Att klippa i Pippi är inte censur

Posted by on Okt 4, 2014 in Xenofobi & rasism | One Comment

I veckan har diskussionerna om Pippi fullständigt ockuperat internet. SVT ska sända Pippi Långstrump på Barnkanalen samt ge ut filmerna på nya DVD:er och har då valt att klippa bort delar de anser förlegade – sådant som är rasistiskt och som helt enkelt kan såra barn som kollar på Pippi. Bland annat klipps det så att Pippi enbart beskriver sin pappa som ”kung” och en scen där Pippi imiterar asiater på ett nedsättande vis tas helt bort.

Först och främst så tycker jag att det är sorgligt hur massmedia utnyttjar dagens polariserade, hetsiga och – i många fall – rasistiska klimat genom att blåsa upp en debatt som denna. Jag är helt övertygad om att detta gjorts medvetet från medias sida och att de själva anser sig tjäna på den storm som pågått den senaste veckan. Vad hade hänt om ingen tidning skrev om SVT:s beslut? Om det inte alls uppmärksammats? Förmodligen hade ingen ens märkt de små ändringar som gjorts och vi hade sluppit hela den här stormen. Är det utrymme den här debatten fått i massmedia proportionerligt till det lilla som gjorts? Nej.

Med det sagt vill jag ändå, nu när bollen (lavinen?) är i rullning, passa på att rada upp en del punkter jag tycker är viktiga att ha med sig i den här orimliga debatten:

1. Det är inte censur.
Det som gjorts är att det klippts i en nyutgåva. Alla gamla versioner av filmen och alla böcker finns kvar i sina originalversioner. Ingenting kommer att raderas, brännas på bål eller gömmas undan. Det kommer till och med att stå på DVD-utgåvan att klippningarna gjorts. Om någon i framtiden vill använda sig av Pippi-berättelserna för att beskriva dåtiden kommer det således inte vara några som helst problem att hitta originalen.

2. Verk ändras ständigt för att passa sin målgrupp och sin tid.
Bibeln används ofta som exempel – ”varför klipper ni inte bort saker där då!?” – vilket blir lite tragikomiskt eftersom just bibeln flera gånger reviderats och ändrats. Det finns till exempel en barnbibel som anpassats till målgruppen barn genom att man tagit bort våldsamma, misogyna och hatiska delar. Och detsamma görs hela tiden i nyutgåvor av böcker. Språk ändras, delar tas bort, delar läggs till och så vidare. Så länge det görs medvetet och öppet så är det inga problem.

3. För vem ska Pippi visas?
Ska Pippi visas för oss nostalgiska vuxna som lägger värde i att varenda ord är desamma som när vi var små och kollade på Pippi – eller ska det visas för de barn som idag borde få tillgång till Astrid Lindgrens fantasifulla och starka karaktärer? För min del är det viktigare att alla Sveriges barn ska kunna se på Pippi utan att behöva höra ord som de associerar till kränkningar och hat, eller uppleva att deras eget utseende är ett skämt, än att jag som vuxen ska känna igen varenda ord. Nu tycker i och för sig även jag att det endast är skönt att slippa de bortklippta delarna, men det verkar ju inte alla hålla med om…

4. Det var rasistiskt även då.
Argumentet att ” var n-ordet inte rasistiskt” är så naivt. Ordet har sin grund i slaveriet. Ordet användes när Sverige var ledande inom rasbiologin. Kolla bara i vilket sammanhang ordet används i Pippi! En vit man som åker till en exotisk ö i söderhavet och gör invånarna där till sina undersåtar – det är kolonialism och rasism. Jag säger däremot inte att alla som använder ordet gör det för att medvetet diskriminera eller för att de är ideologiska rasister.

5. ”Barn behöver veta hur det sett ut förr.”
Absolut. Jag ser inget värde i att blunda för historien eller förneka att rasism varit en stor del av den svenska kulturen. Men är TV-soffan verkligen rätt plats för den historielektionen? Dessutom helt utan förklaring eller problematisering? Det finns tillräckligt mycket i vårt samhälle som skapar ”vi och dom”, som påminner vissa barn om att de är annorlunda. När de kollar på barnprogram på TV borde de åtminstone slippa allt sådant.

6. Vad är alternativet? Att inte visa Pippi alls?
Mycket barnlitteratur och många barnfilmer visas inte mer än för en eller två generationer, just eftersom tiderna förändras. Det unika med Astrid Lindgrens berättelser är just deras tidlöshet. Jag tycker att det är fantastiskt att det inte är mer i alla hennes filmer och böcker som behöver tas bort för att de ska fungera att visa för dagens barn. Och då när den möjligheten faktiskt finns, är det inte bättre att göra så än att helt utesluta att visa till exempel Pippi Långstrump i Barnkanalen?

Jag är glad och tacksam för SVT:s beslut. Nu kan nästa generation också få ta del av den styrka Pippi gav mig som barn. Utan rasistiska nidbilder och nedsättande skämt. För det är väl ändå inte de delarna vi förknippar Pippi med?

pippi-langstrump

10 personer gillar detta!

1 Comment

  1. Freja
    4 oktober, 2014

    Helt klart är det media som blåst upp det här, och vita kränkta vuxna hakar gärna på… Dock känns det som att motprotesten från oss som, precis som dig, tycker det här är på tiden, var så snabb och stark att det lite kom av sig innan det ens kom igång, åtminstone utifrån vad jag ser på facebook och i media.
    Freja senaste inlägg: Utpekad beslutsångest…My Profile

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge