där finns också resurserna.

SOCIALDEMOKRATERNA har Sverige så mycket att tacka för. Socialdemokraterna är de som byggde upp den välfärdsstat och jämlikhet som vi faktiskt är kända för. De senaste åren har de tyvärr anpassat sin politik till det alltmer högervridna samhällsklimatet och som Socialdemokraternas politik ser ut nu så kommer all den nedmontering som Alliansen sysslat med de senaste åren inte återställas. De fem jobbskatteavdragen som kostar välfärden miljarder ska inte plockas bort, alla de företag som sålts ut ska inte återförstatligas, vinster i välfärden ska inte förbjudas osv. Socialdemokraterna har blivit ett mellanmjölkigt Status Quo-parti, tyvärr.

FEMINISTISKT INITIATIV är en fantastisk frisk fläkt i det politiska Sverige idag. De har visioner, en idéburen politik som sträcker sig längre än en mandatperiod och – inte att förglömma – har fått näst intill alla riksdagspartier att prata om jämställdhet i den här valrörelsen. Feministiskt initiativ grundar sig i mänskliga rättigheter, har en sund inställning till nationen och en solidarisk politik på alla sätt och vis. Min största tveksamhet till F! är deras inställning till kapitalism och marknadsekonomi – som de tror är fungerande på lång sikt om det regleras. Därför har jag – efter många om och men – valt att inte rösta på F! i år. Jag skulle dock jubla om de fick 4 % och kom in i riksdagen!

VÄNSTERPARTIET vill förbjuda vinster i välfärden, verka för sex timmars arbetsdag, stärka arbetsrätten, höja skatterna för de som tjänar mest och på så sätt kunna investera i välfärden. Att Alliansen slösat miljarder skattekronor på RUT-avdrag, borttagandet av förmögenhetsskatten, fem jobbskattevdrag, skattepengar som låtits hamna i fickorna på riskkapitalister går inte att blunda för när vi nu ser att skolor, sjukhus och äldreboenden går på knäna. Vänsterpartiet vill också – till skillnad från Alliansen – att sjukpenningen ska kunna fås så länge en person är sjuk så att hen aldrig riskerar att utförsäkras, och Vänsterpartiet vill stärka rätten till heltid och fasta anställningar så att vi stoppar den utveckling idag där människor varje månad får vara oroliga för om de kommer få jobb och tillräckligt med inkomst. Förutom allt detta anser jag också att V har en bra miljöpolitik (minst lika effektiv som MP:s) samt en stark idé om hur jämställdhet ska uppnås. Över huvud taget vågar V använda sin politiska makt och faktiskt ställa krav på stora företag, pusha utvecklingen framåt genom reformer och lägger ansvaret där det hör hemma i stället för på individer. Därför la jag idag min röst på V, i samtliga val.

Nu gäller det. På söndag vet vi hur de nästkommande fyra åren kommer att se ut.

21 personer gillar detta!

10 Comments

 1. M
  12 september, 2014

  Du skriver att
  ”SOCIALDEMOKRATERNA har Sverige så mycket att tacka för. Socialdemokraterna är de som byggde upp den välfärdsstat och jämlikhet som vi faktiskt är kända för.”

  Även om jag i princip håller med dig i resten av texten måste jag säga att det inte var Sossarna som byggde upp välfärdsstaten. Det var arbetarna som kämpade för att skapa den. När arbetarna bad om brödlimpan gav sossarna bara smulor åt folket för att vi ska hålla oss i schack. Hade folket inte protesterat, demonstrerat och strejkat hade vi inte haft något, för sossarna hade aldrig gett det självmant.

  Reply
 2. Tuss
  12 september, 2014

  Bra sammanfattat! Lite sånt en behöver nu när det börjar närma sig.
  Tuss senaste inlägg: ”Sköna snubbar” som inte kan hålla käftenMy Profile

  Reply
 3. Sara
  12 september, 2014

  Heja! F! driver väl, mig veterligen, alla frågor du gillade med Vänsterpartiet också (om man ska va petig). Men mycket bra inlägg iaf :)

  Reply
 4. Freja
  12 september, 2014

  Vi ligger nog väldigt lika ideologiskt. Jag vill krossa patriarkatet och kapitalismen men för mig är patriarkatet viktigare just nu än kapitalismen, så jag röstar (och engagerar mig för) F!. Men i landsting och kommun, där F! inte ställer upp så blir det V.
  Freja senaste inlägg: Människoskapat kvällsmys, adjektiv och manshatande mamma med son…My Profile

  Reply
 5. Maria Flygare
  12 september, 2014

  Tack för din röst kamrat, nu kör vi för ett bättre samhälle för alla, inte bara för dem med störst plånbok!

  Reply
 6. David Lindegren
  12 september, 2014

  Miljöpartiet jobbar också för förkortad arbetstid. 35h är vad de går till val på nu men om jag inte minns fel så siktas det även där på 30h längre fram. Längre bort än en mandatperiod.

  Reply
 7. Oskrivet blad
  13 september, 2014

  Håller i princip med dig avseende det mesta.

  Skulle vilja komplettera några saker avseende fi och v dock.

  FI:
  Jag håller med dem avseende mycket, men ser det som ett problem att det främst är ett parti för den bildade medelklassen, att de använder ett språk som utesluter andra och hur de anser att normkritik är viktigare än fördelningspolitik. De röstade för Junker i EU för att kunna få mer inflytande avseende andra frågor men blundar för att Junker är ett fruktansvärt val för kvinnor och inte minst arbetarkvinnor. De anser även att förmögenhetsskatten bör sänkas vilket visar på att de inte är ett parti som har för avsikt att minska klasskillnaderna utan hellre ser att redan välbetalda kvinnor får det ännu bättre. De gör i princip samma sak som de anklagar vänstern för, fast tvärt om. Dvs istället för att, som de menar att vänstern gör, sätta klass som det viktigaste och vad som löser alla andra problem så sätter de kön först och tror att patriarkatets död kommer att lösa allt även för arbetarkvinnor. Dessutom anser jag att deras prioriteringar är helt off när välfärden håller på att monteras ner och de hellre pratar om kvinnor i bolagsstyrelser.

  V:
  Är själv medlem och håller med V om det mesta, men det finns såklart problem i partiet. Jag tycker att V har en bra feministisk politik utåt, vad V brister i när det kommer till feminism är dock det inomfeministiska arbetet. Finns tyvärr många män på höga positioner inom partiet som använder sin patriarkala makt mot kvinnliga kamrater. Som tur är är V också det parti i riksdagen som arbetar mest internfeministiskt, men det kunde ju såklart bli ännu bättre. I övrigt håller jag inte med V om allt. Men så är det ju alltid. Därför är jag också engagerad inom partiet med förhoppning om att göra det lite bättre. Sen håller jag inte med Sjöstedt om allt heller, hans syn på nazistdemostrationer och att de har rätt att, ostört demonstrera, eller hur han vurmar för tillväxt och ville rösta ner förslaget om sex timmars arbetsdag inom partiet. Men allt som allt är de det bästa partiet av de som finns.
  Oskrivet blad senaste inlägg: SD vinner på att vi inte pratar höger-vänsterMy Profile

  Reply
 8. Laila
  19 september, 2014

  Blev glad när jag läste din artikel i Hudiksvalls tidning idag. Lät precis som skrivet av en ”ENHETare” men ser nu att du röstat på Vänstern……?????

  Reply
  • Kickan Wicksell
   19 september, 2014

   Hej och så kul att du gillade min krönika. Jag håller inte med Vänsterpartiet om alla deras åsikter, och anser att de är alldeles för liberala vad gäller tillväxt, arbete m.m. men jag tror att chanserna att radikalisera partiet är större än att nya partier ska skapas och ges makt. Jag tror dessvärre att just den splittringen är vänsterns största problem idag och länge varit det.

   Reply
 9. Bengt
  19 september, 2014

  Hej, jag läste din artikel i Hudiksvalls tidning. Du skulle passa i Omställningsrörelsen och i arbetet för basinkomst.
  Gå med i Omställning Sverige på Facebook https://www.facebook.com/groups/transitionsweden/
  Basinkomst Hälsingland https://www.facebook.com/groups/260463507439523/
  Eller http://omställning.net/

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge