Våra kroppar kan aldrig vara fria i en ojämlik värld

Posted by on Mar 17, 2015 in Genus & feminism | 4 Comments

Prostitution och surrogatmödraskap är två ämnen som väckt starka känslor de senaste veckorna. Allt fler höjer rösten om att kvinnor måste få bestämma över sina egna kroppar, att lagar inte ska bestämma vad som är rätt och fel och att de som motsätter sig legaliserad prostitution och surrogatmödraskap har moralpanik eller är homofoba.

Jag förstår att detta är två skilda ämnen och att det givetvis finns många personer som är för surrogatmödraskap men vill behålla sexköpslagen, och att kritik mot sexköpslagen inte är synonymt med att vilja legalisera prostitution. Jag tycker ändå att det finns en väldigt stor likhet mellan dessa diskussioner – nämligen naiviteten inför det fria valet.

Det kanske finns personer som faktiskt trivs med att sälja sex och ser det som en tjänst, folk påstår ju det. Låt oss säga att det gör det. Hur stor procent av alla de som idag säljer sex kan det i så fall röra sig om? Är deras rätt att få sälja sex viktigare än att vi har en lagstiftning som sätter normen för vad som är okej och inte i vårt samhälle? För man kan vrida och vända på detta hur mycket man vill – i de allra flesta fall handlar prostitution om väldigt utsatta människor som utnyttjas av människor med mer makt än dem.

Vi vet dessutom att liberal lagstiftning kring etiska frågor påverkar normaliseringen av dem. Samma diskussion pågår gällande legaliseringen av cannabis. Många menar att det råder en dubbelmoral i samhället när alkohol aldrig ifrågasätts medan cannabis fortsätter vara olagligt, och det finns dessutom argument som syftar till att en kontrollerad handel av cannabis skulle förhindra många av de problem som kopplas till drogen. Anledningen till att de flesta ändå är överens om att fortsatt ha en illegalisering av drogen är just att vi vet att lagstiftning har en enorm stor normerande effekt på samhället. Framförallt i Sverige där förtroendet för myndigheter och auktoriteter är så pass stort. Är detta accepterat av det svenska rättsväsendet så kan det väl inte vara så illa?

Samma problematik finns när vi diskuterar surrogatmödraskap. I den bästa av världar skulle det kunna vara en vacker gåva två människor emellan – att en människa bär en annan människas barn för att hjälpa den människan att bli förälder. I praktiken är det ingen vacker gåva. I praktiken är det ett utnyttjande av en människas kropp. Eftersom vi inte är jämlikar är vi heller inte fria att göra oberoende val. Att tro det är enbart naivt och verklighetsfrånvänt.

Att då från svenskt håll legalisera surrogatmödraskap blir också att legitimera den handel av kvinnors kroppar som detta i praktiken faktiskt är. Är det verkligen värt det? Michaela Larsson på Hej Blekk skriver väldigt tydligt om alla problematiska aspekter av surrogatmödraskap i detta blogginlägg, så i stället för att jag ska lägga tid på att skriva om det rekommenderar jag er att läsa hennes text.

”Surrogatmödraskap har blivit en handel klasser emellan, där de med mer pengar (ofta vita västlänningar) utnyttjar de utan eller med lite pengar (ofta kvinnor i t.ex. Indien som står utan andra alternativ till inkomst).”

Visst vore det fint att tänka att alla människor var jämlika och fria att själva bestämma över sina kroppar – att personer som verkligen vill sälja sex eller upplåta sin kropp till en annan människas barn också skulle ges möjlighet att göra det. Men så länge vi lever i en ojämlik värld kan vi inte låtsas att vi är jämlikar.

13 personer gillar detta!

4 Comments

 1. Freja
  17 mars, 2015

  Så bra skrivet, jag delar!
  Freja senaste inlägg: Slösurf idag!My Profile

  Reply
 2. NoBoyToy
  18 mars, 2015

  Det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt ÄR lagligt att prostituera sig i vårt land. Eller som en del föredrar att kalla det – att ”sälja sex”. Sexköpslagen förbjuder bara köp – inte ”försäljning”.

  Reply
  • Kickan Wicksell
   18 mars, 2015

   Absolut, och jag tycker verkligen att sexköpslagens utformning är perfekt just med tanke på maktförhållandet!

   Reply
 3. Flora T
  23 mars, 2015

  Kan bara instämma!

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge