Ni vill så gärna sätta dit oss feminister, eller hur?

Posted by on Feb 12, 2015 in Genus & feminism | 6 Comments

En Klara Andersson som kallar sig själv för intersektionell rätteviseskipare är ”redo att bryta tystnaden” i ett debattinlägg på hemsidan www.vindoga.wix.com. Hon menar att pojkar lär sig att våldta genom att amma och uppmanar därför kvinnor att sluta amma sina pojkbebisar. Hon tycker att bebisarna dessutom förtjänar näringsbrist, förtryckande som de är. Debattinlägget är publicerat på en ny och okänd ”nyhetssida” och är över huvud taget helt orimlig.

En person med minsta lilla källkritiska förmåga kan ganska snabbt räkna ut att texten inte alls är skriven av en feminist vid namn Klara Andersson, men ändå delas länken flitigt i sociala medier av förskräckta människor som tycker att ”feminismen har gått för långt!”.

Vad är det som får människor att dela texten utan att först tänka sig för eller kolla upp om den är riktig? Hur kan man inte se hur överdriven och klichéartad artikeln är? Jag tror att svaret är att människor helt enkelt inte vill se det. Jag tror att väldigt många verkligen vill att texten ska vara äkta – att de ska få en anledning att spy lite galla över feminismen som rörelse. Att dessa personer länge gått runt och provocerats av feminister och nu plötsligt får en chans att släppa ut ilskan!

Och det är precis det de som ligger bakom artikeln förmodligen vill. De vet exakt vilka knappar de ska trycka på för att lura fram lite feministhat. De behövde inte ens skriva texten med någon som helst finess för att sätta bollen i rullning. Det är sorgligt och lite skrämmande tycker jag, att det finns så många passiva feministhatare som lurar i skuggan redo att kasta sig in i debatten när de får en chans utan att sen ta ansvar för vad det är de spridit.

Nu har ju Metros viralgranskare konstaterat att texten på Vindoga är fejk, och förhoppningsvis når den informationen så småningom även till alla de som gick på bluffen och spred artikeln. Jag tror dock inte att dessa personer kommer be om ursäkt, erkänna sitt fel eller hjälpa till att sprida info om artikelns sanningshalt… För de vill ju så gärna sätta dit oss feminister, eller hur?

Screen Shot 2015-02-12 at 17.07.16

20 personer gillar detta!

6 Comments

 1. Flora T
  14 februari, 2015

  Mamma mia! Så genomskinligt och taffligt parodiskt! Hur dum kan man vara som går på nåt sånt här som ju är så övertydligt!

  Reply
 2. Leif
  15 februari, 2015

  ”Jag tror dock inte att dessa personer kommer be om ursäkt, erkänna sitt fel eller hjälpa till att sprida info om artikelns sanningshalt…”

  Be om ursäkt? Ska skribenten, vem det nu är, be om ursäkt? För att ha parodierat feministiska bloggare?

  Reply
  • Kickan Wicksell
   15 februari, 2015

   Jag syftar på personerna som delade texten i tron om att den var skriven av en feminist.

   Reply
 3. Freja
  17 februari, 2015

  Det är skrämmande så många det finns som bara längtar efter en anledning att slå på feminismen. Rädda för att mista sina privilegier, tänker jag.
  Freja senaste inlägg: Mello, delfinal 2 och lite FI-kongress!My Profile

  Reply
 4. John Dannenberg
  18 februari, 2015

  Känns väl lite väl uppåt väggarna att uppmana till misshandel av barn. Har svårt att tro att någon vid sina sinnens fulla bruk skulle föreslå något sådant.

  Reply
 5. Flora T
  14 mars, 2015

  Men hur dumma får man lov att vara? Det finns ju ingen tvekan om att detta var ett larvigt försök att trolla feminism och spå gick de stenkorkade anti-feministerna i fällan direkt. Man tar sig för pannan!

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge