Är porren verkligen värd det?

Posted by on Aug 21, 2015 in Genus & feminism | 9 Comments

Över 30 års internationell forskning visar hur porrindustrin utnyttjar socialt utsatta personer som skådespelare i porrfilm. Personer som prostituerar sig, som är fattiga och personer som tidigare utsatts för sexuella övergrepp. Det är vanligt att skådespelarna – inte bara kvinnor – tvingas till oskyddat sex och en majoritet av de som deltar i studier vittnar om att de själva eller andra skadats fysiskt under inspelning av porrfilm.

”En välgjord studie visade att nästan 90% av scenerna i de mest sålda/hyrda filmerna i USA från december 2004 till juni 2005 innehöll fysisk aggression – vanligast då att hålla för munnen, slå med handflatan, dra i håret, strypa en motpart samt ”spanking.” Verbala aggressioner förekom i 48.7% av alla scener, oftast med skällsord som ”bitch” och ”slut”.”
Max Waltman

Trots dessa fakta upplever jag att motståndet mot porr minskat den senaste tiden. Porren lyfts ofta fram som en del av kvinnors sexuella frigörelse, och många jag pratat med påstår till och med att ”det är minst lika många tjejer som kollar på porr nu för tiden”. Att transpersoner och andra normbrytare dessutom börjat producera och delta i porrfilmer har bidragit till en uppfattning om att porr kan vara fri från makt, förtryck och övergrepp. Och ja, det kanske den kan. Men är den det? Hur stor andel av världens porr är det? Är den lilla beståndsdel porr som faktiskt inte skett under någon form av påtryckning eller press verkligen värd att strida för, om vi samtidigt legitimerar och indirekt stöttar en av världens mest skadliga industrier?

Precis som att det säkerligen (i alla fall i teorin) kan finnas prostitution som sker frivilligt (är något någonsin helt frivilligt?) så kan det aldrig vara skäl nog att rentvå en hel bransch. Sveriges Kvinnolobby har i sommar lanserat kampanjen Porrfritt som syftar till att utreda ett förbud av kommersiell porr, och kritiken mot denna kampanj har inte låtit sig vänta. Hånen har haglat. Hur skulle en sådan lag kunna upprätthållas? Var går gränserna? ”Porr kommer ju alltid att kunna spridas på internet ändå”.

Men vänta nu… Är det inte precis så man alltid argumenterar mot nya lagar? Var det inte så man argumenterade mot lagen som förbjuder barnaga, mot lagen som förbjuder barnporr… ? Jag kan dra det hur långt som helst. Människor slår sina barn. Barnporr förekommer på internet trots förbud. Människor mördar trots att är förbjudet. Är lagstiftningen ändå lönlös? Att det rent juridiskt är svårt att täcka in all form av porr eller att det skulle finnas kryphål i en sådan lagstiftning kan inte vara skäl nog att helt avfärda ett porrmotstånd.

Men åter till tjejerna då. Stämmer det att tjejer och kvinnor börjat konsumera porr i samma utsräckning som killar och män? Nej. Enligt anonyma enkätstudier konsumerar bara några enstaka procent av unga kvinnor porr mer än en gång i veckan, medan ca. 10 % av unga män kollar på porr dagligen och 25–30 % flera gånger i veckan.

Så vad beror det på att så många trots det har uppfattningen om att fler tjejer kollar på porr regelbundet? Jag vet inte, men gissar att det har att göra med just att det setts som en del av den sexuella frigörelsen. Enligt opinionsmätningar vill en majoritet kvinnor ha en starkare reglering av – eller nolltolerans mot – porr, men ändå anses en person som är motståndare till porr som en pryd bakåtsträvare. I samtal om heterorelationer målas såna tjejer ut som moraliserande och kontrollerande. ”Vadå, får killen inte kolla på porr för henne då?”. Och en sån vill man ju inte vara. En pryd, bakåtsträvande moralkärring. Nä, då är det coolare och modernare att själv kolla på porr.

Men okej. Finns det någon mening med att försöka förändra porren? Att skapa en porrindustri som inte bygger på tvång, våld, förnedring, skadliga könsroller och så vidare? För det första så tror inte jag att det är möjligt så länge vi lever i en värld där vissa människor är utsatta – ekonomiskt eller psykiskt. Sådant utnyttjas nämligen, och sådant förhindrar den så kallade ”fria viljan” eftersom utsatta människor aldrig är fria. I en sån värld kommer människor att fara illa i en porrindustri, och det kan det aldrig vara värt.

Jag kan inte riktigt se hur de små positiva bitar som går att skrapa fram kan vara så värda att kämpa för i dagsläget, när skadorna av denna industri är så omfattande. Inte bara på de människor som direkt drabbas genom att få sina kroppar utnyttjade och sargade utan även alla de unga personer som matas med en skev och våldsam bild av vad sex är. Vad unga pojkar får lära sig att kvinnors kroppar är till för.

Om vi bortser från utsattheten och konsekvenserna. Behövs porr? Kan den tjäna något viktigt syfte? Jag tror inte det. I min värld måste det finnas andra sätt för kvinnor och transpersoner att återfå rätten till sina kroppar och sin sexualitet, där ett utnyttjande av andras kroppar inte behövs. Rätten till andras kroppar är ingen mänsklig rättighet – det är bara rätten till din egen som är det.

34 personer gillar detta!

9 Comments

 1. Oskar
  22 augusti, 2015

  Håller med dig helt. Bra skrivet!

  Reply
 2. Mattis
  22 augusti, 2015

  Jag håller med! Förvirringen ”porrmotstånd=moralisering runt sex” är total.

  Reply
 3. Lotta
  22 augusti, 2015

  Grymt bra skrivet

  Reply
 4. Sara
  22 augusti, 2015

  Bra skrivet. Min fundering: Hur definierar vi porr?

  När jag tänkt i liknande banor fastnar jag just i den frågan. Räknas tecknat/animeringar? Räknas nakenbilder?

  Utifrån tecknat: Visst, ingen flicka (seriöst sällan kvinnor i mainstreamporr) kom till skada, men vad händer i huvudet på pojken som tittar på hentai? Japansk teckningsstil där sexobjektet ser ut att vara 12 år gammal?

  Samtidigt finns en hel del vackra tecknade/målade/animerade bilder på nakna kroppar som är i gränslandet mellan konst och porr. Eller som uppenbart är porr, men som jag ändå inte kan hitta något skadligt med. Den här kategorin är ganska stor.

  Nakenbilder: Gör vi skillnad på en bild på en naken kvinna och på en man? Positionering? Spelar det roll om en person med penis har erektion eller inte? Får personen visa ”hål”?

  När vi tänker på porr tänker vi lätt pornhub och och liknande, och ja sådana sidor är skadliga på många sätt och bör stängas ned. Det är ovanstående jag blir lite tveksam till. Hur drar vi gränsen?

  Reply
  • Kickan Wicksell
   22 augusti, 2015

   Hej! Bra tankar, och jag måste ärligt säga att jag inte har något självklart svar här heller. Vad räknas som porr/erotik idag? Jag tänker – precis som jag skriver i blogginlägget – att alla nya lagar kantas av definitions- och gränsdragningsproblem. T.ex. sexualbrottslagstiftningen som ständigt skrivs om, kritiseras från olika håll, inte fungerar som den ska, utvecklas osv. Har svårt att se hur någon sådan fråga skulle vara självklar, och framförallt inte precis i början. Förmodligen går det väl inte att helt undvika kryphål men om det skulle bli aktuellt med en ny lagstiftning så skulle ju sådant förstås utredas, för att skapa en lagstiftning som täcker in den sorts porr som faktiskt är skadlig ur olika aspekter. Just tecknad anime är väl en sådan sak som diskuteras och prövas rättsligt just nu med tanke på barnporrlagstiftning, förhoppningsvis gör man då en bedömning utifrån vad det får för påverkan på de som tittar.

   Reply
 5. Sofia
  23 augusti, 2015

  Du är grym

  Reply
 6. Freja
  25 augusti, 2015

  I en utopisk värld där ingen är förtryckt och sex ses som något skilt från kärlek skulle jag kunna tycka att porr var OK. Men den världen lever vi inte i nu och troligtvis aldrig, så porr är bara ytterligare ett sätt att utnyttja och förtrycka, som vi kan klara oss utan!
  Freja senaste inlägg: Hämndens skuggaMy Profile

  Reply
 7. emma
  25 augusti, 2015

  Vilken bra text! Du lyckas formulera mina tankar som jag knappt kunnat definierat för mig själv. Har varit väldigt tveksam i denna fråga, tyckt att förslaget från Kvinnolobbyn varit bra men sen känt mig tveksam utan att veta varför. Men anledningen till det är nog som du skriver, vem vill ses som en pryd bakåtsträvare? Bra slutpoäng också!

  Reply
 8. Anna
  11 september, 2015

  Det är tråkigt, men ett uttyck för värderingarna i samhället. Det anses t.ex. ok att köpa kläder som är tillverkade under slavliknande förhållanden bara för att det är billigt för den som köper. Samma sak med porren, om det finns där och någon vill titta så struntar de flesta i hur det producerats.

  Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge