Joe Hill – martyren från Gävle

Posted by on Nov 19, 2015 in Allmänt | No Comments

För exakt 100 år sedan idag satt Joe Hill fastbunden i en stol med en vit papperslapp fäst vid hjärtat. Framför honom stod sex män med varsitt gevär som siktade mot papperslappen. Platsen var Salt Lake City, delstaten Utah i USA. Några sekunder senare sköts Joe Hill ihjäl, efter en rättegång som på inget sätt var rättssäker. Det ingen visste då var att samma ögonblick som Joe Hill dog så skapades en martyr.

Många protesterade mot domen som pekade ut Joe Hill som skyldig till mord. Namninsamlingar, protestskrivningar och krav på benådning. Förutom alla Joe Hills vänner och kollegor var författaren Helen Keller en av de som stred för Joe Hill. Till och med den dåvarande amerikanske presidenten Woodrow Wilson vädjade till Utahs guvenör att ta om rättegången då den inte ansågs ha genomförts på ett korrekt sätt. Men protesterna gav inget resultat.

”Sörj inte, organisera er” sägs vara Joe Hills sista skrivna ord, riktade till fackföreningskamrater världen över.

30 000 människor kom på Joe Hills begravning. Hans aska delades upp i kuvert som skickades till alla amerikanska delstater (förutom Utah, där ville inte Joe Hill ”hittas död”) och till länder i alla världsdelar. Ett av kuverten skickades till Gävle och grävdes ned i trädgården till den gård Joe Hill – eller Joel Hägglund som han hette då – växte upp.

Joe Hill var engagerad i fackföreningen Industrial Workers of the World i USA, han stred tillsammans med motståndsgrupper i Mexico, deltog i manifestationer och stöttade gruvarbetare. Mest känd blev han dock för sina kampsånger som spelats av oräkneliga artister. Det har senare även skrivits låtar om Joe Hill, låtar som framförts av Joan Baez, Bob Dylan och Bruce Springsteen. För att bara nämna några.

Vi vet inte idag om Joe Hill var oskyldig eller om han faktiskt begått de mord han avrättades för. Förmodligen får vi aldrig veta. Vad vi däremot vet är att människor fortfarande avrättas i USA trots tveksamma rättegångar. Från och med i år – 100 år efter Joe Hills avrättning – tillåts åter igen arkebusering som avrättningsmetod i delstaten Utah i USA. Detta för att läkemedelsbolagen inte längre vill tillhandahålla drogen pentobarbital som annars används vid avrättningar.

Så Joe Hill var nog inte den sista martyren.

joehillfb


Läs mer om Joe Hill på Länsmuseet Gävleborgs hemsida (bilden är fotad i deras fantastiska utställning om Joe Hill) och på Joe Hill-gården i Gävle, som också är hans barndomshem.

0 Bli först att gilla!

Leave a Reply

CommentLuv badge