Inte bara våldtäktsmännen ansvarar för maskulinitetsnormernas effekter

Manlighets-, maskulinitets- och machonormer är åter igen på tapeten. I förrgår diskuterades ämnet i Jenny Strömstedts talkshow och sen dess har åsikterna i sociala medier skilt sig. Är det allas ansvar att arbeta med de strukturer som är orsaken till våld och sexuella övergrepp? Jag tycker det, men många provoceras av detta. ”Ska jag, som aldrig begått några övergrepp eller våldtagit någon, behöva ta ansvar för vad andra idioter gör?” undrar de, och menar att det är generaliserande och orättvist att gruppera män på det sättet.

Det handlar dock inte om att gruppera, att anklaga människor för sådant de aldrig gjort eller om kollektiv bestraffning. Det handlar om att våga se att normer är någonting som genomsyrar hela samhället och att vi alla på olika sätt upprätthåller dem. Det finns t.ex. forskning som visar ett samband mellan sexistiska skämt på arbetsplatser och diskriminering och sexuella övergrepp.

Att män är förövare i 98 % av de anmälda våldtäkterna i Sverige hänger ihop med de normer som finns i samhället. För inte allt för många generationer sedan var det en juridisk rättighet för män att ha sex med sin hustru oavsett om hon ville det eller inte, men även om juridiken idag som tur är förändrats så finns attityderna och normerna kvar. Normer där män ser det som en rättighet att ha tillgång till kvinnors kroppar, oavsett om det gäller att fritt kunna konsumera foton på kvinnokroppar, att kommentera kvinnors utseende, att tafsa lite ”oskyldigt” på krogen eller att skämta om kvinnor på ett nedvärderande sätt.

Det är inte bara de män som faktiskt våldtagit någon som har ett ansvar att förändra detta. Jag känner ingen man – inte ens de mest medvetna feminister – som aldrig varit i ett sammanhang där de behövt förhålla sig till dessa normer. Sammanhang där de inte vågat säga ifrån när det skämtats på kvinnors bekostnad, sammanhang där det talats om kvinnor som objekt, sammanhang där män i grupp betett sig hotfullt eller respektlöst. För att inte tala om alla gånger där män förolämpar varandra genom att ifrågasätta den andres manlighet. ”Tjejig”, ”pussy” och ”bög” är tre vanliga skällsord män emellan. Att vara ”en riktig man” handlar om att vara motsatsen till allt det som förknippas med kvinnor. Det kvinnligt kodade är dåligt – det manligt kodade är positivt.

Det är inte lätt att bryta mot normer, eller ens att ifrågasätta dem. Ett första steg är dock att erkänna att normerna existerar och att våga se vilka konsekvenser de har för oss som individer och för samhället strukturellt. Det positiva med det hela är ju att vi då också får makt att förändra! Maskulinitetsnormerna angår och påverkar oss alla och har förödande effekter. Låt oss ta gemensamt ansvar för det.

19 personer gillar detta!

2 Comments

 1. Oskar
  7 november, 2014

  De normerna har verkligen förödande effekter. Verkligen bra skrivet!
  Oskar senaste inlägg: Att bygga ett verkligt livMy Profile

  Reply
 2. Freja
  8 november, 2014

  Bra skrivet! De som säger att de inte ska behöva ta ansvar borde inse vad det innebär att leva i ett samhälle. Vi har ALLA ett ansvar för att samhället fungerar, och våldtäkter uppstår inte i ett vaccum. Normerna i samhället stödjer fortfarande mäns rätt till kvinnor, det hörs och syns överallt, för att ändra det har vi alla ett ansvar att påverka och förändra normerna. Den man som gnäller ”Inte alla män” och lägger fokus på det istället för på problemet med våldtäkter blev just en av ”alla män” i och med den kommentaren…
  Freja senaste inlägg: Människoskapat nöje, pappor i litteraturen och Kolla! Så här ser jag ut idagMy Profile

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge