Mitt 2014

Posted by on Jan 1, 2015 in Allmänt | One Comment

 

Supervalåret är äntligen över och i lördags fick vi reda på att det inte blir något extra val i mars vilket för mig personligen känns väldigt skönt. 2014 har varit ett fantastiskt år i mitt liv men politiskt är jag tröttare än på länge. Här följer en sammanfattning av mitt (politiska) 2014!

JANUARI
Året började starkt med en manifestation som jag arrangerade tillsammans med ett flertal stora organisationer. Mot sexuellt våld – för samtycke var parollen och över 3 000 personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm. Ekot, TV4, Expressen och Aftonbladet sände live från manifestationen och över 20 nationella och internationella medier rapporterade därifrån. Jag gjorde även omslagsbildspremiär, tillsammans med en intervju samt fantastiskt smickrande ord från redaktören.

”Bakom manifestationen stod en ovanligt stark och handlingskraftig tjej, som inte låter orättvisor passera obemärkt, utan tar tag i saker och agerar. Man kan inte låta bli att imponeras av Kristina Wicksell. I HudikNytts nya reportageserie, som handlar om engagemang, är hon först ut. Läs hela intervjun med henne på sidorna 12-13.”

januari

 

FEBRUARI
I februari rasade (!) jag mot Melodifestivalen, på fler än ett sätt. Dels skrev jag en debattartikel om sexistiska skämt men framförallt granskade vi i Jämställd festival könsfördelningen bland låtskribenterna. En granskning som förmodligen påverkade Melodifestivalen att satsa på ”varannan damernas” till 2015. I februari skrev jag även det mest lästa blogginlägget för året: ”Män, ni gör mig till någon jag inte vill vara!” och fick mängder med både positiva och negativa reaktioner på det.

februari

 

MARS
Under 2014 skrev jag regelbundet ledarkrönikor för lokaltidningarna i Helahälsingland, med start i mars. Bloggen fyllde dessutom ett år vilket jag firade med att ge den en helt ny design och nytt domännamn (Tack Natashja!). Fick även hyllningar av feministiska medkämpar i form av teckningar och fina ord. Blogginlägget Även ondska och hat kan normaliseras delades flitigt på Twitter och Facebook.

mars

APRIL
Antologin Det händer nu som jag medverkade i släpptes. I övrigt laddade jag nog mest inför de två kommande valen + festivalsommaren. Månadens höjdpunkt var nog Twitterkonversationen med Kobra!

april

MAJ
Jag blev inbjuden att moderera panelsamtal i Norrköping där bland andra Natashja ”Ladydahmer” Psomas Blomberg och Amra Hasanov deltog. När Åkesson kom på besök i Hudik uppmanade vi i Hudik mot rasism att vända honom ryggen vilket lockade massor med folk. Jag och sociala medier-gänget bakom Fatta drog igång kampanjen #fattatattoo vilket senare fick Jonas Sjöstedt att tatuera in Fattaloggan på riktigt. Månaden avslutades med ett nedslående EU-valsresultat och jag skrev texten Jag undrar om ni förstår.

maj

JUNI
Hudik mot rasism var med och arrangerade nationaldagsfirandet i Hudiksvall med tillhörande kampanj #hudikföralla, och jag högtidstalade. Festivalsommaren drog igång och således även Jämställd festivals arbete. Jag föreläste även på Pride Söderhamn.

juni

JULI
Jag var med Fatta på Gotland under Almedalsveckan och genomförde kampanjen och ceremonin #jagavsäger mig plus pratade feminism med 93åriga Karin Granér i Helahälsinglans TV-sändning. Jag deltog i och talade på Hudiksvall första Pridefestival samt intervjuades nästan dagligen om Jämställd festival för diverse tidningar, radiokanaler och i TV.

juli

AUGUSTI
Augusti präglades förstås av diskussioner och skrivande inför valet. I Hudiksvall vände vi flera gånger ryggen åt diverse torgtalare från SD och SDU. I Stockholm vände vi ryggen mot Svenskarnas parti. Alla Fatta-aktivister hade en fantastisk kickoff. Jämställd festival arbetade vidare men Emmabodas arrangör fortsatte undvika att ta i frågan. Jag blev även utbildare åt jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders.

augusti

SEPTEMBER
I september var det val till riksdagen och jag blev politiskt deprimerad, men innan det filmade jag Emil Jensen när han läste sin fantastiska text Om du inte står för nåt så faller du för allt. Vi släppte årets sammanställning från Jämställd festival och hade besök i Stockholm av våra Serbiska kollegor från Femix.

september

OKTOBER
Under hela oktober åkte jag runt på högstadieskolor i Hudiksvall och Nordanstig och höll i workshops om normer och könsroller. Det är nog det roligaste jag jobbat med! Jämställd festival samarbetade med Femtastic och granskade tio europeiska festivaler och Hudik mot rasism blev officiellt en ideell förening.

oktober

 

NOVEMBER
Under november fortsatte jag med mina workshops på skolor. Jag och Johanna var i Serbien för Jämställd festivals räkning och hälsade på Femix, tillsammans med Ida från Crossing Boarders. Jag föreläste även om Fatta på MR-dagarna i Umeå samt talade på en manifestation till minne av kristallnatten i Hudiksvall.

november

DECEMBER
I början av december hade Fattas nya satsning Fatta man releasefest för sin låt. Hudik mot rasism ökade i medlemsantal och den 27:e december arrangerade vi, precis som förra året, en ljusmanifestation mot rasism i Hudiksvall där över 500 person medverkade trots iskyla. Jag blev så fint omnämnd i HudikNytts tillbakablick och ser nu fram emot 2015! Jag tror att det blir året allt vänder!

”Kristina Wicksell tog initiativet till ljusmanifestationen mot rasism och driver en ständig kamp för allas lika värde”.

december

GOTT NYTT ÅR!

 

3 personer gillar detta!

1 Comment

  1. Freja
    2 januari, 2015

    Vilket fantastiskt år! Vilket engagemang och vilken energi du har, jag är imponerad och samtidigt stolt, över att jag hittat och läst din blogg och fått ta del av dina kloka ord! Nu hoppas vi 2015 blir ännu bättre!
    Freja senaste inlägg: Gilla, årets bästa böcker och återblick på julen.My Profile

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge