Har Sveriges demokratiska system alltid varit odemokratiskt, menar ni?

Posted by on Jan 4, 2015 in Allmänt | One Comment

Det blir inget extra val i mars. Decemberöverenskommelsen innebär att Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) kommer kunna styra Sverige som en minoritetsregering fram till valet 2018. Åsikterna om detta är många, precis som spekulationerna efter valutgången i september var. Hur skulle S och MP kunna bilda regering trots att de inte fick majoritet? Varför bjöds inte Vänsterpartiet (V) in att sitta i regeringen tillsammans med dem? Är det inte odemokratiskt att helt utesluta Sverigedemokraterna (SD) ur samtalen?

Först och främst så smärtar det mig att vi över huvud taget ska behöva diskutera den här sortens formaliteter och strategier i stället för att prata ideologi, men jag blir också lite förvånad över hur de senaste åtta årens blockpolitik fått oss att helt glömma hur det svenska parlamentariska systemet fungerar. Halva valrörelsen handlade om ”regeringsduglighet” och både Alliansen och media ställde gång på gång Löfven mot väggen angående hur han tänkt bilda regering och skapa majoritet.

Det finns många sätt att bygga parlamentariska demokratier och valsystem. Vissa länder har ett tvåvalssystem. Det fungerar så att folket i ett första val röstar mellan alla de olika alternativen och i ett andra val röstar mellan de två alternativ som fick flest röster första gången. På så sätt får alltid ett alternativ majoritet.

I Sverige fungerar det annorlunda. Vi har bara en valomgång där vi röstar på flera alternativ och där det största alternativet får möjlighet att bilda regering – även om det inte fått över 50 % av rösterna. Av den anledningen har Sverige nästan aldrig haft majoritetsregeringar utan det har oftast varit ett parti (typ Socialdemokraterna) som bildat en minoritetsregering och sökt stöd hos de olika partierna (typ V och MP, men ibland även de borgerliga partierna) i specifika frågor.

Ur ett praktiskt perspektiv är det givetvis mycket enklare och smidigare med majoritetsregeringar, men ur ett demokratiskt perspektiv föredrar jag helt klart Sveriges valsystem. På det här sättet kan inte ett parti köra över alla de andra – risken för att sådant som hände i Nazityskland är t.ex. mycket mindre. Man får dessutom en mycket starkare, bredare och mer nyanserad opposition som kan stötta vissa frågor men kritisera andra – i stället för att bara ha två ”motsatser”.

Själva idén med att ha en riksdag bestående av flera olika partier och en regering som styr håller dessvärre på att utarmas idag. Alliansens samarbete som förhindrar de fyra olika partierna att ta egen ställning i frågor och kraven på att Socialdemokraterna ska skapa en liknande koalition går inte ihop med det parlamentariska system vi har i Sverige idag. Vår demokrati är inte skapad för ett tvåpartisystem.

Därför är jag försiktigt positiv till decemberöverenskommelsen. Vad den kommer att innebära på lång sikt är svårt att spå i idag. Vad den kommer innebära för Sverigedemokraternas framgångar likaså. Jag hoppas verkligen att partierna står fast vi att detta inte kommer att innebära mesigare politiska diskussioner utan enbart innefattar just överenskommelsen att de partier som inte sitter i regering och inte vill rösta på regeringens budget lägger ned sina röster i budgetsomröstningen. Ett jätteblock bestående av alla partier utom Sverigedemokraterna vill jag nämligen inte ha.

I en opinionsmätning som SIFO gjort så svarade en av tre att decemberöverenskommelsen är odemokratisk. Menar dessa människor att hela Sveriges parlamentariska system och demokratiska historia då är odemokratisk? Jag tror inte det. Jag tror det handlar om en utbredd okunskap om hur den svenska demokratin fungerar. Låt oss hjälpas åt att sprida den kunskapen!

original

6 personer gillar detta!

1 Comment

  1. Freja
    5 januari, 2015

    Jag hoppas verkligen att allianspartierna tar chansen att profilera sig och visa upp sin egen politik, jag som har två barn på 14 och 16 år hamnar ständigt i dilemma hur jag ska förlklara vad M, FP, C och KD står för var för sig. Jag håller med dig, jag vill inte ha ett två parti system, mycket bättre med det stora antal valmöjligheter vi har nu när vi röstar, men då rävs att varje parti visar upp sig och sina åsikter och inte bara smetar ihop sig med andra.
    Freja senaste inlägg: Min helg och Bara människorMy Profile

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge