Hjälp äldre, hemlösa och ”flyktingar på plats”

Posted by on Okt 30, 2015 in Uncategorized | No Comments

De senaste veckorna har många svenskar slutit upp och visat hur generositet och solidaritet ser ut genom att hjälpa alla de människor som anländer till Sverige efter att ha flytt sina hemländer. I samband med detta har många dock ifrågasatt engagemanget, och kanske framförallt vilka som blivit hjälpta. Vem hjälper alla hemlösa svenskar? Vem hjälper flyktingarna som inte lyckas ta sig hela vägen hit till Sverige? Vem ser till att alla våra äldre inte sitter ensamma och fattiga på äldreboenden? Tre väldigt typiska frågor som ställts. Jag tänkte därför här lista några tips på vad varje enskild människa kan göra för dessa tre grupper. Håll tillgodo!

Vill du hjälpa äldre?

⇒ Volontära på ditt vårdboende
Vårdboenden uppskattar ofta volontärer som kan hjälpa till att ge sjuka äldre lite mer guldkant på tillvaron. Det räcker att komma och läsa en tidning, sitta och fika eller följa med ut på promenad. Kontakta ett i din närhet och fråga vad du kan bidra med!

Studieförbunden
Många studieförbund jobbar mycket med kultur i äldrevården och bedriver anhörigverksamhet för äldre som vårdar en nära anhörig. Gå in på hemsidan och leta upp vilka studieförbund som finns där du bor och kolla hur de jobbar med äldre.

Sveriges pensionärsförbund (SPF)
Medlemsorganisation som arbetar för äldres rättigheter. Bli medlem och engagera dig.

Pensionärernas riksorganisation (PRO)
Pensionärsorganisation som arbetar för äldres rättigheter. Bli medlem och engagera dig.

⇒ Kommunerna (t.ex. Väntjänst)
Kommunerna erbjuder ofta sätt att hjälpa, t.ex. genom Väntjänst där du kan hälsa på och fika med en ensam äldre person. Gå in på din kommuns hemsida för att se vilka möjligheter som finns där du bor.

⇒ Stadsmissionerna
Stockholms stadsmissionUppsala stadsmissionVästerås stadsmissionGöteborgs stadsmission m.fl.
Har boenden för hemlösa, bedriver social verksamhet, äldrecenter och mycket mer. Stöd dem ekonomiskt! De har ofta second hand-butiker som du kan handla i där överskottet går till hjälp. Du kan även arbeta som volontär i deras verksamheter. Det finns många fler i fler städer.

Röda Korset
Har besöksverksamhet där frivilliga hälsar på och fikar med ensamma äldre personer. Kontakta din lokala förening och fråga om de är i behov av fler frivilliga.

Plus! Betala skatt. Rösta inte på partier som vill sänka inkomstskatten. Rösta inte på partier som tillåter skatteflykt. Ställ krav på politikerna att inte skära ned på vård och omsorg.

Vill du hjälpa hemlösa?

⇒ Stadsmissionerna
Stockholms stadsmissionUppsala stadsmissionVästerås stadsmissionGöteborgs stadsmission m.fl.
Har boenden för hemlösa, bedriver social verksamhet, äldrecenter och mycket mer. Stöd dem ekonomiskt! De har ofta second hand-butiker som du kan handla i där överskottet går till hjälp. Du kan även arbeta som volontär i deras verksamheter. Det finns många fler i fler städer.

⇒ Situation Sthlm
Bedriver social verksamhet för hemlösa, bland annat genom att låta dem sälja tidningen med samma namn. Köp tidningen, anlita dem som föreläsare eller stöd dem ekonomiskt.

Svenska kyrkan
Ger ofta stöd till socialt och ekonomiskt utsatta personer. Stöd deras verksamhet ekonomiskt!

Röda Korset
Ger ekonomiskt, materiellt och socialt stöd för hemlösa. Bli månadsgivare, arbeta som volontär eller handla i deras Second hand-butiker.

⇒ Ditt lokala natthärbärge
Natthärbärgen finns i nästan alla städer och är i stort sett alltid i behov av volontärer samt materiell och ekonomisk hjälp. Kontakta dem och fråga!

⇒ Ditt lokala soppkök
Ofta finns det organisationer och privatpersoner som ordnar soppkök dit hemlösa människor kan komma för att få sig ett mål mat. Kontakta dem och se om de behöver stöd i form av matvaror, pengar eller om du kan jobba som volontär.

Plus! Ställ krav på politikerna. Finns det natthärbärgen i din stad? Får de ekonomiskt stöd? Får personer med missbruk tillgång till avvänjningsprogram? Får de rena sprutor för att slippa smittas av blodsjukdomar? Hur ser det förebyggande arbetet ut?

Vill du hjälpa flyktingar ”på plats”?

UNHCR
FN:s flyktingorgan. Skyddar människor på flykt, delar ut nödhjälp, arbetar med mänskliga rättigheter och informerar om flyktingsituationen. Bli månadsgivare, starta en egen insamling eller bli volontär.

Radiohjälpen
Samordnar pengar till välgörande ändamål, ofta till projekt som sker i krisdrabbade områden. Skänk pengar till deras insamlingar.

Röda Korset
Är ofta på plats med personal i krisdrabbade områden. Ger sjukvård, mat, vatten, tak över huvudet m.m. Bli medlem eller stöd dem ekonomiskt.

Kvinna till kvinna
Arbetar med att stödja och stärka kvinnor i krisdrabbade områden. Bli medlem, informatör eller ge ekonomisk hjälp.

Svenska kyrkan
Har alltid ett flertal internationella insamlingsprojekt på gång där hälsa, mänskliga rättigheter och hållbar försörjning är några av de viktigaste frågorna. Delta i e-postaktioner, bli volontär eller bidra ekonomiskt.

Läkare utan gränser
Ger medicinsk och humanitär hjälp i kris- och konfliktområden. Stöd dem ekonomiskt eller bli fältarbetare.

Plus! Sätt press på politikerna att inte exportera vapen. Rösta inte på partier som vill sänka biståndet.

Dela gärna bilden (LÄNK) i sociala medier, så att fler får ta del av listan!

tipstilldigsom

Detta är givetvis bara ett axplock på organisationer att stödja och saker att göra. Tipsa gärna om fler sätt i kommentarsfältet! Ofta finns det dessutom sätt att själv starta initiativ. Dra igång en insamling, arrangera en manifestation eller engagera dig politiskt!

Du som är uppmärksam noterar att många av de organisationer som nämns ovan arbetar för hemlösa, äldre OCH för flyktingar – både i Sverige och på plats i krisområden. Dessa saker står nämligen inte på något sätt i konflikt med varandra utan socialt arbete innebär oftast att hjälpa och stödja många utsatta grupper samtidigt.

3 personer gillar detta!

Leave a Reply

CommentLuv badge