Fem länktips v.42 och v.43

Posted by on Okt 28, 2013 in Veckans länktips | No Comments

De senaste två veckorna har jag samlat på mig så många länkar så jag kör direkt!

1.
ALLTID FICK MAN HÖRA ”JÄVLA ZIGENARE”
Den här dokumentären skulle jag vilja att alla gymnasieskolor visade sina elever. Det borde vara alla svenskars skyldighet att ha kunskap om hur vi behandlat, och fortfarande, behandlar romer. Vi tvångsstereliserade romer enda in på 70-talet. Vet folk det? Kolla på denna pedagogiska och lärorika dokumentär!

2.
NU FÅR DET VARA NOG MED SEXISTISK REKLAM
Sveriges Kvinnolobby drog i veckan igång en kampanj för att uppmärksamma och förändra den sexistiska reklam som tar över hela vårt offentliga rum idag. Nio av tio unga kvinnor uppger att reklam fått dem att må dåligt över sitt utseende och/eller sin vikt. Nio av tio. Förstår ni vilka konsekvenser detta får? Läs mer på deras hemsida.

3.
DE BETALAR HATSAJTEN
När jag pratar med folk om rasister och sexister på internet avfärdar många dem eftersom ”de bara är små arga testosteronstinna tonåringar”. Jag har aldrig trott på detta och när Aftonbladet granskar vilka som betalar för att Avpixlat ska kunna drivas så har vi beviset. Styrelseproffs, läkare, psykologer, chefer, riksdagsledamoter och så vidare. Majoriteten medelålders män. Det är dessa personer som sponsrar den site som hänger ut och hotar mig och hundratals andra feminister och antirasister. Det känns ju tryggt…

4.
FAKTA BITER INTE PÅ RASISTERNA
Väldigt bra text av Marcus Priftis som sammanfattar min uppfattning om den rasism som växer i Sverige idag. Den är förstås inte svaret på allt, men mot t.ex. SD tror jag att det här är helt rätt sätt att tänka.

”Statistik är bra till mycket. Men som ångestdämpare är den inte mycket att ha. Vill vi hindra någon från att falla i rasistgropen, måste vi adressera hens underliggande oro. Vi behöver ge hen en annan berättelse och ett annat löfte. Och vi behöver berätta om vad som ligger i den rasistiska vågskålen. Splittring, sociala motsättningar och ett samhälle präglat av misstänksamhet och fiendskap. Mer hat, mer lidande och ännu mer rädsla.”

5.
KANADENSISKT LARM: SVENSK HÄLSA HOTAD
Kan inte låta bli att dela även denna länk, som blivit viral under veckan och delats åt höger och vänster (mest vänster förstås). Kanadensisk forskare varnar för att Sverige håller på att urholka sin egen välfärd. Dags att ta detta på allvar snart? Läs också ”En tyst katastrof” av Ann Heberlein och ”Snart kommer dagens medelklass att få magont på allvar” av Lawen Mohtadi på samma tema.

0 Bli först att gilla!

Leave a Reply

CommentLuv badge