Vi är fler vinnare än ni påstår, media!
I torsdags släpptes äntligen den nya regeringens budgetförslag, och för att underlätta för oss medborgare började genast all media att förklara vilka som tjänar på reformerna i budgeten. ”Här är vinnarna och förlorarna”, ”Så påvkerkas du” och ”Budgetens okända vinnare”. Ungefär så löd rubrikerna i såväl kvällstidningar som i public service nyhetsprogram.
Ovan kan ni se en artikel i Aftonbladet. På bilden syns budgetens så kallade ”förlorare” och till vänster räknas alla reformer som sägs påverka familjens ekonomi upp. Familjen på bilden anses vara förlorare eftersom de inte längre kommer kunna dra av skatt på sitt pensionssparande då de pensionssparar privat.
I tabellen i artikeln ovan finns ”höjd skatt på snus” med som en av de reformer som påverkar din privata ekonomi, men ingenstans kan jag läsa om satsningar i äldreomsorgen och förlossningsvården, det ökade stödet till kvinnojourer, sänkt taxa till kulturskolan eller andra välfärdssatsningar som i allra högsta grad påverkar dig och din privata levnadssituation.
Det som utmärker alla dessa ”de vinner på budgeten”-artiklar är att bara vissa ”vinster” faktiskt räknas som vinster: skattelättnader och skattesänkningar. När media väljer att fokusera vid det och dessutom räknar extremt kortsiktigt – hur många kronor mer eller mindre får du i plånboken nästa månad – så är det väldigt många fler som förlorar på budgeten än det skulle vara om de valde att räkna med alla reformer som gjorts, och framförallt om de valde att se till människornas ekonomiska situation på lång sikt.
Hur många människor lever ett helt liv utan att någonsin behöva söka vård? Hur många människor kan bo hemma helt utan äldreomsorg till den dagen de dör? Hur många människor kan undvika att komma i kontakt med förlossningsvården? Förmodligen bra många färre än de som påverkas av snusskatten. Ändå anser Aftonbladet att just den ökade beskattningen av snus är mer relevant att lyfta fram i en artikel om hur regeringens budget påverkar dig.
Det talas ibland om att vårt svenska välfärdssystem främst gynnar de fattiga, men jag är övertygad om att det på lång sikt är en väldigt liten andel av den svenska befolkningen som faktiskt skulle ha råd att själva finansiera sin sjukvård, sin skolgång och andra grundläggande behov. Vem som helst kan t.ex. få cancer, och för att ha råd med den svindyra vård och medicin som då krävs skulle man behöva vara miljardär.
Jag förstår tanken med att ta ned budgetförslagen på en vardaglig och personlig nivå. Miljarder och miljoner hit och dit är svårt att få grepp om när man inte själv är politiker, men att se hur många hundralappar jag kommer att vinna eller förlora blir mer konkret. Men vem ska avgöra vad detta ”tjänar på” innebär? Det är farligt när vi börjar analysera politik utifrån hundralappar och utifrån nästa månad. De som tjänar på en politik idag kanske förlorar på samma politik om ett par år – är det inte medias skyldighet att informera och upplysa om sådant?
Borde inte medias ansvar vara att ge en helhetsbild snarare än en denna avgränsade och kortsiktiga?
13 personer gillar detta!
8 Comments
Freja
25 oktober, 2014Kanonbra skrivet! Jag blir så matt på det här kortsiktiga tänkandet, att bara titta i plånboken och inte den allmänna livskvaliten. bara det att taket i sjukförsäkringen tas bort kommer att göra livet enklare för många sjukskrivna, som inte längre behöver oroa sig att mista sjukpenningen fast de fortfarande är sjuka!
Freja senaste inlägg: Människoskapade gråa nyanser
Jan
25 oktober, 2014Det finns 1 miljon snusare i Sverige. Att konsekvent göra snuset dyrare i förhållande till cigaretter främjar knappast folkhälsan.
Kickan Wicksell
25 oktober, 2014Hej Jan. HUR har din kommentar med mitt blogginlägg att göra? Jag diskuterar visserligen gärna både snusskatt och folkhälsa men det är ju inte riktigt det denna text handlar om.
Bengt
25 oktober, 2014Aftonbladet och en långsiktig helhetsbild går inte riktigt ihop.
Jag upplever kvällspressen som att de är ute efter skandaler och lättlästa texter.
En långsiktig ideologisk analys av samhället, budgeten och politiken blir för komplicerat för dem.
Bengt senaste inlägg: Det krävs ödmjukhet, vishet och lyhördhet av en minoritetsregering.
Kickan Wicksell
25 oktober, 2014För det första så är det ju verkligen inte bara Aftonbladet som använt sig av dessa ”vinnare och förlorare” utan även Sveriges radio, SVT, DN, SvD m.fl. hakade på. För det andra så tänker jag aldrig sluta kritisera journalistiken för att ”vi ju redan vet” att den är dålig. Då har man ju gett upp.
Bengt
26 oktober, 2014Det finns grader i helvetet. Jag tycker att Sveriges radio, SVT, DN, SvD är bättre och seriösare än kvällspressen.
Jag menar inte att du ska sluta kritisera journalistiken, tvärtom. Det finns mycket inom politiken, ekonomin, religion, m.m. som journalistiken skulle kunna granska mer ingående.
Bengt senaste inlägg: Det krävs ödmjukhet, vishet och lyhördhet av en minoritetsregering.
Kickan Wicksell
26 oktober, 2014Jag svarade på ditt ”Aftonbladet och en långsiktig helhetsbild går inte riktigt ihop”. Min poäng är att fenomenet jag kritiserar i texten inte har med Aftonbladets sensationsjournalistik att göra utan tyvärr är mycket större och mer utbrett än så.
Kerstin Häggblom
26 oktober, 2014Bra skrivet. Jag blir nästan rädd, när jag läser allt gnäll på Facebook! ”Vanligt” folk som anser att allt kommer att bli sämre. Vart tog solidariteten vägen? Den välfärd och sociala trygghet vi har nu, är resultatet av hårt fackligt/politiskt arbete. Inte av välvilja och gulliga kortsiktiga ”hjälpinsatser” till jul. Jag betalar gärna mer skatt, för att fler människor ska kunna leva ett drägligt liv. Tycker inte ett dugg synd om de som ”drabbas” av inkomstskatten och kanske inte längre anser sig ha råd med ”städhjälpen”=RUT. Ja, jag är faktiskt bitter över egoismen bland ”vanligt” folk.