Fatta granskar: Medias bilder av sexuellt våld

Posted by on Mar 9, 2016 in Allmänt | 2 Comments

Under en lång tid har vi i FATTA kritiserat hur journalister väljer att bildsätta artiklar om sexuellt våld.  Media formar vår bild av verkligheten. Det innebär ett stort ansvar. Det pratas mycket om vilket ansvar journalister har att ta fram information som är sann och relevant – men samma krav ställs inte på bilder som på text. Många av bilderna som används för att illustrera artiklar om våldtäkt och sexuellt våld visar en bild som inte är sann utan som förmedlar fördomar och som försvårar det förebyggande arbetet mot sexuellt våld.

I FATTA MAN-projektet ”Medias bilder av sexuellt våld” har jag tillsammans med Tomas Gunnarsson (Genusfotografen) djupdykt i detta problem. Vi har dessutom arbetat med journalister, fotografer, bildchefer, redaktörer m.fl. för att komma till en lösning.

_MG_9497

Workshop med bl.a. bildredaktörer och journalister från SvD, TT och Expressen

Sprid gärna våra exempel för att öka medvetenheten hos såväl de som konsumerar media som de som skapar den. Vi hoppas på att snart kunna återkomma till ämnet med konkreta och lösningsfokuserade förslag på bättre sätt att bildsätta artiklar om sexuellt våld, så håll er uppdaterade på FATTAS TwitterFacebook och Instagram, under hashtaggen #fattamedia.

Problem1

Problem2

Problem3

Problem4

Problem5

10 personer gillar detta!

2 Comments

 1. Magnus Moberg
  10 mars, 2016

  Vilken bra och tydlig beskrivning på ett problem som är alltför omedvetet.

  Reply
 2. Ollie
  27 maj, 2017

  Kan inte annat än att hålla med ovanstående talare. Mycket bra formulerat.
  Ollie senaste inlägg: Bästa dagen den här sidan påskMy Profile

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge