Två länktips om män v.36

Posted by on Sep 8, 2013 in Veckans länktips | No Comments

Jag är precis hemkommen från en inspirerande helg tillsammans med andra Amnestyaktivister inom området asyl- och flyktingfrågor. Har både hunnit bli bitter, cynisk och arg samt peppad, inspirerad och lustfylld på en och samma gång. Många känslor som alla behövs för att engageras tror jag. Det kommande året och framförallt nästa vår kommer förhoppningsvis att vara fylld av kampanj- och påverkansarbete!

Efter lite sållande har jag bestämt mig för att nöja mig med två tips bland veckans länkar – båda kopplade till manlighet och maskulinitetsnormen. Håll tillgodo!

1.
MÄN – TILLSAMMANS KAN VI STOPPA VÅLDTÄKTERNA
Inti Chavez Perez skriver det självklara. Våldtäktsproblematiken handlar inte om kvinnor eller om offer – den handlar om män och de normer som talar om för oss vad manlighet är. I 98 % av alla misstänkta våldtäkter är män förövare. Hur kan då detta vara en kvinnofråga och framförallt – vilket ansvar har män som inte begått våldtäkt? Inti ger några matnyttiga tips till den majoritet män som inte vill vara en del av denna våldtäktskultur. LÄS!

”Genom skämt om kvinnor, poängsättning av kvinnors utseenden eller busvissling efter kvinnor skapas miljöer där sexuella kränkningar normaliseras. Denna normalisering gör det sedan lättare för enskilda personer att gå ytterligare ett steg och bruka sexuellt våld.”

2.
MÄN BLIR DEPRIMERADE AV KVINNORS FRAMGÅNG
I många feministiska forum var personer upprörda över att man genom att publicera den här typen av artiklar ”befäster könsroller”. Jag håller inte med. Titeln kan kanske tyckas generaliserande och det beror väl helt enkelt på att den här typen av sensationella rubriker säljer. Det går dock inte att bortse från att detta är en intressant studie. Jag tvekar inte en sekund på att slutsatsen stämmer men det intressanta är väl varför det ser ut såhär? Varför kan inte män, i lika stor utsträckning som kvinnor, glädjas åt sin partners framgång? Handlar det om könsroller kanske? Handlar det om kraven på män och manlighet? Om prestation?

Även Metro skrev om rapporten och här gör sociologiprofessor Jan Trost en ganska tydlig koppling till detta.

Screen shot 2013-09-08 at 10.00.56 PM

0 Bli först att gilla!

Leave a Reply

CommentLuv badge