4 tips för att motverka machonormen

Posted by on Mar 28, 2016 in Genus & feminism | No Comments

Känner du dig ofta oskyldigt anklagad när feminister pratar om kvinnors utsatthet och om mäns våld? “Jag är ju inte en av männen som slåss eller våldtar, så hur ska jag kunna påverka detta?” Här kommer fyra tips vad du som snubbe kan göra!

 1. KOMMENTERA INTE KVINNORS UTSEENDE

Att 98 % av de som anmäls för sexuella övergrepp är män har många förklaringar, men en är att pojkar tidigt får lära sig att kvinnors kroppar är till för dem att bedöma och använda. Låt därför bli att kommentera kvinnors utseende, både i positiva och negativa ordalag.

2. GRÅT

70 % av de som tar sitt eget liv är män. En av orsakerna till detta är att män inte söker hjälp när de lider av psykisk ohälsa, i samma utsträckning som kvinnor gör. Detta beror i sin tur på den maskulinitetsnorm som går ut på att män inte ska visa sig sårbara utan i stället ska upprätthålla en stark och självständig bild av sig själva. Så se till att visa dina känslor, var en mjukis, gråt!

3. VAR INTE SOLIDARISK

Blir din polare anklagad för sexuella övergrepp? Ta inte polaren i försvar innan du vet vad som hänt. Det är tyvärr väldigt vanligt att offret misstänkliggörs och att förövaren är den som får det största stödet i sexualbrottsfall. Tänk på att de allra flesta förövarna är helt vanliga personer med sociala nätverk, vänner och partners.

4. SKRATTA INTE

Låt helt enkelt bli att skratta när andra drar skämt som nedvärderar kvinnor eller femininitet. Det kan vara allt från våldtsäktsskämt eller sexism till skämt om att inte vara tillräckligt manlig. Den sortens skämt upprätthåller en machokultur och om den som drar skämtet inte får den bekräftelse den väntat sig faller hela poängen.

11 personer gillar detta!

Leave a Reply

CommentLuv badge